19. januar 2017

Endnu et tiltag mod mavesår: National screening af søer

National screening for mavesår hos søer er vores næste skridt i kampen mod mavesår i dansk svineproduktion. Med afsæt i erklæringen fra dyrevelfærdstopmødet i 2014 iværksætter vi en national screening af maver fra søer i besætninger på over 200 søer.

I løbet af de kommende to år vil vi screene danske søer for mavesår. Det gør vi, fordi vi vil vide mere om, hvor udbredt mavesår er. Når vi ved det, kan vi oplyse besætningsejerne om mavesundheden i netop deres besætning, så de kan sætte ind med tiltag, hvis der er behov for det.

I 2017 og 2018 vil slagterierne udtage maver fra 20 tilfældigt udvalgte søer i alle de besætninger, der er med i DANISH-ordningen, og som har mere end 200 søer. Herefter undersøger vi maverne på Laboratorium for Svinesygdomme.

Selve screeningen finansieres af Svineafgiftsfonden, så der vil ikke være nogen direkte udgift for den enkelte producent, og han behøver ikke foretage sig noget i forbindelse med selve screeningen.

Resultaterne fra screeningen vil løbende blive publiceret på vores hjemmeside i anonymiseret form, så ingen besætninger kan identificeres i de offentligt tilgængelige data, men alle kan følge med i, hvordan det generelt står til. Vi offentliggør resultaterne hvert kvartal.

Hver enkelt besætning vil derudover få direkte besked om, hvordan situationen med mavesår er hos netop deres søer, så snart der er undersøgt 20 maver fra besætningen. Hvis mere end 50 % af søerne i en besætning har mavesår af grad 7 eller derover, skal ejeren sammen med sin dyrlæge eller konsulent udarbejde en handlingsplan for, hvordan mavesundheden kan forbedres. Via DANISH-ordningen vil det blive kontrolleret, at eventuelle handlingsplaner bliver udarbejdet.

Udvalgte besætninger fra screeningen vil desuden blive bedt om at svare på en række spørgsmål, der kan danne grundlaget for en risikofaktoranalyse. På den måde vil vi finde fællesnævnere for både besætninger med mange mavesår og besætninger med få, så vi kan udvikle nye løsninger og komme med konkrete anbefalinger og vejledninger f.eks. i forhold til management.

Screeningen er færdigudviklet i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen

Topmødeerklæring og indsatsen mod mavesår

Den nuværende indsats mod mavesår tager udgangspunkt i den topmødeerklæring for bedre dyrevelfærd hos svin, som blev underskrevet af en række aktører i marts 2014. Her er en af målsætningerne at reducere forekomsten af mavesår hos både slagtesvin og søer. Derudover har det længe været erhvervets egen målsætning at reducere forekomsten af mavesår i danske besætninger.

Bl.a. derfor har vi tidligere på året intensiveret vores indsats mod mavesår og har lavet en række grundige udredninger i besætninger rundt om i landet. De mange indsamlede data er ved at blive analyserede, og vi vil på baggrund af resultaterne tage yderligere initiativer i udviklingen af viden, redskaber og tiltag.