16. februar 2016

Notat Nr. 1606

Produktionsovervågning af slagtesvin

Store afvigelser i daglig tilvækst hos slagtesvin kan vise sig som fejl i foderet. Det bør undgås med bedre styring og overvågning af foderlagrene.

I slagtesvineproduktionen er der behov for bedre styring og overvågning af foderlagrene. Store afvigelser i daglig tilvækst hos slagtesvin kan nemlig vise sig som fejl i foderet.

Ved at veje slagtesvin i dobbeltsti med vådfodring en gang om ugen kan man følge grisenes daglige tilvækst og foderudnyttelse. Resultaterne kan anvendes til at overvåge grisenes tilvækst og foderoptagelse. Endvidere kan tilvæksten anvendes til forecast af udleveringsstrategien. Det viser opsamling af vejedata fra VSP.

På basis af realtidsdata og anvendelse af forecast-modeller er det muligt at angive advarsler, når realtidsdata afviger for meget i forhold til det forventede. Det giver landmanden mulighed for at rette fejl ved f.eks. fodring, klima eller sygdom, som måtte påvirke produktiviteten. Det giver også mulighed for at optimere produktiviteten ved at benchmarke resultaterne fra forskellige stier, sektioner og lokaliteter.

Når effekt af handlinger kan måles på realtidsdata, er det en stærk motivation for at forbedre og justere på de faktorer, der påvirker grisenes tilvækst og foderoptagelse.

Dataene indgår i PIG IT projektet, hvor der udvikles algoritmer ved hjælp af filtre til at korrigere data for invalide data samt systematiske fejl, der kan påvirke data.

Perspektiverne er at udvikle et overvågnings- og beslutningsstøtteværktøj til landmandens daglige styring af slagtesvineproduktion.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Ole Helverskov, Finn K. Udesen

Udgivet: 16. februar 2016

Dyregruppe: Slagtesvin