10 dygtige slagtesvineproducenter er blevet interviewet om deres produktionsforhold, men særligt også om deres virksomhedsstyring. Følgende kan uddrages af undersøgelsen:
-
Der er ikke én vej til succes. De interviewede landmænd inddeler sig overordnet i tre grupper eller typer ud fra deres handlemåder/strategi og tilgang til produktionen. Alle forsøger at optimere deres produktion, men deres primære fokus ligger forskellige steder.
-
Købmanden, der primært opnår sine gode resultater på baggrund af stærkt købmandsskab og forretningssans.
-
Håndværkeren, der primært opnår sine gode resultater ved egen stærk faglighed og grundighed direkte i produktionen.
-
Virksomhedslederen, der primært opnår gode resultater gennem sine medarbejdere.
Derudover observeredes følgende fælles træk, som var gældende i større eller mindre omfang for hver af producenttyperne:
-
Stærkt fokus på medarbejderne – de er den vigtigste kilde til succes.
-
Stabilitet. Både i forhold til leverandører, finansielle samarbejdspartnere og medarbejdere, men ikke mindst i den daglige pasning og produktion. Det er væsentligt at være i relationer, hvor man kender modparten og hvor man ved, at udfordringer kan løses let, pragmatisk og i mindelighed.
-
Problemer på bedrifterne håndteres, når de opstår, og forebygges helst, så der ikke opstår større nedbrud.
-
Det ligger producenterne naturligt, konstant at forholde sig til værdien af en handling – uanset om handlingen er en investering eller arbejdsgang etc.
-
De udvalgte producenter har generelt foretaget betydelige udvidelser af deres produktion over årene og opnået god økonomisk succes til trods for en solid gældssætning.