Undervisningsmateriale

Materiale til brug i undervisningen eller hvis du ønsker at gå i dybden med emner, du bør have godt kendskab til i dit daglige arbejde med grise.

Materialet på denne side kan bruges af alle, der ønsker at få mere viden om grise. En del af materialet er udarbejdet i samarbejde med landbrugsskolerne og er målrettet elever med fagspeciale i svin.

Lærebog i fysiologi er på engelsk og er udarbejdet til brug på universiteterne, men er også relevant for andre, der ønsker at vide mere om ernæringsfysiologien hos grise.

Arbejder du med grise, er det en forudsætning, at du har en god forståelse for dyrene. Det har du kun, hvis du kender til dyrenes adfærd - og dermed også kan se, hvornår et dyr ikke udfører normal adfærd. 

Du kan downloade kursets emner på dansk og engelsk.

Dansk udgave:

Engelsk udgave:

Foderet har indflydelse på sundhed, velfærd og arbejdsmiljø, men foderet udgør desuden 80 % af de variable udgifter. Det har derfor afgørende betydning, at man har kendskab til de forskellige foderbegreber.

Emnerne i kurset er:

    1. A short story of the Development of pig production and pig nutrition
      Kirsten Jakobsen & Viggo Danielsen
    2. From feed to pig - supply and utilisation of nutrients
      Niels Kjeldsen
    3. Quantitative and physiological aspects of pig growth
      Allan Danfær & Anders B. Strathe
    4. Characteristics of female breeding stock
      Martin Tang Sørensen & Peter Kappel Theil
    5. The digestive system of the pig
      Helle Nygaard Lærke & Mette Skou Hedemann
    6. Nutritional and immunological aspects of the intestine
      Thomas Thymann
    7. Carbohydrate digestion and absorption
      Knud Erik Bach Knudsen & Helle Nygaard Lærke
    8. Dietary protein in pig nutrition
      Jan Værum Nørgaard
    9. Fat degradation and absorption in the gastrointestinal tract
      Charlotte Lauridsen & Søren Krogh Jensen
    10. Viitamin nutrition
      Charlotte Lauridsen & Søren Krogh Jensen
    11. Metabolic functions of the porcine liver
      Niels B. Kristensen & Guoyao Wu
    12. Nutrient metabolism in peripheral tissues
      Allan Danfær
    13. Importance of muscle development and growth for animal production and meat quality
      Niels Oksbjerg & Margrethe Therkildsen
    14. Reproduction
      Anne-Helene Tauson
    15. Lactation, milk and suckling
      Peter Kappel Theil, Mette Olaf Nielsen, Martin Tang Sørensen & Charlotte Lauridsen
    16. Feed intake in reproducing sows
      Anja Varmløse Hansen
    17. Feed intake and energy supply - growing pigs
      Anne-Helen Tauson   
    18. Requirement for and evaluation of dietary protein and amino acids
      Jan Værum Nørgaard, Carsten Pedersen, Per Tybirk & Niels Morten Sloth

    Fandt du det, du ledte efter?

    Tak for din feedback

    For at kunne forbedre vores indhold, må du gerne indtaste yderligere detaljer på, hvad du leder efter herunder (valgfrit).

    Tak for din feedback

    Din indtastning er registreret. Vi evaluerer løbende på feedback fra brugerne.