12. januar 2005

Campylobacter

Campylobacter er bakterier, der findes i tarmen hos mange dyrearter, både kæledyr, produktionsdyr og blandt dyr i naturen.
Af de sygdomme der smitter fra dyr til mennesker, er Campylobacter i dag den sygdom, der forårsager flest tilfælde af tarminfektioner hos mennesker i Danmark.

Bakterien vokser kun ved temperaturer mellem 30-45 °C, men den kan overleve køletemperaturer i flere uger. Da bakterien kræver ret lune temperaturer for at vokse, formerer den sig ikke i levnedsmidler, men til gengæld kan så få som 500 bakterier forårsage infektion.

Campybolacter forekomst hos svin

I 2004 var forekomsten af Campylobacter hos svin 79,6 procent [1]. Forekomsten hos svin er langt overvejende af typen C. coli, mens de fleste infektioner hos mennesker skyldes typen C. jejuni. I Danmark er der ikke større forekomst af C. jejuni i kombinerede besætninger i forhold til besætninger med udelukkende svineproduktion [2].

Campybolacter forekomst i fødevarer

I 2003 blev der ikke fundet Campylobacter i prøver af hakket svinekød [2].

Der er ingen resultatater for 2004. Campylobacter er meget følsomme for kulde og udtørring. Tunnelkøling, som anvendes på de fleste svineslagterier, nedbringer derfor antallet af campylobacterbakterier på slagtekroppe.

Almindelig varmebehandling af maden under tilberedning dræber Campylobacter, så den hyppigste årsag til levnedsmiddelinfektion er antageligt, at bakterierne i køkkenet overføres fra rå produkter til levnedsmidler, der ikke bliver varmebehandlet, som fx salat.

Campybolacter forekomst blandt mennesker

Der blev i 2004 registreret 3.724 tilfælde af infektion med Campylobacter hos mennesker, hvilket svarer til, at der var ca. 69 tilfælde pr. 100.000 indbyggere (Figur 1). Fjerkræ og fjerkræprodukter menes at være hovedkilden til infektion med Campylobacter i Danmark.
InfoSvin/8194.tif 
Figur 1. Tilfælde af infektion med Campylobacter pr. 100.000 mennesker fra 1980-2004. 
(Kilde: Statens Serum Institut, billednr. 8194).

Når mennesker smittes med Campylobacter, får de en tarminfektion med mavesmerter og blodig diarré. Der går typisk 1–10 dage, fra man smittes, og til sygdommen bryder ud. Man kan få feber og eventuelt hovedpine, led- og muskelsmerter og opkastninger. Sygdommen er som regel overstået i løbet af en uges tid.

Velfærdsvurdering

Infektion med Campylobacter forløber altid uden symptomer, og dyrene kan derfor ikke antages at have ubehag som følge af infektionen.

Referencer

[1]

Anonym (2005). Annual Report 2004. Dansk Zoonosecenter.

[2]

 

Boes, J., Enøe, C., Wachmann, H. & Kranker, S. (2003). Screening for Campylobacter i danske slagtesvin. VetInfo nr. 0307. Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier.

Fandt du det, du ledte efter?

Tak for din feedback

For at kunne forbedre vores indhold, må du gerne indtaste yderligere detaljer på, hvad du leder efter herunder (valgfrit).

Tak for din feedback

Din indtastning er registreret. Vi evaluerer løbende på feedback fra brugerne.