Danmark er anerkendt for vores dyrevelfærd
Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at ”Danmark skal have en guldmedalje for dyrevelfærden”.
Danmark er anerkendt over hele verden for vores høje niveau af dyrevelfærd, og vi arbejder hele tiden på at skabe endnu bedre rammer for vores dyr. Dyrevelfærdsdebatten i Danmark skal ikke være en skyttegravskrig, men en debat som alle parter går ind i med intentionen om at skabe realistiske og konstruktive løsninger. Dyrenes Beskyttelse har sammen med bl.a. Landbrug & Fødevarer selv været medunderskriver på den handlingsplan for bedre dyrevelfærd for grise, som netop skal bringe Danmark yderligere i front på en række områder.
Hvad angår kastration, så ser vi på mulige løsninger for at kunne undgå dette i fremtiden. Men lige nu er det noget, de fleste landmænd gør. Det gælder i øvrigt også økologiske grise og grise anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.
MRSA: Størst problem på hospitalerne
Husdyr-MRSA er et vigtigt fokusområde for os. Men husdyr-MRSA er kun én ud af mange stafylokokker. Det er på de danske hospitaler, at problemerne med resistente stafylokokker er størst, og en indsats her vil have størst effekt for folkesundheden. Faktum er, at selv om flere grisebesætninger er blevet testet positive for husdyr-MRSA siden 2014, har det ikke betydet, at antallet af alvorlige infektioner forårsaget af MRSA CC398 er steget fra 2014 til 2016. Mindre end 0,5 procent af det samlede antal blodforgiftninger forårsaget af en stafylokok kommer fra den såkaldte husdyr-MRSA.
Når Dyrenes Beskyttelse påstår, at 3484 blev smittet med husdyr-MRSA i 2016, er det faktuelt forkert. Dette tal dækker over alle tilfælde af MRSA. Kun 1295 af disse tilfælde stammer fra husdyr-MRSA. Desuden dækker tallet for husdyr-MRSA over personer, som er blevet screenet i forbindelse med f.eks. hospitalsbesøg, og de som screenes, vil ofte være mennesker, som har med grise at gøre.
Hvad angår eksporten af smågrise til Tyskland, er der - ligesom mange andre steder i EU - allerede en omfattende forekomst af husdyr-MRSA, så eksporten fra Danmark spiller ikke en rolle i den sammenhæng.
Halekupering er en del af handlingsplanen
Svineproducenter vil hellere end gerne slippe for at halekupere smågrisene, men for svineproducenten er halekupering et valg mellem et enkeltstående, kortvarigt indgreb på alle grise eller risikoen for, at mange grise bliver angrebet af langvarige, smertefulde halebid, som kan medføre infektioner og i værste fald aflivning. Derfor er et af de klare mål i handlingsplanen for bedre dyrevelfærd hos grise, som Dyrenes Beskyttelse er medunderskriver af, at antallet af halekuperede grise skal nedbringes, og vi er i gang med de aftalte aktiviteter i handlingsplanen.
Senest har Fødevareministeren som led i handlingsplanen for bedre dyrevelfærd lanceret det nye statslige dyrevelfærdsmærke, der skal hjælpe forbrugeren med at træffe et oplyst valg ved køledisken. Initiativet har bl.a. til formål at nedbringe antallet af halekuperede grise. Landbrug & Fødevarer hilser initiativet velkommen, og vi håber, at Dyrenes Beskyttelse vil bakke op om den indsats, så vi sammen sikrer bedre dyrevelfærd for flere mulige grise.
Dansk svineproduktion skaber arbejdspladser
Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at en øget produktion vil skabe flere danske arbejdspladser. Antallet af slagtesvin er faldet de senere år, og det er noget, vi har stort fokus på i erhvervet. Bl.a. nedsatte vi i 2016 Svinesektorens Vækstpanel, som arbejder på at vende udviklingen, men det tager tid. Dels må politikere og myndigheder sikre konkurrencedygtige og stabile rammevilkår – og dels må svinesektoren styrke produktiviteten. Når det er sagt, så er der stadigvæk mange danske arbejdspladser i dansk svineproduktion. I 2014 beskæftigede sektoren 36.500 direkte og indirekte og gav en samlet skatteindtægt til Danmark på 5,4 mia. kroner.
Vi har en fremtidsplan for økologien
I Landbrug & Fødevarer har vi bestemt fokus på økologi. Bl.a. lancerede vi i sidste uge en 10-punktsplan, som skal være med til at styrke dynamikken og udviklingen af økologi. Økologi og konventionel landbrugsproduktion skal gå hånd i hånd: Der er et marked til begge dele.
Det er ærgerligt, at Dyrenes Beskyttelse kaster sig ud i en skyttegravskrig mod landbruget fremfor at bidrage til samarbejdet om fremtidens dyrevelfærd.