18. maj 2017

Højere vægt giver mere lugt

SEGES Svineproduktion har undersøgt, hvordan niveauet af androstenon i hangrise udvikler sig, i takt med at grisene bliver tungere.

Der er fortsat stor modvilje mod at aftage kød fra hangrise på flere vigtige eksportmarkeder på grund af risikoen for hangriselugt. Derfor undersøger SEGES Svineproduktion flere alternativer til kastration. Målet er at opnå kendskab til metoder der kan reducere hangriselugten og frasorteringen. I et netop afsluttet forsøg fra SEGES Svineproduktion er det blevet undersøgt, hvordan niveauet af androstenon ændres i takt med at grisene bliver tungere.

”Vi har taget en spækbiopsi i nakken på den samme gris ved 60,70,80,90,100,110 og 120 kg. Androstenon steg lineært med vægt (og alder). Der var stor forskel imellem hangrisene, og det er interessant at se, at den gris der har et lavt androstenon niveau ved 60 kg, også har det ved 120 kg.” siger Hanne Maribo, som er chefforsker hos SEGES Svineproduktion.

Graf

Medianværdier for androstenon (ppm) med stigende vægt (levende grise).