6. juni 2017

PCR-prøver bliver nemmere at vurdere

Som noget nyt angiver Laboratorium for svinesygdomme nu tal-værdier for bakterier i PCR-prøver. Det vil gøre det nemmere for dyrlæger og landmænd at diagnosticere diarrésygdomme hos smågrise og slagtesvin.

Analyserne er de samme, som laboratoriet hele tiden har lavet. Men i fremtiden vil det være nemmere for dyrlæger at vurdere, om grisene skal i behandling for diarré eller ej.

”Det nye output følger anbefalingerne i ”Rapport 42” omkring diagnosticering af diarré, som blev udgivet for snart fire år siden om baseret på 5 års forskningsarbejde i samarbejde mellem DTU, KU og SEGES Svineproduktion,” siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard, som er afdelingsleder for Laboratorium for svinesygdomme.

De nye testresultater vil vise indholdsværdierne for de bakterier, man tester på, for at kunne sige, om grisene skal behandles for diarré eller ej. Resultaterne af undersøgelsen angives som antal bakterier divideret med 1000.

”Nu kan man som dyrlæge kigge direkte i en tabel og se om værdierne af de forskellige bakterier er lavgradige, moderate eller høje og på den baggrund vurdere diarréen er behandlingskrævende. Akkurat som man kender det fra de prøver, DTU laver,” siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard