18. juli 2017

Styr på tilbageholdelsestiden ved medicinsk behandling

Tilbageholdelsestiden efter medicinsk behandling skal overholdes for at undgå rester af antibiotika i slagtedyr. Det er en god ide at opmærke de grise eller den stisektion, der er behandlet.
Når du behandler dine grise med medicin, er det vigtigt, at du ikke leverer dem til slagtning, inden antibiotikummet er ude af kroppen på grisene igen. Der går et stykke tid fra et middel er givet, til det er ude af kroppen, og derfor er der fastsat tilbageholdelsestider for hvert lægemiddel. Du skal derfor være opmærksom på hvert lægemiddels specifikke tilbageholdelsestider.

Ved at overholde tilbageholdelsestiderne, sikrer du, at der ikke bliver leveret dyr til slagtning, som stadig kan have medicinrester i sig.

Når du behandler dine dyr, så er der flere ting, du skal huske. Du skal bl.a. være opmærksom på, at:

  • der er 30 døgns tilbageholdelsestid for alle tetracyklinpræparater
  • du har tydelig mærkning og registrering af de dyr, du har behandlet
  • du har tydelig opmærkning af den sti eller sektion, hvor du har behandlet dine grise
  • det er en god ide at sætte et ankelbånd på de søer, du har behandlet med tetracyklin

I videoen kan du se, hvordan du kan opmærke de grise, du har behandlet.

Derfor er det vigtigt

Det er af helt afgørende betydning, at tilbageholdelsestiden bliver overholdt for at opretholde den høje danske kvalitet af slagtekød.

Dansk svineproduktion er verdensførende, når det kommer til at producere svinekød uden rester af antibiotika i. Et rigtig godt kontrolsystem og en god praksis i forhold til tilbageholdelsestider er afgørende for at fastholde den høje standard og forbrugertilliden, som desuden giver det giver dansk svinekød en rigtig stærk position på eksportmarkedet.

Effektivt kontrolsystem

I 2016 fandt Fødevarestyrelsen kun i 1 ud af 3.500 stykker kød rest af antibiotika, der lå over grænseværdien.

Når Fødevarestyrelsen kontrollerer for medicinrester, bruger de en multikemisk laboratoriemetode. Denne metode kan screene for flere forskellige typer af antibiotika. Typer af antibiotika, der ikke er godkendt til brug til produktionsdyr i Danmark, vil blive opdaget, og producenten vil blive holdt ansvarlig for eventuelle fund.

Den lave forekomst af medicinrester i svin viser, at svineproducenter overholder tilbageholdelsestiderne.

Hvad er tilbageholdelsestiden?

Tilbageholdelsestiden er den tid, der går, fra du anvender et bestemt lægemiddel til behandling af din gris, til grisen igen må indgå i fødevareproduktionen.