31. juli 2017

Nyt virus i danske grise

Foreløbige undersøgelser viser, at en ny udgave af Porcint circovirus type (PCV) findes i Danmark hos både søer og grise.

Porcint circovirus type 2 (PCV2) findes vidt udbredt i de danske svinebesætninger, hvor det giver varierende produktionstab. I USA er der rapporteret om et nyt circovirus, PCV3, der tilsyneladende kan give symptomer, der minder om PDNS (hudforandringer) eller aborter. Tilsyneladende er PCV3 ret udbredt i de amerikanske svinefarme. 

PCV3 opdages ikke ved de laboratoriemetoder, der pt. anvendes i Danmark, men sammen med DTU Veterinærinstituttet har SEGES Svineproduktion set nærmere på de typer af circovirus, der kan isoleres i Danmark. I første omgang er der undersøgt arkiveret materiale fra danske grise og søer, og de foreløbige resultater bekræfter, at PCV3 findes i Danmark hos både søer og grise og i et omfang som rapporteret fra udlandet. 

PCV3 er fundet i både syge og raske søer og grise, og forekomsten af virus er ikke blevet sat i forbindelse med bestemte kliniske symptomer bortset fra, at store mængder virus er fundet i væv i søer med PDNS i USA. På nuværende tidspunkt er der således ikke entydige indikationer på, at PCV3 giver anledning til alvorlig sygdom, men vi følger selvfølgelig op.

Forskningsmæssigt er man internationalt endnu ikke kommet så langt, så man har prøvet at smitte raske grise med PCV3 for at se, om de bliver syge. Det vides således ikke, om det er tilfældige fund, eller om  PCV3 betyder noget for svineproduktionen.

Der findes ingen vaccine mod PCV3, og PCV2 vacciner har formodentligt ingen effekt overfor PCV3.

Der er ikke beskrevet smitte til mennesker med PCV2 eller det nye virus PCV3.