30. november 2017

Hele haler – uden halebid

Ny forskning giver gode råd til at nedsætte risikoen for halebid. Få de vigtigste pointer fra foredraget fra hele haler på årets Svinekongres.

Det kræver hårdt arbejde at undgå halebid, når man opdrætter grise med hele haler. Men ny forskning fra SEGES Svineproduktion giver nogle gode råd til at nedsætte risikoen.

”Det kan ikke undgås helt, at der sker halebid, når grisene har hele haler. Men i vores forsøg, hvor vi har set på smågrise, er der nogle ting, der er gået igen og igen lige før et halebidsudbrud,” forklarer Helle Pelant Lahrmann, som er ErhvervsPhD-studerende og har kørt forsøget, hvor det blev undersøgt om grisene ændrer adfærd forud for et halebidsudbrud.

”En af de ting vi så, var, at der ofte er flere ”hængende haler” på grisene i de stier, hvor der er halebidsudbrud på vej. Vi kan se, at 30 % af smågrisene i en sti med halebidsudbrud på vej har hængende haler dagen inden udbruddet. I stier uden halebid var det ca. 15 %, der havde det,” siger Helle Pelant Lahrmann.

Forsøget er gennemført ved brug af blandt andet 24 timers videoovervågning af stierne. Det har gjort det muligt at følge grisenes adfærd hele døgnet.

Management en del af løsningen

Der er mange faktorer, der påvirker halebidsadfærden blandt smågrisene. Men fremfor alt kræver det en fokuseret indsats. Et staldsystem, hvor grisene har hele haler, er mere følsomt end andre stalde. Derfor er det vigtigt, at du sætter tiden af til at følge op og sikrer, at der er adgang til blandt andet beskæftigelsesmateriale.

”Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at sætte ind, så snart man ser tegn på halebid i en sti. Jo før man sætter ind med behandling, jo større chance er der for at undgå svære haleskader,” siger Helle Pelant Lahrmann og fortsætter:

”Derudover er det vigtigt, at du får fulgt op på din handling. Systematik er vigtigt for at mindske halebidningen. Det kan være svært i en travl hverdag, og det handler om at få ”haletjek” indarbejdet i de daglige rutiner. Jeg ved godt, at det kan være svært at finde den. Men ofte er det en enkelt gris, der starter et halebidsudbrud. Hvis du finder den gris og får den sat i en sti for sig, kan du ofte nedsætte risikoen for halebid i stien markant,” siger Helle Pelant Lahrmann.

”Gik du glip af” er en artikelserie, som giver dig nogle af de pointer, du måske gik glip af på årets Svinekongres.