5. december 2017

Udnyt potentialet for god foderudnyttelse

Forsøgsstation Bøgildgård undersøger hele tiden kommende KS-orners foderudnyttelse. Foderudnyttelsen har høj værdi for dig som producent og flere undersøgelser har vist, at det også har høj gennemslagskraft ud til slagtesvinene i produktionen.

5,29 kroner per gris. Det er værdien af den gennemsnitlige årlige avlsfremgang på foderudnyttelse i de seneste tre år. For at kunne finde de bedste avlsdyr tester SEGES Svineproduktion løbende foderudnyttelsen for fremtidens potentielle KS-orner. Arbejdet på forsøgsstationen er en af de vigtigste grunde til den store avlsfremgang, vi har for foderudnyttelsen.

”På Bøgildgård kan vi måle foderudnyttelse individuelt på hver orne. Dermed er vi sikre på, at kun de orner med de bedste anlæg for foderudnyttelse, kommer ud på KS-stationerne. På Bøgildgård måler vi foderudnyttelsen på alle tre racer: Yorkshire-, Landrace- og Duroc-orner. Vi har dog flest Duroc orner igennem, da disse bliver far til alle vores slagtesvin,” siger Bjarne Nielsen fra SEGES Svineproduktion.

I alle stier på Bøgildgård er der installeret en foderstation, som registrerer det foder, de enkelte grise i stien æder. Foderstationerne registrerer, hvad hver gris æder, ved at veje truget før grisen går ind, og hvor meget, der er tilbage, når grisen går ud.

”Det er helt unikt at måle helt ned på individniveau, og det gør os i stand til at udvælge de bedste orner til KS-stationerne,” siger Bjarne Nielsen.

Vigtigt avlsmål

Danske svineproducenter bruger mange penge på foder. Derfor giver det en høj værdi for svineproducenterne at forbedre avlsdyrenes foderudnyttelse. Avlsarbejdets resultater kan ses direkte på bundlinjen. De seneste tre år har den samlede værdi af arbejdet givet en gennemsnitlig omkostningsreduktion på 14,83 kroner per slagtesvin. Især arbejdet med Duroc-orner har haft positiv indflydelse på den forbedrede foderudnyttelse.

”Vores forsøg har vist, at avlsarbejdet påvirker de krydsningsdyr, som anvendes i produktionsbesætninger lige så godt som dyrene i avlsbesætningerne. Forbedringerne når derfor helt ud i stalden,” siger Bjarne Nielsen, men forklarer samtidig, at det kræver top management at opnå den fulde effekt:

”Det seneste forsøg på Bøgildgård har vist, at der kun var en mindre forskel mellem Duroc-orner og ikke kastrerede slagtesvin. Den mindre forskel kan skyldes, at vi på Bøgildgård kun anvender de bedste orner. Derudover spiller foderkvalitet og management også en stor rolle. På Bøgildgård har vi f.eks. set, at foderudnyttelsen forringes, når vi sparer på essentielle aminosyrer. Så for at opnå fuldt udbytte af avlsarbejdet for fodereffektivitet, skal fodring og sundhed være helt i top,” forklarer han.