6. december 2017

Ekstra mælk til grisene er ikke en døgnflue

Supplerende mælk gør det muligt at øge produktivitet og kapacitet i farestalden. Men man skal tænke sig om – og vurdere om det kan betale sig.

12,50 kroner pr. gris. Det er den gennemsnitlige pris, det koster at bruge mælkekopanlæg i farestien. På Svinekongressen fortalte Lars Winther fra LandboNord og Marie Louise Madelung Pedersen fra SEGES Svineproduktion om mulighederne ved at etablere mælkekopanlæg. Men det er umuligt at komme med en generel anbefaling til samtlige svineproducenter.

”For nogen kan det betale sig, mens det for andre vil være en dårlig forretning. Det handler om den enkelte besætnings muligheder for at udnytte anlægget optimalt,” siger Marie Louise Madelung Pedersen.

Beregninger fra SEGES Svineproduktion viser, at man som minimum skal øge fravænningsvægten med 650 gram og nedsætte dødeligheden med minimum 2,5 procentpoint, for at det kan betale sig.

Ifølge Marie Louise Madelung Pedersen er der to typer besætninger, som vil kunne tjene mere end de i gennemsnit 12,50 kroner, det koster ekstra pr gris: Besætninger der kan forbedre deres produktivitet mere end ovenstående eller besætninger, der har kapacitet i hele anlægget til at sætte flere søer ind, reducere mængden af ammesøer og få flere faringer.

Og så er der de besætninger, der har kapacitetsproblemer i farestalden og som eneste anden løsning er at sætte søer ud. Her kan et mælkeanlæg være eneste anden alternativ, hvis man ikke kan bygge flere farestier.

Gør det billigere

Gennemsnitsprisen på de 12,50 kroner pr. gris er gennemsnitsprisen og inkluderer indkøb af mælkekopanlæg, mælkepulver og arbejdet med at vedligeholde anlægget.

Men du kan også gøre det billigere ved at reducere mængden af forbrugt pulver, skifte mælkepulver eller få grisene over på vådfoder eller tørfoder.

”Den klart største post i dette regnestykke er mælkepulveret, som sluger i nærheden af de første 10 kroner per gris. Der er stor forskel i prisen per kg på pulveret og en høj pris betyder ikke altid flere højt fordøjelige råvarer til grisen. I 2018 skal vi teste forskellige foderstrategier,” siger Marie Louise Madelung Pedersen.

Du kan beregne din bundlinje med mælkeanlæg ved at bruge SEGES Svineproduktions regneark. Her kan du skrive dine egne forudsætninger. Det kan være en hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

Fantastiske perspektiver for fremtidens farestald

SEGES Svineproduktion arbejder blandt meget andet for, at svineproducenter kan tjene penge på mælkeanlæg og at flere grise kan få glæde af mælken. Men det kræver, at man har sit management i orden:

”For at få det fulde udbytte, skal man have top management, for at man kan få sine søer til at passe flere grise med supplerende mælk,” siger Marie Louise Madelung Pedersen og fortsætter:

 ”DanAvl-søer kan passe rigtig mange grise, hvis de får lidt ekstra hjælp. Forsøg har vist, at 80 % af søerne kunne fravænne over 15 grise,” fortæller hun.

 Dette er en artikel i serien "Gik du glip af" med highlights fra Svinekongressen