14. marts 2018

Test: Farestier til løsgående diegivende søer

SEGES Svineproduktion har testet ti forskellige danske og udenlandske stier til løsgående diegivende søer. Konklusionen er klar: Ingen af dem er perfekte. Derfor skal landmanden selv vurdere, hvilke funktioner der er vigtigst.

Sidste år var det muligt at besøge et showroom med stier til løsgående diegivende søer. Det benyttede flere end 700 landmænd, forskere og studerende fra både ind- og udland sig af. Men showroomet havde også en anden funktion. SEGES Svineproduktion har nemlig testet stierne og givet fra 1 til 4 stjerner for en række funktionsparametre. Og selvom nogle stier havde flere fordele end andre, er vurderingen at ingen af stierne var perfekte.

Der var ingen af fabrikaterne af farestier til løsgående søer, der opnåede vurderingen ”god” eller ”meget god” på alle parametre i produkttesten, og der er således fortsat behov for udvikling af farestier til løse søer,” siger Lisbeth Ulrich Hansen, som har været projektleder på showroomet og testen.

Hvad er vigtigst for dig?

Men testen kan give svineproducenter, som skal bygge nyt, et bedre overblik over en række relevante funktionskrav. Fra pattegrisehulens indretning til hvor let det er at rengøre stien. Og så er det op til landmanden at vælge, hvilke funktioner der vægter højest i besætningen.

”Jeg håber, at vi med denne test kan gøre det lidt nemmere for landmændene at vælge. Vi har ikke fremhævet en enkelt sti, for ingen af dem er perfekte. Og der er også stor forskel på, hvordan forskellige landmænd vægter forskellige funktioner. For eksempel er det for nogen vigtigst at stien er nem at komme ind i, mens det for andre er vigtigst at det er nemt at tildele foder til grisene,” siger Lisbeth Ulrich Hansen.

Fakta: Følgende parametre indgik i testen

  • Arbejdsforhold i forbindelse med indsættelse af søer i stien og brug af lågen ind til stien
  • Soens råderum i boks og sti, herunder mulighed for faringshjælp
  • Rifter/sår på so og grise
  • Tildeling af foder til so og grise, herunder hygiejne i krybben
  • Indretning af hule samt tilsyn med grise i hule
  • Grisenes brug af hulen
  • Arbejdsforhold i forbindelse med fravænning af søer og grise
  • Arbejdsforhold i øvrigt og sikkerhed for personalet
  • Rengøringsvenlighed af stien