19. marts 2015

Erfaring Nr. 1503

Test af amoxicillin- og doxycyklin-produkter til vandmedicinering

Koldt og håndlunkent vand gav samme koncentration i stamopløsningen af en række vandopløselige antibiotika. En stamopløsning skal bruges inden for 12-24 timer afhængigt af produkt, da koncentrationen kan falde ved henstand.

I alt 14 antibiotikaprodukter til dosering via vand blev undersøgt: 6 bredspektrede penicilliner (amoxicilliner) og 8 tetracyklinprodukter (doxycykliner). Koncentration og stabilitet af stamopløsninger var tilfredsstillende for alle doxycykliner. For amoxicilinerne kunne 85-97 % af den tilstræbte koncentration af aktivt stof påvises efter opløsning. I brugsvejledning eller på produktets etiket angives hvor ofte en stamopløsning skal skiftes. De fleste amoxicillinopløsninger skal skiftes efter 12 timer, mens stamopløsninger med doxycyclinprodukter skal skiftes efter 24 timer. I denne test er der målt på koncentration i stamopløsninger i fire dage, for at undersøge om det har negative konsekvenser at undlade skift af stamopløsning. Testen viste, at de bredspektrede penicilliner, for en del produkters vedkommende, falder væsentligt i koncentration allerede efter 6 timers henstand. Derimod holdt koncentrationen af tetracyklinprodukter sig over testperioden. Resultatet af denne undersøgelse understreger, at det er vigtigt at følge brugsvejledningerne. Et andet vigtigt resultat var, at der blev opnået den samme koncentration i antibiotika-stamopløsningen uanset om der blev anvendt koldt eller håndvarmt vand til opløsning. Vandet var henholdsvist 16 °C og 35 °C varmt.

Den praktiserende dyrlæge vælger et antibiotikum til behandling ud fra kendskab til dets virkningsmekanisme, erfaring fra tidligere behandlinger og kendskab til risiko for resistensudvikling.

Men der bør også tages højde for den tekniske side ved en medicinering via vand. Det skal sikres, at den ønskede koncentration af aktivt stof i drikkevandet er til stede i hele behandlingsperioden. Derfor valgte Videncenter for Svineproduktion at få undersøgt om, der er forskelle mellem en række vandopløselige antibiotika, der bruges til vandmedicinering af grise. På Københavns Universitet blev koncentration og stabilitet af stamopløsninger af en række vandopløselige antibiotika undersøgt under standardiserede betingelser. Resultaterne er her præsenteret.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Elisabeth Okholm Nielsen, Christian Friis

Udgivet: 19. marts 2015

Dyregruppe: Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Sundhed/Veterinært