4. september 2015

Erfaring Nr. 1511

Betydningen af tildeling af strøelse i forskellige staldafsnit for forekomsten af halebid registreret ved slagtning

Data fra 77 besætninger viste en sammenhæng mellem brug af strøelse til slagtesvin og en lavere forekomst af halebid ved slagtning. Brug af strøelse til smågrise havde ikke sammenhæng med forekomsten af halebid ved slagtning.

Formålet med denne undersøgelse var primært at klarlægge, om tildeling af strøelse i henholdsvis farestald, smågrisestald og slagtesvinestald har betydning for forekomsten af halebid på slagtetidspunktet. Desuden blev betydningen af andre potentielle risikofaktorer (stald- og driftsforhold) for forekomsten af halebid på slagtetidspunktet undersøgt.

I overensstemmelse med tidligere undersøgelser blev der fundet en statistisk sikker sammenhæng mellem brug af strøelse i slagtesvinestalden og en reduceret risiko for halebid konstateret ved slagtning (OR=1,8). Undersøgelsen kunne ikke dokumentere, at det medførte flere halebid at skifte fra forhold med strøelse i farestald eller smågrisestald til forhold uden strøelse i slagtesvinestalden sammenlignet med situationen, hvor grisene slet ikke har fået strøelse på noget tidspunkt. Der var en statistisk sikker sammenhæng mellem brug af hjemmeblandet foder til slagtesvinene og en lavere risiko for halebid (OR=1,8).

Undersøgelsen var baseret på et allerede eksisterende datasæt. I datasættet indgik data fra i alt 77 integrerede besætninger med søer, smågrise og slagtesvineproduktion. Informationer om stald- og driftsforhold (indsamlet ved hjælp af telefoninterviews) blev sammenholdt med forekomsten af halebid (registreret af kødkontrollen på slagteriet) med henblik på at identificere forhold i besætningerne, som havde betydning for forekomsten af halebid. Alle data, der indgik i analysen var af ældre dato (indsamlet maj-september i år 2000), men det blev besluttet at anvende dem, da der de senere år har været øget opmærksomhed om betydningen af strøelse (eller andre beskæftigelsesmaterialer) tidligt i grisens liv for forekomsten af halebid senere i produktionsforløbet. Undersøgelsen kan kun betragtes som en relativt simpel opgørelse, som indikerer, hvilke faktorer, der kan have betydning for forekomsten af halebid, men som skal tolkes med forsigtighed.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Marie Erika Busch

Udgivet: 4. september 2015

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise

Fagområde: Sundhed/Veterinært