30. januar 2017

Erfaring Nr. 1704

Holdbarhed hos unge søer

Det gav en gevinst på 101 kr. per årsso at øge holdbarheden blandt første og andet kuld-søer. Før blev hver tredje af de udsatte søer sat ud inden løbning til tredje kuld. Ved afslutning var det reduceret til hver fjerde af de udsatte søer.

Det lønner sig at sætte fokus på de unge søers holdbarhed. Det var resultatet fra 21 besætninger, der deltog i demonstrations-projektet ”Holdbarhed hos unge søer” som SEGES har gennemført i samarbejde med DLBR-rådgivningsvirksomhederne i perioden 1. maj 2015 til 30. september 2016. I gennemsnit fik de 21 besætninger en økonomisk gevinst på 101 kr. per årsso. Kun 5 besætninger opnåede ikke i projektperioden en økonomisk gevinst ved at sætte fokus på holdbarhed af de unge søer. Gevinsten er fremkommet ved, at behovet for rekruttering af polte i gennemsnit er reduceret med to procentpoint, ligesom besætningerne via forbedret management har øget effektiviteten med 1,17 fravænnede grise per årsso efter korrektion for avlsfremgang.

Før projektstart blev 29,4 % af de udsatte søer sat ud inden løbning til tredje kuld. Ved projektets afslutning var tallet reduceret til 24,6 %. Det afspejles også på alderen hos de udsatte søer, som i besætningerne i gennemsnit er øget fra et aldersgennemsnit på 4,1 kuld til et aldersgennemsnit på 4,4 kuld. Andelen af unge søer, der døde eller blev aflivet, forblev uændret.

Fundamentet for at få en god holdbarhed ved søerne er, at poltene er 100 % i orden. Derfor har fokus typisk været rettet mod management af polteholdet, håndtering af syge dyr og huldstyring. Den fulde effekt af projektet forventes først at kunne høstes i løbet af 2017, da flere af tiltagene vil være relativ lang tid om at slå igennem.


Institution: SEGES

Forfatter: Kent Myllerup, Dorthe Poulsgård Frandsen

Udgivet: 30. januar 2017

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Management