20. november 2003

Meddelelse Nr. 622

Produkter til smågrise - kombination af mælke- og myresyre

Der var en positiv effekt på produktionsværdien ved at tilsætte foderet en kombination af mælke- og myresyre (fravænningsfoder 0,6 pct. og smågrisefoder 0,3 pct. af hver) målt i forhold til kontrolgruppen.

Formålet med afprøvningen var at undersøge effekten af at tilsætte mælke- og myresyre i kombination til smågrisefoder sammenlignet med en kontrolgruppe uden tilsætningsstoffer. Afprøvningen blev gennemført i en konventionel besætning og der blev indsat i alt 144 grise pr. gruppe fordelt på 22 gentagelser.

Gruppe 1:

Kontrol

Gruppe 2:

4-6 uger: 0,6 pct. mælkesyre 80 pct. og 0,6 pct. myresyre 85 pct.

 

6-10 uger: 0,3 pct. mælkesyre 80 pct. og 0,3 pct. myresyre 85 pct.

Der var ikke forskel imellem grupperne i dødelighed eller i frekvensen af behandlinger for diarré.

Analyserne af næringsstofindholdet i fravænnings- og smågriseblandingerne viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem det beregnede og det analyserede indhold.

I denne afprøvning blev der opnået en signifikant positiv effekt på produktionsværdien ved at tilsætte foderet en kombination af mælke- og myresyre (fravænningsfoder 0,6 pct. og smågrisefoder 0,3 pct. af hver) målt i forhold til kontrolgruppen. Når den aktuelle pris tillægges prisen for tilsætning af syrerne vil der stadig være en forbedret produktionsværdi i forhold til kontrolgruppen.  Kombinationen af mælke- og myresyre kan derfor anbefales til smågrisefoder, men man bør sikre sig, at den anvendte mælke- og myresyre har en syrekoncentration på henholdsvis 80 og 85 pct. Hvis koncentrationen er lavere skal der anvendes en forholdsmæssig højere dosering.

Baggrund

De danske svineproducenter tilbydes mange nye produkter til smågrise. Det er derfor relevant at få produktionsværdien belyst. Det er nødvendigt at kende produkternes effekt på produktionsresultaterne for at kunne vurdere det økonomiske udbytte.

I denne afprøvning testes effekten af at konservere foderet med en kombination af mælke- og myresyre mod en kontrolgruppe. Kombinationen af mælke- og myresyre  har tidligere vist en positiv effekt på produktiviteten (Medd. nr. 490, Landsudvalget for Svin).

Effekten blev primært målt på produktionsværdien, der blev beregnet på baggrund af produktionsresultaterne; daglig tilvækst og foderudnyttelse. Som sekundære parametre blev sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret.


Materialer og metoder

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Kronjyden, hvortil der blev leveret smågrise fra Forsøgsstation Grønhøj. I afprøvningen blev indsat 7-8 grise pr. sti. Hver sti var indrettet med fast gulv, smågrisehjørner med overdækning og isolerende bundplader. I stierne blev anvendt halmstrøelse. I hver sti var der én foderautomat med to ædepladser og én drikkekop i rensegangen. Stierne i hver side indenfor en sektion havde fælles rensegang.

Der blev indsat 22 hold, i alt 144 grise pr. gruppe. I gruppe 2 udgik to hold pga. tekniske fejl. Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse, mellemvejning og afslutning var henholdsvis 7,3 kg, 9,4 kg og 30,2 kg. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Gruppeinddeling og forsøgsdesign

Gruppe

1

2

Fravænningsfoder: 4-6 uger

Kontrol

0,6 pct. mælkesyre 80 pct.
0,6 pct. myresyre 80 pct.

Smågrisefoder: 6-10 uger

Kontrol

0,3 pct. mælkesyre 85 pct.
0,3 pct. myresyre 85 pct.

Foderblandingerne i de to grupper var optimeret således, at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan var 5 pct. over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af råprotein. (jf. ”FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer”, 2002, Landsudvalget for Svin). Den anvendte mælkesyre havde en koncentration på 80 pct. og den anvendte myresyre en koncentration på 85 pct. Syrerne blev tilsat direkte i blanderen ved produktion af foderet. Alle blandinger blev produceret hos Aarhusegnens Andel i Brædstrup. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader Celsius. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1.

Ved hver foderlevering blev alle foderblandinger analyseret for indhold af energi, råprotein, lysin, methionin, cystin og treonin samt for indhold af zink. Desuden blev der screenet for antibiotika.

Alle grise havde adgang til foder og vand hele døgnet. De første to uger før fravænning fik grisene tildelt kontrolfoderblandingen. De første to uger efter fravænning (4-6 ugers alderen) fik grisene tildelt fravænningsfoder. I perioden 6-10 ugers alderen fik de smågrisefoder. I begge perioder blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret.

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst * kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEs * kr. pr. FEs). Tilvækstværdien (5,84 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i fem år (1. september 1997 - 1. september 2002) for 7 kg’s grise (225 kr. pr. gris, +/÷ 7,47 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (360 kr. pr. gris, +/÷ 5,00 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnittet af fem år (1. september 1997 - 1. september 2002) for fravænningsfoder: 2,34 kr. pr. FEs og for smågrisefoder: 1,51 kr. pr. FEs.

Den faktiske produktionsværdi er beregnet på baggrund af den gennemsnitlige pris de seneste fem uger (uge 41-46, 2003). Den gennemsnitlige notering i fem uger for 7 kg’s grise var 225 kr. pr. gris, +/÷ 7,47 kr. pr. kg og for 30 kg’s grise 360 kr. pr. gris, +/÷ 5,00 kr. pr. kg. Der blev  anvendt en aktuel foderpris for fravænningsfoder: 2,83 kr. pr. FEs og for smågrisefoder: 1,47 kr. pr. FEs. Prisen for myresyre 85 pct. er indregnet til 7,00 kr./kg og for mælkesyre 8,50 kr./kg. En tilsætning af 0,6 pct. mælkesyre og 0,6 pct. myresyre medførte en forøgelse af prisen på fravænningsfoder på 9 kr. pr. 100 kg foder og tilsætning af 0,3 pct. mælkesyre og 0,3 pct. myresyre medførte en prisforøgelse på 4,5 kr./100 kg foder.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter, og dødelighed og behandlinger for diarré som sekundære parametre. Vægt ved indsættelse indgik som covariabel. I modellen indgik følgende variable: stald, gruppe og hold (kun efter mellemvejning). Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers samt analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Alle forsøgsgrupper blev sammenlignet med hinanden. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau. Resultaterne er vist som korrigeret gennemsnit for hver gruppe.


Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyserne af næringsstofindholdet i fravænnings- og smågriseblandingerne viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem det beregnede og det analyserede indhold. Indholdet af methionin+cystin var lavere end beregnet, men blandingerne overholdt normen som følge af den ekstra tilsætning af aminosyrer.

Sundhed

Der var ikke forskel imellem grupperne i dødelighed eller frekvensen af behandlinger for diarré.  Den gennemsnitlige dødelighed var 2,2 pct. og der blev i gennemsnit udtaget 3,6 pct. på grund af sygdom. For at kunne opnå en signifikant forskel mellem de to grupper i dødelighed, skulle der være tre gange så mange døde i gruppe 2 i forhold til kontrolgruppen. Samlet for de to grupper blev der i gennemsnit behandlet 0,8 dag pr. gris for diarré. For at kunne opnå signifikant forskel imellem de to grupper, skulle der i gennemsnit være en forskel på 0,3 behandlingsdag. Alle diarrébehandlinger blev foretaget individuelt.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne er angivet for alderen 4-6 uger og 6-10 uger samt for hele afprøvningsperioden (4-10 uger).

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Mælkesyre og myresyre

Antal stier

22

20

Antal grise

144

132

Fravænning til mellemvejning 4-6 uger

Daglig tilvækst (g)

130

145

Daglig foderoptagelse (FEs)

0,20

0,22

Foderforbrug (FEs/kg)

1,76

1,67

Mellemvejning til afgang 6-10 uger

Daglig tilvækst (g)

617

676

Daglig foderoptagelse (FEs)

1,02

1,11

Foderforbrug (FEs/kg)

1,67

1,65

Hele vækstperioden 4 -10 uger

Daglig tilvækst (g)

457

503

Daglig foderoptagelse (FEs)

0,76

0,82

Foderforbrug (FEs/kg)

1,67

1,64

Produktionsværdien er beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater. Produktionsværdien ved 5-års priser fremgår af tabel 3. 

Tabel 3. Produktionsværdi

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Mælkesyre og myresyre

Produktionsværdi ved 5-års priser ¹): Kr./gris

70,8a

78,4b

Indeks

100

111

Aktuel produktionsværdi ved 5-ugers priser
inkl. produktets pris ²): Kr./gris

67,6

73,1

Indeks

100

108

¹)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem grupperne skal der være en forskel iproduktionsværdien på minimum 5,3 kr./gris eller minimum 8 indekspoint for, at der er tale om en statistisk sikker forskel.

a, b)

Værdier markeret med forskellige bogstaver er signifikant forskellige (p<0,05).

²)

Der er ikke beregnet statistik på den faktiske produktionsværdi.

Afprøvningen viste, at tilsætning af mælkesyre og myresyre i en dosering på henholdsvis 0,6 pct. og 0,3 pct. i fravænnings- og smågrisefoderet (gruppe 2) resulterede i en signifikant øgning i produktionsværdi på 11 pct. i forhold til kontrolgruppen (gruppe 1). Den forbedrede produktionsværdi skyldtes en højere tilvækst og en større foderoptagelse i den samlede vækstperiode i gruppen, hvor foderet blev tilsat mælke- og myresyre. Når den aktuelle pris tillægges prisen for tilsætning af syrerne vil der stadig være en forbedret produktionsværdi i forhold til kontrolgruppen.

Kombinationen af mælkesyre og myresyre har været afprøvet tidligere med en signifikant positiv effekt på produktiviteten (Medd. nr. 490, Landsudvalget for Svin), hvilket har kunnet bekræftes i denne afprøvning.


Konklusion

I denne afprøvning blev der opnået en signifikant positiv effekt på produktiviteten ved at tilsætte foderet en kombination af mælke- og myresyre (fravænningsfoder 0,6 pct. af hver og smågrisefoder 0,3 pct. af hver) målt i forhold til kontrolgruppen. Der var ingen effekt af de tilsatte produkter på diarré og dødelighed.

Kombinationen af disse to syrer kan derfor anbefales til konservering af smågrisefoder. Man skal dog sikre sig, at den anvendte mælke- og myresyre har en koncentration på henholdsvis 80 og 85 pct. Hvis der anvendes syrer med en lavere koncentration, som f.eks. tørsyrer skal doseringen øges forholdsmæssigt.


Referencer

-

Produkter til smågrise: kombinationen af mælke- og myresyre samt benzoesyre. Meddelelse nr. 490. Landsudvalget for Svin, DS, 2000

Deltagere
Landbrugsteknikere Ib Dahl Jensen og Jens Ove Hansen, Landsudvalget for Svin.
Afprøvning nr.: 734


Appendiks 1

Fravænningsfoder (4-6 uger), råvaresammensætning i pct.

Råvarer

Gruppe 1

Gruppe 2

Hvede

51,01

49,31

Byg

15,00

15,00

Syreproteinkoncentrat 55 pct.

10,71

10,94

Fiskemel LT

10,00

10,00

Vallepulver, sød

6,00

6,00

SvinefedtDAKA

2,89

3,15

Melasse

1,00

1,00

Monocalciumfosfat

0,86

0,87

Foderkridt

0,72

0,72

L-Lysinhydrochlorid 60 pct.

0,70

0,70

DL-Methionin 40 pct.

0,20

0,20

L-Treonin 50 pct.

0,31

0,31

L-Tryptofan 40 pct.

0,12

0,12

Vitamin og mineral

0,35

0,35

Fodersalt

0,13

0,13

Mælkesyre 80 pct.

-

0,60

Myresyre 85 pct.

-

0,60


Smågrisefoder (6-10 uger), råvaresammensætning i pct.

Råvarer

Gruppe 1

Gruppe 2

Hvede

49,68

48,74

Byg 

20,00

20,00

Sojaskrå, afskallet toasted

7,76

7,86

Sojaskrå, toasted

7,76

7,86

Fiskemel, alm. DS

7,00

7,00

Svinefedt DAKA 

2,94

3,08

Melasse

1,50

1,50

Foderkridt

1,13

1,13

Monocalciumfosfat

0,56

0,56

L-Lysinhydrochlorid 60 pct.

0,63

0,63

DL-Methionin 40 pct.

0,15

0,15

L-Treonin 50 pct.

0,27

0,27

Tryptofan 40 pct.

0,07

0,07

Fodersalt

0,29

0,29

Vitamin og mineral inkl. fytase

0,26

0,26

Mælkesyre 80 pct.

-

0,30

Myresyre 85 pct.

-

0,30

Appendiks 2

Fravænningsfoderets beregnede og analyserede indhold afnæringsstoffer

Gruppe

 

1

2

 

Beregnet

Analyse¹)

FEsv pr. 100 kg

121

118

120

Råprotein, pct.

21,4

20,6

21,3

Lysin, g/kg

15,1

14,4

15,2

Methionin, g/kg

5,1

4,5

4,6

Meth.+cyst., g/kg

8,4

7,5

7,7

Treonin, g/kg

9,2

8,7

8,8

Zink mg/kg ²)

224

214

196

Antibiotika ²)

-

Negativ

Negativ

¹) Gennemsnit af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.
²) En analyse.

Smågrisefoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

Gruppe

 

1

2

 

Beregnet

Analyse ¹)

FEsv pr. 100 kg

114

115

114

Råprotein, pct.

19,5

19,6

19,5

Lysin, g/kg

13,2

13,4

13,6

Methionin, g/kg

4,1

4,0

4,0

Meth.+cyst., g/kg

7,2

7,1

7,2

Treonin, g/kg

8,2

8,0

8,1

¹) Gennemsnit af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 20. november 2003

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring