16. maj 2007

Meddelelse Nr. 787

Firmablandinger til smågrise, indkøbt på Sjælland vinter 2006-2007

Fravænnings- og smågriseblandinger fra fem forskellige firmaer blev indkøbt på Sjælland i vinteren 2006/07. Afprøvningen viste, at blandinger fra ØA gav en signifikant bedre produktionsværdi end både kontrolfoder og de øvrige firmablandinger.

Der er afprøvet fravænningsfoder og smågrisefoder fra fem forskellige firmaer. Blandingerne blev indkøbt på Sjælland i vinteren 2006/07.

Formålet med afprøvningen var at undersøge, om der var forskel i produktionsværdien mellem blandingerne. Blandingerne blev udvalgt af de lokale svinekonsulenter og de blev indkøbt via svineproducenter, uden at foderstoffirmaerne vidste, at blandingerne skulle indgå i forsøg.

Af nedenstående fremgår, hvilke blandinger, der indgik i afprøvningen samt hvilket indeks for produktionsværdi, smågrisene fik ved brug af den pågældende blanding. Der skal være mere end 10 indekspoints i forskel i produktionsværdien for, at der er tale om en signifikant forskel.

Firma

Fravænningsblanding

Smågriseblanding

Indeks
produktionsværdi

Kontrol

Fravænningsfoder

Smågrisefoder

100

DLG

Grisette Acid F1

Deluxe Start 9

97

Roskilde Andel

KanonStart

Start II Piller

92

SAG Dalmose

Superstart Antonius

Startpiller Antonius

108

ØA

Prima 7

Unik Total

119

SAB

Bio Start 3

Prima Start

103

Afprøvningen af firmablandingerne viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Prima 7 og Unik Total fra ØA. Den forbedrede produktionsværdi skyldes en markant bedre foderudnyttelse samt høj daglig tilvækst i smågriseperioden. Den opnåede forbedring i produktivitet betyder, at man kan betale henholdsvis 2 kr. og 18 kr. mere pr. 100 kg fravænnings- og smågriseblanding fra ØA i forhold til kontrolfoderet.

Blandingen fra SAG Dalmose gav en signifikant bedre produktionsværdi end blandingerne fra DLG og blandingerne fra Roskilde Andel. Også her kan den bedre produktionsværdi forklares ud fra en bedre foderudnyttelse og en højere daglig tilvækst i smågriseperioden.

Der var med statistisk sikkerhed flest behandlingsdage for diarré i gruppen, der fik SAB’s blandinger i forhold til gruppen, der fik ØA’s blandinger. Der var ikke forskel imellem de øvrige grupper.

Analyserne af næringsstofindholdet viste, at der generelt var en god overensstemmelse med det deklarerede indhold og det fundne indhold af energi, råprotein og lysin.

Roskilde Andel, ØA og SAG er efterfølgende fusioneret til Danish Agro.

Baggrund

Indkøbt færdigfoder anvendes i en stor del af den danske svineproduktion. Plante­direktoratet foretager den officielle kontrol af, at foderstoffirmaerne overholder deklarationerne på indlægssedlen, og at foderet i øvrigt er i overensstemmelse med Foderstofloven.

Færdigfoderets produktionsværdi afhænger ikke kun af næringsstofindholdet, men ligeledes af råvarernes kvalitet og kan derfor være vanskelig at forudsige.

Målet med at afprøve forskellige foderblandinger mod hinanden var at sammenligne grisenes produktivitet ved brug af de enkelte blandinger.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på forsøgsstation Grønhøj, hvortil der blev indkøbt SPF smågrise. I afprøvningen indgik seks grupper med 32 hold, hvoraf de 24 bestod af 7 grise pr. sti og de 8 bestod af ca. 24 grise pr. sti. Stierne var indrettet med 1/3 fast gulv. Der var en foderautomat og en drikkekop pr. sti. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Beskrivelse af grupper

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Fravænningsfoder

Kontrol

Grisette Acid F1

KanonStart

Superstart Antonius

Prima 7

Bio Start 3

Smågrisefoder

Kontrol

Deluxe Start 9

Start II Piller

Startpiller Antonius

Unik Total

Prima Start

Grisene blev indsat ved en gennemsnitlig vægt på 8,3 kg og vejede i gennemsnit ved mellemvejning 10,9 kg og ved afgang 31,1 kg.

Alle blandinger var pelleterede og blev indkøbt som løsvarer, på nær fravænningsblandingen til gruppe 3, KanonStart, der blev indkøbt som en sækkevare. Fravænnings- og smågriseblandingerne blev leveret ad en gang. Blandingerne blev indkøbt via svineproducenter uden foderstoffirmaernes kendskab. Sammensætning af de afprøvede blandinger fremgår af appendiks 1.

Registreringer

Alle registreringer blev foretaget på stiniveau. Der blev registreret følgende: tilvækst, foderoptagelse, sygdomsbehandlinger og antal døde og udtagne grise.

Fodring

Hvis grisenes indsættelsesvægt ved indsættelse var under 8 kg fik de fravænningsfoder og 2500 ppm dyrlægeordineret zink de første 14 dage efter fravænning. Hvis grisene vejede mellem 8 og 9 kg ved indsættelse fik de fravænningsfoder og 2500 ppm dyrlægeordineret zink den første uge efter fravænning. Herefter blev der gradvist skiftet til smågrisefoder over de næste 5-7 dage. Grise, der vejede over 9 kg ved indsættelse, begyndte med et gradvist foderskift fra fravænningsblanding til smågriseblandingen over 5-7 dage. Efter foderskiftet fik alle grisene udelukkende smågrisefoder. Alle grise blev mellemvejet umiddelbart før de overgik til glidende foderskift.

Foderblandingen til kontrolgruppen blev optimeret således, at næringsstoffernes indhold svarede til de gældende normer [1]. Både fravænningsblandingen og smågriseblandingen til kontrolgruppen blev produceret hos Aarhusegnens Andel (uden at firmaet vidste, at dette foder skulle indgå i en afprøvning af firmablandinger). Kontrolfoderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 °C.

Foderanalyser

I forbindelse med produktion af kontrolfoderet blev der udtaget prøver af blandingerne. Der blev ligeledes udtaget prøver af det indkøbte foder fra de fem firmaer. Der blev udtaget en prøve ved hver fyldning af fodervognene. Prøverne blev frosset ned og der blev lavet en samleprøve af de udtagne prøver. Prøverne blev efterfølgende neddelt ved hjælp af en spalteprøveneddeler og et antal prøver blev sendt til analyse. Foderet blev analyseret for indhold af energi (FEsv) og råprotein samt indhold af de 11 essentielle aminosyrer og calcium, fosfor og zink (appendiks 2). På fravænningsblandingerne blev foretaget analyse af energi og råprotein på fire prøver, analyse af aminosyrerne på tre prøver og analyse af mineralerne på én prøve. På smågrisefoderet, der blev leveret ad to gange, blev der foretaget analyse af energi og råprotein på seks prøver, analyse af aminosyrerne på fire prøver og analyse af mineralerne på to prøver.

Beregninger og statistik

Produktionsresultaterne (daglig tilvækst og foderudnyttelse) blev samlet i en produktionsværdi. Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (5,90 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste fem år (1. september 2001 - 1. september 2006) for 7 kg’s grise (200 kr. pr. gris, ± 8,50 pr. kg) samt for 30 kg’s grise (340 kr. pr. gris, ÷4,90/+5,06 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder var gennemsnittet af de samme fem år, fravænningsfoder: 2,72 kr. pr. FEsv og smågrisefoder: 1,47 kr. pr. FEsv.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: stald, hold og gruppe. Der blev derudover testet for normalfordeling og forekomst af outliers. Signifikante forskelle er angivet på 5 procents niveau. Der blev foretaget Bonferroni korrektion med 15 parvise sammenligninger (alle mod alle).

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Det analyserede indhold af næringsstoffer i kontrolfoderet til de fravænnede grise viste et 5,5 pct. lavere indhold af råprotein end beregnet. Som følge deraf var indhold af aminosyrerne lysin, methionin og treonin lavere end beregnet. Indholdet af lysin lå 9,6 pct. under normen, methionin lå 11,4 pct. under normen og treonin lå 7,4 pct. under normen. Det analyserede indhold af næringsstoffer i smågrisefoderet til kontrolgruppen stemte med det beregnede indhold og overholdt normen.

Analyser af de indkøbte foderblandinger viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem det deklarerede og analyserede indhold af energi (FEsv) og protein. Superstart Antonius fra SAG havde et energiindhold, der var 5 FEsv lavere end det deklarerede indhold og i anden leverance havde Antonius Startpiller fra SAG et energiindhold, der var 8 FEsv over det deklarerede indhold.

At blandingerne overholder deklarationerne er ikke ensbetydende med, at de overholder normen. Dette kan kun beregnes under forudsætning af kendskab til fordøjeligheden af protein og aminosyrer i de enkelte blandinger.

Sundhed

Sygdomsbehandlinger og dødelighed blev registeret som sekundære parametre. Der var med statistisk sikkerhed flest behandlingsdage for diarré i gruppen, der fik SAB’s blandinger i forhold til gruppen, der fik ØA’s blandinger. Der var ikke forskel imellem de øvrige grupper (tabel 2). En behandlingsdag koster cirka 1 kr. pr. gris. De fleste diarrébehandlinger blev foretaget efter mellemvejning. Der var ikke statistisk sikre forskelle i dødelighed mellem de seks grupper. Det gennemsnitlige antal døde grise i afprøvningen var 1,6 pct., og 3,4 pct. af grisene blev sat i sygesti.

Tabel 2. Behandlingsdage mod diarré

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Behandlingsdage mod diarré

1,1ab

0,7ab*

1,0ab

0,9ab

0,6a

1,5b

a,b

Værdier markeret med forskelligt bogstav er signifikant forskellige p<0,05

*

Tendens til færre antal behandlingsdage mod diarré i forhold til gruppe 6, p=0,06

Produktivitet

De opnåede produktionsresultater ses i tabel 3. Ud fra disse resultater er der beregnet en produktionsværdi ved samme foderpris for alle seks grupper (se under Materiale og metode). De beregnede produktionsværdier fremgår af tabel 4.

Tabel 3. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Før mellemvejning

Daglig tilvækst, g

219

212

217

227

220

206

Daglig foderoptagelse, FEsv/gris

0,35

0,38

0,35

0,37

0,37

0,34

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,77

1,86

1,69

1,71

1,77

1,75

Efter mellemvejning

Daglig tilvækst, g

515

520

492

556

590

526

Daglig foderoptagelse, FEsv/gris

1,01

1,04

0,99

1,04

1,05

1,01

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,96

1,99

2,02

1,87

1,79

1,92

Hele perioden

Daglig tilvækst, g

464

467

443

497

523

467

Daglig foderoptagelse, FEsv/gris

0,89

0,92

0,88

0,92

0,93

0,89

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,92

1,97

1,98

1,84

1,78

1,89

Afprøvningen af firmablandingerne viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Prima 7 og Unik Total fra ØA. Den forbedrede produktionsværdi skyldes en markant bedre foderudnyttelse samt høj daglig tilvækst efter mellemvejning. Den opnåede forbedring i produktivitet betyder, at man kan betale henholdsvis 2 kr. og 18 kr. mere pr. 100 kg fravænnings- og smågriseblanding fra ØA i forhold til kontrolfoderet (tabel 5).

Blandingen fra SAG Dalmose gav en signifikant bedre produktionsværdi end blandingerne fra DLG og blandingerne fra Roskilde Andel. Også her kan den bedre produktionsværdi forklares ud fra en bedre foderudnyttelse og en højere daglig tilvækst efter mellemvejning. 

Tabel 4. Produktionsværdi beregnet ved brug af 5 års prissæt

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Kr. pr. gris

63,7bc

61,9c

58,7c

68,9b

75,6a

65,8b

Indeks

100

97

92

108

119

103

a, b, c

Værdier med forskelligt bogstav er signifikant forskellige (P<0,05).

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem de seks grupper skal der være en forskel på over 6,5 kr. pr. gris eller over 10 indekspoint for, at en forskel er statistisk sikker.

Priserne, som foderet er indkøbt til via svineproducenter, fremgår af tabel 5. Indkøbspriserne kan ikke nødvendigvis sammenlignes med din egen indkøbspris, da firmablandingernes indkøbspriser ikke er renset for effekt af kontraktperiode, kvantumsrabatter m.m. Desuden er angivet den forskel i pris, som der må betales for de enkelte foderblandinger. Dette er beregnet på baggrund af grisenes produktivitet og de analyserede foderenheder.

Tabel 5. Priser, som foderet er indkøbt til og merpris i forhold til kontrolfoderet (baseret på analyserede FEsv)

Gruppe

Firma

Fravænningsblanding (kr./100 kg)

Smågriseblanding (kr./100 kg)

 

 

 

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

 

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

1

Kontrol

308

-

176

-

2

DLG

365

÷23

180

÷13

3

Roskilde Andel

357*

17

156

÷23

4

SAG Dalmose

342

5

162

7

5

ØA

330

2

155/177

18

6

SAB

345

÷4

165

÷6

*

Leveret som sækkevare. Pris for opsækning er ifølge firmaet 35 kr. pr. 100 kg

Konklusion

Afprøvningen af firmablandingerne viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Prima 7 og Unik Total fra ØA. En svineproducent må betale henholdsvis 2 kr. og 18 kr. mere pr. 100 kg for fravænnings- og smågriseblandingerne fra ØA målt i forhold til kontrolfoderblandingen.

Blandingen fra SAG Dalmose gav en signifikant bedre produktionsværdi end blandingerne fra DLG og blandingerne fra Roskilde Andel. Også her kan den bedre produktionsværdi forklares ud fra en bedre foderudnyttelse og en højere daglig tilvækst i smågriseperioden. 

Der var med statistisk sikkerhed flest behandlingsdage for diarré i gruppen, der fik SAB’s blandinger i forhold til gruppen, der fik ØA’s blandinger. Der var ikke forskel imellem de øvrige grupper.

Referencer

[1]

Normer for næringsstoffer, 2005, Dansk Svineproduktion

Deltagere:   Tekniker Jens Ove Hansen, statistiker Jens Vinther, Peter Juhl Rasmussen
Afprøvning: 930

Appendiks 1

Fravænningsfoderets deklarerede sammensætning (1 leverance).

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Gruppe 4

Gruppe 5

Gruppe 6

Kontrol

Grisette Acid F1

KanonStart

Superstart
Antonius

Prima 7

Bio Start 3

42,64 % Hvede

48,01 % BILL-Stivelseshvede

25,07 % Hvede

23,05 % Hvede

20 % Hvede, varmebehandlet

45,41 % Hvede

20,00 % Byg

15 % Hvede, oprevet

10 % Havregryn

15 % Hvede, varmebehandlet

6,4 % Hvede

10 % Majs

8,00% afskallet sojaskrå

10 % Byg

10 % Byg

13 % Byg

20 % Byg

5 % Byg

4,4 % Antigenfrit sojaprot.

12,48 % Fiskemel

20 % Majsflager, mikroniseret

5 % Fiskemel, askefattigt

5 % Havre, afskallet sort

5 % Havre

6,97 % Fiskemel

8 % Vallepulver, delvis afsukret

20 % Mælkeprotein

10 % Vallepulver

10,94 % Vallepulver

5 % Vallepulver, sød

6,00 % Vallepulver

1,1 % Vegetabilsk fedt og olie

8 % LT Fiskemel

7 % Soyafiber, antigenfri

8,64 % Soyaprot. konc. antigenfri

10 % HP-200, Antigenfri sojaprotein

3,85 % Vegetabilsk fedt

0,5 % Palmefedt

2,5 % Kartoffelprotein-
koncentreret

2 % Soyaprot. Antigenfri.1

2 % Soyafiber

3 % Fiskeprotein
H-pro 35 % P

3,00% Kartoffel prot. Protastar

0,7 % Acid One Liq.

0,57 % sojaolie

3,38 % Kartoffelprotein

6 % Kartoffel
protein

3 % Fiskemel, askefattig

1,00 % Melasse

0,5 % Calciumformiat

0,5 % Calproma

2,5 % Kartoffelprotein

1 % Kartoffel-
protein

4,1 % Kartoffelprotein-
koncentrat

0,17 % Fodersalt

0,36 % Calciumkarbonat (kridt)

0,49 % Calciumkarbonat (kridt)

5 % Mill*

7,3 % Mill*

3,5 % Vegetabilsk olie

0,97 % Foderkridt

0,33 % Monocalciumfosfat

0,56 % Bolifor 18

2,16 % Melasse, sukkerroer

4 % Vegetabilsk fedt / Valle

0,94 % Calciumkarbonat (kridt)

0,74 % Monocalciumfosfat

1,53 % Vitalys flydende

0,5 % Bio Pro Flydende

1,55 % Vegetabilsk olie

3 % Glycerol

0,95 %
Monocalcium-
fosfat

0,35 % AaA.Vit. Gysse FYT

0,4 % Grisevit 186

0,35 DLA Vit-Små 221

0,24 % Calciumkarbonat (kridt)

0,63 % Palme vegetabilsk olie

0,4 % SAB Vit små org 223

0,06 % E-vit. 25.000 Flex-O-Vit

0,1 % Stensalt

0,2 % New-add

0,82 % Monocalciumfosfat

0,53 % Calciumkarbonat (kridt)

0,2 % DV VIT –
B-Complex

0,31 % L-Lysinhydrochlorid

0,11 % L-tryptofan 40 %,

0,39 % L-Lysin 100

7 % Bewispray 10-40**

1,41 % Monocalciumfosfat

0,03 % C-vitamin, coated Stay-C 35

0,24 % L-Tryptofan 15

0,37 % L-Treonin 50 %

0,55 % Tryptofan 15

0,4 % DV.Vit små

0,4 % DV.Vit små

0,02 % Cuxavit E50

0,05 % L-Treonin 98,5 %

0,09 % DL-Methionin

0,03 % L-Treonin

0,02 % Fodersalt

0,09 % Fodersalt

0,49 % Fodersalt

0,07 % DL Methionin 100

0,2 % CABANIN CS

0,07 % DL-Methionin 100

0,49 % L-Lysinhydrocl.

0,75 % BioLys 65

0,69 % BioLys 65

0,06 % Porzyme 9302

0,2 % Smørsyre

0,2 % Mælkesyre-
bakterier

0,06 % Tryptofan

0,07 % Tryptofan

0,39 % Tryptofan 15 % + 85 % Hvedeklid

0,62 % Bio*Acid flydende 

0,1 % Porzyme 8300

0,03 % Enzymer

0,13 % Treonin 98 %

0,11 % Treonin 98 %

0,1 % L-Treonin

0,5 % Benzoesyre

0,01 % Fytaseenzym

0,02 % Ronozyme P Fytase

0,14 % DL-Methionin

0,14 % DL-Methionin

0,1 % DL-Methionin trkn. Rent. 3.1.1.

 

0,01 % Smags- og aromastoffer

 

1 % Bio-acid

0,75 % Bio-acid

0,5 % Benzoesyre

 

 

 

0,03 % Ronozyme VP

0,03 % Ronozyme VP

1 % Organisk syre, mælkesyreprodukt

 

 

 

0,02 % Ronozyme P

0,02 % Ronozyme P

0,04 % Bio plus 2B

 

 

 

0,03 % Flavodan

0,03 % Flavodan

0,1 % ImmunE Natur 37.000 ie

 

 

 

 

0,75 % Aroma flavis 0802

0,02 % Ronozyme P5000 UB3. 1.3.26

 

 

 

 

 

0,2 % Ronozyme WX IUB 3.2.1.8

 

 

 

 

 

0,01 % Aroma

*

Biprodukt fra fremstilling af morgenmadsprodukter

**

Blanding af tørfedt og valle


Smågrisefoderets deklarerede sammensætning (2 leverancer)

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Gruppe 4

Gruppe 5

Gruppe 6

Kontrol

Deluxe Start 9

Start II Piller

Startpiller
Antonius

Unik Total

Prima Start

51,84 % Hvede

20 % Hvede, oprevet

23,47 % Hvede

52,25 % Hvede

45,32 % Hvede

46,11 % Hvede

15,00 % Byg

16,7 % Hvede

15 % Hvede, valset

18 % Byg

6 % Havre

25 % Byg

17,2 % Sojaskrå, afskallet

20 % Byg, oprevet

30 % Byg

16,9 % Sojaskrå, toasted

20 % Byg

15,4 % Sojaskrå, afsk. toasted

3,82 % Vegetabilsk fedt

15,2 % Byg

19,23 % Sojaskrå, toasted 1

3 % Kartoffelprotein-
koncentrat

15,47 % Sojaskrå, toast. afsk.

3% Fiskeprotein H-pro 35%

4,00 %

Fiskemel

14 % Sojaskrå, afskallet, toast.

5 % Fiskemel, askefattigt

3 % Fiskemel askefattigt

5 % Fiskemel, askefattigt

2 % Fiskemel, askefattig

2,00 % Kartoffelprotein

2,5 % AGB Soya

1,5 % Melasse, sukkerroe

2,9 % Vegetabilsk fedt

1 % Soyaprot. konc. antigenfri

2 % HP-200, antigenfri sojaprotein

1,5 % Melasse

2 % Kartoffelprotein-
koncentrat

2,56 % Vegetabilsk fedt / olie

1 % Foderkridt

2,02 % Palme vegetabilsk olie

2,1 % Vegetabilsk olie

1,53 % Foderkridt

2,7 % Palmefedt

1,18 % Calciumkarbonat (kridt)

0,81 % Monocalciumfosfat 21 %

2 % Glycerol

1,59 % Calciumkarbonat, kridt

0,84 % Monocalciumfosfat

1,78 % Calciumkarbonat (kridt)

0,3 % Calprona

0,4 % DV-vit små Extra 2006

1,27 % Calciumkarbonat, kridt

0,76 % Monocalcium-
fosfat

0,29 % L-Lysinhydrochlorid

1,31 % Monocalciumfosfat

0,41 % Bolifor 18

0,05 % E-50000 SolVita

0,7 % Monocalcium-
fosfat

0,26 % SAB VIT små 209

0,32 % Fodersalt

0,26 % E-vit opbl. i hvedestrømel

0,04 % E-vit. 50.000

0,44 % Fodersalt

0,45 % DV-vit små Ekst.

0,43 % Fodersalt

0,26 % AaA Vit. små 58E

0,4 % Grisevit 183

0,2 % DLA Vit-små-aroma

0,46 % BioLys 65

0,57 % Lysin 65 %

0,57 % BioLys

0,06 % L-Treonin

1,3 % Vitalys, flydende

0,33 % Fodersalt

0,08 % Treonin 98 %

0,12 % treonin 98 %

0,11 % L-Treonin 3.3.1

0,1 % L-tryptofan 15

0,5 % Stensalt

0,48 % Lysin, flydende

0,02 % L-Tryptofan 98 %

0,08 % DL-Methionin

0,05 % Tryptofan 15 % + 85 % Hvedeklid

0,06 % DL-methionin 100

0,28 % L-Treonin 50 %

0,11 % L-Treonin

0,07 % DL-Methionin 98 %

0,02 % Ronozyme P

0,08 % DL-Methionin tekn.rent 3.1.1

0,06 % Porzyme 9302

0,11 % DL-Methionin

0,12 % Tryptofan 15

0,3 % Bio-Pro Plus

 

0,5 % Organisk syre, mælkesyre-
produkt

0,62 % Bio*Acid flydende

0,5 % Acid One Dry

0,07 % DL-Methionin 100

0,02 % Ronozyme P 5000

 

0,02 % Ronozyme P5000 UB3. 1.3.26

0,5 % Benzoesyre

0,01 % Fytaseenzym

0,03 % Enzymer

0,3 % Aroma flavis 0802

 

0,02 % Ronozyme WX IUB 3.2.1.8

 

0,45 % Smags- og aromastoffer

0,02 % Ronozyme P Fytase

 

 

0,01 % Aroma


Appendiks 2
              

Foderanalyser

Fravænningsfoderets garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Gruppe nr.

1

2

3

4

5

6

Gruppe

Kontrol*

Grisette

Kanonstart

Superstart Antonius

Prima 7

Biostart 3

 

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

FEsv pr. 100 kg

119

121

120

122

124

123

123

118

123

120

118

119

Råprotein, pct.

21,3

20,3

18,7

18,6

20,5

20,9

18,3

20,0

19,0

20,2

19,4

20,2

Lysin

14,4

13,2

14,5

12,5

15,7

14,2

14,8

14,0

14,4

14,6

14,1

13,9

Methionin

4,6

4,1

4,8

4,6

4,8

4,6

5,1

4,5

4,6

4,6

4,3

4,5

Cystin

3,4

3,6

-

3,1

-

3,5

-

3,6

-

3,7

3,1

3,5

Meth+cys

8,0

7,7

-

7,7

-

8,1

-

8,0

-

8,2

7,4

8,0

Treonin

8,8

8,3

-

8,0

-

8,5

-

9,1

-

9,4

8,5

8,8

Tryptofan

2,9

3,0

-

2,5

-

3,2

-

3,2

-

3,2

-

3,0

Isoleucin

8,9

9,0

-

7,2

-

8,8

-

8,8

-

9,0

-

8,5

Leucin

15,9

15,2

-

12,5

-

16,0

-

15,3

-

15,9

-

15,0

Histidin

5,1

5,8

-

3,9

-

5,2

-

5,0

-

4,8

-

4,5

Fenylalanin

9,9

9,5

-

7,1

-

9,5

-

9,9

-

10,1

-

9,0

Tyrosin

7,4

7,2

-

5,2

-

7,1

-

7,6

-

7,8

-

6,6

Fenyl+ tyrosin

17,2

16,7

-

12,3

-

16,6

-

17,5

-

17,8

-

15,7

Valin

10,4

10,3

-

8,9

-

10,5

-

10,3

-

10,6

-

9,8

Calcium

8,3

8,8

7,6

6,4

8,1

6,3

8,0

6,9

8,0

6,5

7,7

8,1

Fosfor

6,3

6,2

6,2

6,0

6,0

5,8

6,5

6,6

7,1

6,6

6,2

6,5

Zink mg/kg

-

119

-

192

-

137

-

124

 

112

-

136

FEsv, råprotein

Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver.

Aminosyrer

Gennemsnit baseret på tre analyser af samleprøver.

Mineraler

En analyse af samleprøve.

*

Kontrol: gennemsnit af seks analyser for energi og aminosyrer og to analyser af mineraler.



Smågrisefoderets garanterede og analyserede indhold af energi og næringsstoffer (g/kg hvis ikke andet er angivet)

Firma

Kontrol

DLG

Roskilde Andel

SAG Dalmose

ØA

SAB

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Gruppe

Kontrol *

Deluxe Start

Start II Piller

Startpille Antonius

Unik Total

Primastart

 

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

Garanti

Analyse

FEsv pr. 100 kg

116

121

112

113

111

115

113

116

113

111

111

112

Råprotein, pct.

20,0

20,3

17,6

16,9

18,7

19,0

18,3

19,6

19,5

20,4

18,4

19,0

Lysin

12,8

13,3

12,1

11,4

12,3

11,7

11,3

12,0

12,9

13,7

12,0

12,1

Methionin

3,9

4,2

3,7

3,7

3,8

3,9

3,0

3,8

4,0

4,2

3,6

3,7

Cystin

3,3

3,6

-

3,2

-

3,4

2,0

3,5

-

3,8

3,0

3,5

Meth+cys

7,2

7,8

-

6,8

-

7,2

5,0

7,3

-

8,0

7,4

7,2

Treonin

8,0

8,4

-

7,0

-

7,7

-

8,0

-

8,6

-

7,6

Tryptofan

2,6

3,0

-

2,2

-

2,6

-

2,8

-

2,8

-

2,4

Isoleucin

8,2

9,0

-

7,0

-

7,8

-

8,4

-

9,0

-

7,8

Leucin

14,6

15,1

-

11,8

-

13,2

-

14,4

-

15,1

-

13,2

Histidin

4,8

5,7

-

4,1

-

4,7

-

4,8

-

5,2

-

4,8

Fenylalanin

9,4

9,6

-

7,6

-

8,6

-

9,1

-

9,6

-

8,6

Tyrosin

7,0

7,2

-

5,2

-

5,8

-

6,6

-

6,9

-

6,0

Fenyl+ tyrosin

16,4

16,8

-

12,8

-

14,4

-

15,6

-

16,5

-

14,6

Valin

9,5

10,4

-

8,1

-

9,2

-

9,7

-

10,3

-

9,1

Calcium

9,3

9,5

8,7

9,6

8,9

7,6

7,5

8,2

9,0

8,8

8,9

8,6

Fosfor

5,9

6,3

6,1

6,3

5,3

5,1

5,3

5,9

6,0

5,8

5,7

6,3

Zink mg/kg

-

162

-

152

-

115

-

113

-

126

-

141

FEsv, råprotein

Gennemsnit baseret på seks analyser af samleprøver.

Aminosyrer

Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver.

Mineraler

Gennemsnit baseret på to analyser af samleprøver.

*

Kontrol: gennemsnit af seks analyser for energi og aminosyrer og to analyser af mineraler.


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Anne-Katrine Skovsted Koch

Udgivet: 16. maj 2007

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring