4. juni 2008

Meddelelse Nr. 818

Firmablandinger til smågrise, indkøbt i Syd- og Østjylland vinteren 2007-2008

Der er afprøvet smågrisefoder fra fem firmaer indkøbt i det sydøstlige Jylland i vinteren 2007/08. Blandingerne fra Danish Agro gav en produktionsværdi, der var 18 pct. højere end kontrol. Der var ikke forskel mellem de øvrige blandinger.

Sammendrag

Der er afprøvet fravænningsfoder og smågrisefoder fra fem forskellige firmaer. Blandingerne blev indkøbt i det sydøstlige Jylland i vinteren 2007/08. Smågrise fodret med blandingerne fra Danish Agro havde en signifikant højere produktionsværdi end smågrise fodret med de øvrige blandinger. Der var ikke forskel i produktionsværdien imellem de øvrige blandinger. En svineproducent må betale henholdsvis 0 kr. og 30 kr. mere pr. 100 kg for fravænnings- og smågriseblandingerne fra Danish Agro målt i forhold til kontrolfoderblandingerne, for at opnå samme dækningsbidrag som ved brug af kontrolfoderet.

Formålet med afprøvningen var at undersøge, om der var forskel i produktionsværdien mellem blandinger fra forskellige firmaer. Blandingerne blev udvalgt af de lokale svinekonsulenter og blev indkøbt via svineproducenter, uden at foderstoffirmaerne vidste, at blandingerne skulle indgå i forsøg.

Af nedenstående fremgår, hvilke blandinger, der indgik i afprøvningen samt hvilket indeks for produktionsværdi, der blev opnået i afprøvningen. Værdierne er beregnet med ens foderpris for alle blandinger. Der skal være en forskel i produktionsværdien på mere end 10 indekspoints for, at der er tale om en signifikant forskel.

Firma

Fravænningsblanding

Smågriseblanding

Indeks
produktionsværdi

Kontrol

Fravænningsfoder

Smågrisefoder

100

ATR

Prestart Nord

Starter Kvik

104

DLG

Zingro 8 m. Zink

Profil 10

103

Aller Mølle

Weanalink

Rytmikstart

98

Danish Agro

Prima 6

Guldskatten

118

Hornsyld Køb

Premium m. Zink

Enzymstart

100

Fravænningsblandingen til kontrolgruppen havde et indhold af råprotein og essentielle aminosyrer, der lå under normen, hvilket kan have haft marginal negativ indflydelse på grisenes produktivitet. Analyser af de indkøbte foderblandinger viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem de deklarerede værdier og det analyserede indhold. Dog manglede der 5,5 FEsv i blandingen Prestart Nord fra ATR, og blandingen Prima 6 fra Danish Agro indeholdt 40 pct. mindre fytase og anden leverance af Guldskatten fra Danish Agro indeholdt 25 pct. mindre fytase end deklareret (appendiks 2) - alle tre et underindhold, der er en ”dumper” i henhold til foderstofloven.

Baggrund

Indkøbt smågrisefoder anvendes i en stor del af den danske svineproduktion. Plante­direktoratet foretager den officielle kontrol af foderet, herunder om foderstoffirmaerne overholder deklarationerne på indlægssedlen, og at foderet er i overensstemmelse med Foderstofloven.

Færdigfoderets værdi for grisen afhænger ikke kun af næringsstofindholdet, men ligeledes af råvarernes kvalitet.

Målet med at afprøve forskellige foderblandinger mod hinanden var at sammenligne grisenes produktivitet ved brug af de enkelte blandinger.

Materiale og metode

 Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj og Forsøgsstation Kronjyden, hvortil der blev indkøbt SPF smågrise. I afprøvningen indgik seks grupper med 35 hold, med i alt 264 grise pr. gruppe. Stierne var i begge besætninger indrettet som to-klimastier med en foderautomat og en drikkekop pr. sti. Stierne på Forsøgsstation Grønhøj var indrettet med 2/3 fast gulv og på Kronjyden var stierne indrettet med fast gulv og rensegang.

Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Beskrivelse af grupper

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

ATR

DLG

Aller Mølle

Danish Agro

Hornshyld Køb

Fravænningsfoder

Kontrol

Prestart Nord

Zingro 8 m. Zink

Weanalink

Prima 6

Premium m. Zink

Smågrisefoder

Kontrol

Starter Kvik

Profil 10

Rytmikstart

Guldskatten

Enzymstart

Fodring

Alle grise blev fodret ad libitum i hele perioden. Grise, der vejede under 8 kg ved indsættelse, fik fravænningsfoder de første 14 dage efter fravænning. Hvis grisene vejede mellem 8 og 9 kg ved indsættelse fik de fravænningsfoder den første uge efter fravænning. Herefter blev der gradvist skiftet til smågrisefoder over de næste fire dage. Grise, der vejede over 9 kg ved indsættelse, blev ikke mellemvejet og begyndte med et gradvist foderskift fra fravænningsblanding til smågriseblandingen over fire dage. Efter foderskiftet fik alle grisene udelukkende smågrisefoder. Alle grise blev mellemvejet umiddelbart før det glidende foderskift. Alle grise fik 2500 ppm dyrlægeordineret zink i 14 dage efter fravænning. Nogle blandinger indeholdt dyrlægeordineret zink, mens andre blandinger blev tilsat zink manuelt. I overgangsperioden mellem smågrise- og fravænningsfoder blev der kun tilsat ekstra zink til smågrisefoderet, hvis fravænningsfoderet indeholdt zink fra fabrikken.

Foderblandingen til kontrolgruppen blev optimeret således, at næringsstoffernes indhold svarede til de gældende normer [1]. Både fravænningsblandingen og smågriseblandingen til kontrolgruppen blev produceret hos Aarhusegnens Andel (uden at firmaet vidste, at dette foder skulle indgå i en afprøvning af firmablandinger). Kontrolfoderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81° C.

Den deklarerede sammensætning af foderblandingerne fremgår af appendiks 1.

Foderanalyser

I forbindelse med produktion af kontrolfoderet blev der udtaget prøver af blandingerne. Foderet blev analyseret for indhold af energi (FEsv) og råprotein samt indhold af de 11 essentielle aminosyrer samt calcium, fosfor og zink (appendiks 2). På fravænningsblandingerne blev foretaget analyse af energi og råprotein på fire prøver og analyse af aminosyrerne og mineralerne på en prøve. På smågrisefoderet, der blev leveret ad to gange, blev der foretaget analyse af energi og råprotein på fire prøver, analyse af aminosyrerne på to prøver og analyse af mineralerne på to prøver.

Der blev ligeledes udtaget prøver af det indkøbte foder fra de fem firmaer. Der blev udtaget en prøve ved hver fyldning af fodervognene. Prøverne blev frosset ned og der blev dannet en samleprøve af de udtagne prøver. Prøverne blev efterfølgende neddelt ved hjælp af en spalteprøveneddeler og blev sendt til analyse. Foderet blev analyseret for indhold af energi (FEsv) og råprotein samt indhold af de 11 essentielle aminosyrer og calcium, fosfor og zink (appendiks 2). På fravænningsblandingerne blev foretaget analyse af energi og råprotein på fire prøver, analyse af aminosyrerne på to prøver og analyse af mineralerne på en prøve. På smågrisefoderet, der blev leveret ad to gange, blev der foretaget analyse af energi og råprotein på seks prøver, analyse af aminosyrerne på fire prøver og analyse af mineralerne på to prøver.

Fytase blev bestemt på en prøve fra hver leverance med en dobbeltbestemmelse, analyserne blev udført af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Foulum. Analyse af fytase i kontrolfoderet er pt. ikke gennemført. Meddelelsen revideres, når disse foreligger.

Registreringer

Alle registreringer blev foretaget på stiniveau. Der blev registreret følgende: tilvækst, fodertildeling, sygdomsbehandlinger og antal døde og udtagne grise.

Beregninger og statistik

Produktionsresultaterne (daglig tilvækst og foderudnyttelse) blev samlet i en produktionsværdi.

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv).

Tilvækstværdien (6,04 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste fem år (1. september 2002- 1. september 2007) for 7 kg’s grise (193 kr. pr. gris, +/- 7,56 pr. kg) samt for 30 kg’s grise (333 kr. pr. gris, -4,78/+4,93 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder var gennemsnittet af de samme fem år, fravænningsfoder: 2,74 kr. pr. FEsv og smågrisefoder: 1,51 kr. pr. FEsv. I beregningen indgik de analyserede foderenheder.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: stald, hold og gruppe. Der blev derudover testet for vekselvirkning mellem besætninger, normalfordeling og forekomst af outliers. Signifikante forskelle er angivet på 5 procents niveau. Der blev foretaget Bonferroni korrektion med 15 parvise sammenligninger (alle med alle).

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Fravænningsblandingen til kontrolgruppen indeholdt 9,5 pct. for lidt råprotein i forhold til normen [1], hvilket medførte, at der manglede hhv. 8 pct. lysin, 11 pct. methionin og 9 pct. valin i forhold til normen [1]. Det er sandsynligt, at underforsyningen af essentielle aminosyrer har haft en negativ konsekvens for kontrolgruppens produktivitet. Smågrisefoderet til kontrolgruppen var i overensstemmelse med deklarationen

Analyser af de indkøbte foderblandinger viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem de deklarerede værdier og det analyserede indhold af næringsstoffer. At blandingerne overholder få deklarerede værdier er ikke ensbetydende med, at de overholder normerne for næringsstoffer.

Dette kan kun beregnes under forudsætning af kendskab til fordøjeligheden af protein og aminosyrer i de enkelte blandinger. Dog manglede der 5,5 FEsv i blandingen Prestart Nord fra ATR, og blandingen Prima 6 fra Danish Agro indeholdt 40 pct. mindre fytase og anden leverance af Guldskatten fra Danish Agro indeholdt 25 pct. mindre fytase end deklareret (appendiks 2) - alle tre et underindhold, der er en ”dumper” i henhold til foderstofloven.

Sundhed

Der var ikke signifikant forskel i antallet af behandlingsdage for diarré eller dødelighed i mellem grupperne. Der blev i gennemsnit behandlet 0,3 dage pr. gris for diarré, der døde 0,6 pct. og 3,5 pct. af grisene blev sat i sygesti.

Produktivitet

De opnåede produktionsresultater ses i tabel 2. Ud fra disse resultater er der beregnet en produktionsværdi ved samme foderpris for alle seks grupper (se under Materiale og metode), som er vist i tabel 3.

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe 1 2 3 4 5 6
Firma Kontrol ATR DLG Aller Mølle Danish Agro Hornshyld Køb
Hold, indsat 35 35 35 35 35 35
Før mellemvejning
Daglig tilvækst, g 209 188 219 202 205 240
Daglig foderoptagelse, FEsv/gris 0,30 0,31 0,32 0,28 0,31 0,32
Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst 1,43 1,72 1,47 1,44 1,54 1,36
Efter mellemvejning
Daglig tilvækst, g 507 555 523 504 582 496
Daglig foderoptagelse, FEsv/gris 0,97 1,10 1,01 0,98 1,06 0,98
Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst 1,93 1,99 1,93 1,94 1,83 1,98
Hele perioden
Daglig tilvækst, g 456 488 472 450 517 459
Daglig foderoptagelse, FEsv/gris 0,85 0,95 0,89 0,85 0,93 0,88
Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst 1,88 1,95 1,89 1,90 1,81 1,93

Afprøvningen af firmablandingerne viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Prima 6 og Guldskatten fra Danish Agro. Den forbedrede produktionsværdi skyldtes en markant bedre foderudnyttelse samt høj daglig tilvækst efter mellemvejning. Den opnåede forbedring i produktivitet betyder, at man kan betale henholdsvis 0 kr. og 30 kr. mere pr. 100 kg fravænnings- og smågriseblanding fra Danish Agro i forhold til kontrolfoderet (tabel 4). 

Der var ikke forskel i produktionsværdien mellem de øvrige blandinger indbyrdes eller i forhold til kontrolgruppen.

Tabel 3. Produktionsværdi beregnet ved brug af 5 års prissæt (2002-2007)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

ATR

DLG

Aller Mølle

Danish Agro

Hornsyld Købmandsgård

Kr. pr. gris

67,0a

69,4a

69,0a

65,7a

78,7b

66,7a

Indeks

100

104

103

98

118

100

a, b

Værdier med forskelligt bogstav er signifikant forskellige (P<0,05).

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem de seks grupper skal der være en forskel på over 6,6 kr. pr. gris eller over 10 indekspoint for, at en forskel er statistisk sikker.

Priserne, som foderet blev indkøbt til via svineproducenter, fremgår af tabel 4. Indkøbspriserne kan ikke nødvendigvis sammenlignes med din egen indkøbspris, da firmablandingernes indkøbspriser ikke er renset for effekt af kvantumsrabatter eller kontraktperiode, som kan have en stor betydning for foderprisen specielt i år. Desuden er angivet den forskel i pris, der må betales for de enkelte foderblandinger i forhold til kontrol for, at der opnås samme dækningsbidrag. Beregningen er baseret på 5 års priser, grisenes produktivitet og de analyserede foderenheder.

Tabel 4. Priser, som foderet er indkøbt til og merpris i forhold til kontrolfoderet (baseret på analyserede FEsv)

Gruppe

Firma

Fravænningsblanding
(kr./100 kg)

Smågriseblanding
(kr./100 kg)

 

 

Indkøbspris

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

Indkøbspris

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

2

ATR

451

-80

231

+6

3

DLG

529

-8

277 (306*)

-1

4

Aller Mølle

371

-8

259

-9

5

Danish Agro

553

0

245

+30

6

Hornsyld Købmandsgård

445

31

247

-11

*  Den ene blanding blev indkøbt til dagspris januar 2008

Konklusion

Afprøvningen af firmablandingerne viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Prima 6 og guldskatten fra Danish Agro. En svineproducent må betale henholdsvis 0 kr. og 30 kr. mere pr. 100 kg for fravænnings- og smågriseblandingerne fra Danish Agro målt i forhold til kontrolfoderblandingen.

Fravænningsblandingen til kontrolgruppen havde et indhold af råprotein og essentielle aminosyrer, der lå under normen, hvilket kan have haft marginal negativ indflydelse på grisenes produktivitet. Analyser af de indkøbte foderblandinger viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem de deklarerede værdier og det analyserede indhold. Dog manglede der 5,5 FEsv i blandingen Prestart Nord fra ATR, og blandingen Prima 6 fra Danish Agro indeholdt 40 pct. mindre fytase og anden leverance af Guldskatten fra Danish Agro indeholdt 25 pct. mindre fytase end deklareret (appendiks 2) - alle tre et underindhold, der er en ”dumper” i henhold til foderstofloven.

Referencer

[1]

Normer for næringsstoffer, 2006, Dansk Svineproduktion

     
Deltagere:

Tekniker Jens Ove Hansen
Statistikere Mai-Britt Friis Nielsen og Jens Vinther
Stationsleder Peter Juhl Rasmussen.

Afprøvning: 966


Appendiks 1

Fravænningsfoderets deklarerede sammensætning (1 leverance)

Kontrol ATR DLG Aller Mølle Danish Agro Hornshyld Køb
Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4 Gruppe 5 Gruppe 6
Kontrol Prestart Nord Zingro 8 m. Zink Weanalink Prima 6 Premium m. Zink
44,26 % Hvede 32,89 % Hvede 31,04 % Byg 35,50 % Hvede 27,66 % Hvede 51,37 Hvede
20,00 % Byg 15,00 % Majs 24,20 % Hvede 15,00 % Byg 14,69 % Vallepulver 15,00 % Havre, afskal. bio
9,47 % Sojaprot. konc. HP 200 12,00 % SD Vallepulver 13,95 % Soyabønner 14,50 % Vallepulver 13,00 % Kartoffelprotein 7,00 % HP 300
6,00 % Mælkeprod. 18-18 BB 9,00 % Fiskemel A 8,00 % AGB-soya 13,00 % Sojaskrå afskallet 12,45 % Mill Flakes3 5,00 % Byg
4,00 % Kartoffelprotein Protastar 7,00 % HP 300 - Sojaprotein 7,50 % Baby ris 5,00 % Majs 12,00 % Byg 5,00 % Fiskemel
4,00 % Fiskemel al-mindelig 5,00 % Byg valset 3,00 % Fiskemel LT 5,00 % Sojabønner 5,00 % Havre, afskallet sort 4,00 % HP 200, fiberrig
3,65 %, Scanfedt S 5,00 % Byg 2,82 % Palmeolie 2,50 % Kartoffelprot. Konc. 3,50 % Veg. Fedt/Valle 2,50 % Vallepulver, sød
3,00 % Sojaskrå, afsk. toasted 5,00 % Havre 2,80 % Vallepulver 2,50 % Sojaolie 3,00 % Glycerol 2,35 % Sojaolie, vegetabilsk
1,16 % Monocalciumfosfat 4,57 % Sojaolie 1,30 % Acid-one Dry 1,75 % Dicalciumfosfat 2,80 % Soyapro. Konc. 2,00 % Sojabønner
1,00 % Melasse, roe 1,80 % Formi 1,18 % Monocalciumfosfat 0,60 % Syreblanding1 1,67 % Monocalcium-
fosfat
1,50 % Kartoffelprotein
1,00 % Bio Pro pulver 1,15 % Mineralstoffer 1,00 % Kartoffelprot. Konc. 0,40 % Vitaminforblanding 1,59 % Palme vegetabilsk olie 1,05 % Calciumcarbonat
0,50 % Benzoesyre 0,81 % Lysin flyd. 50 0,77 % Foderkridt 0,22 % Salt 1,00 % Bio-acid 0,97 % Monocalciumfosfat
0,40 % Foderkridt 0,25 % VM Smågrise 23510 0,74 % Biolysin 0,20 % Calcium car-bonat 0,76 % Lysin 65% 0,45 % L-Lysin
0,35 % L-lysin (98,5%) 0,18 % L-Treonin 0,41 % Fodersalt L-Lysin2 0,52 % E 50.000 0,40 % Smågrise 5 plus
0,35 % AaA Vit. Gysse m. fytase 0,18 % E-Vitamin 20.000/VM Vit 23595 0,40 % Grise Vit. DL-Methionin2 0,50 % Aroma flavis 08021 0,30 % Benzoic acid
0,29 % Fodersalt 0,11 % Alimeth 88 0,30 % Zinkoxid magistrelt. L-Threonin2 0,40 % DV-vit. Små fe-fumarat 0,29 % Zinkoxid
0,24 % L-Tryptofan 15 % 0,05 % DL-Tryptofan 0,16 % Treonin BelfeedB1100MP2 0,15 % Calciumcarbonat 0,20 % Fodersalt
0,09 % DL-Met. (100 %) Natuphos 5000, BASF 0,10 % Porzyme 8300 Aromastoffer2 0,13 % DL-Methionin 0,20 % Master Cube
0,09 % E-vit. 25.000 - 0,10 % Toyocerin Smagsstoffer2 0,08 % Tryptofan 0,15 % L-Treonin
0,08 % L-Treonin - 0,10 % Methionin - 0,07 % Threonin 98 % 0,12 % DL-Methionin
0,06 % Porzyme - 0,06 % Tryptofan - 0,03 % Ronozyme WX G 0,06 % L-Tryptofan
0,01 % Valin 98,5% - 0,04 % Flavodan - 0,02 % Ronozyme P 0,06 % Biacton
- - 0,03 % Fytase (200 %) - - 0,03 % Bergazym P
1 Består af benzoesyre, myresyre, mælkesyre og aloe vera
2 Mængde ikke opgivet
3 Biprodukt fra morgenmadsprodukter

Smågrisefoderets deklarerede sammensætning, 1. leverance 

(2. leverance i parentes, hvis den afviger fra 1. leverance)

Kontrol ATR DLG Aller Mølle Danish Agro Hornshyld Køb
Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4 Gruppe 5 Gruppe 6
Kontrol Starter Kvik Profil 10 Rytmikstart Guldskatten Enzymstart
52,46 % Hvede 37,02 % Hvede 56,20 (56,84) % hvede med 69 % stivelse 48,50 (46,75) % Hvede 37,00 % Hvede, revet 48,50 (50,30) % Hvede
15,00 % Byg 20,00 % Byg, valset 15,00 % Byg 21,25 % Byg 27,00 % Byg 20,73 (18,75) % Byg
20,00 % Afskallet sojaskrå 19,59 % Sojaskrå, 48 % 14,60 (14,00) % Soyaskrå, afskal., toasted 16,12 (16,52) % Sojaskrå, afskallet 14,00 % Soyaskrå, afskallet 18,25 (16,50) % HP sojaskrå
3,00 % Kartoffelprotein 10,00 % Majs 2,5 % AGB Soya 3,88 (3,50) % Sojaproteinkoncentrat, HP-200 6,00 % HP 200, sojaprotein konc. 4,00 % Fiskemel A
3,00 % Scanfedt S 5,00 % Fiskemel, A 2,00 % Fiskemel askefattigt 2,58 (2,00) % Palmeolie 2,60 % Havre 3,00 (5,00) % Havre
2,00 % Melasse, roe 2,80 % Vegetabilsk fedt 2,00 % Lakseproteinkoncentrat 1,62 (2,00) % Kartoffelpro. Protastar 2,50 % H-Pro Fiskepulp F 1,75 (1,55) % Soyaolie
1,14 % Foderkridt 2,48 % Mineralstoffer 2,00 % Sukkerrørmelasse 1,47 (1,46) % Foderkalk 2,00 % Melasse 1,32 (1,33) % Foderkridt
1,00 % Bio Pro plus 2,00 % Melasse 1,40 % Palmefedt 0,98 (0,92) % Lysin Fl. Base 35 (Vitalys) 1,96 % Palme vegetabilsk olie 0,85 (0,95) % VitaLysin flyd. Base 28%
0,70 % Monocalciumfosfat 0,48 % Lysin, flydende 50 0,91 (0,90) % Calciumkarbonat (kridt) 0,93 (0,94) % Monocalciumfosfat 1,24 % Calciumcarbonat, kridt 0,73 % Monocalciumfosfat
0,5 % Benzoesyre 0,25 % VM Smågrise 0,78 (0,77) % Monocalciumfosfat 0,92 (1,94) % Melasse 1,20 % Vegetabilsk fedt 0,40 % Premix Små. gr (0,40 % smågr. Fyt 0,4 % bz)
0,40 % Fodersalt 0,20 % Porzyme 9302 0,50 % Acid One Liq. 0,60 % Syreblanding1 1,0 % Nutex 0,29 % Fodersalt
0,32 % L-Lysin (98,5) 0,07 % L-Treonin 0,50 % Calciumformiat 0,51 % Salt 1,00 % Monocalciumfosfat 0,10 (0,11) % L-Treonin
0,25 % AaA.Vit. små, 58 E 0,07 % Alimeth 88 0,42 (0,40) % Stensalt 0,40 % Vitaminforblanding 0,57 % L-Lysin, flydende 50 % 0,07 % DL-methionin
0,09 % DL-Methionin 0,02 % DL-Tryptofan 0,40 % Grisevit (194) 0,09 (0,08) % DL-Methionin 0,50 % Aroma flavis 0802 0,03 (0,00) % Bergazyme P
0,05 % L-Treonin 0,01 % Natuphos 5000, BASF 0,40 % L-Lysin, (HCl) 0,08 (0,06) % Glycerol 0,48 % Fodersalt 0,01 (0,02) % Tryptofan
0,05 % Porzyme 9302 - 0,12 % Treonin (98) 0,04 (0,03) % L-Threonin 0,20 % Forbl. Mikro Smågrise 0,01 (0,00) % Flavodan
0,04 % L-Tryptofan 15 - 0,10 % Porzyme 8300 0,02 % Ronozyme P5000 0,19 % Totaliq. 20 vitafyt smågrise -
- - 0,08 % DL-Methionin 0,01 % E-vitamin 0,11 % Alimet -
- - 0,06 % Fytase premix 0,01 % Bergazyme C-100 0,10 % Ronozyme VP -
- - 0,02 % Smags- og aromastoffer 0% (1,00 %) Sojaolie 0,10 % Threonin 98 % -
- - 0,01 % L-Tryptofan 40 % - 0,08 % Tryptofan 15 -
- - - - 0,07 % Forblanding selengær -
- - - - 0,05 % Belfeed -
- - - - 0,05 % Totaliq. Søde-aroma Flavodan -
1 Består af benzoesyre, myresyre, mælkesyre og aloe vera

Appendiks 2

Foderanalyser  - Fravænningsfoderets garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer

Firma Kontrol ATR DLG Aller Mølle Danish Agro Hornshyld Køb
Gruppe nr. 1 2 3 4 5 6
Gruppe Kontrol Prestart Nord Zingro 8 m. Zink Weanalink Prima 6 Premium m. Zink
- Garanti Analyse 1 Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse
FEsv pr. 100 kg 120 121 124 118,5 - 120,1 - 121,5 130 132,8 - 118
Råprotein, pct. 20,9 19,1 19,2 20,4 19,0 20,1 19,5 20,2 18,9 20,4 19,8 19,3
Lysin 14,2 13,2 14,5 14,8 13,8 13,6 14,5 15,0 15,2 16,0 14,0 14,0
Methionin 4,6 4,1 - 3,6 - 4,1 4,8 5,0 4,9 5,1 4,6 4,5
Cystin 3,4 3,5 - 3,4 - 3,4 3,1 3,7 - 3,7 3,4 3,7
Meth+cys 8,0 7,6 - 7,0 - 7,5 7,9 8,7 - 8,8 8,0 8,2
Treonin 8,9 8,4 - 9,1 - 8,6 - 9,9 - 10,2 - 8,8
Tryptofan 3,0 - - - - - - - - - - -
Isoleucin 8,9 8,6 - 8,8 - 8,6 - 8,6 - 10,0 - 8,6
Leucin 16,0 15,1 - 15,9 - 15,0 - 15,9 - 17,8 - 14,8
Histidin 5,0 4,8 - 5,4 - 4,6 - 4,8 - 4,6 - 5,0
Fenylalanin 10,1 9,2 - 9,2 - 9,3 - 9,7 - 10,9 - 9,1
Tyrosin 7,8 7,0 - 6,7 - 6,5 - 7,0 - 8,5 - 6,6
Fenyl+ tyrosin 17,9 16,2 - 15,9 - 15,8 - 16,7 - 19,4 - 15,7
Valin 10,6 9,6 - 9,6 - 9,6 - 9,4 - 11,4 - 9,3
Calcium 8,3 9,5 8,0 7,8 - 6,7 7,0 6,2 8,4 6,3 8,6 10,0
Fosfor 7,2 6,9 6,8 6,2 6,5 6,2 6,2 6,7 7,3 6,7 6,7 6,2
Zink mg/kg 127 118 - 158 - 2561 150 153 100 132 2445 2394
Fytase 788 FYT 500 FTU 2010 1500 FTU2 2150 - 204 750FYT 450 750FYT 850
FEsv, råprotein Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver.
Aminosyrer Gennemsnit baseret på to analyser af samleprøver. Kontrolfoder en prøve.
Mineraler En analyse af samleprøve.
1 Blandingen var til sat 0,11 pct. Alimet.
2 Indhold ikke på indlægsseddel, oplyst telefonisk.

Smågrisefoderets garanterede og analyserede indhold af energi og næringsstoffer 

(g/kg, hvis ikke andet er angivet). 1. levering (2. levering i parentes, hvis den afviger fra 1. levering).

Firma Kontrol ATR DLG Aller Mølle Danish Agro Hornshyld Køb
Gruppe 1 2 3 4 5 6
Grupp Kontrol * Starter Kvik Profil 10 Rytmikstart Guldskatten Enzymstart
- Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse Garanti Analyse
FEsv pr. 100 kg 113 116 113 113,2 112 110,2 - 110,2 113 111,8 - 110,4
Råprotein, pct. 19,4 19,5 19,3 20,1 18,4 18,6 19,5 19,2 18,3 19,9 18,8(18,9) 19,7
Lysin 12,3 12,1 12,8 13,3 12,2 12,1 12,1 12,0 11,7 12,7 12,2 12,1
Methionin 3,8 3,8 - 3,3 3,6 3,6 3,8 3,7 3,6 2,91 - 3,7
Cystin 3,4 3,7 - 3,6 - 3,5 3,4 3,7 3,1 3,7 - 3,5
Meth+cys 7,2 7,5 - 6,9 - 7,1 7,1 7,3 6,7 6,6 - 7,2
Treonin 7,7 8,1 - 8,0 - 8,0 - 7,8 7,3 8,6 - 8,1
Tryptofan 2,5 - - - - - - - - - - -
Isoleucin 8,1 8,6 - 8,5 - 8,0 - 8,6 - 8,5 - 8,4
Leucin 14,5 14,9 - 15,2 - 13,6 - 14,5 - 14,6 - 14,4
Histidin 4,7 4,7 - 5,6 - 4,9 - 5,0 - 5,1 - 5,2
Fenylalanin 9,6 9,4 - 9,3 - 8,8 - 9,6 - 9,4 - 9,3
Tyrosin 7,0 7,0 - 7,0 - 6,4 - 6,7 - 6,8 - 6,7
Fenyl+ tyrosin 16,6 16,4 - 16,3 - 15,2 - 16,2 - 16,2 - 16
Valin 9,4 9,4 - 9,6 - 9,0 - 9,5 - 9,5 - 9,3
Calcium 9,0 9,0 9,0 9,2 8,5 7,8 9,0 8,7 8,4 8,5 8,8 8,5
Fosfor 5,9 5,6 6,2 5,7 5,5 5,4 6,0 5,6 6,0 5,8 5,7 5,5
Zink mg/kg 141 145 - 167 - 162 - 150 - 148 - 156
Fytase ½ leverance 500 FTU - 500 FTU 736/1230 1000 FTU 1080/1450 1000 FYT 1100/2050 713 FYT 932/ 536 752 /750 FYT 1080/1390
FEsv, råprotein Gennemsnit baseret på seks analyser af samleprøver.
Aminosyrer Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver. Kontrolfoder 3 analyser.
Mineraler Gennemsnit baseret på to analyser af samleprøver.
1 Blandingen var til sat 0,11 pct. Alimet

Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Kristian Juul Mikkelsen

Udgivet: 4. juni 2008

Dyregruppe: Sogrise

Fagområde: Ernæring