8. juni 2012

Meddelelse Nr. 939

Firmablandinger til smågrise Jylland 2011/12

En afprøvning af smågrisefoder indkøbt i Midt- og Østjylland viste, at foderet fra Vestjyllands Andel gav en statistisk sikker højere produktionsværdi sammenlignet med de øvrige blandinger.

En afprøvning af firmablandinger til smågrise indkøbt hos DLG, Danish Agro, Vestjyllands Andel og Hornsyld Købmandsgård i Midt- og Østjylland viste, at blandingerne fra Vestjyllands Andel gav den højeste produktionsværdi og der var statistisk sikker forskel til alle andre blandinger. Produktionsværdierne er beregnet ved ens foderpris, og en lav produktionsværdi er ikke nødvendigvis lig med en lav indtjening, idet en lav produktionsværdi kan opvejes af en tilsvarende lav foderpris.

Blandingerne, der indgik i denne afprøvning, blev alle indstillet af de respektive firmaer. Der blev stillet krav om, at blandingerne skulle være nogle af de mest sælgende i sortimentet. Firmaerne fik mulighed for at indstille to sæt blandinger (fravænningsfoder og smågrisefoder), hvor det ene sæt blandinger fulgte næringsstofnormerne, mens det andet sæt blandinger fulgte skåneanbefalingerne for råprotein og aminosyrer. Det blev valgt at afprøve de blandinger, der fulgte skåneanbefalingerne. Firmaerne vidste ikke, hvor eller hvornår foderet til afprøvningen blev indkøbt.

Analyser af foderet viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem forventet og analyseret indhold af FEsv. Dog blev der i fravænningsfoderet fra DLG fundet ca. 4 FEsv færre pr. 100 kg end deklareret, og i smågrisefoderet fra både DLG og Hornsyld var der 2 FEsv pr. 100 kg færre end deklareret. I den officielle kontrol af FEsv indgår bl.a. en I-faktor, som kan angives på indlægssedlen. I-faktoren erstatter EFOSi-analysen, der tidligere indgik ved bestemmelse af FEsv i foder. En sammenligning af de I-faktorer, som firmaerne har oplyst for de afprøvede blanding og den I-faktor, der kan beregnes ud fra en analyse af både EFOS og EFOSi viser, at der er god overensstemmelse på nær i blandingerne fra DLG og i fravænningsblandingen fra Hornsyld Købmandsgård og smågriseblandingen fra Danish Agro. Videncenter for Svineproduktion vil arbejde på sammen med foderstofbranchen at sikre en fælles opdateret foderstoftabel, så grundlaget for beregning af korrekte I-faktorer er til stede.  

Indholdet af råprotein, lysin og methionin stemte i alle blandingerne overens med det deklarerede indhold. Indholdet af fytase i fravænningsblandingerne svingede meget, idet blandingen fra DLG havde et overindhold på 34 % mens indholdet i de tre andre blandinger var 16 – 48 % under det deklarerede indhold. I smågriseblandingerne var indholdet af fytase i alle blandinger over det deklarerede indhold (1 - 117 %).

Alle blandingerne var pelleterede. Alle fravænningsblandingerne var tilsat 2.500 ppm zinkoxid enten fra fabrikken eller iblandet på forsøgsstationen. 

Firma  Fravænningsblanding  Smågriseblanding  Indeks for produktionsværdi ved ens foderpris 
DLG   Zingro 6 DLG Små 9-20 Profil AFH  105b 
Danish Agro Danish New 151 +1+4+8 Danish Grow Sm 201 +2+3  100a
Vestjyllands Andel  Zinky-Care 7 Bio Comfort 10 DK  112c 
Hornsyld Købmandsgård Zink Premium  AcidoStart  104ab 
Analyserede FEsv er anvendt i analysen af grisenes produktionsværdi. a,b,c: Værdier med forskelligt bogstav er signifikant forskellige (P<0,05). Der skal være en forskel på mindst 4,1 indekspoint, før der er en statistisk sikker forskel i produktionsværdien ved sammenligning mellem to grupper.

 

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram og har Projekt ID: VSP09/10/52 samt journalnr.: 3663-D-10-00460.


Institution: Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Steffen Hansen

Udgivet: 8. juni 2012

Dyregruppe: Smågrise