31. maj 2016

Meddelelse Nr. 1080

Lugtreduktion ved separation af forsuret gylle

Der blev målt 43 % mindre lugt fra en slagtesvinestald med gylleforsuring kombineret med daglig separering af gyllen end fra en tilsvarende stald uden gyllebehandling. Separationen påvirkede ikke gylleforsuringens normale effekt på ammoniakemission.

Resultater fra en afprøvning  viste, at staldene med daglig separation og forsuring, havde 43 % lavere lugtemission end kontrolstalde, hvor gyllen var ubehandlet. Der blev ikke observeret nogen påvirkning på ammoniak­emis­si­o­­nen i forhold til traditionel gylleforsuring ved brug af separation i gylleforsuringsprocessen. Syreforbruget blev opgjort til ca. 7 kg pr. produceret gris til forsuring, uanset om behandlingen var med eller uden separation.

Daglig gylleseparering i forbindelse med gylleforsuring blev over tre hold grise afprøvet på SEGES Videncenter for Svineproduktions Forsøgsstation Grønhøj. Firmaet Infarm A/S (nu JH Agro A/S) havde monteret en afvandingstromle som separator i tilknytning til et gylleforsuringsanlæg, således at en stor del af den daglige produktion af tørstof i gyllen blev fjernet, inden den tynde fraktion blev forsuret med svovlsyre og ledt retur til stalden. Afprøvningen blev gennemført i seks stald­sektio­ner (klimakamre) med 30-32 grise i hver sektion.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Kristoffer Jonassen

Udgivet: 31. maj 2016

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Miljø