29. september 2016

Meddelelse Nr. 1082

Zink til slagtesvin kan reduceres

Et zinkindhold på ca. 70 mg total-zink/kg foder til slagtesvin medførte ikke reduceret produktivitet i forhold til det tilladte zinkindhold på 150 mg total-zink/kg foder.

Forsøg viser, at et zinkindhold på ca. 70 mg total-zink/kg foder til slagtesvin ikke medførte reduceret produktivitet i forhold til det tilladte zinkindhold på 150 mg zink/kg foder. Der var ikke forskel i produktionsværdi, daglig tilvækst, foderudnyttelse, forekomst af diarré eller procent døde og udsatte grise. Der kan forekomme nogen variation i grundfoderets zinkindhold, og både zink og fytase kan variere en del i forhold til det forventede.

Den danske norm for zink til slagtesvin er 100 mg total-zink/FEsv, hvilket svarer til ca. 105 mg total-zink/kg.  SEGES Videncenter for Svineproduktion anbefaler at tilsætte 70 mg zink pr. FEsv for at opfylde normen på 100 mg pr. FEsv og samtidig undgå at overskride den nye EU maksimumgrænse på 120 mg pr. kg, som træder fuldt i kraft juli 2017. Er man sikker på, at foderet indeholder minimum 200 % fytase, kan zinktilsætningen sænkes til 40 mg pr. FEsv.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen, Julie Krogsdahl

Udgivet: 29. september 2016

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring