7. december 2017

Meddelelse Nr. 1119

Hangrise: Anmærkninger ved slagtning

Anmærkninger ved slagtning blev i højere grad observeret hos grise fra besætninger med produktion af hangrise end hos grise fra besætninger med produktion af galte. Særligt havde hangrisene flere bylder i forparten og på midterstykket.

En undersøgelse baseret på slagteridata har fundet en større andel af anmærkninger i kødkontrollen hos grise fra besætninger med hangriseproduktion sammenholdt med grise fra besætninger med produktion af galte. Særligt var forekomsten af bylder i forparten og på midterstykket væsentligt højere hos hangrisene, hvorimod der ikke blev fundet nogen forskel mellem de to grupper i forekomsten af lokalt afgrænsede halebid. 

Sogrise fra besætninger med hangrise havde tendens til flere bylder i forparten sammenlignet med sogrise fra besætninger med galtgrise. 

Resultaterne er baseret på data fra Klassificeringskontrollens svineslagtedatabase. 

Der indgik kun grise leveret til Danish Crown i Ringsted i perioden fra 1/1-15 til 31/12-16. Således indgik data fra 166 besætninger med produktion af galtgrise og 25 besætninger med produktion af hangrise i undersøgelsen.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Nana Dupont, Charlotte Sonne Kristensen, Jens Vinther

Udgivet: 7. december 2017

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Sundhed