Samlet viser resultaterne, at det er muligt at reducere androstenonindholdet og den sensoriske reaktion på ornelugt ved at anvende DanBred Duroc-orner udvalgt med lavt androstenonindhold til produktion af hangrise.
Løbning af søer med to grupper af Duroc-orner sorteret på baggrund af henholdsvis lavt og højt indhold af androstenon medførte signifikant forskel i androstenonindhold i spæk hos DLY-afkommet. Forskellen i androstenon i spæk fra Duroc-orner udvalgt for henholdsvis højt og lavt androstenon-niveau var 2,6 ppm. For afkom af disse Duroc-orner var forskellen i androstenon i spæk 1,1 ppm. Udvælgelse af Duroc-orner på basis af højt eller lavt indhold af androstenon i spæk påvirkede ikke skatolindholdet.
Effekten af fodring med og uden cikorie blev ligeledes undersøgt. Der var signifikant reduktion af skatolindholdet i spæk, selv om skatolniveauet var meget lavt i begge grupper. Cikorie gav ikke effekt på androstenon i spæk. Dette bekræfter tidligere resultater.
Sensoriske analyser viste, at ornelugt og -smag var relateret til androstenonindholdet, når skatolindholdet var lavt. I flæskesteg og ribben havde androstenon signifikant effekt på alle ornelugt/ -smags egenskaberne og havde større effekt på smag end på lugt.
Afprøvningen viste, at det er muligt på baggrund af avlsværdi og/eller analyse af androstenon i en biopsi at udvælge en gruppe Duroc-orner til produktion af hangrise med lavere indhold af androstenon, samt at fodring med fibre i form af cikorie kort tid inden slagtning reducerede skatolindholdet. Dermed kan frasortering for både skatol og androstenon reduceres. I en fremtidig produktion af hangrise med både sortering for skatol og androstenon kan udvælgelse af fædre med lavt androstenonindhold i kombination med fiberfodring blive en mulighed.