30. november 1998

Meddelelse Nr. 407

Zoolac® i foder og vand til smågrise

Samlet viser denne afprøvning, at smågrisene i de to besætninger, hvor der ikke var væsentlige problemer med diarré, ikke betalte for at få ZooLac® i foder og vand i de valgte doseringer.

Tilsætning af ZooLac® til foder i hele smågriseperioden samt til vand dag 4-8 efter fravænning er undersøgt i to besætninger. Der indgik i alt 755 grise i kontrolgruppen og 787 grise i forsøgsgruppen fordelt på 17 gentagelser. Det afprøvede ZooLac® blev tilsat foderet som top-dressing (ZooLac® Topdressing) i en dosering svarende til ca. 500 gram ZooLac® Feed Grade pr. ton færdigfoder som gennemsnit i fravænnings- og smågrisefoderet. Foderet var ikke tilsat vækstfremmer i hverken kontrol- eller forsøgsgruppen.

Produktionsværdien, der er et samlet udtryk for de opnåede produktionsresultater, var ikke statistisk sikker forskellig mellem kontrolgruppen og gruppen, der fik tildelt ZooLac®.

Antallet af behandlinger mod diarré var lavt i begge besætninger - 8 pct. i kontrol- og 3 pct. i forsøgsgruppen. Der var ikke sikker forskel mellem kontrol- og forsøgsgruppen med hensyn til antal diarrébehandlinger. Der var ligeledes ikke forskel i antallet af døde og udsatte grise.

Samlet viser denne afprøvning, at smågrisene i de to besætninger, hvor der ikke var væsentlige problemer med diarré, ikke betalte for at få ZooLac® i foder og vand i de valgte doseringer. Hvorvidt Zoo-Lac® har en effekt i besætninger med væsentlige diarréproblemer, kan ikke afklares ud fra denne afprøvning.

BAGGRUND

Erfaringer fra mindre forsøg i udlandet tyder på, at der kan opnås en positiv effekt på smågrisenes produktionsresultater og sundhedstilstand ved at iblande foderet ZooLac®. ZooLac® er et fermentationsprodukt, som indeholder organisk syre. Efter fermenteringen neutraliseres og stabiliseres fermentatet ved høj temperatur, hvorfor ZooLac® ikke indeholder levende bakterier fra fremstillingsprocessen, men udelukkende en vis mængde dræbte bakterielegemer.

Produktet skulle kunne stabilisere tarmfloraen og dermed hæmme sygdomsfremkaldende bakterier. De dræbte bakterier menes at kunne danne en fysisk blokering af de receptorer på tarmvæggen, hvor sygdomsfremkaldende bakterier ellers ville hæftes til. ZooLac® anvendes humant.

Da der søges efter alternativer til vækstfremmere, er det interessant at undersøge effekten af dette produkt til smågrise.

Formålet var at fastlægge effekten af produktet ZooLac® iblandet foderet (tildelt som topdressing) i smågriseperioden samtidig med, at ZooLac® opløselig tildeles via drikkevandet i den kritiske periode umiddelbart efter fravænning. Effekten måles på produktionsresultater og -økonomi ved smågrise i alderen fire-ni uger.

MATERIALE OG METODE

Afprøvningen er gennemført i to besætninger, hvor grisene blev fravænnet ved ca. fire uger. Der indgik i alt henholdsvis otte og ni hold (gentagelser) pr. besætning, og i alt 755 grise i gruppe 1 og 787 grise i gruppe 2. Der blev sat ca. 260 grise i forsøg pr. gruppe i besætning 1 og ca. 500 grise pr. gruppe i besætning 2. Grisene blev i besætning 1 sat i forsøg ved en gennemsnitsalder på 26 dage og en gennemsnitsvægt på 7,6 kg, og i besætning 2 ved en gennemsnitsalder på 24 dage og en gennemsnitsvægt på 5,8 kg. Ved afgang var grisene i besætning 1 i gennemsnit 74 dage og vejede godt ca. 25 kg, og i besætning 2 var grisene i gennemsnit 59 dage og vejede ca. 12,5 kg.

I for­bindelse med fravænning blev grisene delt i to grupper, så grupperne var ens med hensyn til alder og vægt.

I den ene besætning var hver sektion indrettet med 8 ens stier á 30 grise, og forsøgsenheden var i denne besætning en sti á ca. 30 grise. Grisene blev fodret med tørfoder i simple tørfodringsautomater, og der blev udfodret to gange om dagen. Grisene blev i afprøvningsperioden vaccineret to gange mod ondartet lungesyge i smågrisestalden. Der blev i denne besætning anvendt indkøbt færdigfoder (Ministart og Aminostart uden vækstfremmer fra AAG). Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1.

I den anden besætning var hver sektion indrettet med 2 x 7 ens stier á 10-11 grise. Forsøgsenheden var i denne besætning den ene række af stier. Grisene blev fodret med tørfoder fire gange om dagen. Denne besætning blev udvalgt, fordi der var et erkendt problem med E.coli fravænningsdiarré. Der blev i besætningen anvendt indkøbt færdigfoder de første 14 dage efter fravænning (Flatdeck 1 fra A-one), og i den resterende del af smågriseperioden fik grisene hjemmeblandet foder - alt foderet var uden tilsætning af vækstfremmer. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1. Alle grise fik tildelt mælkeerstatning de første fire dage efter fravænning.

Grupper

Der indgik to grupper i afprøvningen, jf. tabel 1. I appendiks 1 ses en produktbeskrivelse.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Gruppe

1 - kontrol

2 - forsøg

ZooLac®- opløselig i drikkevandet

(dag 4-8 efter fravænning, begge dage inkl.)

Nej*

5 g opløst i 1 dl vand pr. gris

ZooLac® tildelt som topdressing på foderet

ved hver fodring, 4-6 uger

0

6,4 g pr. gris pr. dag

ZooLac® tildelt som topdressing på foderet

ved hver fodring,  6-9 uger

0

12,8 g pr. gris pr. dag





*

Grisene i kontrolgruppen fik også tildelt ekstra vand dag 4-8 - uden tilsætning af ZooLac®. Der er ikke tilsat vækstfremmer i foderet til de to grupper.

I farestalden fik alle grisene fravænningsfoderet (fire-seks uger) uden ZooLac®.

Der blev i afprøvningsperioden ikke anvendt zinkoxid forebyggende eller behandlende mod diarré. Der blev ligeledes ikke anvendt antibiotika forebyggende.

Registreringer

Der blev i afprøvningsperioden registreret følgende: daglig foderoptagelse og tilvækst samt sygdomsbehandlinger og dødelighed.

Der blev udtaget stikprøver af foderet i besætningerne. Foderprøverne blev analyseret hos AnalyCen for indhold af råprotein, råfedt­, aske, calcium, fosfor, energiindhold og aminosyrerne: lysin, methionin, cystin og treonin. Foderet i den ene besætning blev endvidere screenet for indhold af antibiotisk vækstfremmer samt analyseret for indhold af zink.

Derudover blev gødningskonsistensen visuelt vurderet i besætning 2 én gang om ugen.

Statistik

Data blev analyseret ved en variansanalyse i SAS. Produktionsresultaterne blev samlet i en produktionsværdi, som er beregnet på følgende måde: Produktionsværdien/gris = (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal FEs x kr. pr. FEs). I beregningerne er der anvendt samme foderpris for begge grupper. Tilvækstværdien blev beregnet på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen. De seneste 12 måneders gennemsnitlige notering for 7 kg’s MS-grise (206 kr. pr. gris, +/- 6,78 kr. pr. kg), samt 30 kg’s MS-grise (329 kr. pr. gris, +/- 4,60 kr. pr. kg). Produktionsværdien var den primære parameter, som afprøvningen var dimensioneret efter. Som sekundære parametre blev der registreret sygdomsbehandlinger og dødelighed.

RESULTATER OG DISKUSSION

Foderanalyser

Stikprøverne af foderet viste, at indholdet af aminosyrer i begge besætninger lå under det forventede indhold. Dette kan dog ikke have påvirket forsøgsresultatet, da underforsyningen har været ens i begge grupper.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne er angivet for alderen fire-seks uger,  seks-ni uger og for hele perioden samlet. Der var ikke vekselvirkning mellem de to besætninger, hvorfor resultaterne i tabel 2 er gennemsnit af begge besætninger.

Tabel 2. Produktionsresultater, gennemsnit af to besætninger

Gruppe

Kontrol

ZooLac®

Antal hold

Antal grise ved afslutning

4-6 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst 1)

17

703



0,19

103

2,23

17

739



0,19

106

1,81

6-9 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst



0,62

366

1,67



0,61

357

1,68

4-9 uger

Daglig foderoptagelse, FEs

Daglig tilvækst, g

FEs pr. kg tilvækst

Pct. døde og udsatte grise

Alder ved 30 kg, dage



0,47

270

1,71

6,9

90



0,46

267

1,69

6,1

90



1)

Foderudnyttelsen i kontrolholdet angivet i tabellen er højere end det tal, der kan beregnes direkte ud fra den gennemsnitlige daglige tilvækst og foderoptagelse. Dette skyldes, at der i dette forsøg var store udsving i foderudnyttelsen fra hold til hold. Enkelte hold havde en lav tilvækst på trods af en “normal” foderoptagelse, hvilket resulterede i en meget dårlig foderudnyttelse i disse hold.

 

Produktionsværdien, der er et samlet udtryk for de opnåede produktionsresultater, for de to grupper fremgår af tabel 3. Der var ikke en statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem kontrolgrisene og grisene, der fik ZooLac®.

Tabel 3. Produktionsværdi, beregnet ved samme foderpris for de to grupper

Gruppe

Kontrol

ZooLac®

Kr. pr. gris

Indeks

24,47

100

24,64

101

 

Der var ligeledes ikke sikker forskel i antallet af behandlinger mod diarré mellem grupperne, jf. tabel 4. Den visuelle vurdering af gødningskonsistensen i besætning 2 viste ingen forskel mellem de to grupper.

Tabel 4. Behandlinger mod diarré

Gruppe

Kontrol

ZooLac®

Pct. behandlede grise

8,0

2,9

 

Samlet viste afprøvningen, at tildeling af ZooLac® i de afprøvede doseringer ikke påvirkede grisenes produktivitet i de to besætninger, der indgik i afprøvningen.

APPENDIKS

appendiks 1

Fravænning- og smågrisefoderets sammensætning i besætning 1

Fravænningsfoder - Ministart



Smågrisefoder - Aminostart

Hvede

Majs, varmebehandlet

Nuklospray K46

Sojaproteinkoncentrat

Fiskemel LT

Nøgen havre, varmebehandlet

Dicalciumfosfat

Acid-Lac

L-lysinhydrochlorid

Sevit Mikro 4090

Fodersalt

DL-methionin 40%

L-treonin 50%

L-tryptofan 40%

32,77

22,00

14,00

10,00

10,00

8,00

1,18

0,50

0,45

0,40

0,28

0,26

0,09

0,07

Hvede

Sojaskrå, toasted

Byg

Fiskemel

Animalsk fedt

Melasse

Dicalciumfosfat

Foderkridt

Sevit Mikro 4090

L-lysin 100%

Fodersalt

Methionin 40%

Treonin 50%

60,66

14,12

8,00

8,00

3,74

2,00

1,38

0,60

0,40

0,40

0,34

0,18

0,18



Fravænnings- og smågrisefoderets sammensætning i besætning 2

Fravænningsfoder - Flatdeck 1

Smågrisefoder - hjemmeblandet

Korn

Mælkeprodukter

Olieholdige frø

Produkter af fisk

Produkter og biprodukter af korn

Olie og fedtstoffer

Mineralsk forblanding

L-lysinhydroklorid

DL-methionin

L-treonin

30 pct. Flatdeck 30 (fra A-one)

10 pct. fiskemel

60 pct. hvede

appendiks 2

Fravænning- og smågrisefoderets analyserede og deklarede indhold af næringsstoffer - bes. 1

Ministart

Aminostart

Deklareret

Analyseret

Deklareret

Analyseret

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg

Calcium, g/kg

Fosfor, g/kg

Lysin, g/kg

Methionin, g/kg

Treonin, g/kg

21,0

126

7,5

7,8

15,4

5,2

-

20,4

124

9,5

10,0

14,0

4,9

8,0

19,6

116

9,3

6,9

13,4

4,3

-

19,4

117

8,6

6,9

12,8

3,9

7,4



Fravænning- og smågrisefoderets analyserede og deklarede indhold af næringsstoffer - bes. 2

---------- Flatdeck 1 ----------

Smågriseblanding

hjemmeblandet

Deklareret

Analyseret

Analyseret

Råprotein, pct.

FEs pr. 100 kg

Calcium, g/kg

Fosfor, g/kg

Lysin, g/kg

Methionin, g/kg

Treonin, g/kg

Zink, mg/kg

Antibiotikascreening

22,5

-

-

-

17,0

-

-

-

ikke tilsat

22,3

130

7,8

6,3

15,3

6,1

7,8

220

negativ

21,1

124

8,5

6,1

13,7

6,2

9,1

240

negativ

appendiks 3

Produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet

Produktnavn:

ZooLac®

Leverandør:

ChemVet dk A/S

Frichsvej 17

8600  Silkeborg

Tlf.nr.: 86 81 75 22

Indhold:

ZooLac® er et fermentationsprodukt, som indeholder organisk syre som mælkesyre E270 og laktat E327. Efter fermenteringen neutraliseres og stabiliseres fermentatet ved høj temperatur, hvorfor ZooLac® ikke indeholder levende bakterier fra fremstillingsprocessen, men udelukkende en vis mængde dræbte bakterielegemer.

Pris:

80 kr. pr. kg af produktet.

Arkiv nr. 429


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 30. november 1998

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring