11. september 2003

Meddelelse Nr. 615

Citronsyre til smågrise

Afprøvningen viste, at der ikke var statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem kontrolgruppen og gruppen, hvor foderet var tilsat citronsyre. På baggrund af disse resultater kan det ikke anbefales at bruge citronsyre i de afprøvede doseringer.

Citronsyre er en af de organiske syrer, der er godkendt i EU til konservering af svinefoder. Udenlandske forsøg har vist positiv effekt af citronsyre. I tidligere afprøvninger fra Landsudvalget for Svin har citronsyre indgået i syreblandingsprodukter, der har vist positiv effekt. Effekten af at anvende ren citronsyre i smågrisefoder i Danmark er ikke belyst tidligere. Afprøvningen blev gennemført med en kontrolgruppe og en forsøgsgruppe (se tabel). Der indgik i alt 400 grise pr. gruppe fordelt på 16 hold (gentagelser).

Følgende behandlinger indgik i afprøvningen:

Fravænningsfoder
4-7 uger

Smågrisefoder
7-12 uger

Firma

Gruppe 1

Kontrol

Kontrol

-

Gruppe 2

Citronsyre 4,5 pct.

Citronsyre 1 pct.

Brenntag Nordic Agro


Der var generelt god overensstemmelse mellem det beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i foderet.

Produktionsværdien pr. gris (4-12 uger) blev beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater ved samme pris pr. FEsv for begge grupper. I beregningen indgår ikke værdien af døde grise.

Der var signifikant færre døde grise i gruppen tildelt foder med citronsyre sammenlignet med kontrolgruppen. I gruppen, der fik citronsyre, var dødeligheden 0,7 pct., mens den var 4 pct. i kontrolgruppen. Der var ikke statistisk sikker forskel i antallet af behandlingsdage for diarré, der i gennemsnit var 1 dag pr. gris.

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var statistisk sikker forskel i produktionsværdien imellem kontrolgruppen og gruppen, hvor foderet var tilsat citronsyre. På baggrund af disse resultater kan det ikke anbefales at anvende citronsyre i de afprøvede doseringer.


Baggrund

Citronsyre er en af de organiske syrer, der er godkendt til konservering af svinefoder. Udenlandske forsøg har vist positiv effekt af citronsyre. I tidligere afprøvninger fra Landsudvalget for Svin har citronsyre indgået i syreblandingsprodukter, der har vist positiv effekt på produktionsværdien (Medd. nr. 354, 365, 396, 371, Landsudvalget for Svin). I andre europæiske lande anvendes citronsyre rent. Effekten af at anvende ren citronsyre i smågrisefoder i Danmark er ikke belyst. Udenlandske undersøgelser med smågrise har vist, at tilsætning af én eller to procent citronsyre forbedrer foderudnyttelsen signifikant med 5-10 pct. Forbedret foderudnyttelse kan formentlig forklares ved, at fordøjeligheden af tørstof og protein forbedres ved tilsætning af 1-2 pct. citronsyre (Giesting og Easter, 1985; Falkowski og Aherne, 1984; Scipioni et al., 1978). Der var i ingen af disse forsøg effekt på daglig tilvækst eller foderoptagelse. Roth og Kirchgessner (1998) fandt derimod positiv effekt på både tilvækst og foderudnyttelse ved tilsætning af 4,5 pct. citronsyre, men ingen effekt ved tilsætning af henholdsvis 0,5 og 1,5 pct. citronsyre. Forsøget udført af Falkowski og Aherne (1984) viste, at tilsætning af én eller to pct. citronsyre reducerede foderets pH-værdi fra 5,6 (kontrol) til henholdsvis 4,9 og 4,5 uden, at det resulterede i en negativ effekt på foderoptagelsen. Samlet kan det ud fra udenlandske undersøgelser konkluderes, at citronsyre formentlig har en positiv effekt på foderudnyttelsen, men at der generelt ikke kan forventes en effekt på daglig tilvækst, medmindre dosis er høj. Der er i litteraturen uenighed omkring en eventuel negativ effekt på foderoptagelsen ved at tilsætte citronsyre. En tidligere dansk undersøgelse med tilsætning af 2,5 pct. citronsyre til foderet i vækstperioden fra 3-8 uger viste en tendens til forringet foderudnyttelse, men ingen effekt på den daglige tilvækst målt i forhold til en kontrolgruppe (Medd. nr. 367 SH).

I denne afprøvning er det valgt at afprøve 4,5 pct. citronsyre i fravænningsfoderet for at få maksimal effekt. Dosis blev reduceret ved foderskifte tre uger efter fravænning til 1 pct. De første tre uger efter fravænning fik grisene derfor en høj og dermed en forholdsvis dyr dosering af citronsyre. Årsagen hertil var, at det ofte er svært at sikre grisene en tilstrækkelig tilvækst i den første periode efter fravænning. Samtidig optager grisene ikke så meget foder i denne periode, hvorfor den anvendte mængde foder i denne periode ikke vægter ret meget i de samlede foderomkostninger på trods af, at tilsætning af 4,5 pct. citronsyre er forholdsvis dyr (ca. 50 kr./100 kg foder).

Formålet med at afprøve citronsyre til smågrise var at fremskaffe dokumentation for produktets effekt. Effekten blev primært målt på produktionsværdien, der blev beregnet på baggrund af produktionsresultaterne: daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse. Sekundært blev effekten målt på dødelighed og antal diarrébehandlinger.


Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj, der er en konventionel besætning med en ugentlig produktion af smågrise. Der indgik fire sektioner á 8 stier i afprøvningen. I tre af sektionerne var der fuldspaltegulv og i en af sektionerne delvist spaltegulv. Stierne var 210 cm brede og 350 cm lange, og de var ligeligt fordelt på hver side af midtergangen. Der var én foderautomatmed krybbeadskillelse, fire ædepladser og én drikkekop i hver sti.

Tabel 1. Forsøgsdesign


Fravænningsfoder
4-7 uger

Smågrisefoder
7-12 uger

Firma

Gruppe 1

Kontrol

Kontrol

-

Gruppe 2

Citronsyre 4,5 pct.

Citronsyre 1 pct.

Brenntag Nordic Agro

Der blev indsat i alt 400 grise pr. gruppe fordelt på 16 hold (gentagelser). Efter fravænning ved gennemsnitligt 28 dage blev grisene fordelt tilfældigt i to grupper, dog således, at grupperne var ens med hensyn til vægt og køn. Vægt ved indsættelse i smågrisestalden var gennemsnitligt 7,8 kg og gennemsnitlig vægt ved afgang var 30,0 kg.

Foder og fodertildeling

To uger før fravænning fik grisene tilbudt en kommerciel startblanding uden tilsætning af syrer, aromastoffer eller andre tilsætningsstoffer. I perioden 4-12 dage efter fravænning blev grisene fodret restriktivt med fire udfodringer pr. dag. Ved hver udfodring blev mængden tilpasset grisenes foderoptagelse ved den foregående fodring. Hensigten var, at grisene skulle æde op inden næste fodring. I den resterende periode fik grisene foder efter ædelyst. Fravænningsfoder blev anvendt de første tre uger efter fravænning, hvorefter grisene overgik til smågrisefoder (7-12 uger). Ved en alder af otte uger fik grisene tilbudt halm i halmautomater.

Foderblandingerne blev optimeret således, at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, treonin og tryptofan var fem pct. over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af protein. Foderets indhold af øvrige næringsstoffer overholdt de gældende normer (jf. FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer, Landsudvalget for Svin, 2002). Citronsyre, der er hvidt og krystallinsk, blev tilsat direkte i blanderen før pelletering. Produktet har en energiværdi svarende til 1,0 FEsv/kg og erstattede hvede i forsøgsblandingerne, således at energiindholdet var ens i de to blandinger.

Fravænningsblandingerne blev produceret ad én gang og smågriseblandingerne blev produceret ad to gange på Aarhusegnens Andel i Brædstrup. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 °C. Foderets sammensætning samt en beskrivelse af produktet fremgår af appendiks 1 og 2.

Ved hver levering af foder blev alle foderblandinger analyseret for energiindhold (FEsv), protein og for aminosyrerne: lysin, methionin, cystin og treonin samt for calcium og fosfor. Fravænnings-blandingerne blev ligeledes screenet for indhold af antibiotika.

Produktionsværdi

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst x kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv x kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (5,81 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste 5 år (1. september 1997 - 1. september 2002) for 7 kg’s grise (225 kr. pr. gris + 7,47 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (360 kr. pr. gris + 5,00 kr. pr. kg) De anvendte priser på foder er gennemsnit af de seneste 5 år (1. september 1997 - 1. september 2002): fravænningsfoder: 2,34 kr. pr. FEsv; smågrisefoder: 1,51 kr. pr FEsv.

Beregning af den aktuelle produktionsværdi sker på baggrund af et gennemsnit af de seneste 5-ugers priser og prisen for citronsyre. Den aktuelle produktionsværdi blev beregnet på baggrund af en tilvækstværdi (5,11 kr. pr. kg tilvækst) udregnet på basis af den gennemsnitlige notering i perioden: uge 27-31, 2003, for 7 kg’s grise (169 kr. pr. gris, + 7,0 kr. pr. kg) og for 30 kg’s grise (288 kr. pr. gris, + 4,20 kr. pr. kg). De anvendte aktuelle priser på kontrolfoder er for fravænningsfoder: 2,83 kr. pr. FEsv, og smågrisefoder: 1,54 kr. pr. FEsv, og for blandingerne tilsat citronsyre er prisen for fravænningsfoder: 3,19 kr. pr. FEsv, og smågrisefoder: 1,62 kr. pr. FEsv.

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter, og dødelighed og sygdomsbehandlinger blev analyseret som sekundære parametre. Data blev statistisk analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Hold, stald og gruppe indgår som klassevariable. Statistisk sikre forskelle angives på 5 pct. niveau (p<0,05). Data blev testet for normalfordeling og forekomst af outliers. Resultaterne er vist som korrigeret gennemsnit for hver gruppe. I beregningen er der korrigeret for vægt ved indsættelse.


Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyseresultaterne af fravænningsfoderet og smågrisefoderet fremgår af appendiks 3. Der var generelt god overensstemmelse mellem det beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i foderet. Det analyserede indhold af calcium i smågrisefoderet var i begge grupper lavere end beregnet, men var ens i begge grupper. Det antages derfor ikke at have påvirket afprøvningens konklusion.

Sundhedsforhold

Der var signifikant færre døde grise i gruppen tildelt foder med citronsyre sammenlignet med kontrolgruppen. Den gennemsnitlige dødelighed var 4,1 pct. i kontrolgruppen (gruppe 1) og 0,7 pct. i forsøgsgruppen (gruppe 2). I kontrolgruppen var der 16 døde grise jævnt fordelt på 10 af de i alt 16 hold, hvorimod der i forsøgsgruppen var der tre døde grise fordelt på tre ud af de i alt 16 hold. Der var mellem grupperne ikke forskel i antallet af udsatte grise. Der blev i gennemsnit behandlet for diarré i 1 dag pr. gris. Antal behandlingsdage blev beregnet som antal behandlinger i den enkelte gruppe i forhold til antallet af grise. Der blev ikke fundet statistisk sikker forskel i behandlingsfrekvensen for diarré mellem gruppe 1 (kontrol) og gruppe 2 (citronsyre). For at kunne opnå en forskel imellem de to grupper skulle der være dobbelt så mange behandlingsdage i den ene gruppe.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne er angivet for alderen 4-7 uger og 7-12 uger samt for hele afprøvningsperioden (4-12 uger).


Tabel 2.   Produktionsresultater

Gruppe

1

2

Antal stier

16

16

Antal grise

400

400

4-7 uger

Daglig tilvækst (g)

163

165

Daglig foderoptagelse (FEsv/dag)

0,29

0,28

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,81a

1,70b

7-12 uger

Daglig tilvækst (g)

613

596

Daglig foderoptagelse (FEsv/dag)

1,16

1,12

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,90

1,88

4-12 uger

Daglig tilvækst (g)

422

415

Daglig foderoptagelse (FEsv/dag)

0,79

0,77

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,88

1,85

a,b: Værdier markeret med forskelligt bogstav i samme række er signifikant forskellige (p<0,05).

Foderoptagelsen var lavest i gruppe 2, hvilket sandsynligvis skyldtes, at foderet kan have haft en mere syrlig smag. Tilsætning af citronsyre havde ingen effekt på daglig tilvækst. Der blev fundet en positiv effekt på foderudnyttelsen ved at tilsætte 4,5 pct. citronsyre til fravænningsfoderet, hvilket er i overensstemmelse med resultaterne fra Roth og Kirchgessner (1998), men i modstrid med en tidligere dansk undersøgelse, hvor der blev tilsat 2,5 pct. citronsyre med negativ effekt på foderudnyttelsen (Tybirk, 1986). Tilsætning af 1 pct. citronsyre til smågrisefoderet i perioden 7-12 uger viste i modstrid med tidligere udenlandske undersøgelser ingen positiv effekt på foderudnyttelsen (Giesting og Easter, 1985; Falkowski og Aherne, 1984; Scipioni et al., 1978). Generelt er man i litteraturen enige om, at citronsyre har en positiv effekt på foderudnyttelsen, men der er uenighed om effekten på foderoptagelsen og den daglige tilvækst. Den eneste tidligere undersøgelse, der har vist en negativ effekt på foderudnyttelsen, var den danske undersøgelse (Tybirk, 1986).

Tabel 3. Produktionsværdi

Gruppe

1

2

Produkt/foder

Kontrol

Citronsyre

Produktionsværdi ved 5-års priser:¹)

Kr. pr. gris

61,2

60,8

Indeks

100

99

Aktuel produktionsværdi ved 5-ugers priser inkl. produktets pris²)

Kr. pr. gris

21,5

18,3

Indeks

100

85

¹)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem gruppe 1 (kontrol) og gruppe 2 (forsøg) skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 4,7 kr. pr. gris eller minimum 8 indekspoint for, at der er en statistisk sikker forskel (p<0,05) mellem kontrol- og forsøgsgruppen.

²)

Der er ikke foretaget statistiske beregninger på den aktuelle produktionsværdi.

Produktionsværdien er beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater. I beregningen indgår ikke værdien af døde grise. Produktionsværdien ved 5-års priser og 5-ugers priser fremgår af tabel 3. Der var ikke statistisk sikker forskel imellem de to grupper.


Konklusion

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var statistisk sikker forskel i produktionsværdien imellem kontrolgruppen og gruppen, hvor foderet var tilsat citronsyre. Dødeligheden blev reduceret ved tilsætning af citronsyre, men der var ikke var nogen effekt på antallet af diarrébehandlinger.


Referencer

Callesen, J. (1997):Firmaprodukter og –blandinger til smågrise – Maxus G, Aciprol Micropearls, Digestarom 1306, Chinese Herb 112 og Nutricid. Meddelelse nr. 371, Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning.

Callesen, J. (1997):Firmaprodukter til smågrise - Alimet, Luprocid, Natuphos. Meddelelse nr. 409, Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning.

Callesen, J. (1997):Firmaprodukter til smågrise - Tylan, Green Focus, Flaveco og Luctazyme + Luctarom+ Acidlemon.Meddelelse nr. 354, Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning.

Callesen, J.; Balle, K.M (1997):Firmaprodukter og -blandinger til smågrise - Tylan, 3 foderblandinger, methioninanal, AB-Natur-Mix og Fra-acid.Meddelelse nr. 365, Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning.

Falkowski, J.F.; Aherne, F.X. (1984): Fumaric and citric acid as feed additives in starter pig nutrition. Journal of Animal Science, vol. 58, nr. 4, pp. 935-938.

Giesting, D.W.; Easter, R.A. (1985): Response of starter pigs to supplementation of corn-soybean meal diets with organic acids. Journal of Animal Science, Vol. 60, Nr. 5, pp. 1288-1294.

Maribo, H.; Callesen, J. (1998): Firmaprodukter til smågrise - Maxus G, Probicid, Bio*pro, calciumformiat, Bolifor FA2000.Meddelelse nr. 396, Landsudvalget for Svin, Den rullende Afprøvning.

Roth, F.X.; Kirchgessner, M. (1998): Organic acids as feed additives for young pigs: Nutritional and gastrointestinal effects. Journal of Animal and Feed Sciences, 7 suppl. 1, pp. 25-33.

Scipioni, R.; Zaghini, G.; Biavati, A. (1978): Acidified diets in early weaning piglets. Zootechnia Nutrizioni Animale 4: 201.

Tybirk, P. og Danielsen, V. (1986): Formindsket syrebindingskapacitet i smågrisefoder via syretilsætning eller lavt kalcium-fosforindhold.Meddelelse nr. 627, Statens Husdyrbrugsforsøg.

Deltagere
Landbrugstekniker Tommy Nielsen, Landsudvalget for Svin

Afprøvning nr.: 754

[PageBreak]

Appendiks 1

Fravænnings- (4-7 uger) og smågrisefoderets (7-12 uger) råvaresammensætning i pct.


Blanding

Fravænningsblanding

Smågriseblanding

Gruppe

1

2

1

2

Produkt

Kontrol

Citronsyre

Kontrol

Citronsyre

Hvede

51,29

45,71

49,57

48,16

Byg

15,00

15,00

20,00

20,00

Antigenfri sojaprotein HP 300

10,67

11,45

-

-

HP sojaskrå

-

-

7,96

8,11

Sojaskrå, toasted

-

-

7,96

8,11

Fiskemel, LT

10,00

10,00

-

-

Fiskemel, almindelig

-

-

7,00

7,00

Perlac 13

6,00

6,00

-

-

SvinefedtDAKA

2,92

3,24

2,94

3,04

Melasse

1,00

1,00

1,50

1,50

Monocalciumfosfat

0,86

0,87

0,55

0,56

Foderkridt

0,72

0,71

1,13

1,13

L-lysinhydrochlorid

0,43

0,41

0,37

0,37

Vitaminer + mineraler

0,35

0,35

0,26

0,26

L-Treonin 50 pct.

0,31

0,31

0,26

0,26

DL-Methionin 40 pct.

0,20

0,20

0,15

0,15

Fodersalt

0,13

0,13

0,29

0,29

L-Tryptofan 40 pct.

0,12

0,12

0,06

0,06

Citronsyre

-

4,5

-

1,00



Appendiks 2

Produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet


Produktnavn

Citronsyre

Leverandør

Brenntag Nordic Agro
Smedeland 20 B
2600 Glostrup

Indhold

100 pct. citronsyre monohydrat, hvidt krystallinsk pulver

Pris

9,50 kr. pr. kg svarende til 47,75 kr. pr. 100 kg fravænningsfoder ved en iblanding på 4,5 pct. og 9,50 kr. pr. kg smågrisefoder ved en iblanding på 1 pct.


[PageBreak]

Appendiks 3

Fravænningsfoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer.

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Citronsyre

Beregnet/analyseret

Beregnet

Analyseret

Beregnet

Analyseret

FEsv pr. 100 kg ¹)

118

119

118

119

Råprotein, pct. ¹)

21,3

20,3

21,1

20,1

Lysin, g/kg ²)

15,1

14,9

15,0

14,5

Methionin, g/kg ²)

5,1

5,0

5,0

4,6

Methionin + cystin, g/kg ²)

8,3

8,7

8,2

8,4

Treonin, g/kg ²)

9,2

9,5

9,2

8,8

Calcium, g/kg ²)

8,5

10,0

8,4

9,5

Fosfor, g/kg ²)

7,0

9,7

6,9

7,2

Antibiotika screening

-

Negativ

-

Negativ



¹) Analyseret indhold er angivet på basis af fire analyser.
²) Analyseret indhold er angivet på basis af én analyse.

Smågrisefoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Citronsyre

Beregnet

----Analyseret----

FEsv pr. 100 kg ¹)

114

117

117

Råprotein, pct.¹)

19,5

20,3

20,2

Lysin, g/kg ²)

13,2

13,1

13,0

Methionin, g/kg ²)

4,1

4,1

4,2

Methionin + cystin, g/kg ²)

7,2

7,3

7,1

Treonin, g/kg ²)

8,2

8,8

8,7

Calcium, g/kg ²)

9,8

9,3

8,9

Fosfor, g/kg ²)

5,9

5,8

5,9

¹) Analyseret indhold er angivet på basis af fire analyser.
²) Analyseret indhold er angivet på basis af tre analyser.



Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo, Marlene Sparre Ibsen

Udgivet: 11. september 2003

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring