20. april 2015

Notat Nr. 1512

Test af kointegration mellem verdensmarkedet og Danmark - samt mellem råvarer

Analyse af svinepriser og råvarepriser viser ingen sammenhæng mellem input og output for de danske svineproducenter. Til gengæld er der en sammenhæng mellem rapsprisen og sojaprisen, hvorved afdækning af soja kan gøres ved hjælp af rapsproduktion.

Store udsving i svinepriserne og råvarepriserne giver også store udsving i indtjeningen. Derved er dansk landbrugsproduktion forbundet med risiko. Analyse af input til svineproduktion og output fra svineproduktion viser, at de ikke påvirkes samme underliggende faktorer. Derved er der ingen sammenhæng mellem input- og outputpriserne.

Når det danske marked sammenlignes med det amerikanske marked, findes der kun en sammenhæng mellem hvede- og sojapriserne i Danmark og USA. Derimod er der ikke de ønskede sammenhænge mellem svinepriserne i Danmark og USA. Det betyder, at afdækning af svineprisen ved hjælp af futures på amerikansk svinekød ikke kan bruges som forsikring imod fald i den danske svinepris.

Afdækning af foderomkostningerne er den eneste afdækningsmulighed landmanden har. Analysen viser, at prisen på raps følger prisen på soja, og derved kan produktion af raps tilrådes som afdækning af sojaprisen. Det giver endnu en mulighed for selvforsyning. Landmanden kan således afdække det meste af sine foderomkostninger ved en høj selvforsyning, men det giver kun en god rentabilitet, hvis fremstillingsprisen på korn og raps ligger under købsprisen.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Niels Vejby Kristensen

Udgivet: 20. april 2015

Dyregruppe: Sohold, Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi