31. juli 2015 | Opdateret/Gennemlæst 1. september 2015

Notat Nr. 1526

Driftsøkonomiske konsekvenser ved udsætning af grise til slagtning

Beregninger viser, at hvis grise udsættes uden, at det giver øget vægtfradrag er der en økonomisk fordel ved at levere tungere grise.
BEMÆRK: Notatet er revideret i forhold til den oprindelige udgave udgivet 31. juli 2015.

Når grise udsættes til slagtning øges foderforbruget og kødprocenten falder. Vægtgrænserne øges således, at der ikke er øgede vægtfradrag i afregningen, men til gengæld øges reguleringen for kødprocent.  Dækningsbidraget (DB) pr. gris øges ved levering af tungere grise, så længe besætningens gennemsnitlige kødprocent er 58,6 eller derover. Besætninger med en meget lav kødprocent kan opleve, at DB pr. gris falder ved udsætning af grise, hvis det resulterer i, at kødprocenten falder yderligere.

Hvis øget slagtevægt ikke resulterer i, at omsætningshastigheden i stalden falder, vil der for de fleste producenter være en lidt større DB pr. gris ved at levere tungere grise.

Hvis omsætningshastigheden øges tilsvarende de flere foderdage, de udsatte grise har haft, så er regnestykket mere kompliceret. Hvis udsatte grise skal påvirke omsætningshastigheden skal der permanent være udsatte og dermed påvirkes hele driften. Det betyder, at der enten skal indkøbes færre grise eller belægningen skal øges.

Når de økonomiske konsekvenser skal vurderes på stipladsniveau, så er DB-niveauet og dermed også det marginale DB-bidrag afgørende for de økonomiske konsekvenser. I øjeblikket er forholdet mellem foderpris og afregningspris i den lave ende, hvilket medfører, at DB pr. stiplads ikke øges selvom vægtfradraget ikke påvirkes. Ved et højere marginal DB vil der også pr. stiplads være et øget DB.

Beregningerne gælder for gennemsnitsbesætninger og uden at tage hensyn til de eventuelle ulemper i produktionen, der måtte opstå ved udsætning af grise til slagtning. Eventuelle ulemper antages at have meget forskellig karakter fra bedrift til bedrift. De fleste bedrifter vil under normal drift og de anvendte forudsætninger ikke have noget direkte tab ved udsætning af grise. Levering af tungere grise giver alt andet lige et højere DB pr. gris. Det er værd at bemærke, at kødprocenten har meget stor indflydelse på DB pr. gris. Bare 2 pct.point for lav kødprocent giver et tab på 23 kr. pr. gris for en konventionel producent og hele 31 kr. i tab for en UK producent.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen

Udgivet: 31. juli 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Driftsøkonomi