Analyser viser, at råproteinkoncentrationen er faldet i vårbyg og havre og er steget lidt i hvede, rug, triticale og vinterbyg i forhold til sidste år. Energikoncentrationen er faldet i de undersøgte kornarter. Fosforkoncentrationen ligger på niveau med eller lidt over sidste år, bortset fra havre. Kornets indhold af råprotein, energi og fosfor samt værdi til svinefoder i 2015 i forhold til korn fra høsten 2014 ses i tabellen:
Høst 2015 | Vinterbyg | Vårbyg | Hvede | Rug | Havre | Triticale |
Råprotein, %-enheder | 8,4 | 8,3 | 8,6 | 7,3 | 8,6 | 8,8 |
FEsv pr. 100 kg | 100,6 | 105,3 | 115,0 | 108,7 | 80,2 | 111,8 |
FEso pr. 100 kg | 101,4 | 105,4 | 113,4 | 108,3 | 84,1 | 110,7 |
Fosfor, g/kg | 2,9 | 2,8 | 2,6 | 2,6 | 2,9 | 3,0 |
Værdi i forhold til 2014, kr. pr. hkg korn1 | -1,70 | -4,90 | 1,20 | 0,10 | -5,80 | -1,00 |
Siden 1988 er koncentrationen af råprotein i gennemsnit faldet med cirka 0,1 procentenhed pr. år i vinterbyg, vårbyg og hvede. Udviklingen ses i figuren:
De anbefalede niveauer til planlægningen af tilskuds- og mineralfodersortiment til næste fodringssæson (2015-2016) ses i appendiks 7.
Anbefalinger for antal analyser og anvendelse af egne analyseværdier i foderoptimering er beskrevet i særskilt afsnit i Manual for hjemmeblanding på VSP's hjemmeside.
Indsamlingen af alle kornprøverne foregik i samarbejde med syv forskellige foderstoffirmaer.