2. juni 2016

Notat Nr. 1610

Business Check Svin 2015

Ã…rets resultat for 2015 udviklede sig positivt for slagtesvineproducenterne i forhold til 2014.

Årets resultat for 2015 udviklede sig positivt for smågriseproducenter af 7 kg grise samt for slagtesvineproducenterne i forhold til 2014. For producenter af 30 kg grise med søer udviklede årets resultat sig negativt. Ingen af driftsgrenene gav dog overskud som gennemsnit i 2015. 

For 2015 er det særligt de lave smågrisepriser samt lavere afregningspriser for slagtesvineproduktionen, der har medført forringelser af svineproducenternes indtjening. 

Business Check Svin er en sammenligning af bedrifters økonomiske resultater bedrift for bedrift via driftsgrensanalyserne. Det er kun hoveddriftsgrenene; 7 kg produktion, 30 kg produktion eller slagtesvineproduktion, der sættes fokus på. Ved Business Check indgår alle indtægter og alle udgifter. Det vil sige, resultatet opgøres inklusiv ejeraflønning og forrentning af den investerede kapital inklusiv egenkapital. Sammenligningen foretages ved opstilling af regnskabsposterne i en tabel ved siden af hinanden eller via fraktilanalysen, hvor den enkelte bedrifts resultater på hver regnskabspost rangordnes i forhold til samme poster for alle øvrige driftsgrensregnskaber i gruppen. 

Tjek din konkurrenceevne

Metoden, der er anvendt i Business Check, er særdeles velegnet til ERFA-grupper, der ønsker at sammenligne økonomiske resultater af produktionen – helt til bundlinjen – uden at dele oplysninger om formue og privatøkonomi. Resultaterne i hæftet kan også anvendes til at vurdere grundlaget for budgetter ved ændringer i bedriftens fremtidige produktion. 

Dette er internetversionen af hæftet ”Business Check Svin 2015”. Der er også udgivet et hæfte, som kan bestilles hos Mads Rugholm Simonsen, mzs@seges.dk eller Nikolaj Kleis Nielsen, nikn@seges.dk  


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Nikolaj Kleis Nielsen

Udgivet: 2. juni 2016

Dyregruppe: Søer, Smågrise, Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi