27. oktober 2016

Notat Nr. 16xx

Næringsindhold i korn fra høsten 2016 - foreløbige resultater

Resultat: 1. Råproteinkoncentrationen er steget i byg, hvede, rug, triticale og havre; 2. Fosforkoncentration er steget i vårbyg, hvede og havre men faldet i vinterbyg og 3. Energikoncentrationen er faldet i vinterbyg og hvede men steget i triticale.

De foreløbige resultater (se Appendiks) viser i forhold til sidste år, at:

1. Råproteinkoncentrationen er steget i byg, hvede, rug, triticale og havre

2. Fosforkoncentration er steget i vårbyg, hvede og havre men faldet i vinterbyg og

3. Energikoncentrationen er faldet i vinterbyg og hvede men steget i triticale.

Vinterbygprøverne er nu færdiganalyseret.

Da cirka 85 % af resultaterne fra kornreferenceprøverne nu foreligger, er det besluttet at korrigere for de oplevede niveauforskydninger på laboratoriet, hvor disse forskydninger var statistisk sikre. Det betyder blandt andet, at råprotein-resultaterne nu er korrigeret 1,8 % op (svarende til 0,18 procentenheder råprotein) og fosfor-resultaterne er korrigeret cirka 3,7 % ned. 

Indtil alle prøver er analyseret, vil dette notat blive ajourført som minimum hver torsdag. Det er planlagt at analysere cirka 32 prøver for både vårbyg og vinterhvede, 16 prøver for vinterbyg og vinterrug, samt otte prøver for triticale og havre. Når der er resultater fra fire prøver, vil resultatet fremgå af tabellerne.  

Til sammenligning vises næringsindholdet fra årets korn 2015. For valg af analysestrategi for eget korn til hjemmeblanding henvises til anbefalinger, som tager højde for variationen i korn og analysesikkerhed [1].


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Jesper Poulsen, Niels Morten Sloth

Udgivet: 27. oktober 2016

Fagområde: Ernæring