Resultaterne af vores kornanalyser (se Appendiks) viser i forhold til sidste år, at:
- Råproteinkoncentrationen er faldet (i procentenheder): 0,5 i vårbyg; 0,6 i hvede og havre; 0,7 i rug samt 0,2 i vinterbyg
- Fosforkoncentrationen er faldet 0,2 g/kg i vårbyg samt havre og 0,1 g/kg i vinterbyg, hvede og rug, men steget 0,3 g/kg i triticale
- Energikoncentrationen er steget 1,3 foderenhed i hvede; 0,8 i rug og triticale og 0,3 i vinterbyg, men faldet 1 foderenhed pr. hkg i vårbyg i gennemsnit af FEsv og FEso.
Høst 2017 (v. 15 % vand) | Viinterbyg | Vårbyg | Hvede | Rug | Havre | Tricale |
Råprotein, % | 9,4 | 9,2 | 9,3 | 7,4 | 9,2 | 10,1 |
FEsv pr. 100 kg | 100,1 | 104,6 | 115,3 | 110,0 | 84,4 | 113,0 |
FEso pr. 100 kg | 100,7 | 104,6 | 113,5 | 109,2 | 87,5 | 111,6 |
Fosfor, g/kg | 2,7 | 2,9 | 2,7 | 2,5 | 3,0 | 3,3 |
Antal analyser1 | 16 | 32 | 32 | 16 | 8 | 8 |
Som noget ekstra i forhold til foregående år er indholdet af natrium, kalium, magnesium, jern, kobber, mangan og zink analyseret på alle prøver fra dette års høst.
Udviklingen af råproteinkoncentrationen i vinterbyg, vårbyg og hvede ses i figuren.
Det anbefales, at værdierne fra høst 2017 anvendes til planlægning af næste sæsons tilskuds- og mineralfodersortiment.
Anbefalinger for antal analyser og anvendelse af egne analyseværdier i foderoptimering er beskrevet i et særskilt afsnit i Manual for hjemmeblanding [1].
Indsamlingen af kornprøverne foregik i samarbejde med syv forskellige foderstoffirmaer.