2. november 2017

Notat Nr. 1734

Økonomiske konsekvensberegninger - oktober 2017

Dette notat viser økonomiske gevinster/tab ved produktivitetsændringer for mange vigtige måleparametre udregnet i DB/enhed og ved forskellige noteringer. Den vejledende priskorrektion for andelen af galtgrise ved køb er også beregnet.

Dette notat viser konsekvenser af afvigende produktivitet i forhold til den beregnede smågrisenoterings forudsatte produktivitet. Værdien af mange produktivitetsændringer er noteringsafhængig, og derfor er der regnet med 9,88 kr./kg slagtekrop i notering +/- 1 kr./kg i 0,5 kr./kg intervaller. So-, smågrise- og slagtesvinefoder er sat til henholdsvis 1,50 kr./FEso og 1,95 og 1,50kr./FEsv i beregningerne.

Der er lavet følsomhedsberegninger på, hvor meget DB pr. enhed kan rykkes, hvis effektiviteten forbedres på bedriften med anvendte pris- og produktivitetsniveau. Udover dette er der for produktivitetstallene vist, hvad noteringsændringer betyder for nøgletallets værdifastsætning. 

Notatet er suppleret med en række vejledende værdifastsætninger, som tit drøftes i svineproduktion.
Vejledende værdifastsætning af 1 kr./kg i ”løbende forudbetalt efterbetaling” har en værdi på 3,7 kr./slagtesvin. Der er en vejledende priskorrektion på -16,4 kr. /smågris i prisafslag ved køb af 100 % galtgrise. 

Historiske udviklinger har betydning for værdifastsætning af egenskaber. Forskellen i kødprocent mellem sogrise og galtgrise i perioden 2004-2016 er vokset fra den laveste målte forskel på 1,25 i 2012 til 1,68 procentpoint i 2016. Den gennemsnitlige kødprocent har stort set været svagt stigende i perioden 2004-2016. Reelt er fremgangen større, fordi også slagtevægten er steget i perioden.  Forskelle over årene skyldes hovedsageligt ændringer i klassificeringsudstyr på slagterier. Ændringer i avl, fodring og besætningsmanagement har næppe haft den store betydning for den observerede udvikling. Der henvises til Appendiks for en kort redegørelse.


Institution: SEGES Svineproduktion

Forfatter: Michael Groes Christiansen

Udgivet: 2. november 2017

Dyregruppe: Søer, Smågrise, Slagtesvin, Galte, Sogrise

Fagområde: Produktionsøkonomi