16. november 2016

Notat Nr. 1627

Identifikation af de bedste slagtesvineproducenter

Analysen af slagtesvineproducenter med mere end 10.000 slagtesvin på årsbasis viser at overskudsgraden er et godt nøgletal til at identificere de bedste bedrifter.

SEGES Videncenter for Svineproduktion har undersøgt, hvilket nøgletal der bedst beskriver slagtesvineproducenternes indtjeningsevne. Svineproducenter, rådgivere og andre interessenter kan anvende undersøgelsens resultater til at vurdere bedrifters rentabilitet og indtjeningsevne.  

På baggrund af de udførte analyser kan det konkluderes, at overskudsgraden er et godt nøgletal til identifikation af de bedste bedrifter, både hvad angår rentabilitet og indtjeningsevne. Overskudsgraden har vist sig at forklare det meste af udviklingen i afkastningsgraden, som ellers traditionelt bruges som det centrale nøgletal til at vurdere en bedrifts rentabilitet. Dette resultat gør det ikke bare lettere for rådgivere og andre interessenter at vurdere enkeltbedrifter, det medfører også, at det er væsentligt nemmere at sammenligne bedrifter med vidt forskellige aktivstrukturer. Overskudsgraden beregnes nemlig udelukkende på baggrund af tal fra den primære drift og påvirkes således ikke af, hvordan aktiverne er sammensat eller om de er ejede eller lejede. Derfor er overskudsgraden et godt supplement til afkastningsgraden i analyser, hvor bedrifterne ikke nødvendigvis har ens aktivstruktur.

Analysen har også vist, at en klassisk kvadrantanalyse kan bruges som et mere nuanceret værktøj til at identificere de bedste slagtesvineproducenter. Bedrifterne er inddelt efter afregningsprisen og fremstillingsprisen pr. kg produceret slagtesvin fra driftsgrensanalyserne. Analysen viste, at en lav fremstillingspris er afgørende for at opnå et godt resultat, da forskellen i indtjeningsevne og andre karakteriserende variable hovedsageligt var afhængig af placeringen på omkostningsaksen.  

Over hele analyseperioden har begge de foreslåede metoder vist sig at give det samme billede, nemlig at overskudsgraden er en god indikator for, hvordan den enkelte bedrift klarer sig. Dette betyder, at det er muligt gennem et enkelt nøgletal at vurderer enkeltbedrifter mod hinanden, eller mod branchen som helhed, selv om aktivstrukturerne ikke er sammenlignelige.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Finn K. Udesen, Thomas Ørnbøl Pedersen

Udgivet: 16. november 2016

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Produktionsøkonomi