23. december 2016

Notat Nr. 1633

Kapacitetsomkostninger på svinebedrifter

Analyse af svineproducenternes håndtering af kapacitetsomkostninger viser, at de svineproducenter, som har lave kapacitetsomkostninger, ikke sætter særskilt fokus på disse omkostninger, men at de er en del af den løbende optimering af omkostningsbasen.

De kontante kapacitetsomkostninger pr. produceret enhed er et brugbart parameter til at vurdere effektiviteten af de omkostninger, der bruges til energi, løn, vedligehold, forsikringer og diverse kapacitetsomkostninger (økonomirådgivning, regnskab, ejendomsskat, maskinstation).

I interviews med en række smågrise- og slagtesvineproducenter, som har vist at kunne opnå lave kapacitetsomkostninger og stykomkostninger over en treårig periode fra 2013 - 2015, blev det klart, at kapacitetsomkostningerne betragtes som en ”fast” omkostning for så vidt angår forsikring, skatter og til dels løn, mens vedligehold betragtes som en variabel udgift, som styres efter dels økonomiske betingelser og dels strategi omkring produktionsanlægget.

Hos de interviewede svineproducenter bliver kapacitetsomkostningerne vurderet løbende, og de holdes på et minimum, uden det går nævneværdigt udover produktiviteten, som vil kunne påvirke stykomkostningen, hvis den forringes.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Nikolaj Kleis Nielsen

Udgivet: 23. december 2016

Dyregruppe: Slagtesvin, Smågrise, Søer

Fagområde: Produktionsøkonomi