24. juni 2015

Erfaring Nr. 1505

Placering af loftsventiler i kombination med punktudsugning

Når punktudsugning anvendes har loftsventiler placeret over grisenes lejeareal ingen indvirkning på andelen af den ammoniakemission, som ledes ud via punktudsugningsanlægget. Totalemissionen blev øget, når ventilerne var åbne pga. større luftskifte.

Formålet med denne afprøvning var at undersøge, om loftsventiler, placeret ved bagvæggen i en slagtesvinesektion og med åbning direkte ned i lejet, reducerede andelen af ammoniakemissionen, som udledes via punktudsugningsanlægget sammenlignet med sektion med punktudsugning og ingen loftsventiler. 

Andelen af ammoniakemissionen, som blev ledt ud via punktudsugningsanlægget, var den samme fra sektionen med loftsventiler placeret ved bagvæggen og med luftstrømmen ledt direkte ned i grisenes lejeareal som fra kontrolsektionen uden loftsventiler. Der var dog en forøget ammoniakemission fra forsøgssektionen i det tidsrum, hvor loftsventilerne var åbne, sammenlignet med kontrolsektionen, hvilket formentlig kan tilskrives den merventilation, der sker, når loftsventiler åbner. Det er dog kun i ca. 4 % af årets timer, at der er behov for supplerende luftindtag i slagtesvinestalde. Resultaterne er fremkommet på baggrund af ét hold slagtesvin i en sommerperiode i klimakamre på Forsøgsstation Grønhøj. Der skal tages forbehold for, at resultaterne kan være anderledes i fuldskala.


Institution: Videncenter for Svineproduktion

Forfatter: Malene Jørgensen, Anders Leegaard Riis

Udgivet: 24. juni 2015

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Klima og miljø