Endelig er det vigtigt at have fokus på motivation. Der er for de fleste medarbejdere en øvre grænse på 20-40 insemineringer pr. mand pr. dag, svarende til et løbehold på maks. 30-50 søer og polte pr. mand ansat i besætningen, idet det her antages at alle hjælpes ad med at løbe søer. Derudover øges behovet for oplæring og samarbejde jo færre sohold der er, da alle skal hjælpes om opgaverne i spidsbelastningsperioder i modsætning til besætninger med ugedrift, hvor medarbejderne ofte har deres faste arbejdsopgaver.
Figur 8. Periodisk arbejde ved 3-ugedrift (billede nr. 6824)
Holdstyring
Hvert hold skal have et nr. dato for løbning, faring, fravænning og tømning af smågrisestalde skal sættes ind i en kalender for mindst en socyklus. Hvis holdcyklus ikke er deleligt med 7 bør datoerne sættes ind for to socyklus, fordi fravænningsdagen flytter fra torsdag til mandag. Kalenderen vil give et godt overblik over hvordan de arbejdsbelastende opgaver ligger i forhold til hinanden.
Løbestop
Løbestop er en metode til at få samlet løbningerne og dermed faringerne indenfor et så snævert interval som muligt [7]. Løbeperioden kan opdeles i to dele: Første del er afhængig af antallet af dage, fareholdet kan komme i farestalden før faring. Med fx 8 dage, se tabel 1, vil del 1 kunne være på 4 løbedage, da der skal tages højde for et naturligt udsving på længden af drægtigheden. Anden del bør kun være på 7 løbedage, for at matche spredningen ved ugedrift. Det giver følgende perioder med løbninger og løbestop for de udvalgte holddriftssystemer.
Ammesøer til kuldudjævning
Muligheden for at lave ammesøer til kuldudjævning afhænger af antallet af sohold i farestalden [7]. For overhovedet at kunne lave ammesøer, skal der være flere aldersgrupper i farestalden, hvilket vil sige, at et holddriftssystem med 4 sohold og kun et sohold i farestalden ikke giver mulighed for på optimal vis at lave ammesøer. Det er vigtigt at forholde sig til, hvordan håndtering af ”overskydende grise” skal være, før dette system vælges.
Med 2 sohold i farestalden kan der højest laves 1-trins ammesøer, hvor en so fravænnes for derefter at lægge overskydende nyfødte eller efternølere til hende.
Med 3 sohold i farestalden kan det lade sig gøre at lave 2-trins ammesøer, hvor en so fravænnes og får mellemstore grise. Soen, der havde de mellemstore grise kan få lagt nyfødte eller efternølere til, hvorved forskellen mellem de oprindelige grise og dem, der bliver lagt til, ikke er så stor. Dermed mindskes risikoen for at soen ikke vil acceptere de nye grise, og grisenes evne til at malke soen op vil ikke være så forskellig, hvorved risikoen for at soen fravænner sig selv mindskes. Det er derfor meget vigtigt at overveje og forholde sig til, hvilke muligheder det enkelte holddriftssystem giver.
I produktionssystemer uden smågrisestalde skal der være fravænningsstier i farestalden hvis der ønskes anvendt ammesøer.
Referencer
[7] | Udesen, F.K. og Skov, A. (2002). Succes med flere ugers holddrift i soholdet. Erfaring nr. 0504, Landsudvalget for Svin. |