7. april 2022

Udfasning af zink: Vigtige datoer

Der er nogen centrale datoer at forholde sig til, når medicinsk zink skal udfases. Der er risiko for, at lagrene slipper op, inden deadline, og det er derfor vigtigt at gå i gang nu.

Medicinsk zink har deadline om et par måneder, og der er derfor vigtige datoer at forholde sig til. Markedsføringstilladelsen for medicinsk zink ophører den 26. juni 2022. Det vil sige, at veterinære lægemidler, der indeholder medicinsk zink, er tilbagetrukket. 

Muligheden for at køre helt til skæringsdatoen forudsætter, at der er mere medicinsk zink tilbage på lager hos firmaerne, der producerer mineralske foderblandinger og færdigfoder. 

”Der er begrundet risiko for, at lagrene slipper op noget før, da ingen er interesserede i at ligge inde med et dyrt produkt, de ikke må bruge. Derfor opfordrer vi til at komme i gang nu med at udfase zinken,” siger Christian Fink, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Gris.

Opbevaring og anvendelse af zink

Fra 26. juni 2022 er det ikke lovligt for dyrlæger at ordinere medicinsk zink til behandling af diarré hos fravænnede grise. Hvorvidt besætningsejeren må anvende og opbevare medicinsk zinkoxid efter tilbagetrækning af markedsføringstilladelserne, afhænger af, om der anvendes medicinsk zinkoxid i form af oralt pulver, der iblandes foderet, eller i form af færdigfoder- eller en mineralsk foderblanding tilsat medicinsk zinkoxid. 

Sidste frist for at bruge foderlægemiddel med zink

Indkøbt foder og mineralske foderblandinger, der indeholder medicinsk zink, også kaldet foderlægemiddel, skal være forbrugt i besætningen inden den 9. juli 2022. Det betyder, at siloen skal være tom. Oral zink, som er pulver, der iblandes foderet i besætningen, må ikke forekomme i besætningen eller i blandet foder fra den 26. juni 2022. 

Der er rigtig mange gode erfaringer og resultater der kan anvendes allerede fra i dag. Du kan finde både podcasts, artikler, zinkguiden og andet på vores temaside.