Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris (LFG) er gennem aktindsigt i Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i 2024 bl.a. blevet bekendt med, at der i alt er gennemført 933 kontrolbesøg i danske grisebesætninger, hvor 115 af besøgene har medført indskærpelser i forhold til håndtering af syge og tilskadekomne grise. Opgørelsen betyder, at branchen nu vil foranledige, at der bliver fulgt op med et ekstraordinært og uanmeldt besøg af branchens uafhængige kontrolindsats i den såkaldte DANISH-ordning.
”Én syg eller tilskadekommen gris, der ikke er håndteret efter reglerne, er én gris for meget. Der hviler et særligt tungt ansvar på griseproducenterne for at leve op til love og regler om dyrevelfærd i staldene. Tallene er ikke acceptable. Problemerne eksisterer hos et lille mindretal af griseproducenter, så situationen kalder på, at vi i branchen skal bruge endnu flere kræfter på at få de sidste med”, siger H.C. Gæmelke, formand for LFG.
Blandt de øvrige tiltag, der skal styrke dyrevelfærden i grisestaldene, er i løbet af 2025 at tilbyde nye online-kurser målrettet staldmedarbejdere, som vil sætte fokus på håndtering af grise, der er ramt af sygdom eller skade. Informationsmateriale er allerede tilgængeligt med instrukser om, hvornår grise f.eks. skal i sygesti. Materialet fremgår på flere sprog således, at udenlandske medarbejdere i danske grisestalde har opdateret viden.
Der har ligeledes været gennemført en række møder med de praktiserende dyrlægers organisationer om et styrket samarbejde og en konkretisering af en fælles handlingsplan, der skal forbedre standarden for dyrevelfærd. LFG håber, at dyrlægerne vil gå offensivt ind i et samarbejde med erhvervet:
”Dyrlægerne spiller en helt afgørende rolle i indsatsen for styrket dyrevelfærd. Vi har gennem nogen tid ført drøftelser med dyrlægerne for at drage nytte af deres faglighed og omfattende viden om forholdene i de danske grisebesætninger. Vi ser frem til at indgå i et mere forpligtende samarbejde med dyrlægerne med fokus på korrekt håndtering af syge og tilskadekomne grise, siger H.C. Gæmelke.