28. september 2006

Erfaring Nr. 0602

Effekt af gylletilsætningsproduktet E-booster på ammoniakemissionen fra en slagtesvinestald

Ved at tilsætte E-booster i gyllen blev der i denne undersøgelse ikke fundet nogen effekt på ammoniakemissionen fra en slagtesvinestald.

E-booster, som forhandles af Agro Korn A/S, er en biologisk procesfremmer med et højt indhold af enzymer og andre aktivstoffer udvundet af planter. Ifølge produktoplysningerne skal disse aktivstoffer ved tilsætning i gylle kunne gøre gyllen mere homogen og fremme en gæringsproces, som hæmmer frigivelsen af kvælstof- og svovlforbindelser. Formålet med denne undersøgelse var at undersøge, om tilsætning af E-booster til gyllen reducerede ammoniakkoncentrationen i staldluften og ammoniakemissionen fra stalden.

Undersøgelsen blev foretaget i en besætning med to ens staldsektioner med hver 500 stipladser til slagtesvin. Den ene sektion indgik som forsøgssektion, hvor gylletilsætningsproduktet E-booster blev tilsat i gyllekanalen, og den anden som kontrolsektion. Undersøgelsen omfattede et hold grise.

I perioden fra én uge efter indsættelse af grise og frem til levering af grise blev der ugentligt foretaget registreringer af ammoniak- og kuldioxidkoncentrationen med Kitagawa sporgasrør under ventilationsafkastet i begge staldsektioner. Ventilationsydelsen i staldsektionerne blev bestemt med en Fancom målevinge.

Ved at tilsætte E-booster i gyllen kunne der i denne undersøgelse ikke registreres nogen statistisk sikker forskel i ammoniakemissionen mellem forsøgs- og kontrolsektionen.

Baggrund

I disse år er der meget fokus på det atmosfæriske kvælstofnedfald som følge af bl.a. fordampningen af ammoniak fra husdyrproduktionen. Seneste tal viser, at der i Danmark årligt er et samlet kvælstofnedfald i form af kvælstofilter samt ammoniak og ammoniumforbindelser på 15,7 kg N/ha. Ud af det samlede kvælstofnedfald bidrager svineproduktionen med 17 pct. svarende til 2,7 kg N/ha. Af de 17 pct. kommer 8,7 pct. af kvælstofnedfaldet fra svinestalde, 2,2 pct. fra opbevaring af husdyrgødning og 6,7 pct. fra udbringning af husdyrgødningen [1], [2]. For at minimere kvælstofnedfaldet fra svinestalde afprøver Dansk Svineproduktion i disse år forskellige teknikker til at reducere fordampningen fra staldene.

På markedet findes der forskellige gylleadditiver, hvor hypotesen er, at tilsætning i gyllen reducerer ammoniakemissionen fra gyllen. E-booster, som forhandles af Agro Korn A/S, er en biologisk procesfremmer med et højt indhold af enzymer og andre aktivstoffer udvundet af planter. Ifølge produktoplysningerne skal disse aktivstoffer ved tilsætning i gylle kunne gøre gyllen mere homogen og fremme en gæringsproces, som hæmmer frigivelsen af kvælstof- og svovlforbindelser.

Formålet med denne undersøgelse var at undersøge, om E-booster hæmmer frigivelsen af ammoniak fra gyllen og derved reducerer ammoniakkoncentrationen i staldluften og ammoniakemissionen fra stalden.

Materiale og metode

Undersøgelsen blev foretaget i en besætning med to ens staldsektioner med hver 500 stipladser til slagtesvin. Den ene sektion indgik som forsøgssektion, hvor gylletilsætningsproduktet E-booster blev tilsat i gyllekanalen, og den anden som kontrolsektion. Undersøgelsen omfattede et hold grise i vinteren 2005-06. Grisene blev indsat med 1 uges mellemrum i hver af de to sektioner. Inden indsættelse af grise blev staldsektionerne vasket og desinficeret, og gyllekummerne blev tømt for gylle og vaskevand. I tabel 1 er angivet udformningen af de to staldsektioner. I appendiks er der fotos af staldsektionerne.

Tabel 1.

Udformningen af de to staldsektioner der indgik i undersøgelsen.

Forhold

Beskrivelse

Antal stipladser

500

Længde af sektion, m

36,0

Bredde af sektion, m

10,7

Gulvtype

1/3 drænet gulv i lejearealet, 2/3 spaltegulv i gøde- og aktivitetsarealet samt fast gulv i gangarealet

Kummedybde, m

0,60

Gyllesystem

Vakuum

Ventilationsprincip

Anlæg fra SKOV A/S. Diffus ventilation med mulitistep, DOL 34H-1 styring og 5 afkastenheder DA600-1 med total kapacitet på 63.000 m3/time.

Fodringsprincip

Hjemmeblandet tørfoder i rørfodringsautomater

Køling

Overbrusningsanlæg

Tilsætning af E-booster

Dagen efter indsættelse af grise blev der i gyllekummerne i forsøgssektionen tilsat E-booster. Tilsætningen blev foretaget af Agro Korn A/S. E-booster, som er karakteriseret ved en brunlig væske med krydret sødlig duft, blev opblandet i lunkent vand og efterfølgende tildelt på hele spaltegulvsarealet over gyllekummerne med en vandkande, svarende til en dosering på 1 liter E-booster pr. 100 m3 gyllekapacitet. Hver 14. dag blev tilsætningen vedligeholdt ved at tilsætte E-booster opblandet i lunkent vand svarende til en dosering på ½ liter E-booster pr. 100 m3 gyllekapacitet.

Registreringer

I perioden fra én uge efter indsættelse af grise og frem til levering af grise blev der ugentligt foretaget registreringer af ammoniak- og kuldioxidkoncentrationen under ventilationsafkastet med Kitagawa sporgasrør i begge staldsektioner. I alt blev der foretaget 11 målinger af ammoniak- og 11 målinger af kuldioxidkoncentrationen i både kontrol- og forsøgssektionen. I forbindelse med målingerne af ammoniak- og kuldioxidkoncentrationerne blev dato, klokkeslæt og den aktuelle ventilationsprocent registreret i hver af de to sektioner. Efterfølgende blev ventilationsydelsen ved de aktuelle ventilationsprocenter bestemt med en Fancom målevinge.

Efter levering af grise fra de to staldsektioner blev produktionsresultaterne gjort op for begge sektioner. Udvalgte produktionsresultater er angivet i appendiks, tabel A1.

Beregninger og statistik

Ammoniakemissionen blev beregnet ud fra ammoniakkoncentration, ventilationsydelse og antal grise i staldsektionen ved følgende formel:

g NH3-N/dyr/time = ,

M x V x Q

 

R x T x 1000 x W

hvor M: Molvægten af N, g/mol; V: Volumen, ppm = ml/m3; Q: Ventilationsydelsen, m3/time; R: Gaskonstanten, 0,0821 L x atm/mol x K; T: Temperaturen i Kelvin, 298 K; W: Antal grise i sektionen, stk.

Ammoniakemissionen blev analyseret statistisk i en variansanalyse med proceduren GLM i SAS. I modellen indgik behandling med systematisk effekt og dage efter indsættelse som kovariat. Estimaternes middelværdi og tilhørende 95 pct.-konfidensintervaller er angivet ud fra modellen.

Resultater og diskussion

Ved at tilsætte E-booster i gyllen i forsøgssektionen blev der ikke fundet nogen statistisk sikker forskel på ammoniakemissionen i forhold til kontrolsektionen (P=0,19), se tabel 2 og figur 1. Der var ligeledes ingen statistisk sikker forskel på ventilationsydelsen, kuldioxidkoncentrationen og ammoniakkoncentrationen mellem forsøgssektionen og kontrolsektionen. Denne undersøgelse har dermed vist, at ammoniakemissionen fra stalden ikke blev reduceret ved at tilsætte E-booster i gyllen ved slagtesvin.

Undersøgelsen blev som nævnt foretaget i to ens staldsektioner, hvor indretningen var ens, og den daglige drift blev foretaget på samme måde. Det skal dog understreges, at behandlingseffekten af E-booster kan være konfunderet med staldsektionen, eftersom der ikke er foretaget gentagelse af forsøget, hvor forsøgs- og kontrolsektionen blev byttet om.

Tabel 2.

Gennemsnitlig ventilationsydelse, kuldioxidkoncentration, ammoniakkoncentration og ammoniakemission samt tilhørende 95 pct.-konfidensintervaller fra henholdsvis kontrolsektion og forsøgssektion med tilsætning af E-booster i gyllen.

 

Ventilationsydelse
(m3/time/dyr)

CO2-koncentration
(ppm)

NH3-koncentration
(ppm)

NH3-emission
(g NH3-N/dyr/time)

Kontrolsektion

38,0

1827

10,6

0,22

 

[34;42]

[1662;1992]

[9,1;12,1]

[0,20;0,25]

Forsøgssektion

40,5

1690

10,6

0,24

 

[37;44]

[1514;1867]

[8,9;12,2]

[0,22;0,27]

  

InfoSvin/9208.tif

Figur 1.

Ammoniakemission fra henholdsvis forsøgs- og kontrolsektion i forhold til dage efter indsættelse i sektionerne.

Selvom der ikke kunne registreres nogen statistisk sikker forskel i ammoniakemissionen mellem de to staldsektioner, blev der observeret bobler på gylleoverfladen i gyllekummerne i forsøgssektionen, figur 2. I kontrolsektionen var der til gengæld ingen bobler på gylleoverfladen i gyllekummerne. Disse bobler på gylleoverfladen i forsøgssektionen kunne tyde på, at den mikrobielle aktivitet i gyllen var forøget, som følge af tilsætningen af E-booster. Den eventuelle forøgede mikrobielle aktivitet, som blev observeret i gyllen i forsøgssektionen i forhold til kontrolsektionen, havde dog ingen indflydelse på ammoniakemissionen fra staldsektionen. Det skal endvidere understreges, at der ikke blev foretaget analyser af gyllens mikrobielle sammensætning, hvorfor det ikke kan konkluderes med sikkerhed, at boblerne i denne undersøgelse skyldtes tilsætning af E-booster i gyllen.

InfoSvin/9184.tif

InfoSvin/9207.tif

Figur 2.
Billedet til venstre viser gylleoverfladen i gyllekummerne i kontrolsektionen, mens billedet til højre, som er gylleoverfladen i gyllekummerne i forsøgssektionen, viser at der er bobler som tegn på mikrobiologisk aktivitet (Foto: Sønke Møller, billede nr. 9184 og 9207).

  

Konklusion

Ved at tilsætte E-booster i gyllen kunne der i denne undersøgelse ikke registreres nogen statistisk sikker forskel i ammoniakemissionen mellem forsøgs- og kontrolsektionen ved et hold slagtesvin.

Med baggrund i undersøgelsen kan det konkluderes, at der med den aktuelle dosering af E-booster i gyllen i en slagtesvinestald ikke blev opnået nogen statistisk sikker effekt på ammoniakemissionen.

Referencer

[1]

Mikkelsen, M.H.; Gyldenkærne, S.; Poulsen, H.D.; Olesen, J.E.; Sommer, S.G.: (2005): Opgørelse og beregningsmetode for landbrugets emissioner af ammoniak og drivhusgasser 1985 -2002. Arbejdsrapport fra DMU Nr. 204, Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet.

[2]

Ellermann, T.; Andersen, H.V.; Monies, C.; Kemp, K.; Bossi, R.; Mogensen, B.B.; Løfstrøm, P.; Christensen, J.; Frohn, L.M.: (2005): Atmosfærisk deposition 2004. Faglig rapport fra DMU, nr. 555, Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet.

  

Appendiks

InfoSvin/9186.tif

InfoSvin/9185.tif

Figur A1.
Billeder af staldsektionerne hvor undersøgelsen blev gennemført (billed nr. 9186 og nr. 9185)

 

Tabel A1.

Produktionsresultater ved test af E-booster.

 

Kontrolsektion

Forsøgssektion

Producerede grise, stk.

501

502

Gennemsnitlig vægt ved indsættelse, kg

33,6

33,1

Gennemsnitlig vægt ved afgang, kg

102,6

104,0

Daglig tilvækst, gram

1.010

1.030

Foder pr. gris daglig FEsv

2,84

2,85

Foder pr. kg tilvækst, FEsv

2,82

2,77

Gns. kødprocent, pct.

59,3

59,9

Døde og kasserede, pct.

3,4

3,2


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Anders Leegaard Riis

Udgivet: 28. september 2006

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Stalde og Produktionssystemer, Eksternt miljø