8. februar 2001

Erfaring Nr. 0104

Produkttest af ad libitum automater til løsgående drægtige søer

12 forskellige ad libitum automater til fodring af løsgående drægtige søer blev sammenlignet med hensyn til foderspild, justeringsvenlighed, indlæringsvenlighed, brodannelse, kagedannelse, rengøringsvenlighed, arbejdsmiljø, holdbarhed og slid.

12 forskellige ad libitum automater til fodring af løsgående drægtige søer blev sammenlignet med hensyn til foderspild, justeringsvenlighed, indlæringsvenlighed, brodannelse, kagedannelse, rengøringsvenlighed, arbejdsmiljø, holdbarhed og slid. Afprøvningen blev gennemført i to besætninger med løsgående drægtige søer i stabile grupper. Søerne fik tildelt en fiberrig foderblanding med ca. 40 pct. roepiller.

Følgende automater indgik i undersøgelsen:

  • Spar-ti fra Snaremose Staldinventar
  • Verba fra Protecta Partners
  • Echberg Feeder fra Echberg Foderanlæg og Ventilation
  • TR 1 fra Boxman
  • LS-100/LS-150 fra K.Ø. Produkter
  • Groba 55 soautomat fra Diplomat A/S
  • S.O.1. fra W. Domino A/S
  • S.O.11. fra W. Domino A/S
  • 201 fra Voervadsbro Staldinventar a/s
  • TUBE-O-MAT fra Egebjerg Maskinfabrik A/S
  • AP-Swing Maxi fra Agro Products ApS
  • STAR FEEDER SO-1 fra W. Domino A/S

Funktionsvurderingen for hver automat blev sammenvejet i et funktionsindeks, som er opbygget så de forhold der betyder mest for produktionsøkonomien, eller søernes mulighed for at betjene automaten bliver vægtet højest.

Automaten STAR FEEDER SO-1 opnåede vurdering ”god” (tre stjerner). Automaterne Spar-ti, TR-1, LS-100/LS-150 og 201 opnåede vurdering ”dårlig” (én stjerne). De øvrige automater fik vurderingen ”mindre god” (to stjerner).

Når doseringsenheden var indstillet korrekt, blev der ikke registreret foderspild fra automaterne Spar-ti, Verba, Echberg Feeder, S.O.11. og STAR FEEDER SO-1 Ved de øvrige automater blev der registreret foderspild.

Automaterne Verba og TUBE-O-MAT havde tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder og var lette at betjene. Verba var computerstyret og det var muligt at indstille tidsrummet mellem hver portion foder. De øvrige automater havde mangler i forbindelse med justeringsanordningen.

Søerne havde ikke svært ved at benytte doseringsenheden på automaterne. Flere af automaterne opfyldte ikke de dimensionsmæssige krav, hvilket medførte hudafskrabninger på søernes hoved og knæ.

Kun ved automaterne Verba og STAR FEEDER SO-1 var der ingen kagedannelser, mens der var kagedannelse ved de øvrige. Specielt ved automaterne Echberg Feeder og Groba 55 var der store problemer.

Rengøringsvenligheden var bedst ved de automater, der lettest kunne tømmes for foder. Automaterne Echberg Feeder, LS-100/LS-150, Groba 55, 201 og AP-swing Maxi var dels vanskelige at tømme for foder, dels vanskelige at rengøre.

Ved flere af automaterne blev mindre dele af automaten bøjet i løbet af afprøvningsperioden som følge af søernes påvirkning. Automaten TR-1 gik gentagne gange i stykker.

Ved placering af automaterne på gødearealet var der tendens til, at søerne svinede på en større del af lejet. Sandsynligvis fordi gødearealet blev blokeret af søer, der ville æde, hvilket forhindrede specielt mindre, rangsvage søer i at benytte arealet.

I forbindelse med tildeling af fiberrigt tørfoder i en ad libitum automat er dog usikkerhed om, hvor god kontrol der er med søernes foderoptagelse og huld.

Automaterne TR-1 og TUBE-O-MAT udgik af afprøvningen, og produceres ikke længere.


Baggrund

En stor del af staldbyggeriet til drægtige søer er baseret på løsdrift. Resultater fra en afprøvning viser, at når søer får fiberrigt tørfoder med fx roepiller, bliver de mere ensartede i huld, mere rolige og mindre aggressive overfor hinanden (Meddelelse nr. 444, 1999, Den rullende Afprøvning). Tildeling af fiberrigt tørfoder i en ad libitum automat er derfor en interessant fodringsmetode. I forbindelse med fodring i ad libitum automater er der dog usikkerhed om, hvor god kontrol der er med søernes foderoptagelse og huld.

Foreløbige erfaringer med ad libitum automater til løsgående drægtige søer viser, at der er store problemer med holdbarhed og foderspild. Hvis der er et foderspild på fx 0,3 FEs pr. so pr. dag, svarer det til, at der kan foretages en investering på op til 900 kr. pr. stiplads for at begrænse foderspildet (afskrivning over 10 år og 7% rente).

Svineproducenterne risikerer at begå fejlinvesteringer ved valg af et dårligt produkt. Det er derfor vigtigt at få belyst funktionen af de forskellige produkter.

En af problemstillingerne omkring fodring af løsgående drægtige søer via ad libitum automater er disses placering i stien. Ofte ønskes en placering ved inspektionsgangen, så der er god mulighed for at inspicere automaterne samt mulighed for manuel fyldning. Derfor placeres automaterne ofte i gødearealet. Dette kan dog medføre, at adgang til både automater og gødeareal forringes, og bevirker, at enkelte søer ikke har mulighed for at optage foder i tilstrækkelig grad, samt at især rangsvage søer vælger at gøde i lejearealet med svineri og glatte gulve til følge.

Formålet med afprøvningen var at foretage en systematisk funktionsbedømmelse af ad libitum automater til løsgående drægtige søer. Endvidere var formålet at klarlægge, hvilken effekt automaternes placering havde på adgangsforholdene til automaten samt funktion af stien herunder opdeling i leje- og gødeareal.


Materiale og metoder

Afprøvningen blev gennemført i to besætninger med løsgående drægtige søer i stabile grupper over en periode på ca. 1 år. Produktionsforhold og indretning fremgår af tabel 1.

Der var opsat automater svarende til 8-10 søer pr. ædeplads. Antal og fordeling af automaterne mellem besætningerne fremgår af tabel 2. Automaterne blev monteret af de respektive firmaer.

Placering af automaterne skete i samråd med firmaerne

 

 Tabel 1. Produktionsforhold og beskrivelse af staldenes indretning

Besætning

-----  1  -----

-----  2  -----

Sundhedsstatus

MS

SKM

Staldindretning

14 stier

16 stier

Stidimensioner, m *)

4 x 4

6 x 10

Spaltegulv, m

1,6 x 4

2,8 x 6

Søer pr. sti

8

30

Fodertype **)

Piller

Blanding 1: mel

Blanding 2: piller ***)

Sammensætning af foder

40 % bygklid, 40 % roepiller, 10 % grønpiller, 4 % melasse, raps- og soyaskrå (86 FEs pr. kg)

Blanding 1: diegivningsblanding med korn og soyaskrå (1,08 FEs pr. kg)
Blanding 2: drægtighedsblanding med ca. 40 % roepiller, 20 % havreskalmel, 15 % hvedeklid, raps- og soyaskrå (75 FEs pr. kg)

*

staldene er taget i drift før 1.1.1999

**

alle foderblandinger opfyldte normerne i henhold til Fokus på normer for næringsstoffer, 1998, Landsudvalget for Svin

***

mel de første 4 uger efter løbning samt 1-2 uger før faring. Piller den resterende del af drægtighedsperioden

Følgende fabrikater af ad libitum automater indgik i afprøvningen:

  • Gruppe   1:  Spar-ti fra Snaremose Staldinventar
  • Gruppe   2:  Verba fra Protecta Partners
  • Gruppe   3:  Echberg Feeder fra Echberg Foderanlæg og Ventilation
  • Gruppe   4:  TR 1 fra Boxman
  • Gruppe   5:  LS-100/LS-150 fra K.Ø. Produkter
  • Gruppe   6:  Groba 55 soautomat fra Diplomat A/S
  • Gruppe   7:  S.O.1. fra W. Domino A/S
  • Gruppe   8:  S.O.11. fra W. Domino A/S
  • Gruppe   9:  201 fra Voervadsbro Staldinventar a/s
  • Gruppe 10:  TUBE-O-MAT fra Egebjerg Maskinfabrik A/S 
  • Gruppe 11:  AP-Swing Maxi fra Agro Products ApS
  • Gruppe 12:  STAR FEEDER SO-1 fra W. Domino A/S

Nærmere beskrivelse samt vurdering af rørfodringsautomaterne er angivet i appendiks 1 bagest i Erfaringen.

 

Tabel 2. Antal og fordeling af automater mellem besætninger

 

Automattype

Besætning 1

Besætning 2

Spar-ti

Krybbe med doseringsenhed over krybben

2

3

Verba

Enkeltdyrsautomat

2

-

Echberg Feeder

Enkeltdyrsautomat

2

-

TR 1

Enkeltdyrsautomat

2

-

LS-100/LS-150

Enkeltdyrsautomat

2

3 + 3*

Groba 55 soautomat

Enkeltdyrsautomat

2

3 + 3*

S.O.1.

Enkeltdyrsautomat

2

3 + 3*

S.O.11.

Enkeltdyrsautomat

-

3 + 3*

201

Rørfodringsautomat - rund krybbe

-

1

TUBE-O-MAT **

Rørfodringsautomat

-

1

AP-Swing Maxi

Rørfodringsautomat - rund krybbe

-

1

STAR FEEDER SO-1

Rørfodringsautomat - rund krybbe

-

1

*

indgik desuden i afprøvning vedrørende placering af automater

**

automaten udgik af afprøvning og produceres ikke længere

 


Figur 1. Enkeltdyrsautomaterne var i besætning 1 placeret i gødearealet

Figur 2 og 3. Enkeltdyrsautomater var i besætning 2 placeret enten i overgangen mellem leje- og gødeareal eller i gødearealet

Figur 4. Rørfodringsautomater var i besætning 2 placeret i overgang mellem leje- og gødeareal

Der var ikke vandforsyning i automaterne. Alle søer havde adgang til vand via drikkekop der var opsat i gødearealet.

Registeringer

Registreringsteknikeren foretog en systematisk vurdering af automaterne hver 14. dag. Én gang i afprøvningsperioden blev automaterne funktionsbedømt ved et fællesbesøg af et testpanel, bestående af den forsøgsansvarlige og registreringsteknikeren, samt af to personer fra Den rullende Afprøvning, der ikke var bekendt med automaterne. Testpanelet udarbejdede testprotokol, og fastlagde forventet niveau for automaternes kvalitet - dvs. de tekniske og udformningsmæssige krav man kan forvente opfyldt med den teknik og viden, der var til rådighed på gældende tidspunkt. Karakterer blev givet på basis af konsensus i testpanelet.

Følgende forhold blev registreret og bedømt ved en karaktergivning med fire niveauer, hvor **** = meget god og * = dårlig:

Foderspild blev registeret, når der lå foder på gulvet ved krybben samt i gyllekummen.

Justeringsvenlighed blev bedømt ud fra, hvor let justeringshåndtaget var at betjene, om indstillingen var med trin og nummerering, samt om der var tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder. Endvidere blev det bedømt om det var muligt at justere automaten, når der var foder i foderbeholderen uden at skulle bruge værktøj.

Indlæringsvenlighed blev bedømt ud fra, om søerne kunne benytte automaten de første dage efter indsættelse.

Brodannelse blev bedømt ud fra, om der opstod bro i foderbeholderen eller i overgangen mellem foderbeholder/tragt og doseringsenheden.

Kagedannelse blev registreret, når der sad kager af foder i hjørner og kanter på krybben eller på doserings- og justeringsenheden, og blev vurderet ud fra, om kagerne havde betydning for automatens funktion samt søernes sundhed.

Rengøringsvenlighed blev bedømt ud fra om automaten var let at vaske og samle igen samt om den var let at tømme for foder manuelt. 

Arbejdsmiljø blev bedømt ud fra arbejdshøjde til overkant af foderbeholderen/tragten, om der var låg på, om åbningen under påfyldning af foder var tilstrækkeligt stort, og om det kunne stå selv.

Holdbarhed og slid blev registreret, når der var blankslidte områder på automaten, eller der var dele af automaten, der gik i stykker.

Funktionsindeks

Funktionsvurderingen for hver automat blev sammenvejet i et funktionsindeks. Indekset er opbygget så de checkpunkter der betyder mest for produktionsøkonomien, eller søernes mulighed for at betjene automaten bliver vægtet højest. Følgende checkpunkter indgår med faktor 6 i indekset:

  • Foderspild
  • Justeringsvenlighed
  • Indlæringsvenlighed
  • Brodannelse

Checkpunkterne i denne gruppe er så vigtige i den samlede bedømmelse, at hvis et af punkterne kun tildeles en stjerne eller to stjerner får alle punkter i gruppen en stjerne henholdsvis to stjerner. Hvis der tildeles både en stjerne og to stjerner i denne gruppe får alle punkter i gruppen en stjerne.

Nedenstående checkpunkter har sjældent betydning for grisenes sundhed, men stor betydning for hvor besværligt det er for staldpersonalet at rengøre og fylde automaterne. Følgende checkpunkter indgår med faktor 3,5 i indekset:

  •  Kagedannelse
  • Rengøringsvenlighed
  • Arbejdsmiljø

Hvis et af punkterne kun tildeles en stjerne eller to stjerner får alle punkter i gruppen en stjerne henholdsvis to stjerner. Hvis der tildeles både en stjerne og to stjerner i denne gruppe får alle punkter i gruppen en stjerne.

Nedenstående checkpunkt har stor økonomisk betydning, men er ikke et punkt der til fulde kan undersøges ved denne type af test. Følgende checkpunkt indgår med faktor 0,5 i indekset:

Holdbarhed og slid

 Dette checkpunkt skal som minimum opnå tre stjerner. Hvis automaten tildeles en stjerne eller to stjerner bliver den samlede vurdering af automaten en stjerne henholdsvis to stjerner.


Samlet vurdering

Der fortages en samlet vurdering af produkterne ved at opsummere karaktererne. Antal stjerner for hvert checkpunkt lægges sammen. Ud fra en skala fra 0 til 40 gives karakteren en stjerne, to stjerner, tre stjerner eller fire stjerner. Dette udgør så den samlede vurdering af automaten (se eksempel i appendiks 2).

Skala:

0-22

=

en stjerne

22,5-33

=

to stjerner

33,5-38,5

=

tre stjerner

39-40

=

fire stjerner



Resultater og diskussion

Den samlede funktionsbedømmelse af ad libitum automaterne er angivet i tabel 3a og 3b.

Tabel 3a. Funktionsmæssig vurdering af automaterne samt funktionsindeks

Foderautomat

Spar-ti

Verba

Echberg Feeder

TR-1 ¹

LS-100/
LS-150

Groba 55

Foderspild

****

****

****

***

***

***

Justeringsvenlighed

*

****

**

*

*

***

Indlæring

****

****

***

***

***

****

Brodannelse

****

****

****

****

****

****

Kagedannelse

***

****

*

***

***

*

Rengøringsvenlighed

***

**

**

***

**

**

Arbejdsmiljø

***

*

*

*

*

*

Holdbarhed og slid

****

****

****

*

***

****

Funktionsindeks

*

**

**

*

*

**

 

Tabel 3b. Funktionsmæssig vurdering af automaterne samt funktionsindeks

Foderautomat

S.O.1

S.O.11.

201

TUBE-O-
MAT ¹

AP-Swing
Maxi

STAR FEEDER SO-1

Foderspild

***

****

**

**

***

****

Justeringsvenlighed

***

***

*

****

***

***

Indlæring

***

****

****

***

****

****

Brodannelse

****

****

****

****

****

****

Kagedannelse

***

***

**

***

***

****

Rengøringsvenlighed

***

****

**

***

**

***

Arbejdsmiljø

*

*

*

****

****

****

Holdbarhed og slid

****

****

***

****

***

***

Funktionsindeks

**

**

*

**

**

***

¹  automaten udgik af afprøvningen og produceres ikke længere

* = dårlig,   ** = mindre god,   *** = god,   **** = meget god


Ved ad libitum fodring af løsgående drægtige søer anbefales det at fodre dem med to forskellige blandinger i perioden fra løbning til faring. De første fire uger efter løbning samt 1-2 uger før faring benyttes en fiberrig blanding der indeholder så meget stivelse at hver so skal dagligt får 200-300 g. I den resterende del af drægtighedsperioden benyttes en blanding med et højt indhold af fiber (jf. anbefalinger i Notat 9924, 1999, Den rullende Afprøvning). Det er ikke ualmindelig af de to blandinger har forskellig struktur (mel/piller).

Foderspild

Når doseringsenheden var indstillet korrekt, blev der ikke registreret foderspild fra automaterne Spar-ti, Verba, Echberg Feeder, S.O.11. og STAR FEEDER SO-1 Ved automaten Verba uddoserede automaten foder hele tiden, hvis føleren blev beskidt. Dette resulterede i foderspild.

Ved automaterne TR 1, LS-100/LS-150, Groba 55, S.O.1. og AP-Swing Maxi var der lidt foderspild omkring automaten. Ved automaten S.O.1. lå foderet mellem automat og drikkekop som tegn på at søerne havde foder i munden, når de forlod automaten for at drikke. Ved automaten TR-1 steg mængden af spildt foder efter at frontpladen løsnede sig (se under justeringsvenlighed).

Ved automaterne 201 og TUBE-O-MAT var der en del foderspild. Hvis der var for stor åbningsgrad mellem doseringsenheden (røret) og krybben ved automaten 201, resulterede det i foderspild. Hvis åbningsgraden blev gjort mindre slemmede foderet sammen og dannede kager. Ved automaten TUBE-O-MAT kunne foderet komme ud i overgangen mellem rør og foderbeholder. Dette forekom især ved brug af piller, hvor åbningsgraden mellem rør og krybbe ofte var lille.

Justeringsvenlighed

Automaterne Verba og TUBE-O-MAT havde tilstrækkeligt med indstillingsmuligheder og var lette at betjene. Verba var computerstyret og det var muligt at indstille automaten, så der kom den ønskede mængde foder med forudbestemte tidsrum. Der bør dog følge en dansk brugervejledning med ved levering af automaten. Automaten TUBE-O-MAT havde et godt greb og skala.

Groba 55, S.O.1, S.O.11, AP-Swing Maxi og STAR FEEDER SO-1 havde problemer med justering af åbningsgraden mellem doseringsenhed/foderbeholder og krybbe. Groba 55 havde et meget lille, men enkelt håndtag og der var påklistret et mærke som skala. Det er uvist hvor længe klistermærket kan holde. Ved de øvrige automater var tallene på skalaen vanskelige at aflæse, specielt når automaterne blev beskidte. Ved automaten STAR FEEDER SO-1 var justeringshåndtaget placeret, så søerne kunne nå det. Der havde dog ikke været problemer med at søerne havde påvirket håndtaget.

Ved automaten Echberg Feeder var indstilling af åbningsgraden mellem doseringsenhed og krybben trinløs og uden skala.

Ved automaten TR 1 var indstilling af åbningsgraden mellem foderbeholder og krybben trinløs og uden skala. Den skrue der skulle fastholde indstillingen løsnede sig med tiden, og det var derefter umuligt at indstille automaten.

Automaterne Spar-ti, LS-100/LS-150 og 201 havde trinløs justeringsanordning og ingen skala. Ved Spar-ti skulle der  fjernes en spiral ved skift fra mel til piller. Alternativ kan der monteres et nedløb fra hver foderstreng i krybben, der benyttes på skift afhængig af fodertype. Der var ud over det kun sjældent behov for justering. Ved evt. justering af automaten skulle der benyttes værktøj. Ved automaten LS-100/LS-150 kunne åbningsgraden mellem foderbeholder og krybbe kun justeres, når der var meget lidt foder i automaten. Justeringsanordningen ved 201 var umulig at betjene. Ved justering skulle hele foderbeholderen løftes manuel ved hjælp af en vægtstang, hvilket krævede en del kræfter. Anordningen blev ændret i løbet af afprøvningsperioden, så man skulle dreje på et håndtag for at løfte foderbeholderen, men det var stadig vanskeligt at betjene justeringsanordningen.

Indlæringsvenlighed

Ved alle automaterne kunne søerne benytte doseringsenheden umiddelbart efter indsættelse i drægtighedsstalden.

Der var ved flere af automaterne problemer med dimensioneringen af automaterne. Ved automaterne TR-1 (1. model) og LS-100/LS-150 blev der observeret søer der lå på knæ ved automaten for at få foder ud. Der sås også slid på frontpladen. Dette tyder på at automaterne ikke var dimensioneret til søer men slagtesvin.

Ved automaterne Echberg Feeder og S.O.1 sås hudafskrabninger mellem søernes ører, hvilket tyder på, at automaterne ikke var dimensioneret til søer.

Automaterne AP-Swing Maxi og STAR FEEDER SO-1 var runde og søerne valgte ofte at stå på skrå i forhold til automaten, hvilket tyder på at krybben ikke var bred nok.

Ved automaten TUBE-O-MAT kunne søerne gå gennem inventaret, der var placeret for enden af automaten - og en enkelt gang sad en so fast. 

Brodannelse

I ingen af automaterne dannede foderet bro mellem foderbeholder og doseringsenhed. Brodannelse som følge af kagedannelse omtales nedenfor.

Kagedannelse

Ved automaterne Verba og STAR FEEDER SO-1 var der ingen kagedannelse i krybben.

På automaterne Spar-ti, TR-1, LS-100/LS-150, S.O.1, S.O.11, TUBE-O-MAT og AP-Swing Maxi var der kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden, men det havde ingen betydning for automatens funktion.

Automaten 201 havde dels tørre dels våde kager i krybben. Nogle af kagerne var 1-2 cm tykke og lugtede surt. Endvidere kunne der dannes fugtige kager hvis åbningsgraden mellem foderbeholder og krybbe var lille (se under foderspild).

Ved automaterne Echberg Feeder og Groba 55 var der store problemer med kagedannelse i den del af krybben som vendte ud mod soen. Krybben var udformet så søerne ikke havde mulighed for at holde krybben ren. Kagerne var 3-5 cm tykke og fugtige.

Rengøringsvenlighed

Automaten S.O.11. kunne let afmonteres ved at løsne to vingemøtrikker. Det var således let at tømme automaten for foder og vaske den.

På automaterne Spar-ti og STAR FEEDER SO-1 skulle doseringsenheden afmonteres for at blive tømt for foder. Dette krævede brug af værktøj. Ved automaterne TR-1 og TUBE-O-MAT skulle doseringsenheden sættes i maksimal position når automaten skulle tømmes. Alle automaterne var lette at vaske.

Automaten S.O.1. kunne let afmonteres ved at løsne to vingemøtrikker. Det var således let at tømme automaten for foder. Automaten var vanskelig at vaske bag doseringsenheden.

Ved automaten Verba skulle indstillingen af doseringen ændres via computeren, så der blev doseret store mængder foder. Automaten var ikke let at rengøre med højtryksrenser på grund af elektronikken.

På automaten Echberg Feeder og Groba 55 skulle doseringsenheden sættes i maksimal position når automaten skulle tømmes for foder, og den var vanskelig at rengøre krybben.

Automaten LS-100/LS-150 var vanskelig at tømme for foder da justeringspladen kun kunne betjenes hvis der var lidt foder i automaten. Automaten var let at vaske.

Ved automaten 201 skulle doseringsenheden sættes i maksimal position for at blive tømt. Justeringsenheden var meget vanskelig at betjene, men automaten var let at vaske.

Doseringsenheden ved automaten AP-Swing Maxi skulle afmonteres hvis automaten skulle tømmes for foder. Dette krævede værktøj. Automaten var vanskelig at rengøre bag plastickraven.

Arbejdsmiljø

Kun automaterne Verba, TUBE-O-MAT, AP-Swing Maxi og STAR FEEDER SO-1 havde låg/plade over foderbeholderen. Pladen over foderbeholderen på Verba automaten var fastmonteret.

Automaten LS-100/LS-150 havde i den ene besætning låg (special fremstillet).

Automaten Spar-ti havde ingen foderbeholder (tragt) men var tilsluttet foderanlægget direkte. Dermed undgik man støv i forbindelse med fyldning af automaten. Det medførte at det ikke var muligt at gennemføre manuel fodring. Automaten kan leveres med volumenbeholder.

De øvrige automater havde ikke låg over foderbeholderen.

Arbejdshøjde (svarende til overkanten af foderbeholderen) ved manuel påfyldning med skovl bør være 10-15 cm under albuen, når armen hænger slapt ned. Ved fodertildeling med spand bør højden være 15-20 cm under albuen, når armen hænger slapt ned. 

Holdbarhed og slid

Ved automaterne 201, AP-Swing Maxi og STAR FEEDER SO-1 blev mindre dele på automaten bøjet i løbet af afprøvningsperioden.

Siderne på automaten LS-100/LS-150 blev bøjet af søer der løb på automaten. Ved den valgte placering af automaterne kunne det medsendte stativ til beskyttelse af automaten ikke benyttes. Automaten TR-1 gik gentagne gange i stykker og kunne ikke benyttes af søerne.

Placering af automaterne

To forskellige placeringer af automaterne blev testet. Enten var automaterne placeret i overgangen mellem leje- og gødearealet eller i gødearealet (figur 2 og 3). Der var tendens til at søerne svinede på en større del af det faste gulv ved placering af automaterne på gødearealet. Dette skyldtes sandsynligvis at gødearealet blev blokeret af søer der ville æde, hvilket hindrede specielt mindre, rangsvage søer i at benytte gødearealet.

De automater eller dele af automater (ved rørfodringsautomater) der var placeret så søerne skulle stå i lejearealet og æde, blev ofte kun benyttet i begrænset omfang. Dette skyldes at søer der lå i lejearealet spærrede for disse automater eller dele af automaterne.

Ved placering af automater i gødearealet bør man være opmærksom på, at vandet fra overbrusningsanlæg kan ramme automaterne med kagedannelse til følge.

Anbefalede dimensioner på automater til drægtige søer

  • Krybben skal være 40 cm dyb så hele soens hoved er over krybben
  • Krybbebredden skal som minimum være 35 cm svarende til soens hovedbredde
  • Ved automater med hoved/skulderadskillelse skal krybbebredden være 45 cm svarende til soens skulderbredde
  • Krybbehøjden bør være 26 cm

Referencer

-

Foder med 60 pct. pulpetter til drægtige søer opstaldet i stabile grupper (2000). Meddelelse nr. 444, Landsudvalget for Svin.

-

Sammensætning af blandinger til ad libitum fodring af søer i løsdrift (1999). Notat nr. 9924, Landsudvalget for Svin

-

Fokus på normer for næringsstoffer, 1998, Landsudvalget for Svin

-

Lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte. Lov nr. 404 af 26. juni 1998.


Deltagere: Jens Martin Strager og Thomas Lund Sørensen. I testpanelmødet deltog desuden Roald Koudal og Brian N. Fisker.

Afprøvning: p000547


Appendiks 1

SPAR-TI fra Snaremose Staldinventar


Beskrivelse

Automaten er opbygget af en formstøbt krybbe af polyesterbeton samt en galvaniseret doseringsenhed. Automaten kan alternativt leveres med rustfri krybbe.

Doseringsenheden består af et tværstillet vingehjul som søerne skal påvirke. Dette hjul trækker foderet ud ved hjælp af en snegl. Automaten leveres med forskellige snegle, afhængig af foderets struktur. Indstillingen er trinløs og uden skala. Skift af snegl kræver anvendelse af speciel topnøgle

Der var ikke monteret tragt eller lignende foderbeholder.

Krybbe:

Bredde, cm:

60 ekskl. flise

Dybde, cm:

46

Højde, cm:

14,5

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Justeringsanordningen var trinløs og uden skala. Der skulle skiftes en spiral ved skift mellem mel og piller. Der var sjældent behov for justering. Ved evt. justering af automaten skulle der benyttes værktøj.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres. Automaten var let at vaske.

Arbejdsmiljø. Automaten var tilsluttet fodringsanlægget direkte men kan leveres med tragt.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, brodannelse, holdbarhed og slid

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

****

*

****

****

***

***

***

****

*

Verba fra Protecta Partners


Beskrivelse

Automaten er fremstillet af plastic. Krybben, frontplade samt doseringsenhed er af rustfri stål.

Dosering af foder er computer- og trykluftstyret. Når soen stikker hovedet ind i automaten registreres det af en fotocelle, og der doseres 20 g foder. Intervallet mellem hver udfodring kan indstilles på computeren. I den aktuelle afprøvning var der henholdsvis 55 og 75 sekunder mellem hver udfodring. Foderbeholderen er delvist lukket af en fastmonteret plade. Ovenpå pladen er monteret komponenter til styringen.

Krybbe:

Bredde, cm:

42

Dybde, cm:

45,5

Højde, cm:

33,5

Automat:

Højde overkant, cm

130,5 ekskl. styreboks

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild. Hvis føleren blev meget beskidt lukkede automaten foder ud heletiden med foderspild til følge.

Justeringen havde tilstrækkelig med indstillingsmuligheder og var let at betjene.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle indstilling af doseringsenheden ændres på computeren. Automaten var ikke let at rengøre med højtryksrenser på grund af elektronikken.

Arbejdsmiljø. Der var plade over foderbeholderen som ikke kan åbnes.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, brodannelse, kagedannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

****

****

****

****

****

**

*

****

**

Echberg Feeder fra Echberg Foderanlæg og Ventilation


Beskrivelse

Automaten er fremstillen i plastic. Krybbe, frontplade samt doseringsenhed er fremstillet i rustfri stål.

Doseringsenhedens åbningsgrad kan reguleres ved hjælp af et håndtag øverst på foderbeholderen. Doseringsenheden består af en lang skrue med håndtag/knop. Indstillingen fastholdes med en vingemøtrik. Indstillingen er trinløs og uden skala.

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen.

Krybbe:

Bredde, cm:

39,5

Dybde, cm:

41

Højde, cm:

24

Automat:

Højde overkant, cm:

113,5

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Automaten havde trinløs justering uden skala.

Der var ingen bemærkninger til indlæring men der var dimensionsmæssige problemer med automaten.

Der var store problemer med kagedannelse i krybben. Kagerne var 3-5 cm tykke og fugtige.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden sættes i maksimal position. Automaten var vanskelig at vaske omkring krybben.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Der var ingen bemærkninger til brodannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

****

**

***

****

*

**

*

****

**


TR 1 fra Boxman

Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. Frontpladen fungerer som doseringsenhed.

Åbningsgraden justeres ved at flytte frontpladen op eller ned. Indstillingen fastholdes af en vingemøtrik midt på frontpladen. Indstillingen er trinløs og uden skala.

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen.

Automaten blev ændret i løbet af afprøvningsperioden. Den blev forstærket og gjort større. Automaten blev sidst i afprøvningsperioden taget ud af forsøg og produceres ikke længere.

Krybbe:

Bredde, cm:

41

Dybde, cm:

51

Højde, cm:

31

Automat:

Højde overkant, cm:

105

Vurdering

Der var lidt foderspild omkring automaten.

Automaten havde trinløs justering uden skala. Skruen der skulle fastholde indstillingen løsnede sig med tiden, og det var derefter umuligt at indstille automaten.

Der var ingen bemærkninger til indlæring men der var dimensionsmæssige problemer med automaten.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden sættes i maksimal position. Automaten var let at vaske.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Holdbarhed og slid. Automaten gik gentagne gange i stykker.

Der var ingen bemærkninger til brodannelse.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

***

*

***

****

***

***

*

*

*


LS-100/LS-150 fra K.Ø. Produkter


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. En del af frontpladen er fremstillet i rustfri stål. Frontpladen fungerer som doseringsenhed. Åbningsgraden justeres ved at flytte frontpladen op eller ned. Indstillingen fastholdes af en vingemøtrik midt på frontpladen. Indstillingen er trinløs og uden skala.

Krybbe:

Bredde, cm:

38/37

Dybde, cm:

49

Højde, cm:

16

Automat:

Højde overkant, cm:

95/120

Vurdering

Der var lidt foderspild omkring automaten.

Justeringsanordningen var trinløs og uden skala. Åbningsgraden kunne kun justeres med kun en smule foder i automaten. Der var ingen bemærkninger til indlæring, men der var dimensionsmæssige problemer med automaten.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

Det var vanskeligt at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring, men den var let at vaske.

Arbejdsmiljø. I den ene besætning var der monteret specialfremstillet låg på foderbeholderen.

Holdbarhed og slid. Siderne på automaten bøjede ved søer der løb på. Det medsendte afstivningsstativ kunne ikke benyttes.

Der var ingen bemærkninger til brodannelse.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

***

*

***

****

***

**

*

***

*


Groba 55 soautomat fra Diplomat A/S


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. Doseringsenheden er fremstillet i rustfri stål.

Doseringsenhedens åbning kan reguleres ved hjælp af en stang, som fastholdes via huller i et beslag. Yderst på stangen sidder et lille metalstykke der låser indstillingen. Der er 7 indstillingsmuligheder og en skala (mærkat).

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen.

Krybbe:

Diameter, cm:

40

Højde, cm:

21

Automat:

Højde overkant, cm:

125

Vurdering

Der var lidt foderspild omkring automaten.

Justeringen havde et meget lille men enkelt håndtag og der var påklistret et mærke som skala. Det vides ikke hvor længe mærket vil holde.

Der var store problemer med kagedannelse i krybben. Kagerne var 3-5 cm tykke og fugtige.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden sættes i maksimal position. Automaten var vanskelig at vaske omkring krybben.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, brodannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

***

***

****

****

*

**

*

****

**


S.O.1 fra W. Domino A/S


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. Krybben samt doseringsenheden er af rustfri stål. Doseringsenhedens åbning kan reguleres ved hjælp af et håndtag, placeret øverst på foderbeholderen. Doseringsenheden består af en stang der fastholdes via huller i et beslag. Der er 6 indstillingsmuligheder og skala.

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen. Automaten blev sidst i afprøvningsperioden erstattet af automaten S.O.11. i den ene besætning.

Krybbe:

Bredde, cm:

35

Dybde, cm:

35

Højde, cm:

14

Automat:

Højde overkant, cm:

100

Vurdering

Der var lidt foderspild omkring automaten.

Skalaen på justeringen var vanskelig at aflæse, specielt når automaten blev beskidt.

Der var ingen bemærkninger til indlæring men der var dimensionsmæssige problemer ved automaten.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

Automaten var let at afmontere ved rengøring. Det var således let at tømme automaten for foder. Men automaten var vanskelig at rengøre bag doseringsenheden.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Der var ingen bemærkninger til brodannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

***

***

***

****

***

***

*

****

**


S.O.11. fra W. Domino A/S


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. Krybben samt doseringsenheden er af rustfri stål.

Doseringsenhedens åbning kan reguleres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på foderbeholderen. Indstillingen fastholdes med en skrue. Doseringsenheden er trinløs med skala.

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen.

Krybbe:

Bredde, cm:

48

Dybde, cm:

44

Højde, cm:

20

Automat:

Højde overkant, cm:

100

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Skalaen på justeringen var vanskelig at aflæse, specielt når automaten blev beskidt.

Der var kun få kager i krybben og på doseringsenheden.

Automaten kunne let afmonteres ved rengøring, og var således let at tømme for foder og vaske.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, brodannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

****

***

****

****

***

****

*

****

**


201 fra Voervadsbro Staldinventar a/s

Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic. Doseringsenheden er fremstillet i rustfri stål.

Doseringsenhedens åbning kan reguleres ved hjælp af et håndtag (vægtstang) placeret øverst på foderbeholderen. Indstilling fastholdes med en skrue. Doseringsenheden er trinløs og uden skala.

Der er ikke monteret låg over foderbeholderen.

Justeringsanordningen blev ændret i løbet af afprøvningsperioden. Åbningsgraden blev derefter ændret ved at skrue på et håndtag. Indstillingen blev fastholdt ved hjælp af en skrue.

Krybbe:

Bredde, cm:

Dybde, cm:

Højde, cm:

Automat:

Højde overkant, cm:

Vurdering

Der var en del foderspild omkring automaten.

Justeringsanordningen var trinløs og uden skala. Anordningen var umulig at betjene på trods af ændring undervejs. Justeringen krævede en del kræfter.

Der var tørre og våde kager i krybben. Nogle af kagerne var 1-2 cm tykke og lugtede surt.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden sættes i maksimal position. Automaten var let at vaske.

Arbejdsmiljø. Der var ikke låg på foderbeholderen.

Holdbarhed og slid. Mindre dele på automaten blev bøjet.

Der var ingen bemærkning til indlæring og brodannelse.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

**

*

****

****

**

**

*

***

*


TUBE-O-MAT fra Egebjerg Maskinfabrik A/S


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i rustfri stål. Doseringsenheden (røret) er fremstillet i plastic. Doseringsenhedens åbning kan reguleres ved hjælp af et håndtag placeret på røret. Der er 23 indstillingsmuligheder og skala.

Automaten blev midt i afprøvningsperioden taget ud af forsøg og produceres ikke længere.

Krybbe:

Bredde, cm:

59

Dybde, cm:

40

Højde, cm:

15

Tragt:

Højde overkant, cm:

115

Vurdering

Der var en del foderspild omkring automaten.

Justeringen havde tilstrækkelig med indstillingsmuligheder og var let at betjene. Justeringen havde et godt greb og skala.

Der var ingen bemærkninger til indlæring,  men søerne kunne gå gennem inventaret, der var placeret for enden af automaten.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden sættes i maksimal position. Automaten var let at vaske.

Arbejdsmiljø. Der var låg over foderbeholderen.

Der var ingen bemærkninger til brodannelse, holdbarhed og slid.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

**

****

***

****

***

***

****

****

**


AP-Swing Maxi fra Agro Products ApS


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i plastic.

Doseringsenheden er udformet som et pendul. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et håndtag placeret øverst på foderbeholderen. Der er 15 indstillingsmuligheder og skala. Foderbeholderen er forsynet med låg.

Krybbe:

Diameter, cm:

53

Højde, cm:

15,5

Tragt:

Højde overkant, cm:

130

Vurdering

Der var lidt foderspild omkring automaten.

Skalaen på justeringen var vanskelig at aflæse, specielt når automaten blev beskidt.

Der var kun få tørre kager i krybben og på doseringsenheden.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres. Automaten var vanskelig at rengøre bag plastickraven.

Arbejdsmiljø. Der var låg over foderbeholderen.

Holdbarhed og slid. Mindre dele på automaten blev bøjet.

Der var ingen bemærkninger til indlæring og brodannelse.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

***

***

****

****

***

**

****

***

**


STAR FEEDER SO-1 fra W. Domino A/S


Beskrivelse

Automaten er fremstillet i rustfri stål. Foderbeholderen er fremstillet i plastic.

Doseringsenheden er udformet som pinde. Doseringsenhedens åbning kan justeres ved hjælp af et håndtag. Indstillingen fastholdes af en skrue. Doseringsenheden er trinløs og med skala.

Foderbeholderen er forsynet med låg.

Krybbe:

Diameter, cm:

53

Højde, cm:

14

Tragt:

Højde overkant, cm:

143

Vurdering

Ved korrekt indstilling af doseringsenheden blev der ikke registreret foderspild.

Skalaen på justeringen var vanskelig at aflæse, specielt når automaten blev beskidt. Håndtaget var placeret så søerne kunne nå det.

For at tømme automaten for foder i forbindelse med rengøring skulle doseringsenheden afmonteres. Automaten var let at vaske.

Arbejdsmiljø. Der var låg over foderbeholderen.

Holdbarhed og slid. Mindre dele på automaten blev bøjet.

Der var ingen bemærkninger til indlæring, brodannelse og kagedannelse.

Foderspild

Justering

Indlæring

Brodannelse

Kagedannelse

Rengøring

Arbejdsmiljø

Holdbarhed

Indeks

****

***

****

****

****

***

****

***

***


Appendiks 2 - Eksempel påberegning af funktionsindeks

Faktor

Checkpunkter

 

 

 

 

 

 

 

6

Foderspild

4

3

3

3

3

2

1

 

Justering

4

4

3

3

3

4

4

 

Indlæring

4

4

4

3

3

4

4

 

Brodannelse

4

16/4x6=24

4

15/4x6=22,5

4

14/4x6=21

4

13/4x6=19,5

3

12/4x6=18

4

regl: 2x6=12

4

regl: 1x6=6

3,5

Kagedannelse

4

4

4

4

4

4

4

 

Rengøring

4

4

4

4

4

4

4

 

Arbejdsmiljø

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

0,5

Holdbarhed

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

I alt

 

40

****

38,5

***

37

***

35,5

***

34

***

28

**

22

*


 

Faktor

Checkpunkter

 

 

 

 

 

 

 

6

Foderspild

4

4

4

4

4

4

4

 

Justering

4

4

4

4

4

4

4

 

Indlæring

4

4

4

4

4

4

4

 

Brodannelse

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

4

16/4x6=24

3,5

Kagedannelse

3

3

3

2

1

4

4

 

Rengøring

4

3

3

4

4

4

4

 

Arbejdsmiljø

4

11/3x3,5=13

4

10/3x3,5=12

3

9/3x3,5=10,5

4 regl:

2x3,5=7

4 regl:

1x3,5=3,5

4

12/3x3,5=14

4

12/3x3,5=14

0,5

Holdbarhed

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

4

4x0,5=2

2

 

1

 

I alt

 

39

****

38

***

36,5

***

33

**

29,5

**

regl:

**

regl:

*


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Lisbeth Ulrich Hansen

Udgivet: 8. februar 2001

Dyregruppe: Søer, Drægtige søer

Fagområde: Inventar