Foder med et indhold af fordøjeligt råprotein på henholdsvis 135 og 150 gram pr. FEs blev afprøvet sammen med tre forskellige niveauer af leucin (9,6; 11,3 og 13,0 g fordøjeligt leucin pr. FEs). Der indgik dermed seks grupper og der blev gennemført 18 gentagelser. Der blev anvendt tørfodring efter ædelyst, og afprøvningen blev gennemført i én besætning.
Produktionsværdien, der udtrykker den daglige tilvækst og foderudnyttelsen, blev beregnet som et dækningsbidrag pr. gris ved samme pris pr. analyseret FEs for alle grupper.
Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem de to niveauer af råprotein eller mellem de tre niveauer af leucin.
Samlet viste afprøvningen, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt. Derudover viste afprøvningen, at der ikke var forskel på grisenes produktivitet ved de tre forskellige niveauer af leucin.
I udenlandske normsæt er normen for leucin lig med normen for lysin. Resultaterne fra denne afprøvning viste, at et leucinniveau på ca. 95 pct. af lysinnormen ikke medførte en statistisk sikker nedgang i produktiviteten. Resultaterne fra denne afprøvning er indarbejdet i de nuværende normer.
Baggrund
I praksis har indholdet af råprotein i smågrisefoder været faldende i de senere år. Dette skyldes primært bevidstheden om, at store mængder protein belaster smågrisene, hvilket kan resultere i diarré.
En anden effekt af reduktion af råproteinindholdet i foderet er en bedre proteinudnyttelse og dermed en mindre miljøbelastning, idet kvælstofindholdet i gyllen formindskes. Dette forhold har dog større betydning for so- og slagtesvinefoder grundet den mængdemæssige fordeling.
Der markedsføres smågriseblandinger med et lavere indhold af fordøjeligt råprotein end den nuværende norm. Anbefaling for minimumindhold af fordøjeligt råprotein, fra Landsudvalget for Svin, er 150-155 g pr. FEsv [1].
En fastsættelse af en minimumsnorm for fordøjeligt råprotein tager imidlertid ikke højde for råvaresammensætningen. Det er f. eks. muligt at overholde normerne for alle aminosyrer ved 135 g ford. råprotein pr. FEsv, hvis man anvender 35 pct. skummetmælkspulver. Vælges råvarer såsom sojaskrå og fiskemel kan normerne for alle essentielle aminosyrer derimod ikke overholdes.
Ud fra dette er det ikke tilstrækkeligt at fastsætte en minimumsnorm for indholdet af fordøjeligt råprotein, idet denne vil variere afhængigt af, hvilke råvarer, man anvender. En fastsættelse af normen for de “sidste” aminosyrer (hermed menes isoleucin, leucin, histidin, fenylalanin, fenylalanin+tyrosin og valin) er derimod mere relevant, idet det er disse, der vil være begrænsende for, hvor langt man kan gå ned i indholdet af fordøjeligt råprotein uden at underforsyne i forhold til normen.
Formålet med nærværende afprøvning var at fastlægge normen for den aminosyre, der ud fra det gældende normsæt tilsyneladende var først begrænsende af de “sidste” aminosyrer. Ved foderoptimeringer med almindeligt anvendte råvarer viste det sig at være leucin, der var først begrænsende. Formålet var også at undersøge, om der var forskel på produktionsresultaterne (foderoptagelse, daglig tilvækst og foderudnyttelse) ved et fordøjeligt råproteinindhold på hhv. 135 eller 150 g/FEs, når normerne for alle de essentielle aminosyrer var overholdt.
Materiale og metode
Afprøvningen blev gennemført i én besætning (forsøgsstation Sjælland III). Smågrisene blev fravænnet ved ca. fire uger. Der indgik i alt 18 hold (gentagelser) á 6 grupper, i alt 144 grise pr. gruppe (behandling) i vægtintervallet 7,8 til 23,7 kg.
Grupper
Grise, der var flyttet fra en so til en anden ved kuldudjævning, blev ikke anvendt til afprøvningen. I forbindelse med fravænning blev grisene vejet individuelt og derefter fordelt efter moder, køn og vægt på de seks grupper. Dermed var der i hvert hold 8 søer repræsenteret og der var én gris fra hver so i hver gruppe.
Tabel 1. |
Beskrivelse af forsøgsgrupperne |
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Leucinniveau i pct. af norm* |
85 |
100 |
115 |
85 |
100 |
115 |
Fordøjeligt råprotein, g pr. FEs |
135 |
135 |
135 |
150 |
150 |
150 |
Råvarer**: |
||||||
Hvede, pct. |
71,9 |
72,6 |
72,3 |
71,0 |
71,4 |
71,1 |
Sojaskrå, pct. |
10,0 |
10 |
10 |
12,0 |
12,0 |
12,0 |
Fiskemel, pct. |
6,5 |
6,5 |
6,5 |
8,0 |
8,0 |
8,0 |
Fedt, pct. |
5,5 |
5,3 |
5,3 |
4,2 |
4,1 |
4,3 |
* |
Normen for leucin var ved afprøvningens planlægning lig 11,9 g fordøjeligt leucin pr. FEs for vægtintervallet 6-9 kg og 11,2 g fordøjeligt leucin pr. FEs for vægtintervallet 9-20 kg. |
** |
Der blev kun anvendt én blanding pr. gruppe i vægtintervallet 7,8 til 23,7 kg, derfor er der tale om en vægtet norm (forudsat følgende forbrug: 11 pct. fravænningsfoder og 89 pct. smågrisefoder). Forholdet mellem sojaskrå og fiskemel var konstant 1,5:1 på tværs af alle grupper. |
I forsøget indgik seks forsøgsgrupper, som vist i tabel 1. Afprøvningen blev gennemført inden ændring til det nye fodervurderingssystem [2] og energiindholdet er derfor angivet i FEs. De ønskede niveauer af samtlige aminosyrer blev sikret ved tilsætning af alle aminosyrer i syntetisk form modsat normal praksis, hvor kun lysin, methionin, treonin og tryptofan tilsættes i syntetisk form.
Fodring
For at modgå blande- og analyseusikkerhed blev der kun anvendt én blanding pr. gruppe. Derfor blev næringsstofniveauet tilrettelagt ud fra en vægtning af normen for 3-5 ugers grise og 5-8 ugers grise [3]. Vægtningen skete ud fra erfaringer fra tidligere afprøvninger om foderforbrugets fordeling (11 pct. fravænningsblanding og 89 pct. smågrisefoder). Denne “vægtede norm” er vist i tabel 2. Ved optimering af blandingerne blev der hertil lagt 5 pct. sikkerhedsmargin oven i både for calcium, fosfor og aminosyrer (bortset fra leucin).
Der blev i alle grupper tildelt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs, idet normen for tryptofan var under revurdering ved Danmarks JordbrugsForskning. Normerne for tryptofan og treonin til smågrise er efterfølgende ændret i april 2002 [4]. Der blev ikke tilsat antibiotisk vækstfremmer til nogen af blandingerne.
Der blev i hele forsøgsperioden fodret efter ædelyst i krybber. Der forekom ingen tildeling af ekstra zink eller forebyggende behandling med antibiotika. Foderblandingerne i alle grupper var melfoder og blandet på forsøgsstationens eget blandeanlæg.
Inden for hvert hold og hver gruppe blev der registreret tilvækst, foderforbrug, procent døde og sygdomsbehandlinger.
Statistisk analyse
De opnåede produktionsresultater er samlet i en produktionsværdi, hvor de anvendte priser er gennemsnit for de seneste 5 år (1. september 1999 til 1. september 2004). Produktionsværdien for smågrise beregnes som følger: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal FEs × kr. pr. FEs). I beregningen af produktionsværdien for smågrise er anvendt følgende priser:
- Gennemsnitlig tilvækstværdi: 6,41 kr. pr. kg tilvækst blev beregnet ud fra:
-
- prisen på 7 kg’s grise på 218 kr. pr. gris ± 8,06 kr. pr. kg
- prisen på 30 kg’s grise på 358 kr. pr. gris, ± 5,06 kr. pr.
kg
- Foderpris: 1,62 kr. pr. FEs (der blev i forsøget kun anvendt én foderblanding og foderprisen er en vægtet pris af fravænningsfoder på 2,61 kr. pr. FEs og smågrisefoder på 1,50 kr. pr. FEs udfra det forventede forbrug i de to perioder).
Forskellen mellem grupperne i produktionsværdi blev analyseret som primær parameter, og sygdomsregistreringer blev analyseret som sekundære parametre i proceduren GLM i SAS, hvor vægt ved indsættelse var kovariabel og leucinniveau og råproteiniveau var forklarende variable. Én sti udgjorde en forsøgsenhed. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau korrigeret for de tre parvise sammenligninger ved en Bonferroni t-test.
Resultater og diskussion
Foderanalyser
Før foderproduktion blev det anvendte hvede, sojaskrå og fiskemel analyseret. Der er foretaget fire analyser pr. gruppe på samleprøver af færdigblandingerne, dog er der for tryptofan kun foretaget én analyse pr. gruppe. Afprøvningen blev planlagt og gennemført under det gamle fodervurderingssystem. Som det fremgår af tabel 2 blev der som forventet fundet et højere indhold af alle aminosyrer (på nær leucin) end normen angiver. Dette var ønsket for at sikre, at der ikke var underskud af andre aminosyrer end leucin, og dermed for at sikre, at et eventuelt negativt udslag i produktiviteten udelukkende kunne tilskrives leucin. I tabel 2 ses også, at de ønskede niveauer af leucin stort set blev opnået. I appendiks ses resultaterne af de øvrige foderanalyser, og deraf ses, at der ikke var væsentlig forskel mellem de seks grupper, og at indholdet af fordøjeligt råprotein pr. FEs stemte godt overens med de planlagte niveauer.
Efter afprøvningens gennemførelse er der indført et nyt fodervurderingssystem [2] og der er sket en ændring af tryptofan- og treoninnormen til smågrise [4]. Det analyserede indhold af næringsstoffer, er derfor omregnet jf. det nye system og de nye normer (se appendiks). Genberegningen giver ikke baggrund for at ændre afprøvningens konklusioner væsentligt.
Tabel 2. |
Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer pr. FEs (gl. fodervurderingssystem) og i forhold til det gældende normsæt ved afprøvningens gennemførsel |
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Leucinniveau i pct. af norm |
85 |
100 |
115 |
85 |
100 |
115 |
|
Fordøjeligt råprotein, g pr. FEs |
135 |
135 |
135 |
150 |
150 |
150 |
|
|
“Vægtet norm” |
I pct. af “vægtet norm”, beregnet ud fra analyser |
|||||
Ford. lysin, g/FEs |
10,3 |
106 |
106 |
108 |
105 |
103 |
104 |
Ford. methionin, g/FEs* |
3,1 |
118 |
125 |
123 |
122 |
122 |
120 |
Ford. met.+cystin, g/FEs |
5,4 |
104 |
109 |
109 |
108 |
108 |
106 |
Ford. treonin, g/FEs |
5,8 |
105 |
106 |
107 |
100 |
103 |
119 |
Ford. tryptofan, g/FEs |
2,2** |
106 |
106 |
106 |
106 |
106 |
106 |
Ford. isoleucin, g/FEs |
5,9 |
106 |
107 |
109 |
109 |
106 |
103 |
Ford. leucin, g/FEs |
11,3 |
87 |
101 |
117 |
88 |
99 |
114 |
Ford. histidin, g/FEs |
3,3 |
109 |
111 |
109 |
109 |
106 |
109 |
Ford. fenylalanin, g/FEs |
5,6 |
109 |
110 |
110 |
103 |
107 |
106 |
Ford. fenylal.+tyrosin, g/FEs |
11,3 |
102 |
108 |
108 |
103 |
105 |
105 |
Ford. valin, g/FEs |
7,4 |
105 |
107 |
111 |
105 |
104 |
105 |
* |
Methionin skulle også anvendes til sikkerhedsmargin på methionin+cystin-forsyningen. |
** |
Igangværende forsøg på DJF, Foulum, antydede, at tryptofannormen skulle hæves. For at undgå evt. for lavt tryptofanniveau blev der her valgt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs. |
Produktionsresultater
Produktionsresultaterne for hver af de seks grupper fremgår af tabel 3. Der var ikke statistisk sikker vekselvirkning (P<0,36) mellem effekten af råprotein- og leucinniveau på produktionsværdien. I tabel 4 er produktionsresultaterne samt den beregnede produktionsværdi samlet for de to niveauer af råprotein. Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem de to forskellige niveauer af råprotein. Dette viser, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt.
Tabel 3. |
Produktionsresultater og produktionsværdi, alle grupper for sig |
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 (Kontrol) |
6 |
Ford. råprotein, g ford. pr. FEs |
135 |
135 |
135 |
150 |
150 |
150 |
Ford. leucin, pct. af norm |
85 |
100 |
115 |
85 |
100 |
115 |
Antal gentagelser |
18 |
18 |
18 |
18 |
18 |
18 |
FEs pr. gris pr. dag |
0,75 |
0,75 |
0,76 |
0,73 |
0,75 |
0,75 |
Daglig tilvækst |
417 |
426 |
432 |
416 |
429 |
421 |
FEs pr. kg tilvækst |
1,80 |
1,77 |
1,75 |
1,75 |
1,75 |
1,79 |
Produktionsværdi, kr. pr. gris |
54,9 |
56,7 |
57,7 |
55,9 |
57,2 |
55,7 |
Produktionsværdi, indeks |
96 |
99 |
101 |
98 |
100 |
97 |
Tabel 4. |
Produktionsresultater og produktionsværdi samlet for gennemsnittet af de to niveauer af råprotein |
Råprotein, g fordøjelig pr. FEs |
135 |
150 (Kontrol) |
Antal gentagelser |
54 |
54 |
FEs pr. gris pr. dag |
0,75 |
0,74 |
Daglig tilvækst |
425 |
422 |
FEs pr. kg tilvækst |
1,77 |
1,76 |
Produktionsværdi, kr. pr. gris |
56,4 |
56,3 |
Produktionsværdi, indeks |
100 |
100 |
Tabel 5. |
Produktionsresultater og produktionsværdi samlet for gennemsnittet af de tre leucinniveauer |
Leucin, pct. af norm (fundne niveauer) |
86 |
97 (Kontrol) |
113 |
Antal gentagelser |
36 |
36 |
36 |
FEs pr. gris pr. dag |
0,74 |
0,75 |
0,75 |
Daglig tilvækst |
416 |
427 |
426 |
FEs pr. kg tilvækst |
1,78 |
1,76 |
1,77 |
Produktionsværdi, kr. pr. gris |
55,4 |
57,0 |
56,7 |
Produktionsværdi, indeks 1) |
97 |
100 |
99 |
1 |
Der var ikke statistisk sikker forskel ved sammenligning mellem grupperne. Mindste sikre forskel i produktionsværdi var 4,9 indekspoint. |
I Holland, Frankrig, Storbritannien og USA er normen for leucin sat til at være lig med normen for lysin [5], [6] og [7]. Resultaterne fra denne afprøvning var baggrunden for normændringen af leucin i 2001, hvor leucin-normen blev sat lig med normen for lysin.
Konklusion
Samlet viser afprøvningen, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt. Resultaterne fra denne afprøvning viser endvidere, at et leucinniveau på ca. 95 pct. af lysinnormen ikke medførte en statistisk sikker nedgang i produktiviteten. Resultaterne fra denne afprøvning er indarbejdet i de nuværende normer for aminosyrer.
Referencer
Fokus på normer for næringsstoffer. 2004. 11. udgave. Landsudvalget for Svin. |
|
Tybirk, P. 2002. Nyt fodervurderingssystem – resumé teoretisk grundlag og funktion i praksis. Notat nr. 0217, Landsudvalget for Svin |
|
Fokus på: Normer for næringsstoffer, 1998, 6. udgave. Landsudvalget for Svin |
|
Jørgensen, L. 2002. Nye aminosyrenormer til smågrise. Notat nr. 0216, Landsudvalget for Svin |
|
Chung, T.K & Baker, D.H., 1992. Ideal Amino Acid for 10-Kilogram Pigs. J. Anim. Sci. 1992. 70:3102-3111 |
|
Wang & Fuller, 1989. The optimum dietary amino acid pattern for growing pigs. Experiments by amino acid deletion. Br. J. Nutr. 62:77 |
|
NRC. 1998. Nutrient Requirements of swine. Tenth Revised Edition. National research council (U.S). |
Deltagere
John Lund, Verner Ruby, volontører: Annette Riddersholm Jensen, Heidi Boel Frederiksen og Dorte Vibjerg.
Afprøvning: 449
Appendiks
Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer pr. FEs (gl. fodervurderingssystem)
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Leucinniveau i pct. af norm, planlagt |
85 |
100 |
115 |
85 |
100 |
115 |
Ford. råprotein, g pr. FEs, planlagt |
135 |
135 |
135 |
150 |
150 |
150 |
Energi, FEs/100 kg |
121 |
121 |
121 |
121 |
121 |
121 |
Total råprotein, g/FEs |
155 |
159 |
162 |
175 |
169 |
171 |
Råfedt, g/FEs |
64 |
64 |
63 |
63 |
58 |
59 |
Aske, g/FEs |
44 |
44 |
43 |
45 |
42 |
42 |
Træstof, g/FEs |
20 |
20 |
23 |
23 |
23 |
24 |
Calcium, g/Fes |
7,7 |
8,1 |
8,4 |
8,7 |
8,0 |
8,1 |
Fosfor, g/FEs |
6,2 |
5,8 |
5,8 |
5,9 |
5,6 |
5,7 |
Ford. råprotein, g/FEs |
135 |
139 |
140 |
153 |
149 |
150 |
Ford. fosfor, g/FEs |
3,3 |
3,5 |
3,5 |
3,5 |
3,4 |
3,4 |
Genberegning af blandingernes næringsindhold i forhold til det nye
fodervurderingssystem [2].
Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer
i forhold til nyt fodervurderingssystem og nye normer for treonin
og tryptofan.
Gruppe |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Planlagt leucinniveau i forhold til norm, pct. |
85 |
100 |
115 |
85 |
100 |
115 |
|
Planlagt fordøjeligt råprotein, g pr. FEs |
135 |
135 |
135 |
150 |
150 |
150 |
|
Nyt fodervurderingssystem: |
|||||||
Energi, FEsv/100 kg, beregnet |
126 |
126 |
125 |
123 |
123 |
124 |
|
Standardiseret ford. råprotein, g/FEsv, beregnet |
130 |
134 |
136 |
150 |
144 |
146 |
|
|
“Vægtet norm” |
I pct. af “vægtet norm”, beregnet ud fra analyser |
|||||
St.ford. lysin, g/FEsv |
10,3 |
101 |
101 |
105 |
121 |
109 |
108 |
St.ford. methionin, g/FEsv |
3,2 |
109 |
114 |
114 |
117 |
117 |
111 |
St.ford. met.+cystin, g/FEsv |
5,4 |
103 |
107 |
108 |
110 |
111 |
108 |
St.ford. treonin, g/FEsv* |
6,1 |
95 |
98 |
100 |
111 |
101 |
101 |
St.ford. tryptofan, g/FEsv** |
1,8 |
125 |
128 |
125 |
131 |
125 |
138 |
St.ford. isoleucin, g/FEsv |
6,0 |
101 |
102 |
105 |
104 |
103 |
102 |
St.ford. leucin, g/FEsv (gl. normniveau) |
11,4 |
85 |
98 |
115 |
86 |
97 |
115 |
Ny norm St.ford. leucin, g/FEsv |
10,3 |
94 |
109 |
127 |
96 |
108 |
127 |
St.ford. histidin, g/FEsv |
3,3 |
106 |
109 |
108 |
107 |
105 |
109 |
St.ford. fenylalanin, g/FEsv |
5,8 |
104 |
106 |
105 |
109 |
111 |
110 |
St.ford. fenylal.+tyrosin, g/FEsv |
11,4 |
99 |
104 |
105 |
102 |
104 |
105 |
St.ford. valin, g/FEsv |
7,3 |
103 |
104 |
108 |
104 |
103 |
106 |
* |
Ved normændringen i april 2002 blev treoninnormen hævet ca. 8 pct. Dertil kommer, at der jf. det nye fodervurderingssystem er beregnet et øget energiindhold på henholdsvis 4 pct. for det lave råproteinniveau (gruppe 1-3) og 2,5 pct. for gruppe 4-6. På trods af sikkerhedsmarginen ved design af afprøvningen er treoninforsyningen i underkanten. |
** |
Grundet uafklaret niveau for tryptofannorm blev der i afprøvningen tildelt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs. Efter normændringen i april 2002 blev den vægtede norm for denne afprøvning 1,8 g st. ford. tryptofan pr. FEsv. |