8. februar 2005

Meddelelse Nr. 689

Indhold af leucin og protein i smågrisefoder

Foder, der indeholder ca. 135 g fordøjelig protein pr. FEsv giver samme produktivitet hos smågrise, som 150 g, forudsat, at alle normer for aminosyrer er overholdt. Forsøget viste endvidere, at en norm for leucin på 110 pct. af lysin er for høj.

Foder med et indhold af fordøjeligt råprotein på henholdsvis 135 og 150 gram pr. FEs blev afprøvet sammen med tre forskellige niveauer af leucin (9,6; 11,3 og 13,0 g fordøjeligt leucin pr. FEs). Der indgik dermed seks grupper og der blev gennemført 18 gentagelser. Der blev anvendt tørfodring efter ædelyst, og afprøvningen blev gennemført i én besætning.

Produktionsværdien, der udtrykker den daglige tilvækst og foderudnyttelsen, blev beregnet som et dækningsbidrag pr. gris ved samme pris pr. analyseret FEs for alle grupper.

Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem de to niveauer af råprotein eller mellem de tre niveauer af leucin.

Samlet viste afprøvningen, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt. Derudover viste afprøvningen, at der ikke var forskel på grisenes produktivitet ved de tre forskellige niveauer af leucin.

I udenlandske normsæt er normen for leucin lig med normen for lysin. Resultaterne fra denne afprøvning viste, at et leucinniveau på ca. 95 pct. af lysinnormen ikke medførte en statistisk sikker nedgang i produktiviteten. Resultaterne fra denne afprøvning er indarbejdet i de nuværende normer.

Baggrund

I praksis har indholdet af råprotein i smågrisefoder været faldende i de senere år. Dette skyldes primært bevidstheden om, at store mængder protein belaster smågrisene, hvilket kan resultere i diarré.

En anden effekt af reduktion af råproteinindholdet i foderet er en bedre proteinudnyttelse og dermed en mindre miljøbelastning, idet kvælstofindholdet i gyllen formindskes. Dette forhold har dog større betydning for so- og slagtesvinefoder grundet den mængdemæssige fordeling.

Der markedsføres smågriseblandinger med et lavere indhold af fordøjeligt råprotein end den nuværende norm. Anbefaling for minimumindhold af fordøjeligt råprotein, fra Landsudvalget for Svin, er 150-155 g pr. FEsv [1].

En fastsættelse af en minimumsnorm for fordøjeligt råprotein tager imidlertid ikke højde for råvaresammensætningen. Det er f. eks. muligt at overholde normerne for alle aminosyrer ved 135 g ford. råprotein pr. FEsv, hvis man anvender 35 pct. skummetmælkspulver. Vælges råvarer såsom sojaskrå og fiskemel kan normerne for alle essentielle aminosyrer derimod ikke overholdes.

Ud fra dette er det ikke tilstrækkeligt at fastsætte en minimumsnorm for indholdet af fordøjeligt råprotein, idet denne vil variere afhængigt af, hvilke råvarer, man anvender. En fastsættelse af normen for de “sidste” aminosyrer (hermed menes isoleucin, leucin, histidin, fenylalanin, fenylalanin+tyrosin og valin) er derimod mere relevant, idet det er disse, der vil være begrænsende for, hvor langt man kan gå ned i indholdet af fordøjeligt råprotein uden at underforsyne i forhold til normen.

Formålet med nærværende afprøvning var at fastlægge normen for den aminosyre, der ud fra det gældende normsæt tilsyneladende var først begrænsende af de “sidste” aminosyrer. Ved foderoptimeringer med almindeligt anvendte råvarer viste det sig at være leucin, der var først begrænsende. Formålet var også at undersøge, om der var forskel på produktionsresultaterne (foderoptagelse, daglig tilvækst og foderudnyttelse) ved et fordøjeligt råproteinindhold på hhv. 135 eller 150 g/FEs, når normerne for alle de essentielle aminosyrer var overholdt.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i én besætning (forsøgsstation Sjælland III). Smågrisene blev fravænnet ved ca. fire uger. Der indgik i alt 18 hold (gentagelser) á 6 grupper, i alt 144 grise pr. gruppe (behandling) i vægtintervallet 7,8 til 23,7 kg.

Grupper

Grise, der var flyttet fra en so til en anden ved kuldudjævning, blev ikke anvendt til afprøvningen. I forbindelse med fravænning blev grisene vejet individuelt og derefter fordelt efter moder, køn og vægt på de seks grupper. Dermed var der i hvert hold 8 søer repræsenteret og der var én gris fra hver so i hver gruppe.

Tabel 1.

Beskrivelse af forsøgsgrupperne

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Leucinniveau i pct. af norm*

85

100

115

85

100

115

Fordøjeligt råprotein, g pr. FEs

135

135

135

150

150

150

Råvarer**:

Hvede, pct.

71,9

72,6

72,3

71,0

71,4

71,1

Sojaskrå, pct.

10,0

10

10

12,0

12,0

12,0

Fiskemel, pct.

6,5

6,5

6,5

8,0

8,0

8,0

Fedt, pct.

5,5

5,3

5,3

4,2

4,1

4,3

*

Normen for leucin var ved afprøvningens planlægning lig 11,9 g fordøjeligt leucin pr. FEs for vægtintervallet 6-9 kg og 11,2 g fordøjeligt leucin pr. FEs for vægtintervallet 9-20 kg.

**

Der blev kun anvendt én blanding pr. gruppe i vægtintervallet 7,8 til 23,7 kg, derfor er der tale om en vægtet norm (forudsat følgende forbrug: 11 pct. fravænningsfoder og 89 pct. smågrisefoder). Forholdet mellem sojaskrå og fiskemel var konstant 1,5:1 på tværs af alle grupper.

I forsøget indgik seks forsøgsgrupper, som vist i tabel 1. Afprøvningen blev gennemført inden ændring til det nye fodervurderingssystem [2] og energiindholdet er derfor angivet i FEs. De ønskede niveauer af samtlige aminosyrer blev sikret ved tilsætning af alle aminosyrer i syntetisk form modsat normal praksis, hvor kun lysin, methionin, treonin og tryptofan tilsættes i syntetisk form. 

Fodring

For at modgå blande- og analyseusikkerhed blev der kun anvendt én blanding pr. gruppe. Derfor blev næringsstofniveauet tilrettelagt ud fra en vægtning af normen for 3-5 ugers grise og 5-8 ugers grise [3]. Vægtningen skete ud fra erfaringer fra tidligere afprøvninger om foderforbrugets fordeling (11 pct. fravænningsblanding og 89 pct. smågrisefoder). Denne “vægtede norm” er vist i tabel 2. Ved optimering af blandingerne blev der hertil lagt 5 pct. sikkerhedsmargin oven i både for calcium, fosfor og aminosyrer (bortset fra leucin).

Der blev i alle grupper tildelt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs, idet normen for tryptofan var under revurdering ved Danmarks JordbrugsForskning. Normerne for tryptofan og treonin til smågrise er efterfølgende ændret i april 2002 [4]. Der blev ikke tilsat antibiotisk vækstfremmer til nogen af blandingerne.

Der blev i hele forsøgsperioden fodret efter ædelyst i krybber. Der forekom ingen tildeling af ekstra zink eller forebyggende behandling med antibiotika. Foderblandingerne i alle grupper var melfoder og blandet på forsøgsstationens eget blandeanlæg.

Inden for hvert hold og hver gruppe blev der registreret tilvækst, foderforbrug, procent døde og sygdomsbehandlinger.

Statistisk analyse

De opnåede produktionsresultater er samlet i en produktionsværdi, hvor de anvendte priser er gennemsnit for de seneste 5 år (1. september 1999 til 1. september 2004). Produktionsværdien for smågrise beregnes som følger: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal FEs × kr. pr. FEs). I beregningen af produktionsværdien for smågrise er anvendt følgende priser:

  • Gennemsnitlig tilvækstværdi: 6,41 kr. pr. kg tilvækst blev beregnet ud fra:
    • prisen på 7 kg’s grise på 218 kr. pr. gris ± 8,06 kr. pr. kg
    • prisen på 30 kg’s grise på 358 kr. pr. gris, ± 5,06 kr. pr. kg
       
  • Foderpris: 1,62 kr. pr. FEs (der blev i forsøget kun anvendt én foderblanding og foderprisen er en vægtet pris af fravænningsfoder på 2,61 kr. pr. FEs og smågrisefoder på 1,50 kr. pr. FEs udfra det forventede forbrug i de to perioder).

Forskellen mellem grupperne i produktionsværdi blev analyseret som primær parameter, og sygdomsregistreringer blev analyseret som sekundære parametre i proceduren GLM i SAS, hvor vægt ved indsættelse var kovariabel og leucinniveau og råproteiniveau var forklarende variable. Én sti udgjorde en forsøgsenhed. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau korrigeret for de tre parvise sammenligninger ved en Bonferroni t-test.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Før foderproduktion blev det anvendte hvede, sojaskrå og fiskemel analyseret. Der er foretaget fire analyser pr. gruppe på samleprøver af færdigblandingerne, dog er der for tryptofan kun foretaget én analyse pr. gruppe. Afprøvningen blev planlagt og gennemført under det gamle fodervurderingssystem. Som det fremgår af tabel 2 blev der som forventet fundet et højere indhold af alle aminosyrer (på nær leucin) end normen angiver. Dette var ønsket for at sikre, at der ikke var underskud af andre aminosyrer end leucin, og dermed for at sikre, at et eventuelt negativt udslag i produktiviteten udelukkende kunne tilskrives leucin. I tabel 2 ses også, at de ønskede niveauer af leucin stort set blev opnået. I appendiks ses resultaterne af de øvrige foderanalyser, og deraf ses, at der ikke var væsentlig forskel mellem de seks grupper, og at indholdet af fordøjeligt råprotein pr. FEs stemte godt overens med de planlagte niveauer. 

Efter afprøvningens gennemførelse er der indført et nyt fodervurderingssystem [2] og der er sket en ændring af tryptofan- og treoninnormen til smågrise [4]. Det analyserede indhold af næringsstoffer, er derfor omregnet jf. det nye system og de nye normer (se appendiks). Genberegningen giver ikke baggrund for at ændre afprøvningens konklusioner væsentligt.

Tabel 2.

Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer pr. FEs (gl. fodervurderingssystem) og i forhold til det gældende normsæt ved afprøvningens gennemførsel

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Leucinniveau i pct. af norm

85

100

115

85

100

115

Fordøjeligt råprotein, g pr. FEs

135

135

135

150

150

150

 

“Vægtet norm”

I pct. af “vægtet norm”, beregnet ud fra analyser

Ford. lysin, g/FEs

10,3

106

106

108

105

103

104

Ford. methionin, g/FEs*

3,1

118

125

123

122

122

120

Ford. met.+cystin, g/FEs

5,4

104

109

109

108

108

106

Ford. treonin, g/FEs

5,8

105

106

107

100

103

119

Ford. tryptofan, g/FEs

2,2**

106

106

106

106

106

106

Ford. isoleucin, g/FEs

5,9

106

107

109

109

106

103

Ford. leucin, g/FEs

11,3

87

101

117

88

99

114

Ford. histidin, g/FEs

3,3

109

111

109

109

106

109

Ford. fenylalanin, g/FEs

5,6

109

110

110

103

107

106

Ford. fenylal.+tyrosin, g/FEs

11,3

102

108

108

103

105

105

Ford. valin, g/FEs

7,4

105

107

111

105

104

105

* 

Methionin skulle også anvendes til sikkerhedsmargin på methionin+cystin-forsyningen.

**

Igangværende forsøg på DJF, Foulum, antydede, at tryptofannormen skulle hæves. For at undgå evt. for lavt tryptofanniveau blev der her valgt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne for hver af de seks grupper fremgår af tabel 3. Der var ikke statistisk sikker vekselvirkning (P<0,36) mellem effekten af råprotein- og leucinniveau på produktionsværdien. I tabel 4 er produktionsresultaterne samt den beregnede produktionsværdi samlet for de to niveauer af råprotein. Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem de to forskellige niveauer af råprotein. Dette viser, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt.

Tabel 3.

Produktionsresultater og produktionsværdi, alle grupper for sig

Gruppe

1

2

3

4

5 (Kontrol)

6

Ford. råprotein, g ford. pr. FEs

135

135

135

150

150

150

Ford. leucin, pct. af norm

85

100

115

85

100

115

Antal gentagelser

18

18

18

18

18

18

FEs pr. gris pr. dag

0,75

0,75

0,76

0,73

0,75

0,75

Daglig tilvækst

417

426

432

416

429

421

FEs pr. kg tilvækst

1,80

1,77

1,75

1,75

1,75

1,79

Produktionsværdi, kr. pr. gris

54,9

56,7

57,7

55,9

57,2

55,7

Produktionsværdi, indeks

96

99

101

98

100

97


Tabel 4.

Produktionsresultater og produktionsværdi samlet for gennemsnittet af de to niveauer af råprotein

Råprotein, g fordøjelig pr. FEs

135

150 (Kontrol)

Antal gentagelser

54

54

FEs pr. gris pr. dag

0,75

0,74

Daglig tilvækst

425

422

FEs pr. kg tilvækst

1,77

1,76

Produktionsværdi, kr. pr. gris

56,4

56,3

Produktionsværdi, indeks

100

100

I tabel 5 er produktionsresultaterne samlet for de tre leucinniveauer. Der var ikke statistisk sikker forskel i produktionsværdien mellem de tre forskellige niveauer af leucin. Der var forventet en større nedgang i produktivitet, når man som udgangspunkt forudsatte, at den hidtidige leucinnorm var gældende. Denne forventning tager udgangspunkt i den “tommelfingerregel”, der findes i Fokus På Næringsstofnormer [1], og som er ”bedste bud” på, hvad der kan forventes af indflydelse på produktionsresultaterne ved grise i vækst, når der praktiseres 5 pct.’s underforsyning af den første begrænsende aminosyre. I nærværende afprøvning var det således forventet, at daglig tilvækst ville falde 3×15 gram og foderforbruget stige med 3×0,05 FEs/kg tilvækst, hvis den hidtidige leucinnorm var rigtig. Resultaterne viste, at der ikke var forskel på grisenes produktivitet ved de tre forskellige niveauer af leucin. Det laveste indhold af leucin, der svarer til ca. 95 pct. af lysinnormen, medførte ikke statistisk sikkert lavere produktivitet sammenlignet med højere indhold af leucin.

Tabel 5.

Produktionsresultater og produktionsværdi samlet for gennemsnittet af de tre leucinniveauer

Leucin, pct. af norm (fundne niveauer)

86

97 (Kontrol)

113

Antal gentagelser

36

36

36

FEs pr. gris pr. dag

0,74

0,75

0,75

Daglig tilvækst

416

427

426

FEs pr. kg tilvækst

1,78

1,76

1,77

Produktionsværdi, kr. pr. gris

55,4

57,0

56,7

Produktionsværdi, indeks 1)

97

100

99

1

Der var ikke statistisk sikker forskel ved sammenligning mellem grupperne. Mindste sikre forskel i produktionsværdi var 4,9 indekspoint.

I Holland, Frankrig, Storbritannien og USA er normen for leucin sat til at være lig med normen for lysin [5], [6] og [7]. Resultaterne fra denne afprøvning var baggrunden for normændringen af leucin i 2001, hvor leucin-normen blev sat lig med normen for lysin.

Konklusion

Samlet viser afprøvningen, at en reduktion af fordøjeligt protein pr. FEsv fra ca. 150 g til 135-140 g ikke påvirker daglig tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise under forudsætning af, at alle normer for aminosyrer er overholdt. Resultaterne fra denne afprøvning viser endvidere, at et leucinniveau på ca. 95 pct. af lysinnormen ikke medførte en statistisk sikker nedgang i produktiviteten. Resultaterne fra denne afprøvning er indarbejdet i de nuværende normer for aminosyrer.

Referencer

[1]

Fokus på normer for næringsstoffer. 2004. 11. udgave. Landsudvalget for Svin.

[2]

Tybirk, P. 2002. Nyt fodervurderingssystem – resumé teoretisk grundlag og funktion i praksis. Notat nr. 0217, Landsudvalget for Svin

[3]

Fokus på: Normer for næringsstoffer, 1998, 6. udgave. Landsudvalget for Svin

[4]

Jørgensen, L. 2002. Nye aminosyrenormer til smågrise. Notat nr. 0216, Landsudvalget for Svin

[5]

Chung, T.K & Baker, D.H., 1992. Ideal Amino Acid for 10-Kilogram Pigs. J. Anim. Sci. 1992. 70:3102-3111

[6]

Wang & Fuller, 1989. The optimum dietary amino acid pattern for growing pigs. Experiments by amino acid deletion. Br. J. Nutr. 62:77 

[7]

NRC. 1998. Nutrient Requirements of swine. Tenth Revised Edition. National research council (U.S).

   
Deltagere

John Lund, Verner Ruby, volontører: Annette Riddersholm Jensen, Heidi Boel Frederiksen og Dorte Vibjerg.

Afprøvning: 449


Appendiks

Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer pr. FEs (gl. fodervurderingssystem)

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Leucinniveau i pct. af norm, planlagt

85

100

115

85

100

115

Ford. råprotein, g pr. FEs, planlagt

135

135

135

150

150

150

Energi, FEs/100 kg

121

121

121

121

121

121

Total råprotein, g/FEs

155

159

162

175

169

171

Råfedt, g/FEs

64

64

63

63

58

59

Aske, g/FEs

44

44

43

45

42

42

Træstof, g/FEs

20

20

23

23

23

24

Calcium, g/Fes

7,7

8,1

8,4

8,7

8,0

8,1

Fosfor, g/FEs

6,2

5,8

5,8

5,9

5,6

5,7

Ford. råprotein, g/FEs         

135

139

140

153

149

150

Ford. fosfor, g/FEs

3,3

3,5

3,5

3,5

3,4

3,4

Genberegning af blandingernes næringsindhold i forhold til det nye fodervurderingssystem [2].
Analyseret og deraf beregnet fordøjeligt indhold af næringsstoffer i forhold til nyt fodervurderingssystem og nye normer for treonin og tryptofan.

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Planlagt leucinniveau i forhold til norm, pct.

85

100

115

85

100

115

Planlagt fordøjeligt råprotein, g pr. FEs

135

135

135

150

150

150

Nyt fodervurderingssystem:

Energi, FEsv/100 kg, beregnet

126

126

125

123

123

124

Standardiseret ford. råprotein, g/FEsv, beregnet       

130

134

136

150

144

146

 

“Vægtet norm”

I pct. af “vægtet norm”, beregnet ud fra analyser

St.ford. lysin, g/FEsv   

10,3

101

101

105

121

109

108

St.ford. methionin, g/FEsv   

3,2

109

114

114

117

117

111

St.ford. met.+cystin, g/FEsv 

5,4

103

107

108

110

111

108

St.ford. treonin, g/FEsv*

6,1

95

98

100

111

101

101

St.ford. tryptofan, g/FEsv**

1,8

125

128

125

131

125

138

St.ford. isoleucin, g/FEsv  

6,0

101

102

105

104

103

102

St.ford. leucin, g/FEsv (gl. normniveau)

11,4

85

98

115

86

97

115

Ny norm St.ford. leucin, g/FEsv 

10,3

94

109

127

96

108

127

St.ford. histidin, g/FEsv  

3,3

106

109

108

107

105

109

St.ford. fenylalanin, g/FEsv  

5,8

104

106

105

109

111

110

St.ford. fenylal.+tyrosin, g/FEsv 

11,4

99

104

105

102

104

105

St.ford. valin, g/FEsv 

7,3

103

104

108

104

103

106

*

Ved normændringen i april 2002 blev treoninnormen hævet ca. 8 pct. Dertil kommer, at der jf. det nye fodervurderingssystem er beregnet et øget energiindhold på henholdsvis 4 pct. for det lave råproteinniveau (gruppe 1-3) og 2,5 pct. for gruppe 4-6. På trods af sikkerhedsmarginen ved design af afprøvningen er treoninforsyningen i underkanten.

**

Grundet uafklaret niveau for tryptofannorm blev der i afprøvningen tildelt 2,2 g ford. tryptofan pr. FEs. Efter normændringen i april 2002 blev den vægtede norm for denne afprøvning 1,8 g st. ford. tryptofan pr. FEsv.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Niels Morten Sloth, Lisbeth Jørgensen

Udgivet: 8. februar 2005

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring