I denne undersøgelse blev effekt af forskelligt foder på de fysisk-kemiske egenskaber og det mikrobielle øko-system i maven hos smågrise undersøgt. Forsøget blev gennemført som et to-faktor-forsøg, med 15 individuelt opstaldede grise på hver foderblanding, i alt 60 grise. Følgende grupper indgik i forsøget:
Gruppe 1: Fint formalet pelleteret foder
Gruppe 2: Fint formalet pelleteret foder tilsat 1% mælkesyre og 1% myresyre
Gruppe 3: Groft formalet melfoder
Gruppe 4: Groft formalet melfoder tilsat 1% mælkesyre og 1% myresyre
Produktionsresultaterne var ikke statistisk sikkert påvirket af, hvilken foderblanding, grisene havde fået. Imidlertid var der en tendens til, at fodring med melfoder resulterede i en dårligere produktionsværdi. Der var generelt et meget højt sundhedsniveau, ingen grise døde eller blev udtaget af forsøget og ingen grise blev behandlet for diarré.
Fodring med et groft formalet melfoder medførte et statistisk sikkert højere tørstofindhold, pH og koncentration af organiske syrer i den øverste del af maven samt statistisk sikkert mindre sedimentation af maveindholdet, lavere pH i den nederste del af maven plus en tendens til færre maveforandringer. Tilsætning af en kombination af mælke- og myresyre medførte et lavere pH i maveindholdet og den forreste del af tyndtarmen samt reducerede antallet af enterobakterier i maveindholdet og den sidste del af tyktarmen.
Fodring med groft formalet melfoder til smågrise medførte de samme positive ændringer i de fysisk-kemiske egenskaber i maveindholdet som observeret hos slagtesvin. Tilsætning af en høj koncentration af organiske syrer til foderet til smågrise er imidlertid nødvendigt for at reducere antallet af enterobakterier i mave-tarm-kanalen. Antallet af enterobakterier anvendes som indikator for potentielt skadelige bakterier som Salmonella og E. coli.
Forsøg med smågrise har vist, at problemer med Salmonella eller E. coli kan reduceres ved brug af en høj koncentration af organiske syrer i foderet, både når der anvendes melfoder og pelleteret foder.
Baggrund
E. coli betingede diarréer og sub-kliniske Salmonella-infektioner hos smågrise udgør stadig et problem i dansk svineproduktion. For slagtesvin og smågrise er det sandsynliggjort, at antallet af enterobakterier, herunder E. coli og Salmonella, i maven er bestemmende for antallet af enterobakterier i andre dele af tarmsystemet [1], [2], [3]. Den væsentligste faktor, der påvirker antallet af enterobakterier i maveindholdet, er foder.
Hos slagtesvin påvirker groft formalet melfoder de fysisk-kemiske egenskaber og det mikrobielle miljø i maven positivt sammenlignet med fint formalet pelleteret foder. Melfoder bevirker, at maveindholdet bliver mere fast og sammenhængende, og der etableres en pH gradient med et højere
En anden måde at opnå en højere koncentration af organiske syrer i maveindholdet er ved at tilsætte organiske syrer til foderet. Tilsætning af
Det vides derfor ikke, om mavens barrierefunktion hos smågrise kan påvirkes gennem fodringen på samme måde som hos slagtesvin. Det er derfor undersøgt, om erfaringer fra forsøg med slagtesvin kan overføres til smågrise for derved at forbedre rådgivningsgrundlaget for fodring i besætninger med E.coli og Salmonella-problemer.
Hos slagtesvin er det fundet, at anvendelse af groft formalet melfoder medfører en markant dårligere foderudnyttelse sammenlignet med fint formalet pelleteret foder. Hos smågrise er det samme ikke observeret konsekvent [5], [6], [7], [8], [9], [10]. Årsagen kan muligvis være, at dyrenes tilvækst i slagtesvineforsøgene blev beregnet ud fra dyrenes slagtevægt, mens der i smågriseforsøgene blev anvendt levende vægt. En reelt lavere tilvækst og foderudnyttelse hos smågrise fodret med mel skjules derfor, hvis disse grise har et større mave-tarmsæt og mere tarmindhold end smågrise fodret med pelleteret foder.
Hypotesen er, at melfoder hos smågrise medfører de samme ændringer i de fysisk-kemiske egenskaber i maveindholdet som observeret hos slagtesvin og at tilsætning af
Formålet med afprøvningen var at undersøge, hvorledes forskelligt foder påvirker de fysisk-kemiske egenskaber og det mikrobielle øko-system i maven hos smågrise, og om disse sammenhænge stemmer overens med resultater observeret hos slagtesvin.
Materiale og metode
Afprøvningen blev gennemført på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskoles forsøgsgård Rørrendegård. I alt 60 nyfravænnede galtgrise fra den samme besætning med en gennemsnitsvægt på 8,4 kg indgik i forsøget. Grisene blev opstaldet individuelt i stier med fast gulv, der målte 3,0 × 1,5 m, og var udstyret med et fodertrug og en drikkekop. Der blev anvendt træspåner som strøelse.
Forsøget blev udført som et to-faktor-forsøg, hvor foderets form (fint formalet pelleteret foder eller groft formalet melfoder) udgjorde den ene faktor og tilsætning af 2%
Gruppe 1: Fint formalet pelleteret foder
Gruppe 2: Fint formalet pelleteret foder tilsat 1% mælkesyre og 1% myresyre
Gruppe 3: Groft formalet melfoder
Gruppe 4: Groft formalet melfoder tilsat 1% mælkesyre og 1% myresyre
Det fint formalede pelleterede foder blev formalet gennem en hammermølle med et 2,5 mm sold, hvorefter det blev varmebehandlet (81 °C) og pelleteret. Det groft formalede melfoder blev formalet gennem en hammermølle med et 5,0 mm sold. Foderblandingerne var optimeret så indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, treonin og tryptofan var 5% over den aktuelle norm for at sikre mod udsving i råvarernes indhold af råprotein. Foderets indhold af øvrige næringsstoffer var optimeret efter den gældende norm [11]. Der blev anvendt en 80% mælkesyre og 85% myresyre, hvilket betød, at der blev tilsat henholdsvis 1,25% mælkesyre og 1,18% myresyre for at opnå 1,0% ren mælkesyre og 1,0% ren myresyre. Foderet blev produceret af Aarhusegnens Andel. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1.
Grisene blev fodret dagligt kl. 7:30, 11:30 og 15:30 med ca. 95% af adlibitum foderindtaget i 20 til 23 dage. Indtil dagen før grisene blev slagtet havde de fri ad gang til vand. Dagen før og på selve slagtedagen blev grisene tildelt foder og vand i forholdet 1:2. På slagtedagen, når grisene blev fodret sidste gang, havde de adgang til foderet i 30 min., før foderet blev fjernet og en eventuel restmængde registreret. Grisene blev bedøvet 2,5 timer efter sidste fodring.
Prøveudtagning og registreringer
Der blev udtaget en prøve af hver foderproduktion på foderstoffabrikken. Prøverne blev sendt til Steins Laboratorium til analyse for indhold af råprotein og FEsv. For at få oplysninger omkring, hvilken partikelfordeling grisene oplevede ved indtagelse af de forskellige foderblandinger, blev der foretaget vådsigtning af alle foderblandingerne. Ethundrede gram foder blev tilsat 400 mL 20 °C varmt demineraliseret vand og henstod ca. 1 time ved stuetemperatur uden omrøring. Opslemningen blev vådsigtet i 2 min. ved en amplitude på 3 mm, hvorefter sigtefraktionerne blev tørret ved 100 °C til konstant vægt. Desuden blev antallet af mælkesyrebakterier, enterobakterier og gær bestemt i alle fire foderblandinger. Disse foderprøver blev udtaget ca. 3 uger efter levering af foderet.
I afprøvningsperioden blev grisenes produktionsresultater og eventuelle sygdomsbehandlinger registreret. Dagligt blev hver gris tildelt en gødningsscore fra 1 til 3, hvor 1 var normal gødningskonsistens, 2 var en havregrødsagtig konsistens og 3 var vandig gødning. Samtidig blev gødningsfarven bestemt på en skala fra 1 til 3, hvor 1 var normal farve, 2 var grålig og 3 gullig.
Før aflivning blev grisene bedøvet for at minimere dyrets bevægelser, der kunne bidrage til blanding af maveindholdet. Aflivningen blev foretaget med en overdosis pentobarbital. Umiddelbart efter aflivningen blev mave-tarm-kanalen frilagt og opdelt i 8 segmenter: øverste del af maven (mave 1), nederste del af maven (mave 2), tre lige lange segmenter af tyndtarmen (tynd 1-3), blindtarm (blind) og to lige lange segmenter af tyktarmen (tyk 1-2). Der blev målt pH og bestemt tørstof i indholdet fra alle segmenter. Sedimentationsevnen af maveindholdet, der udtrykker, hvorledes maveindholdet deler sig i bundfald og væskefase, blev målt ved at udtage 50 mL maveindhold i et cylinderglas og efterfølgende måle fordelingen i væske og bundfald efter henstand ved 5 °C i 16 timer.
Fra de to segmenter af maven blev antallet af mælkesyrebakterier, enterobakterier, gærceller og koncentrationen af
Antallet af mælkesyrebakterier, enterobakterier og gær blev bestemt i det sidste afsnit af tyktarmen hos 12 grise i hver gruppe.
Forandringer i den hvide del af maven blev karakteriseret på en skala fra 0 til 10, hvor 0 var normalt og 10 alvorlige forandringer [12].
Beregninger og statistik
Produktionsresultaterne (daglig tilvækst og foderudnyttelse) blev samlet i en produktionsværdi. Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (8,06 kr. pr. kg tilvækst) blev fastsat på basis af den gennemsnitlige notering de seneste 5 år (1. september 1999 – 1. september 2004) for 7 kg’s grise (218 kr. pr. gris, ± 8,06 pr. kg). Den anvendte pris på foder var gennemsnittet af de seneste 5 år (1. september 1999 – 1. september 2004) på fravænningsfoder: 2,61 kr. pr. FEsv.
T-RFLP-data blev antaget normalfordelte og der blev udregnet en Dice koefficient [13] for hvert segment af maven. Dice koefficienten blev beregnet på følgende måde: 2nAB/(nA + nB), hvor nAB er lig antallet af fælles toppe for gris A og gris B. En høj Dice koefficient udtrykker, at mikrofloraens sammensætning er ens, hvorimod en lav Dice koefficient udtrykker, at der er forskel i mikrofloraens sammensætning.
Flow af tørstof i maven blev beregnet ud fra tørstof i henhold til:
Flow = |
Mængden af indtaget tørstof ÷ mængden af tørstof i maven (mave 1 og 2) |
|
Antallet af minutter fra fodring til slagtning |
Produktionsresultaterne blev analyseret ved en variansanalyse i proceduren mixed i SAS med følgende klassevariable som faste effekter: foderets form (fine piller / groft mel), syretilsætning (± tilsætning af organiske syrer til foderet) og hold. Vægt ved indsættelse indgik i modellen som co-variat. Desuden blev der undersøgt for vekselvirkning mellem foderets form og syretilsætning. Var vekselvirkningen ikke signifikant (P > 0,05), blev den fjernet fra modellen.
Tørstof, pH, sedimentation, mikrobiologiske data og koncentrationen af organiske syrer i maveindholdet blev analyseret ved en variansanalyse med gentagne målinger i proceduren mixed i SAS med følgende klassevariable som faste effekter: foderets form (fine piller / groft mel), syretilsætning (± tilsætning af
Tørstof og pH i den øvrige del af tarmkanalen samt flow af maveindholdet, vægt af mave-tarmsegmenter, maveforandringer og mikrobiologiske data i tyk 2 blev analyseret ved en variansanalyse i proceduren mixed i SAS for hvert segment med følgende klassevariable som faste effekter: foderets form (fine piller / groft mel), syretilsætning (± tilsætning af organiske syrer til foderet) og hold. Desuden blev der undersøgt for vekselvirkning mellem foderets form og syretilsætning. Var vekselvirkningen ikke signifikant (P > 0,05), blev den fjernet fra modellen.
For udvalgte parametre målt i maven blev der lavet en multivariate variansanalyse ved hjælp af proceduren GLM i SAS, der blev suppleret med en principal komponent analyse (PCA).
Resultater og diskussion
Foderanalyser
Der var rimelig overensstemmelse mellem det beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer i foderet, appendiks 1.
Som forventet indeholdt det groft formalede foder flere store partikler end det fint formalede pelleterede foder, tabel 1. Specielt andelen af partikler over 1 mm var dobbelt så stor i det groft formalede melfoder som i det fint formalede pelleterede foder. Ligeledes er det værd at bemærke, at varmebehandling og pelletering af foderet påvirkede partikelfordelingen betragteligt. Varmebehandling og pelletering af foderet reducerede andelen af partikler over 1 mm med 33 til 39%.
Tabel 1. Vådsigtning, partikelfordelingen i fuldfoder, gennemsnit af alle foderproduktioner (%)
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
||||
|
Gruppe 1 - Piller |
Gruppe 21 - Piller + syre |
Gruppe 3 |
Gruppe 41 |
||
Partikelstørrelse, µm |
Før |
Efter pelletering3 |
Før pelletering2 |
Efter pelletering3 |
Mel |
Mel |
>3150 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
12,8 |
6,5 |
2000-3150 |
10,6 |
4,5 |
8,5 |
5,1 |
18,9 |
19,7 |
1000-2000 |
17,7 |
14,9 |
18,2 |
14,4 |
8,4 |
10,8 |
500-1000 |
6,3 |
7,5 |
6,1 |
8,0 |
3,6 |
4,2 |
250-500 |
6,5 |
10,7 |
7,1 |
11,4 |
4,3 |
4,8 |
<250 |
58,8 |
62,5 |
60,2 |
61,1 |
52,2 |
54,0 |
> 1000 |
28,3 |
19,4 |
26,7 |
19,5 |
40,0 |
37,0 |
< 1000 |
71,7 |
80,6 |
73,3 |
80,5 |
60,0 |
63,0 |
”Strukturfaktor” |
0,40 |
0,24 |
0,36 |
0,24 |
0,67 |
0,59 |
1 |
Tilsat en kombination af 1% myresyre og 1% mælkesyre. |
2 |
Fuldfoder før varmebehandling og pelletering. |
3 |
Fuldfoder efter varmebehandling og pelletering. |
De mikrobiologiske dyrkninger af foderet viste, at der var markant flere enterobakterier i gruppe 3, melfoderet, sammenlignet med de andre foderblandinger, tabel 2. Flere enterobakterier i melfoder er ligeledes tidligere fundet i en undersøgelse af slagtesvinefoder [14].
Tabel 2. Mikrobiologiske analyser af foderet (log CFU/g)
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Mælkesyrebakterier |
<3,00 |
<3,00 |
<3,00 |
<3,00 |
Enterobakterier |
<3,00 |
3,35 |
5,30 |
3,15 |
Gær |
<3,00 |
<3,00 |
3,67 |
<3,00 |
Sundhed
Generelt var der i dette forsøg et meget højt sundhedsniveau. Den gennemsnitlige score for diarréer var for alle foderblandingerne tæt på normal konsistens og gødningsfarven var heller ikke forskellig mellem de forskellige behandlinger. Ingen grise blev behandlet for diarré og ingen grise døde eller blev udtaget af forsøget.
Produktionsresultater
Grisenes produktionsresultater er vist i tabel 3. Produktionsresultaterne var ikke statistisk sikkert påvirket af, hvilken foderblanding, grisene havde fået, dog var der en tendens til, at fodring med melfoder resulterede i en dårligere produktionsværdi.
Tabel 3. Produktionsresultater fra fravænning ved 8,4 kg og indtil slagtning ved 15,5 kg
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Daglig foderoptagelse, FEsv/dag |
0,54 |
0,52 |
0,53 |
0,51 |
0,97 |
0,35 |
Daglig tilvækst, g/dag |
348 |
349 |
322 |
323 |
0,18 |
0,96 |
Foderudnyttelse, FEsv/kg |
1,60 |
1,54 |
1,68 |
1,62 |
0,16 |
0,31 |
Produktionsværdi ved 5-års |
30,2 |
31,3 |
25,7 |
26,8 |
0,053 |
0,62 |
Indeks |
100 |
103 |
85 |
89 |
|
|
1 |
Beregnet ved samme foderpris for alle foderblandinger på basis af 5-års prissæt. |
Maveforandringer og fordøjelseskanalens vægt
Der var en tendens til, at den gennemsnitlige score for forandringer i den hvide del af maven var lavere og dermed bedre for grise fodret med groft formalet mel sammenlignet med grisene fodret med fint formalet pelleteret foder, tabel 4. Dette er i overensstemmelse med, hvad der tidligere gentagne gange er observeret hos slagtesvin [4], [15]. Ligeledes var der i denne undersøgelse ingen indikationer af, at tilsætning af 2% organisk syre til foderet gav anledning til flere forandringer i den hvide del af maven målt tre uger efter fravænning, hvilket stemmer overens med tidligere afprøvninger af
Tabel 4. Graden af maveforandringer, vægten af de forskellige segmenter i mave-tarm-kanalen (% af levende vægt, LV) og flow af maveindhold for grise fodret med de forskellige foderblandinger
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Flow, g ts/min |
1,0 |
0,8 |
1,0 |
0,8 |
0,88 |
0,11 |
Maveforandringer1 |
1,0 |
1,2 |
0,7 |
0,9 |
0,09 |
0,31 |
Maven, %LV |
0,80 |
0,74 |
0,96 |
0,90 |
<0,001 |
0,07 |
Tyndtarmen, %LV |
4,74 |
4,73 |
4,91 |
4,90 |
0,20 |
0,94 |
Blindtarmen, %LV |
0,21 |
0,21 |
0,20 |
0,20 |
0,24 |
0,49 |
Tyktarm, %LV |
1,46 |
1,34 |
1,35 |
1,23 |
0,14 |
0,12 |
1 |
Skalaen var 0 til 10. |
Der var en tendens til, at mavesækken i procent af levende vægt var lettere hos grisene, der fik foder tilsat organiske syrer. Hos grisene fodret med groft formalet melfoder var maven statistisk sikkert tungere, hvilket er i overensstemmelse med hvad der tidligere er observeret hos slagtesvin [4]. Der var ikke nogen forskel i vægten af de øvrige tarmsegmenter afhængig af, hvilken foderblanding, grisene havde fået.
Mængderne af indhold i maven og de tre segmenter af tyndtarmen korrigeret for grisenes levendevægt var ikke forskellige afhængig af, hvilken foderblanding, grisene havde fået (data ikke vist). Hverken foderets form eller tilsætning af organiske syrer påvirkede flowet af foder gennem maven, tabel 4. Det skal bemærkes, at flow for maveindholdet er beregnet ud fra mængde og indhold af tørstof i foder og maveindhold, hvilket ikke er så præcist, som hvis der havde været tilsat en ufordøjelig markør til foderet.
Tørstof, sedimentation og pH
Sedimentationsegenskaberne for maveindholdet var ikke statistisk sikkert forskellige mellem de to segmenter af maven, hvorfor gennemsnittet af sedimentationen i mave 1 og mave 2 er vist i figur 1. Overordnet var sedimentationsegenskaberne statistisk sikkert lavere i maveindholdet fra grisene fodret med groft formalet melfoder. Tilsvarende er observeret hos slagtesvin [4], [15], mens der ikke blev fundet forskel i sedimentationsegenskaberne i en tidligere undersøgelse med smågrise [5].
Figur 1. Sedimentation i en fast og en flydende fase for maveindholdet hos grise fodret med forskellige foderblandinger. Gennemsnit af mave 1 og mave 2
Tørstofindholdet i mave-tarm-kanalen var afhængig af, hvilken foderblanding, grisene havde fået, tabel 5. Hos grisene fodret med groft formalet melfoder var der et statistisk sikkert højere tørstofindhold i de to segmenter af maven, hvorimod indholdet af tørstof var statistisk sikkert lavere i de første to tredjedele af tyndtarmen og i tyktarmen, sammenlignet med grisene, der fik fint formalet pelleteret foder. Det stemmer ikke overens med en tidligere afprøvning [5], hvor der ikke blev fundet effekt af melfoder på indholdet af tørstof i fordøjelseskanalen hos smågrise.
Tilsætning af
Generelt var tørstofindholdet statistisk sikkert lavere i den nederste sammenlignet med den øverste del af maven, hvilket antageligt kan tilskrives den endogene sekretion fra maven.
Tabel 5. Indhold af tørstof i mave-tarm-kanalen (%)
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Mave 1 |
21,6A |
20,5A |
32,0A |
31,0A |
<0,001 |
0,56 |
Mave 2 |
19,3B |
18,3B |
24,9B |
23,9B |
<0,001 |
0,18 |
Tynd 1 |
11,1 |
10,0 |
8,6 |
7,5 |
0,008 |
0,22 |
Tynd 2 |
11,9 |
10,7 |
10,3 |
9,1 |
0,04 |
0,12 |
Tynd 3 |
12,1 |
10,7 |
12,7 |
11,4 |
0,42 |
0,09 |
Blind |
12,7 |
11,8 |
12,5 |
11,7 |
0,80 |
0,18 |
Tyk 1 |
18,3 |
18,4 |
15,8 |
15,9 |
<0,001 |
0,84 |
Tyk 2 |
24,1 |
23,1 |
22,2 |
21,2 |
0,006 |
0,13 |
A,B |
Tal med forskellige bogstaver indenfor en kolonne er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
pH i indholdet fra mave-tarm-kanalen var afhængig af, hvilken foderblanding, smågrisene havde fået, tabel 6.
Tabel 6. pH i indholdet fra mave-tarm-kanalen
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Mave 1 |
3,84A |
3,56A |
4,22A |
3,94A |
0,01 |
0,04 |
Mave 2 |
3,71A |
3,43A |
2,09B |
1,81B |
<0,001 |
0,07 |
Tynd 1 |
5,69 |
5,50 |
5,87 |
5,69 |
0,01 |
0,01 |
Tynd 2 |
6,56 |
6,57 |
6,37 |
6,38 |
0,003 |
0,82 |
Tynd 3 |
6,76 |
6,99 |
6,46 |
6,69 |
0,001 |
0,01 |
Blind |
5,78 |
5,87 |
5,60 |
5,69 |
0,03 |
0,27 |
Tyk 1 |
6,06 |
6,20 |
5,85 |
5,99 |
0,02 |
0,12 |
Tyk 2 |
6,35 |
6,41 |
6,26 |
6,33 |
0,29 |
0,42 |
A,B |
Tal med forskellige bogstaver indenfor en kolonne er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
Fodring med groft formalet melfoder bevirkede, at pH var statistisk sikkert højere i den øverste del af maven og statistisk sikkert lavere i den nederste del af maven, sammenlignet med grisene, der fik fint formalet pelleteret foder. Det vil sige, at hos grisene, der fik melfoder var der en statistisk sikker pH-gradient i maven, mens en sådan ikke kunne observeres hos grisene, der fik pelleteret foder, hvilket er i overensstemmelse med observationer hos slagtesvin [4]. Endvidere medførte fodring med groft formalet melfoder, at pH var statistisk sikkert højere i den første del af tyndtarmen og statistisk sikkert lavere i de sidste to tredjedele af tyndtarmen, i blindtarmen og den første halvdel af tyktarmen. Dette er modsat en tidligere afprøvning [5], hvor der ikke blev fundet effekt af melfoder på pH i mave-tarm-kanalen hos smågrise. Igen kan det imidlertid ikke udelukkes, at dette skyldes, at grisene blev slagtet på forskellige tidspunkter i forhold til deres sidste foderindtag.
Tilsætning af
Mikrobiologi og organiske syrer
Antallet af mælkesyrebakterier, enterobakterier og gær i mave- og tarmindhold er vist i tabel 7. Med hensyn til antallet af mælkesyrebakterier i den øverste del af maven, var der statistisk sikker vekselvirkning mellem foderets form og indhold af organiske syrer. Tilsætning af mælke- og myresyre til såvel melfoder som pelleteret foder reducerede antallet af mælkesyrebakterier statistisk sikkert, men antallet af mælkesyrebakterier blev reduceret statistisk sikkert mere hos de grise, der fik pelleteret foder tilsat
I den nederste del af maven var der statistisk sikker vekselvirkning mellem foderets form og tilsætning af organiske syrer til foderet med hensyn til antallet af mælkesyrebakterier. Hos grisene fodret med fint formalet pelleteret foder reducerede tilsætningen af
Generelt var der ikke forskel i antallet af mælkesyrebakterier, enterobakterier eller gær mellem den øverste og den nederste del af maven hos grisene fodret med fint formalet pelleteret foder. Hos grisene fodret med groft formalet melfoder var der derimod en statistisk sikker reduktion i antallet af mælkesyrebakterier og enterobakterier fra den øverste til den nederste del af maven.
Tabel 7. Indhold af bakterier i maveindhold (Log CFU/g indhold)
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
||||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
||
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Form x syre |
Mælkesyrebakterier |
|||||||
Mave 1 |
8,67abA |
6,62cA |
8,90aA |
8,23bA |
<0,001 |
<0,001 |
0,003 |
Mave 2 |
8,62aA |
6,57bA |
7,08bB |
6,40bB |
<0,001 |
<0,001 |
<0,001 |
Enterobakterier |
|||||||
Mave 1 |
5,63A |
3,99A |
6,76A |
5,12A |
0,003 |
<0,001 |
|
Mave 2 |
5,57A |
3,92A |
5,20B |
3,56B |
0,33 |
0,001 |
|
Gær |
|||||||
Mave 1 |
4,33 |
4,20 |
4,72 |
4,59 |
0,07 |
0,51 |
|
Mave 2 |
4,31 |
3,93 |
4,25 |
3,87 |
0,81 |
0,12 |
|
a,b,c |
Tal med forskellige bogstaver indenfor en række er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
A,B |
Tal med forskellige bogstaver indenfor en kolonne er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
I den bagerste del af tyktarmen var der statistisk sikkert flere mælkesyrebakterier i tarmindholdet hos grisene fodret med groft formalet melfoder. Tilsætning af mælke- og myresyre til foderet reducerede antallet af mælkesyrebakterier statistisk sikkert, tabel 8. Endvidere reducerede tilsætning af
Tabel 8. Indhold af bakterier i tyktarmsindhold (Log CFU/g indhold)
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
Tyk 2 |
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Mælkesyrebakterier |
9,25 |
8,69 |
9,55 |
8,99 |
0,04 |
<0,001 |
Enterobakterier |
8,25 |
7,22 |
8,10 |
7,07 |
0,64 |
0,003 |
Gær |
4,53 |
3,85 |
4,51 |
3,83 |
0,92 |
0,01 |
Koncentrationen af myre-, mælke-, eddike- og andre
Tabel 9. Indhold af organiske syrer i maveindholdet, mmol pr. kg maveindhold
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
||||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
||
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Form x syre |
Mave 1 |
|||||||
Myresyre |
0,2 |
24,5A |
1,1 |
26,6A |
0,67 |
<0,001 |
|
Mælkesyre |
6,6c,A |
17,7b,A |
29,2a,A |
31,0a,A |
<0,001 |
0,03 |
0,046 |
Eddikesyre |
5,2 |
3,0 |
7,3 |
5,2 |
0,007 |
0,007 |
|
Andrez |
1,0 |
0,7 |
2,8 |
2,6 |
0,01 |
0,74 |
|
Mave 2 |
|||||||
Myresyre |
0,5c |
21,2aA |
0c |
8,9b,B |
<0,001 |
<0,001 |
<0,001 |
Mælkesyre |
4,9b,A |
16,0a,A |
4,7b,B |
6,4b,B |
0,001 |
<0,001 |
0,02 |
Eddikesyre |
3,7 |
3,6 |
4,4 |
4,4 |
0,14 |
0,97 |
|
Andrez |
0,4 |
0,3 |
0,1 |
0 |
0,04 |
0,55 |
|
a,b,c) |
Tal med forskellige bogstaver indenfor en række er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
A,B) |
Tal med forskellige bogstaver ved samme organiske syre indenfor en kolonne er statistisk sikkert forskellige (P < 0,05). |
Z andre) |
Koncentrationen af propionsyre, smørsyre, iso-smørsyre, iso-valeriansyre, valeriansyre, iso-capronsyre, capronsyre, heptansyre, sorbinsyre og ravsyre. |
I den øverste del af maven medførte groft formalet melfoder en højere koncentration af mælke-, eddike- og andre
I den øverste del af maven medførte tilsætning af en kombination af myre- og mælkesyre til foderet en statistisk sikker højere koncentration af myresyre, men øgede kun koncentrationen af mælkesyre statistisk sikkert hos grisene fodret med pelleteret foder. Tilsætning af organiske syrer til foderet resulterede i en statistisk sikker lavere koncentration af eddikesyre i den øverste del af maven. I den nederste del af maven medførte tilsætning af en kombination af myre- og mælkesyre til foderet en statistisk sikker højere koncentration af myresyre, men koncentrationen var statistisk sikkert lavere hos grisene fodret med groft formalet melfoder (gruppe 4) sammenlignet med grisene fodret med fint formalet pelleteret foder (gruppe 2). I den nederste del af maven var koncentrationen af mælkesyre statistisk sikkert højere hos grisene fodret med fint formalet pelleteret foder tilsat
Hos grisene fodret med melfoder var der generelt en statistisk sikkert lavere koncentration af mælkesyre i den nederste del af maven i forhold til den øverste. Det samme var tilfældet for myresyre hos de melfodrede grise, hvor der var tilsat myresyre til foderet (gruppe 4).
Figur 2. Repræsentative T-RFLP profiler for den øverste del af maven for grise fodret med de forskellige foderblandinger. Hver top repræsenterer en eller flere bakterier
T-RFLP
Der blev fundet en større mikrobiel diversitet (flere toppe) i maveindhold fra grise fodret med foder uden
Figur 3. Repræsentative T-RFLP profiler for den nederste del af maven for grise fodret med de forskellige foderblandinger. Hver top repræsenterer en eller flere bakterier
Som supplement til figur 2 og 3 er angivet Dice koefficienter i tabel 10. Koefficienterne var generelt høje, hvilket antyder, at mikrofloraens sammensætning var ens indenfor den samme gruppe af grise. Fodring med groft formalet melfoder sammenlignet med fint formalet pelleteret foder resulterede i statistisk sikkert højere Dice koefficient, som blev observeret i begge segmenter af maven. Tilsætning af syre til foderet reducerede statistisk sikkert Dice koefficienten i den øverste del af maven og øgede koefficienten i den nederste del af maven.
Tabel 10. Dice koefficienter, der udtrykker graden af ensartethed af den mikrobielle sammensætning i den øverste og nederste del af maven1
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
P-værdi |
|||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
|
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Form |
Syre |
Øverste del af maven |
0,632 |
0,443 |
0,585 |
0,531 |
0,05 |
<0,001 |
Nederste del af maven |
0,587 |
0,646 |
0,648 |
0,652 |
0,001 |
<0,001 |
1 |
Dice koefficienter varierer mellem 0 og 1, se teksten for detaljer vedr. beregning. |
Multivariat analyse
I den øverste del af maven viste den multivariate variansanalyse statistisk sikker effekt af fint formalet pelleteret sammenlignet med groft formalet melfoder, ligesom der var statistisk sikker effekt af syretilsætning. Disse forskelle blev bekræftet ved en principal komponent analyse (PCA), figur 4a og 4b.
Figur 4a. Loadings for udvalgte variable målt i den øverste del af maven hos grisene fodret med de 4 forskellige foderblandinger (se teksten for detaljer). Andre: koncentration af propion-, iso-smør-, smør-, iso-valerian-, valerian-, iso-capron-, capron, heptan-, sorbin-, og ravsyre
Figur 4b. 95%-konfidensintervallerne for scores (pH, tørstof, sedimentation, mælkesyrebakterier, enterobakterier, gær, eddikesyre, myresyre, mælkesyre og andre organiske syrer) i den øverste del af maven for grisene fodret med de forskellige foderblandinger.
Tørstofindholdet var ikke overraskende korreleret til sedimentationsegenskaberne (punkterne tæt sammen). Ligeledes var antallet af enterobakterier korreleret til pH, hvilket betyder, at et højere pH ligeledes vil medføre flere enterobakterier. Ved at kombinere figur 4a og 4b bliver det tydeligt, at det, der adskiller grisene fodret med groft formalet melfoder fra grisene fordret med fint formalet pelleteret foder, er et højere tørstofindhold samt en højere koncentration af
Også i den nederste del af maven viste den multivariate variansanalyse statistisk sikker effekt af foderets form og tilsætning af
Figur 5a. Loadings for udvalgte variable målt i den nederste del af maven hos grisene fodret med de 4 forskellige foderblandinger (se teksten for detaljer). Andre: koncentration af propion-, iso-smør-, smør-, iso-valerian-, valerian-, iso-capron-, capron, heptan-, sorbin-, og ravsyre
Figur 5b. 95%-konfidensintervallerne for scores (pH, tørstof, sedimentation, mælkesyrebakterier, enterobakterier, gær, eddikesyre, myresyre, mælkesyre og andre organiske syrer) i den nederste del af maven for grisene fodret med de forskellige foderblandinger
Generel diskussion
I denne undersøgelse blev der ikke fundet en statistisk sikker forskel i grisenes produktivitet afhængig af, hvilken foderblanding, de fik. Dette er i modsætning til tidligere undersøgelser, hvor det flere gange er påvist, at tilsætning af
At smågrise fodret med melfoder skulle have et større tarmsæt end grise fodret med pelleteret foder kunne ikke bekræftes som årsagen til forskelle i produktivitet. Den observerede forskel på vægten af maven var ikke tilstrækkelig til at give udslag i en forskel i produktivitet. En mere sandsynlig årsag til de svingende produktionsresultater ved sammenligning af melfoder og pelleteret foder hos smågrise er derfor, at fodring med melfoder resulterer i en bedre mave-tarm-sundhed sammenlignet med pelleteret foder. Pelleteret foder vil stort set altid have en finere partikelfordeling sammenlignet med melfoder. Et mere fint formalet foder vil medføre en bedre udnyttelse af næringsstofferne i foderblandingen og dermed en bedre produktivitet. Dette forudsætter imidlertid et lavt smittepres med skadelige bakterier. Det vil sige, at hvis der er et større smittepres med skadelige bakterier i det omgivende miljø kan der forventes en bedre produktivitet på melfoder.
I dette forsøg blev der fundet en markant forskel i maveindholdets konsistens, afhængig af, om smågrisene blev fodret med groft formalet melfoder eller fint formalet pelleteret foder. Når der blev fodret med groft formalet melfoder, fik maveindholdet en anden konsistens udtrykt som minimal sedimentation i en væske- og faststoffase og en højere tørstofkoncentration. Maveindholdet hos de melfodrede grise var med andre ord mere havregrødsagtigt sammenlignet med det meget flydende maveindhold hos grisene fodret med fint formalet pelleteret foder, figur 6. Forskellene i maveindholdets konsistens skyldes alene forarbejdningen af foderet, idet vandoptaget før slagtningen af grisene var knyttet til foderindtaget, hvorfor det kan udelukkes, at forskellene i maveindholdets konsistens skyldes forskelle i vandindtaget.
Figur 6. Konsistensen af maveindhold hos smågrise fodret med henholdsvis fint formalet pelleteret foder og groft formalet melfoder
Denne forskel i maveindholdets konsistens kan antageligt forklare, at maverne var tungere hos smågrisene fodret med melfoder. Et mere sammenhængende maveindhold med et højere tørstofindhold vil alt andet lige kræve en større muskelmasse til at blande og forarbejde maveindholdet og derved resultere i en tungere mave end hos grise fodret med fint formalet pelleteret foder, hvor der er et mere flydende maveindhold. Dette vil ligeledes kunne forklare det højere tørstofindhold i maven hos de melfodrede grise. Det er fundet, at en øget mavemotilitet forårsager en større trykgradient mellem maven og tolvfingertarmen. Dette vil medføre tømning af væske fra maven og ud i tolvfingertarmen og dermed øge tørstofindholdet i maven [17].
Forskelle i maveindholdets konsistens kan endvidere forklare tendensen til færre forandringer i den hvide del af maven hos grisene fodret med groft formalet melfoder. Et flydende maveindhold, som observeret hos grisene fodret med fint formalet pelleteret foder, kan medføre tilbagestrømning af fx galde og andre irriterende stoffer fra den nederste til den øverste del af maven, hvor sådanne stoffer kan skade den relativt ubeskyttede hvide del af maven.
Lagdelingen af maveindholdet hos grise fodret med groft formalet melfoder opstår på grund af maveindholdets havregrødsagtige konsistens. Når maveindholdet har en mere fast konsistens forhindres, at den endogene sekretion af saltsyre i maven bevæger sig fra den nederste til den øverste del af maven. Dette medfører et højere pH i den øverste del af maven hos grisene fodret med groft formalet melfoder, hvilket i teorien skulle give et bedre miljø for mikrobiel vækst. Dette stemmer imidlertid ikke helt overens med, at der ikke blev fundet flere mælkesyrebakterier i den øverste del af maven hos grisene fodret med melfoder sammenlignet med grisene, der fik pelleteret foder. På den anden side blev der fundet et højre indhold af enterobakterier og en tendens til mere gær i den øverste del af maven hos grisene fodret med groft formalet melfoder.
Flere bakterier i maven resulterede i, at der blev fundet en højere koncentration af mælke-, eddike- og andre
En mulig forklaring på den lavere koncentration af organiske syrer i den nederste del af maven hos grisene fodret med groft formalet melfoder kunne være en større absorption af organiske syrer ved et lavt pH. Ved pH lavere end 4 er de fleste af de
Et højt indhold af organiske syrer i kombination med et lavt pH hindrer vækst af enterobakterier, hvilket forklarer reduktionen i antallet af enterobakterier fra den øverste til den nederste del af maven hos grisene fodret med melfoder.
Tilsætning af 1% mælkesyre og 1% myresyre til foderet til smågrise påvirkede som forventet ikke konsistensen af maveindholdet eller indholdet af tørstof i smågrisenes mave-tarm-kanal. Derimod medførte tilsætning af organiske syrer en reduktion af pH i maveindholdet og den forreste tredjedel af tyndtarmen. Dette i kombination med den højere koncentration af
Denne afprøvning har således bekræftet resultaterne fra en tidligere afprøvning [5], at melfoder til smågrise ikke har samme klare effekt på mikrofloraens sammensætning som det gentagne gange er set hos slagtesvin [4], [14]. En mulig forklaring kunne være, at smågrises mave-tarm-kanal ikke er udviklet i samme grad som hos et slagtesvin, og at det mikrobielle miljø i mave-tarm-kanalen ikke har opnået samme stabilitet og omfang som hos ældre grise.
Denne undersøgelse har vist, at det er vigtigt med en høj koncentration af
Endvidere er det vist, at tilsætning af 1% mælkesyre og 1% myresyre i foderet til smågrise reducerede antallet af enterobakterier i maven, og en sådan reduktion medførte, at antallet af enterobakterier også var reduceret længere nede i mave-tarm-kanalen, i dette tilfælde den sidste del af tyktarmen.
Konklusion
Samlet set har afprøvningen vist, at groft formalet melfoder påvirkede de fysisk-kemiske forhold i maven hos smågrise på samme måde som tidligere observeret hos slagtesvin. Effekten på det mikrobielle økosystem i maven var dog ikke så markant som tidligere fundet hos slagtesvin.
Til smågrise med problemer med Salmonella eller E. coli er det bedste råd derfor at bruge en høj koncentration af
Referencer
[1] |
Hansen, C. F. (2004) Choice of dry feed influences gastric conditions, incidence of Salmonella and performance in growing-finishing pigs. The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen |
[2] |
Mikkelsen, L. L. og Jensen, B. B. The stomach as a barrier that reduces the occurence of pathogenic bacteria in pigs. Ball, R. O. 2, 66-68. 2003. Banff, AB, Canada, University of Alberta. Proceedings of the 9th International Symposium on Digestive Physiology in Pigs, May 14-17 |
[3] |
van Winsen, R. L. (2001) Contribution af fermented feed to porcine gastrointestinal microbial ecology: Influence on the survival of Salmonella. Utrecht University, Faculty of Veterinary Medicine,Department of the Science of Food of Animal Origen, The Netherlands |
[4] |
Hansen, C. F., Bach Knudsen, K. E. og Jensen, B. B. (2004) Maven som barriere mod Salmonella hos slagtesvin fodret med groft formalet melfoder. Meddelelse nr. 661. Landsudvalget for Svin |
[5] |
Jørgensen, L., Kjærsgaard, H. D., Wachmann, H., Jensen, B. B. og Bach Knudsen, K. E. (2002) Salmonella-begrænsende foder til smågrise - effekt af foderets form og af tilsætning af mælkesyre på forekomst af Salmonella, Lawsonia, mave-tarmsundhed og produktivitet. Meddelelse nr. 543. Landsudvalget for Svin |
[6] |
Hansen, C. F. (2000) Firmaprodukter til smågrise -fu01, blodprodukter og endosan. Meddelelse nr. 465. Landsudvalget for Svin |
[7] |
Johansen, M., Jørgensen, L., Bækbo, P., Wachmann, H. og Møller, K. (2003) Melfoders effekt på regional tarmbetændelse (lawsonia). diarré og produktivitet (7-100 kg). Meddelelse nr. 596. Landsudvalget for Svin |
[8] |
Johansen, M., Jørgensen, L., Bækbo, P., Wachmann, H. og Møller, K. (2005) Melfoders effekt på Lawsonia, diarré og produktivitet. Meddelelse nr. 685. Landsudvalget for Svin |
[9] |
Kjærsgaard, H. D., Jørgensen, L., Johansen, M., Jensen, B. B. og Bach Knudsen, K. E. (2002) Effekt af melfoder og pelleteret foder til søer og smågrise på forekomst af salmonella, lawsonia produktivitet og mave- og tarmsundhed. Meddelelse nr. 565. Landsudvalget for Svin |
[10] |
Olsen, L. E. og Maribo, H. (1999) Firmaprodukter og foder til smågrise - igalac, fut og bokashi f. Meddelelse nr. 433. Landsudvalget for Svin |
[11] |
Anonymous (2002) Fokus på Normer for Næringsstoffer, 7. udgave. Landsudvalget for Svin |
[12] |
Nielsen, E. K. og Ingvartsen, K. L. (2000) Effects of cereal disintegration method, feeding method and straw as bedding on stomach characteristics including ulcers and performance in growing pigs. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science 50: 30-38 |
[13] |
Leser, T. D., Lindecrona, R. H., Jensen, T. K., Jensen, B. B. og Moller, K. (2000) Changes in bacterial community structure in the colon of pigs fed different experimental diets and after infection with Brachyspira hyodysenteriae. Applied and Environmental Microbiology 66: 3290-3296 |
[14] |
Jørgensen, L., Dahl, J., Jensen, B. B. og Poulsen, H. D. (1999) Effekt af ekspandering, pelletering og formalingsgrad på salmonella, produktionsresultater og mave-tarm-sundhed hos slagtesvin samt fytaseaktivitet og vitaminstabilitet i foder. Meddelelse nr. 426. Landsudvalget for Svin |
[15] |
Hansen, C. F., Kjærsgaard, H. D., Bach Knudsen, K. E. og Jensen, B. B. (2002) Effekt af melfoder og Porzyme 9300 på salmonella, mave-tarm-sundhed og produktivitet hos slagtesvin. Meddelelse nr. 558. Landsudvalget for Svin |
[16] |
Maribo, H., Jensen, B. B. og Hedemann, M. S. (2000) Forskellig dosering af organiske syrer til smågrise. Meddelelse nr. 469. Landsudvalget for Svin |
[17] |
Low, A. G. (1990) Nutritional regulation of gastric secretion, digestion and emptying. Nutrition Research Reviews 3: 229-252 |
Deltagere: Mai Britt Friis Nielsen
Afprøvning: 794
Appendiks 1
Foderets råvaresammensætning, procent
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
Hvede |
73,84 |
70,28 |
73,84 |
70,28 |
Fiskemel LT |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
10,00 |
Antigenfri sojaprotein HP 310 |
8,49 |
9,09 |
8,49 |
9,09 |
Vegetabilsk fedt |
2,97 |
3,50 |
2,97 |
3,50 |
Melasse |
1,00 |
1,00 |
1,00 |
1,00 |
Monocalciumfosfat |
1,06 |
1,07 |
1,06 |
1,07 |
Foderkridt |
0,65 |
0,65 |
0,65 |
0,65 |
Fodersalt |
0,39 |
0,39 |
0,39 |
0,39 |
Vitaminer og mineraler |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
0,36 |
L-Lysinhydrochlorid |
0,53 |
0,52 |
0,53 |
0,52 |
L-Tryptofan 15 |
0,40 |
0,40 |
0,40 |
0,40 |
L-Treonin |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
0,21 |
DL-Methionin |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
Mælkesyre, 80% |
- |
1,25 |
- |
1,25 |
Myresyre, 85% |
- |
1,18 |
- |
1,18 |
Foderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer, gennemsnit af 3 analyser
|
Fint formalet pelleteret foder |
Groft formalet melfoder |
||||||
|
Gruppe 1 |
Gruppe 2 |
Gruppe 3 |
Gruppe 4 |
||||
|
Piller |
Piller + syre |
Mel |
Mel + syre |
||||
|
Garanti |
Analyse |
Garanti |
Analyse |
Garanti |
Analyse |
Garanti |
Analyse |
FEsv/100 kg |
119 |
116 |
119 |
116 |
119 |
117 |
119 |
119 |
Råprotein, % |
20,3 |
19,5 |
20,2 |
19,4 |
20,3 |
20,1 |
20,2 |
20,5 |
Råfedt, % |
5,9 |
5,4 |
6,1 |
5,8 |
5,8 |
5,4 |
6,2 |
6,4 |
Aske, % |
5,9 |
5,0 |
5,7 |
4,9 |
5,8 |
5,1 |
5,9 |
5,4 |