17. oktober 2005

Meddelelse Nr. 715

Firmaprodukter til smågrise: Feed ADD-s

Aromaproduktet Feed ADD-s blev afprøvet til smågrise med 2 kg pr. ton i fravænningsfoderet og smågrisefoderet. Feed ADD-s påvirkede ikke produktionsværdien målt i forhold til kontrolgrup-pen.

Aromaproduktet Feed ADD-s blev afprøvet til smågrise (8-30 kg). Afprøvningen blev gennemført med en kontrolgruppe (gruppe 1) og en forsøgsgruppe (gruppe 2), der fik Feed ADD-s i doseringen 2 kg pr. ton. Der indgik i alt ca. 370 grise pr. gruppe og der var 16 gentagelser.

Produktionsværdien pr. gris blev beregnet ud fra daglig tilvækst og foderudnyttelse ved samme pris pr. FEsv for begge grupper i perioden efter fravænning.

I modsætning til en tidligere afprøvning blev der i denne afprøvning ikke fundet effekt på produktionsværdien af at tilsætte Feed ADD-s i doseringen 2 kg pr. ton. Med baggrund i resultaterne i denne afprøvning kan det ikke anbefales at tilsætte Feed ADD-s til smågrisefoderet i den valgte dosering.

Baggrund

De danske svineproducenter tilbydes mange nye produkter. For at svineproducenterne kan vurdere det økonomiske udbytte af at anvende tilsætningsstoffer, er det nødvendigt at kende produkternes effekt på produktionsresultaterne.

Produktet Feed ADD-s, der indgår i denne afprøvning, er et aromaprodukt, som består af planteekstrakter på bærestof. Den forventede effekt af Feed ADD-s er en forøget foderoptagelse. Produktet er tidligere afprøvet under navnet Pioneer Feed ADD-s og gav en signifikant forbedring i produktionsværdien hos smågrise med en dosering på 2 kg pr. ton [1]. Der er også tidligere gennemført en afprøvning med produktet til slagtesvin, men her blev ikke fundet en effekt på produktionsværdien [2].

Denne afprøvning omfatter både smågrise og slagtesvin. Den del af afprøvningen, der rapporteres i denne meddelelse, omfatter perioden fra fravænning og indtil ca. 30 kg, hvor Feed ADD-s blev tilsat smågrisefoderet med 2 kg/ton. Størstedelen af smågrisene fortsatte behandlingen i slagtesvinestalden, hvor forsøgsfoderet blev tilsat 1 kg Feed ADD-s pr. ton. Afprøvningen vedrørende slagtesvin er rapporteret i meddelelse 716 [3].

Formålet med denne afprøvning var at teste tilsætning af Feed ADD-s til smågrise målt på produktionsværdien. Effekten blev primært målt på produktionsværdien beregnet på baggrund af produktionsresultaterne: daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse. Som sekundære parametre blev sygdomsbehandling og dødelighed registreret.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på forsøgsstation Grønhøj, der havde konventionel sundhedsstatus. Smågrisene blev  fravænnet ved 4-5 ugers alderen. Hver smågrisestald indeholdt 8 stier med helt eller delvist spaltegulv. I staldene med delvist spaltegulv var der overdækning. Der var én foderautomat med 4 ædepladser og én drikkekop pr. sti. Der blev indsat grise i 16 stier á ca. 23 grise pr. gruppe, i alt ca. 370 grise pr. behandling.

Startvægten var i gennemsnit  8 kg, vægt efter tre uger var 12,6 kg og den gennemsnitlige afgangsvægt var 30,3 kg. Forsøgsdesign er vist i tabel 1.

Tabel 1. Forsøgsdesign og dosering af Feed ADD-s til smågrise

Gruppe

1

2

Firma

-

P. Brøste A/S

Produkt

Kontrol

Feed ADD-s

Smågrise

-

2 kg pr. ton

Foder

Foderblandingerne i alle grupper var optimeret således, at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan var 5 pct. over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af råprotein. Foderets indhold af øvrige næringsstoffer var optimeret i henhold til gældende normer [4]. Alle blandinger blev produceret hos Aarhusegnens Andel. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader Celsius. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 1. Feed ADD-s blev ved foderproduktionen tilsat direkte i blanderen.

Til afprøvningen blev leveret Feed ADD-s fra 3 forskellige batches. De 3 batches blev anvendt i den rækkefølge, de blev leveret. Brøste startede tilsætning af Microtracer til Feed ADD-s midt i den periode, hvor afprøvningen forløb. Der blev i forsøgsfoderet genfundet Microtracer i de batches, hvor der var tilsat en tilstrækkelig mængde Feed ADD-s med Microtracer (tabel 2). Et enkelt af batchene blev leveret på et tidspunkt så holdbarheden på 13 uger blev overskredet før den sidste produktion af slagtesvinefoder foregik, men dette skyldtes, at der ikke på forhånd var givet retningslinier om sidste anvendelsesdato for produktet.

Tabel 2. Oversigt over brug af de forskellige batches af Feed ADD-s og indhold af sporstof

Foder til afprøvning
Gruppe 2 forsøg

Foderleverance

Feed ADD-s batch nr.

Microtracer® i Feed ADD-s

Microtracer ®
i forsøgsfoder

Fravænning

1

11965

Ja

Ja

Smågrise

1

11481

Nej

Ikke analyseret

(Meddelelse nr. 715)

2

11965 (90%)
11481 (10%)

Ja
Nej

Ja

Slagtesvin
(Meddelelse nr. 716 )

1

11965 (7%)
11482 (93%)

Ja
Nej

Nej *

 

2

11482

Nej

Nej

 

3

11482

Nej

Nej

 

4

11482

Nej

Nej

*  kan ikke identificeres i så lille dosering

Ved hver foderlevering blev alle foderblandinger analyseret for energiindhold (FEsv), råprotein, lysin, methionin, cystin og treonin samt for indhold af calcium og fosfor.

Produktionsværdi

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst * kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv * kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (5,99 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i fem år (1. september 1999 – 1. september 2004) for 7 kg’s grise (218 kr. pr. gris, +/÷ 8,06 kr. pr. kg) samt 30 kg’s grise (358 kr. pr. gris, + 5,22/÷ 5,06 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder er gennemsnittet af fem år (1. september 1999 – 1. september 2004) for fravænningsfoder: 2,61 kr. pr. FEsv og for smågrisefoder: 1,50 kr. pr. FEsv.

Den aktuelle produktionsværdi kunne ikke beregnes, da firmaet ikke har opgivet markedsprisen for produktet.

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter, og dødelighed og behandlinger for diarré som sekundære parametre. Data er korrigeret for vægt ved indsættelse. De to grupper blev sammenlignet med hinanden med en model med følgende variable: hold, sektion og gruppe. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers samt analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procents niveau. Resultaterne er vist som korrigeret gennemsnit for hver gruppe.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyserne af næringsstofindholdet i fravænnings- og smågrisefoderet viste, at blandingerne overholdt næringsstofnormerne [4]. Kontrolgruppens fravænningsfoder havde et lavere indhold af lysin, methionin, methionin+ cystin og treonin end beregnet, men som følge af den ekstra dosering af de fem aminosyrer (+5% i forhold til normen) har blandingen overholdt næringsstofnormerne (appendiks 3).

Sundhed

Der var ikke forskel i dødelighed eller frekvensen af behandlinger for diarré mellem grupperne. Den gennemsnitlige dødelighed var 3,9 pct. og summen af døde grise og grise udtaget på grund af sygdom var 7,1 pct. Samlet for de to grupper blev der i gennemsnit behandlet i 0,8 dage pr. gris for diarré, hvoraf størstedelen (0,7 dage) var før mellemvejning. Denne afprøvning er designet til at undersøge effekten af Feed ADD-s på produktionsværdien. Det kræver mange flere gentagelser at vurdere effekten af Feed ADD-s på diarré og dødelighed, da variationen i disse parametre er meget større end produktionsværdien. Derfor kan små forskelle i diarré og dødelighed ikke testes med dette forsøgsdesign.

Produktionsresultater

Tabel 3 viser produktionsresultaterne. Resultaterne er angivet for vækstperioden 4-7 uger, 7-11 uger samt for hele afprøvningsperioden (4-11 uger).

Tabel 3. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Feed ADD-s

Antal gentagelser

16

16

Fravænning til mellemvejning, 4-7 uger

Tilvækst (g/dag)

213

229

Daglig foderoptagelse (FEsv)

0,33

0,33

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,55

1,48

Mellemvejning til afgang, 7-11 uger

Tilvækst (g/dag)

646

638

Daglig foderoptagelse (FEsv)

1,17

1,15

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,80

1,81

Hele vækstperioden, 4 – 11 uger

Tilvækst (g/dag)

456

460

Daglig foderoptagelse (FEsv)

0,80

0,79

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,75

1,73

Produktionsværdien er beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater. Produktionsværdien ved 5-års priser fremgår af tabel 4.

Tabel 4. Produktionsværdi

Gruppe

1

2

Produkt

Kontrol

Feed ADD-s

Produktionsværdi ved 5-års priser1

Kr./gris

67,7

68,1

Indeks

100

101

1)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem gruppe 1 og 2 skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 4,4 kr. pr. gris eller minimum 6,5 indekspoint for, at der er tale om en statistisk sikker forskel.

Der blev ikke fundet en statistisk sikker effekt på produktionsværdien ved at tilsætte 2 kg Feed ADD-s pr. ton i fravænnings- og smågrisefoderet sammenlignet med kontrolgruppen.

Konklusion

Samlet viste afprøvningen, at der ikke var statistisk sikker forskel i produktionsværdien imellem kontrolgruppen og gruppen, hvor foderet blev tilsat Feed ADD-s i de valgte doseringer. Det kan derfor ikke anbefales at tilsætte Feed ADD-s til smågrisefoder i den afprøvede dosering.

Referencer

[1]

Maribo, H. 2003.: Firmaprodukter til smågrise: Pioneer Feed ADD-s, benzoesyre samt Ropadiar alene og i kombination med Greenacid LBF. Medd. nr. 577. Landsudvalget for Svin.

[2]

Maribo, H. 2003,: Firmaprodukter til slagtesvin: Pioneer Feed ADD-s til slagtesvin. Medd. nr. 604. Landsudvalget for Svin.

[3]

Maribo, H. 2005,: Firmaprodukter til slagtesvin: Feed ADD-s til slagtesvin. Medd. nr. 716. Landsudvalget for Svin.

[4]

FOKUS PÅ Normer for Næringsstoffer, 2004, Landsudvalget for Svin.


Deltagere
Landbrugsteknikere Ernst Nielsen og Jens Ove Hansen, Landsudvalget for Svin.
Statistiker Verner Ruby, Landsudvalget for Svin.

Afprøvning: 798


Appendiks 1

Fravænnings- og smågrisefoder, råvaresammensætning i pct.

 

Fravænningsfoder
(6-9 kg)

Smågrisefoder
(9-30 kg)

Råvarer

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 1

Gruppe 2

Hvede

60,01

60,01

62,78

62,44

Byg

7,63

7,30

7,00

7,00

Antigenfrit sojaprotein

10,75

10,80

-

-

Afskallet sojaskrå

-

-

7,50

7,50

Sojaskrå, toasted

-

-

7,50

7,50

Fiskemel LT

10,00

10,00

-

-

Fiskemel alm.

-

-

7,71

7,77

Vallepulver/Perlac

5,00

5,00

-

-

Vegetabilsk fedt

2,63

2,71

2,70

2,79

Melasse

1,00

1,00

1,50

1,50

Monocalciumfosfat MCP 22,7%

0,92

0,92

0,64

0,64

Foderkridt

0,65

0,65

1,24

1,23

L-lysinhydrochlorid 98%

0,40

0,40

0,38

0,38

DL-methionin 100%

0,06

0,06

0,07

0,07

L-treonin 98,5%

0,14

0,14

0,15

0,15

L-tryptofan 15%

0,29

0,29

0,18

0,18

DV vit. Gysse u. aroma

0,35

0,35

-

-

DV vit. SMÅ 100 EFYT

-

-

0,27

0,27

Fodersalt       

0,17

0,17

0,38

0,38

Feed ADD-s

-

0,20

-

0,20

Appendiks 2

Produktbeskrivelse angivet på baggrund af oplysninger fra firmaet.

Produktnavn

Feed ADD-s

Leverandør

 

Brøste A/S
Lundtoftegårdsvej
2800 Lyngby
Tlf.:45 26 34 12
Fax.: 45 93 15 18
Hjemmeside/e-mail: www.broste.dk

Indhold

Feed ADD-s er et aromastof på tør form, der indeholder planteekstrakter på bærestof.

Pris

Ikke oplyst.

Appendiks 3

Foderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

 

Fravænningsfoder
(6-9 kg)

Smågrisefoder
(9-30 kg)

Gruppe

-

1

2

-

1

2

 

Beregnet

Analyseret1 

Beregnet

Analyseret1 

FEsv pr. 100 kg

118

116

116

115

115

114

Råprotein, pct.

21,2

19,5

20,7

19,8

19,9

19,9

Lysin, g/kg

14,8

13,6

14,5

13,4

13,3

13,6

Methionin, g/kg

4,7

4,1

4,4

4,2

4,0

4,0

Meth.+cyst., g/kg

8,0

7,2

7,4

7,4

7,1

7,2

Treonin, g/kg

9,1

8,5

8,8

8,4

8,2

8,4

Calcium, g/kg2 

8,5

8,1

7,9

10,0

9,8

9,4

Fosfor, g/kg2 

7,3

6,7

6,7

6,1

5,9

6,2

1)  Gennemsnit af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.
2)  Én analyse.


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 17. oktober 2005

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring