17. januar 2006

Meddelelse Nr. 729

Test af smågriseblandinger fra Hamlet Protein

Blandinger sammensat af Hamlet Protein uden fiskemel med HP300 og HP200 gav ikke forskel i produktionsværdi i.fht en kontrolblanding. Blandinger fra Hamlet Protein var dyrere og den faktiske produktionsværdi var 9% lavere end for kontrolholdet.

Formålet med afprøvningen var at undersøge de produktionsmæssige konsekvenser af at anvende alternativer til fiskemel. En kontrolblanding med fiskemel blev sammenlignet med en blanding sammensat af Hamlet Protein.

Hamlets fravænningsblanding (første to uger efter fravænning: 8-12kg) bestod af HP 300 og kartoffelproteinkoncentrat, var tilsat syreprodukterne Bio*pro (1% tør syre –ca 50% syre konc.) og calciumformiat (0,8%), og kornandelen, der for alle komponenter var varmebehandlet, bestod af 15% majs, 10% byg og 10% nøgen havre. Kontrolfoderet indeholdt 10% fiskemel og var ikke tilsat syre, kornandelen var 7% byg og 60% hvede. De væsentligste forskelle i smågriseblandingerne (sidste fire uger: 12-31kg) var, at der i kontrolfoderet blev brugt 10% afskallet sojaskrå og 10% sojaskrå samt 5% fiskemel som proteinkilde. I smågriseblandingerne var proteinkilderne i blandingen sammensat af Hamlet Protein 8% HP 200 og 15% afskallet sojaskrå.

Analyserne af foderet viste at kontrolfoderet overholdt normerne, mens Hamlet Protein´s blandinger havet lavere indhold af methionin i fravænningsblandingen og et lavere indhold af lysin og methionin i smågriseblandingen i forhold til normen.

Der var ikke forskel i produktionsværdi imellem grupperne, men blandingerne sammensat af Hamlet Protein var dyrere end kontrolblandingerne, hvilket medførte, at den faktiske produktionsværdi var 9% lavere for de grise, der fik blandingerne fra Hamlet Protein.

Baggrund

Der sker løbende en udvikling af nye proteinkilder til grise. Hamlet Protein har igennem mange år markedsført og udviklet forskellige enzymatisk behandlede sojaproteinprodukter. Med udgangspunkt i de to produkter HP 300 og HP 200 sammensatte Hamlet Protein en fravænnings- og en smågriseblanding til smågrise, som blev testet i denne afprøvning.

Afprøvningen kan ikke sige noget om, hvorvidt de enkelte testede komponenter har en effekt på smågrisenes produktivitet. Derimod kan resultatet sige noget om, hvordan grisene voksede på blandinger, hvor de testede proteinkilder blev tilsat, idet de testede proteinkilder ikke direkte kunne erstatte en anden komponent eller kunne ”hældes oveni” kontrolfoderet.

Formål

Formålet med afprøvningen var at undersøge de produktionsmæssige konsekvenser af at bruge en foderblanding uden fiskemel, men med sojaproteinkoncentrat (HP 200 og HP 300) fra Hamlet Protein.

Effekten blev målt på produktionsresulta­terne daglig tilvækst, foderoptagelse og foderudnyttelse som primære parametre. Som sekundære parametre blev målt antallet af diarrébehandlinger og dødelighed.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj, der er en SPF besætning, der indkøber grise ved 5-ugers alderen. Afprøvningen blev gennemført i smågrisestaldene. Hver stald indeholdt otte stier, hvori der gennemsnitligt var 23 grise pr. sti. Stierne var indrettet med enten fuldspaltegulv eller som to-klimastier med delvist spaltegulv. Stierne var 210 cm brede og 350 cm lange, og de var ligeligt fordelt på hver side af midtergangen. Der var én foderautomat med krybbeadskillelse og én drikkekop i hver sti.

Grisene blev indsat ved en gennemsnitlig vægt på 8,2 kg. Ved mellemvejning efter to uger, hvor der blev skiftet fra fravænningsblanding til smågriseblanding, var gennemsnitsvægten 12,2 kg. Seks uger efter indsættelse blev grisene overført til slagtesvinestalden ved en gennemsnitlig vægt på 31,0 kg.

Foder

Hamlet Protein designede selv sammensætningen af blandingerne til de fravænnede grise og smågrisene. Ud over HP 300 og kartoffelproteinkoncentrat blev fravænningsblandingen tilsat syreprodukterne Bio*pro (1% tør ca. 50% konc.) og calciumformiat (0,8%), og kornandelen, der for alle komponenter var varmebehandlet, bestod af 15% majs, 10% byg og 10% nøgen havre. Kontrolfoderet indeholdt 10% fiskemel og var ikke tilsat syre, kornandelen var 7% byg og 60% hvede. De væsentligste forskelle i smågriseblandingerne var, at der i kontrolfoderet blev brugt 10% afskallet sojaskrå og 10% sojaskrå samt 5% fiskemel som proteinkilde. I blandingerne sammensat af Hamlet Protein var proteinkilderne 8% HP 200 og 15% afskallet sojaskrå. Begge kontrolblandinger blev optimeret med 5% ekstra lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan, for at tage højde for udsving i råvarernes indhold af protein. Foderblandingernes sammensætning fremgår af appendiks 1. En beskrivelse af HP 200 og HP 300 fremgår af appendiks 2.

De priser der blev brugt ved beregningen af den faktiske produktionsværdi var et gennemsnit af det seneste halve års priser. Pris LT-fiskemel: 515 kr. pr. 100kg, almindelig fiskemel: 460 kr. pr. 100kg, HP 200: 420 kr. pr. 100kg og HP 300: 450 kr. pr. 100kg.

Proteinkilder i fravænningsfoder (første 2 uger efter fravænning)

Gruppe

1

4

Fiskemel

10

-

Vallepulver

5

8

Kartoffelproteinkoncentrat

-

5

HP 300

11

13

 

Proteinkilder i smågrisefoder (sidste 4 uger efter fravænning)

Gruppe

1

4

Fiskemel

5

-

HP 200

-

8

Afskallet sojaskrå

10

15

Sojaskrå

10

-

Alle blandinger blev fremstillet ad to gange på Aarhusegnens Andel.

Ved hver produktion af foder blev der udtaget prøver til analyse for indhold af energi (FEsv), lysin, methionin, cystin og treonin samt calcium og fosfor.

Grisene blev fodret ad libitum, og foderskiftet foregik over 4-5 dage.

Registreringer

Alle registreringer foregik på stiniveau. Grisene blev vejet ved indsættelse, ved foderskift to uger efter indsættelse (mellemvejning), og ved afslutning af forsøget seks uger efter indsættelse. Ved mellemvejning og afgang fra smågrisestaldene blev forbrugt foder gjort op. Desuden blev der registreret dødelighed og antallet af dage, grisene blev behandlet for diarré.

Produktionsværdi

Produktionsværdien baseret på et gennemsnit af de seneste fem års priser for smågrise (2000-2005) blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) - (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien blev beregnet på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen. Prisen for 7 kg’s grise var 214 kr./kg, ± 8,52 kr./kg og for 30 kg’s grise 357 kr./kg, +5,08 kr. pr. kg (15-30 kg)/÷5,24 kr. pr. kg  (30-40 kg). De anvendte priser på fravænningsfoder var 2,74 kr. pr. FEsv og for smågrisefoder 1,52 kr. pr. FEsv.

De priser der blev brugt ved beregningen af den faktiske produktionsværdi var et gennemsnit af det seneste halve års priser (efterår 2005). Pris LT-fiskemel: 515 kr. pr. 100kg, almindelig fiskemel: 460 kr. pr. 100kg, HP 200: 420 kr. pr. 100kg og HP 300: 450 kr. pr. 100kg.

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: hold og gruppe. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers, og blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau. Data blev tjekket for normalfordeling og outliers.

Dødelighed og sygdomsbehandlinger var sekundære registreringer i afprøvningen.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Næringsstofindholdet i kontrolfoderet stemte overholdt næringsstofnormerne. I Hamlet Protein´s blandinger var indholdet af lysin 6% under normen i fravænningsblandingen, og indholdet af fordøjeligt lysin og methionin i smågriseblandingen var henholdsvis 7% og 16% under normen i smågriseblandingen [1], hvilket formentligt er en af årsagerne til, at grisenes produktivitet ikke var helt på højde med kontrolholdet i smågriseperioden.

Analyseresultaterne fremgår af appendiks 3.

Sundhed

Der var ikke forskel imellem grupperne mht. dødelighed eller behandlinger for diarré. Der blev i gennemsnit behandlet 2,2 dage pr. gris, heraf var de 2 dage behandlinger for diarré. I gennemsnit var der 10,4% af grisene, der døde (2,8%) eller blev udtaget. Det var specielt efter mellemvejning i første runde, at der døde og blev udtaget flest grise. Dette skyldtes, at behandling for diarré ikke slog igennem som følge af resistens mod de fleste typer antibiotika. Hvis data fra de første 4 hold blev udeladt var der 12 hold tilbage. I de 12 hold var den gennemsnitlige dødelighed 2% og antallet af udsatte grise var 6,2%. Der blev i gennemsnit behandlet 0,4 dage pr. gris; heraf var de 0,2 dage for diarré. Det påvirkede ikke konklusionen for produktionsværdien eller sygdomsbehandlinger og dødelighed, hvorvidt de 4 første hold blev taget ud eller ej og de er derfor bibeholdt i data.

Produktivitet

Produktionsværdien ved brug af Hamlet Proteins blanding var ikke højere end ved brug af kontrolfoderet. Der skulle være minimum 7 indeks point i forskel for at opnå en signifikant forskel (tabel 1).

Tabel 1. Produktionsresultater og produktionsværdi

Gruppe

1

2

Firma

Kontrol

Hamlet Protein

Antal hold indsat

16

16

Antal grise

374

374

Første 2 uger efter fravænning

Daglig tilvækst, g

270

290

Daglig foderoptagelse, FEsv

0,40

0,42

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,51

1,47

Fra 2 til 6 uger efter fravænning

Daglig tilvækst, g

571

553

Daglig foderoptagelse, FEsv

1,04

1,07

Foderudnyttelse,FEsv/kg tilvækst

1,83

1,93

Hele perioden

Daglig tilvækst, g

476

470

Daglig foderoptagelse, FEsv

0,84

0,86

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,77

1,84

Produktionsværdi

Kr. pr. gris*

70,6

67,6

Indeks

100

95

*

Der skal være en forskel mellem de to grupper på mindst 5,0 kr./gris svarende til 7 indekspoint for, at der er statistisk sikker forskel.

I en tidligere undersøgelse blev det fundet, at smågrise sagtens kan klare sig med foder, der ikke blev tilsat fiskemel uden, at det går ud over produktiviteten. I afprøvningen blev desuden fundet, at fiskemel kunne erstattes med en foderblanding, der prismæssigt var på niveau med kontrolblandingen [2].

Beregningen af de faktiske priser viser, at produktionsværdien reduceres med 9% ved brug af blandingerne sammensat af Hamlet Protein uden fiskemel, idet grisene ikke var i stand til at vokse hurtigere på blandingerne sammensat af Hamlet Protein (tabel 2). Dette var en effekt af både en lidt lavere produktivitet og en højere pris på blandingerne i gruppe 2. Prisen på foderblandingerne blev fastsat ud fra det seneste halve års gennemsnitspris (2005) for de enkelte råvarer, der indgik i blandingerne. Kontrolfoderets pris var 5-6 kr. dyrere end den reelt vil være under praktiske forhold, idet der er tilsat 5% ekstra af de fem første essentielle aminosyrer. Fravænningsblandingen sammensat af Hamlet Protein var 55 kr. dyrere pr. 100 kg og smågriseblandingen var 4 kr. dyrere pr. 100 kg end kontrolfoderet (inkl. ekstra aminosyrer). De priser der blev brugt ved beregningen af den faktiske produktionsværdi var for LT-fiskemel: 515 kr. pr. 100kg, almindelig fiskemel: 460 kr. pr. 100kg, HP 200: 420 kr. pr. 100kg og HP 300: 450 kr. pr. 100kg.

Tabel 2. Faktisk produktionsværdi baseret på blandingernes priser

Gruppe

1

2

Firma

Kontrol

Hamlet Protein

Kr. pr. gris*

76,2

67,9

Indeks

100

91

*

Der er ikke beregnet statistik på den faktiske produktionsværdi

Konklusion

Der var ikke forskel i produktionsværdi imellem grupperne, men blandingerne sammensat af Hamlet Protein var dyrere end kontrolblandingerne, og fordi grisene ikke var i stand til at vokse hurtigere på Hamlet Protein blandingerne, hvilket medførte, at den faktiske produktionsværdi var 9% lavere for de grise, der fik blandingerne sammensat af Hamlet Protein.

Referencer

[1]

Jørgensen, L. & P. Tybirk, 2005. Normer for næringsstoffer. Infosvin. Landsudvalget for Svin

[2]

Jørgensen, L. 2004. Smågrisefoder uden fiskemel. Meddelelse nr. 652, Landsudvalget for Svin.

    
Afprøvning:
850

Deltagere: Jens Ove Hansen, Landsudvalget for Svin


Appendiks 1

Sammensætninger af fravænningsfoder (pct. af råvarer)

Råvarer

1

2

 

Kontrol

Hamlet Protein

Hvede

60,00

29,63

Byg

7,41

-

Byg, varmebehandlet

-

10,00

Majs, varmebehandlet

-

15,00

Nøgen havre, varmebehandlet

-

10,00

HP 300

10,83

13,05

Fiskemel LT

9,61

-

Vallepulver

5,00

7,50

Kartoffelproteinkoncentrat

-

5,00

Vegetabilsk fedt Scanfedt S

3,10

3,05

Melasse

1,00

1,00

Fodersalt

0,18

0,31

Monocalciumfosfat

0,89

1,73

Foderkridt

0,83

0,31

Lysin 98,5 pct.

0,42

0,50

DL-Methionin 100 pct.

0,07

0,16

L-Treonin 98,5 pct.

0,14

0,18

L-Tryptofan 15 pct.

0,17

0,42

Vitamin og mineral

0,35

0,36

Calciumformiat

-

0,80

Bio Pro tør (ca. 50%. org syre)

-

1,00


Sammensætning af smågrisefoder (pct. af råvarer)

Råvarer

1

2

 

Kontrol

Hamlet Protein

Hvede

52,78

50,57

Byg

15,00

17,00

Sojaskrå, toasted

9,53

-

Afskallet sojaskrå

9,53

14,57

HP 200

-

8,00

Fiskemel

5,00

-

Vegetabilsk fedt Scanfedt S

3,16

3,83

Melasse

1,50

1,50

Fodersalt

0,29

0,41

Monocalciumfosfat

0,80

1,18

Foderkridt

1,47

1,67

Lysin 98,5 pct.

0,40

0,43

DL-Methionin 100 pct.

0,08

0,11

L-Treonin 98,5 pct.

0,13

0,17

L-Tryptofan 15 pct.

0,07

-

Vitamin og mineral m. fytase

0,26

0,26

Bio Pro tør (ca. 50% org. syre)

-

0,30

   

Appendiks 2

Produktnavn

HP 200 & HP 300

Leverandør

Hamlet Protein A/S
Saturnvej 15
Horsens
Tlf.: +45 75 63 10 20
Fax.: +45 75 63 10 25
Hjemmeside/e-mail:www.hamletprotein.dk / info@hamletprotein.dk

Indhold

HP 200 er et formalet sojaproteinprodukt til foderformål. Det er udviklet specielt til anvendelse i foder til smågrise efter 6 ugers alderen. HP 200 er kendetegnet ved høj fordøjelighed, lavt indhold af ernæringsskadelige stoffer samt en god smag. Derudover indeholder HP 200 let forgær bare fibre.
  
HP 300 er et formalet sojaproteinprodukt til foderformål. Det er udviklet specielt til anvendelse i foder til smågrise, mink, fisk og pet. HP 300 er kendetegnet ved høj fordøjelighed og lavt indhold af ernæringsskadelige stoffer. Det har endvidere en meget høj vandbindings evne.

Pris

HP 200: 420kr pr. 100kg og HP 300: 450 kr. pr. 100kg


Appendiks 3

Fravænningsfoderets analyserede og deklarerede indhold af næringsstoffer
(2 foderproduktioner)

Gruppe

1. Kontrol

2. Hamlet Protein

 

Deklareret

Analyseret

Deklareret

Analyseret

FEsv/100 kg

120

124

122

126

Råprotein, pct.

21,0

21,2

19,8

19,4

Råfedt, pct.

5,7

6,0

5,8

6,0

Lysin, g/kg

14,7

14,9

14,3

13,7

Methionin, g/kg

4,7

4,9

4,8

4,7

Methionin +Cystin, g/kg

8,0

8,5

8,3

8,6

Treonin, g/kg

9,0

9,3

9,6

9,3

Calcium g/kg

8,4

9,6

8,6

11,0

Fosfor g/kg

7,3

7,6

7,8

8,3

1)   Gennemsnit af 6 analyser
2)   Gennemsnit af 3 analyser

    
Smågrisefoderets analyserede og deklarerede indhold af næringsstoffer
(2 foderproduktioner)

Gruppe

1. Kontrol

2. Hamlet Protein

 

Deklareret

Analyseret

Deklareret

Analyseret

FEsv/100 kg

115

118

115

118

Råprotein, pct.

19,6

20,4

18,7

19,1

Råfedt, pct.

5,6

5,7

5,8

5,9

Lysin, g/kg

13,2

13,9

12,3

12,8

Methionin, g/kg

4,1

4,2

3,8

3,7

Methionin +Cystin, g/kg

7,4

7,6

7,1

7,2

Treonin, g/kg

8,2

8,5

7,1

8,3

Calcium, g/kg1

9,2

10,0

9,2

9,9

Fosfor, g/kg

6,2

6,6

6,2

6,8

1)   Gennemsnit af 4 analyser
2)   Gennemsnit af 2 analyser


Institution: Landsudvalget for Svin, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 17. januar 2006

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring