6. april 2006

Meddelelse Nr. 744

Afprøvning af tre vitaminkoncepter til smågrise

Der blev afprøvet tre koncepter for dosering af vitaminer i smågrisefoder: lav svarende til norm, middel (DLG’s koncept) og høj dosering (DSM Nutritional Products’ koncept). En øget dosering af vitaminer forøgede ikke grisenes produktionsværdi.

De danske normer for vitaminer beskriver den mængde af det enkelte vitamin, der skal tilsættes en foderblanding, og der tages ikke hensyn til det naturlige indhold af vitaminer. Ved analyse af foderets indhold af vitaminer kan man derfor ikke skelne mellem det tilsatte og det naturlige indhold.

I afprøvningen, der omfattede smågrise (7,7-32,1 kg), indgik tre grupper: en kontrolgruppe, hvor vitamintilsætningen var tæt på normerne, og to grupper, hvor der var en stigende tilsætning af vitaminer i henhold til firmaerne DLG’s og DSM Nutritional Products’ koncepter. Der blev indsat i alt 260 grise pr. gruppe fordelt på 36 gentagelser.

DLG’s vitaminkoncept omfattede i forhold til normen en højere dosering af A, D, E, K-vitamin og nogle af B-vitaminerne. DSM Nutritional Products’ koncept (OVN = Optimum Vitamin Nutrition) omfattede en højere dosering af A-, D-, E-, K-vitamin, alle B-vitaminerne samt tilsætning af folinsyre og C-vitamin til smågrisefoderet.

Analyserne af premixene viste, at der blev tilsat den beregnede mængde af vitaminer, og analyser af zink i premix og foder viste, at premixene var doseret korrekt. Analyserne af vitaminindholdet i færdigfoderet viste generelt højere indhold end beregnet.

Afprøvningen viste, at der ikke var forskel i produktionsværdien imellem kontrolgruppen (laveste vitaminniveau) og de to øvrige grupper, hvor foderet blev tilsat ekstra vitaminer. Der var dog tendens (P=0,06) til en lavere produktionsværdi ved anvendelse af DLG’s koncept (middel dosering af vitaminer) i forhold til kontrolgruppen. Produktionsværdien var signifikant højere i gruppe 3 (DSM Nutritional Products - OVN koncept) i forhold til gruppe 2 (DLG vitaminkoncept).

Samlet viste afprøvningen, at der umiddelbart ikke er behov for at øge tilsætningen af vitaminer i foderet ud over det, der blev tilsat til kontrolfoderet for at øge produktionsværdien.

Baggrund

Der er fastsat normer for tilsætning af vitaminer til svinefoder i forskellige vægtintervaller. Nogle af de firmaer, der sælger vitaminer, mener, at de danske normer er for lave. Firmaet DSM Nutritional Products’ koncept OVN (Optimum Vitamin Nutrition) omfatter en øgning af tilsætningen af samtlige vitaminer samt ekstra tilsætning af C-vitamin og folinsyre til smågrisenes foder. C-vitamin og folinsyre er ikke indeholdt i normsættet til smågrise. DLG´s koncept omfatter en øgning i tilsætningen af A-, D- og E-vitamin samt nogle af B-vitaminerne. Hvorvidt det er økonomisk optimalt at tilsætte flere vitaminer end normen foreskriver, er ikke dokumenteret under danske produktionsforhold.

Baggrunden for, at firmaerne anbefaler at øge vitaminiseringen er, at der i litteraturen er forsøg, der viser, at dette kunne være med til at øge grisenes produktivitet. Et amerikansk forsøg undersøgte, om en øget tilsætning af B-vitaminer på op til 470 % af NRC’s anbefalinger [3](= 3-4 gange den danske norm) kunne øge produktiviteten i perioden ca. 10-30 kg hos grise med højt og lavt potentiale for kødtilvækst. I undersøgelsen indgik fem gentagelser á fem grise pr. behandling. Grisene blev fravænnet ved 12 dage og indgik i forsøg fra 10 kg. Grisene blev opstaldet individuelt i stier og isoleret fra omgivelserne for at hindre dem i at blive smittet med sygdomme. Foderblandingen blev tilsat høje doser af antibiotika (110 mg tetracyclin, 55 mg penicillin og 110 mg sulfathiozole pr. kg) i hele forsøgsperioden. Resultaterne viste, at grise med højt potentiale for kødtilvækst havde en lineær forbedring i tilvækst og foderudnyttelse når doseringen af B-vitaminerne steg op til 470 % af NRC’s norm [4]. Et lignende forsøg af lidt større omfang gennemført i Australien viste samme positive effekt på daglig tilvækst og foderudnyttelse fra 0-40 dage efter fravænning af at øge B-vitaminerne med op til 3-5 gange den danske norm [9].

Et forsøg, hvor en øgning af panthotensyre (B5 vitamin) alene blev undersøgt med op til ni gange den danske norm til grise fra 10 til 115 kg, viste kun en positiv effekt på fedttykkelse og kam-arealet i midterstykket. Der var ingen effekt på produktiviteten [8]. Andre undersøgelser bekræfter, at grise med højt potentiale for kødtilvæksten også i slagtesvineperioden kan have behov for ekstra B-vitamin for at øge kødtilvækst, dog uden, at det har en effekt på grisenes produktivitet i øvrigt [5]. I nogle undersøgelser kan denne effekt ikke genfindes [6]. Fælles for mange af de undersøgelser, der er af at øge doseringen af B-vitaminer, gælder, at behandlingsgruppen med laveste dosering generelt ligger under de danske vitaminnormer. I mange af undersøgelserne har grisene fået antibiotika i perioden lige inden forsøget og i selve forsøgsperioden, hvilket reducerer den mikrobielle aktivitet i tarmen og dermed grisens egen naturlige produktion af B-vitaminerne.

I en anden undersøgelse blev indholdet af samtlige vitaminer øget svarende til 2-5 gange den danske norm, hvilket medførte en forbedring i daglig tilvækst og foderudnyttelse på ca. 3 % i vækstperioden 10-26 kg [7].

I denne afprøvning blev det undersøgt, hvorledes de to firmaer DLG og DSM Nutritional Products’ koncepter for tilsætning af vitaminer til smågrisefoder påvirkede produktiviteten hos smågrise i en besætning målt i forhold til kontrol, hvor tilsætning af vitaminer i foderet var tæt på normen. Denne afprøvning blev finansieret af de deltagende firmaer (appendiks 1).

Formålet med afprøvningen var at fremskaffe dokumentation for en eventuel effekt af at øge foderets indhold af vitaminer på smågrises produktionsresultater.

Effekten blev primært målt på produktionsværdien, beregnet på baggrund af produktionsresultaterne daglig tilvækst og foderudnyttelse. Sekundært blev registreret sygdomsbehandlinger og dødelighed.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført i en besætning med smågrise fravænnet ved 4-5 ugers alderen. I afprøvningen indgik 36 stier pr. gruppe. Der blev indsat 6-8 grise pr. sti og der var i alt 260 grise pr. gruppe. Hver sti var indrettet med fast gulv, smågrisehjørner med overdækning og isolerende bundplader. I stierne blev anvendt halmstrøelse. I hver sti var der én foderautomat med to ædepladser og én drikkekop i rensegangen. Stierne i hver side indenfor en sektion havde fælles rensegang.

Den gennemsnitlige vægt ved indsættelse var 7,7 kg og var ens i alle grupper. Den gennemsnitlige vægt ved mellemvejning to uger efter indsættelse var 10,4 kg, og ved afgang seks uger efter indsættelse vejede grisene 32,1 kg i gennemsnit.

Foder

Foderblandingerne i alle grupper var optimeret mht. alle andre næringsstoffer, på nær vitaminer, således at blandingerne overholdt den gældende norm [1]. Alle fravænningsblandinger henholdsvis alle smågriseblandinger var planlagt til at indeholde de samme råvarer. Eneste forskel imellem de tre grupper var vitamin-mineral premixene, der indeholdt forskellige vitaminmængder. Premixene blev fremstillet af DSM Nutritional Products og alle blandinger blev produceret af DLG. Foderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 grader Celsius. Foderets sammensætning fremgår af appendiks 2.

Ved hver foderlevering blev alle foderblandinger analyseret for indhold af energi (FEsv), råprotein, lysin, methionin, cystin og treonin samt for indhold af calcium og fosfor. DSM Nutritional Products stod for analysen af A-, B1(thiamin) og E-vitamin i foderet på blindede prøver. Desuden blev indholdet af A-, B (1,2,5,6)-, C, D-, E- og K-vitamin foretaget på premixene af DSM Nutritional Products.

Grisene havde fri adgang til tørfoder og vand hele døgnet. Grisene indgik i forsøg ved fravænning. De første to uger efter fravænning fik grisene tildelt fravænningsfoder, og de sidste fire uger fik de smågrisefoder (tabel 1). I begge perioder blev foderoptagelse, tilvækst, sygdomsbehandlinger og dødelighed registreret.

Tabel 1. Forsøgsdesign. Vitaminer tilsat smågrisenes foder (beregnet pr. FEsv). Tilsatte mængder pr. kg fremgår af appendiks 2

Gruppe

1

2

3

Firma

Kontrol

DLG

DSM Nutritional products

 

Tilpasset norm

DLG koncept

DSM Nutritional Products koncept, OVN

Vægtinterval

6-9 kg

9-30 kg

6-9 kg

9-30 kg

6-9 kg

9-30 kg

A-vitamin, i.e.

8000

4918

8000

8197

12.000

12.300

D3-vitamin, i.e.

800

492

800

820

1600

1640

E-vitamin, mg (acetat)

33,0

32,0

68,0

69,7

73

74,6

Thiamin (B1), mg

2,0

2,0

1,9

2,0

3,2

3,3

Riboflavin (B2), mg

4,0

3,9

8,0

8,2

8,0

8,2

Pyridoxin (B6)

3,0

3,0

5,8

5,9

6,4

6,6

Niacin (B5), mg

20,0

20

19,2

19,7

40

41

Biotin (H), mg

0,20

0,20

0,19

0,20

0,32

0,33

D-panthotensyre (B3), mg

10,0

9,8

22,4

23,0

32,0

33,0

Folinsyre, mg

0

0

0

0

1,6

1,6

B12 Vitamin, mcg

16,0

16,0

19,0

20,0

40,0

41,0

C-vitamin

0

0

0

0

160

164

K-vitamin

2,0

2,0

3,5

3,6

3,2

3,3

Produktionsværdi

Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst * kr. pr. kg tilvækst) – (antal analyserede FEsv * kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (6,09 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i fem år: 1. september 2000 – 1. september 2005. Prisen for 7 kg’s grise var 214 kr. pr. gris, (+/÷ 8,52 kr. pr. kg) og for 30 kg’s grise 357 kr. pr. gris, (+5,24/÷5,08 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder var gennemsnittet af de samme fem år: fravænningsfoder: 2,74 kr. pr. FEsv og smågrisefoder: 1,52 kr. pr. FEsv.

Beregning af den aktuelle produktionsværdi blev foretaget på baggrund af et gennemsnit af fem ugers priser (uge 7-11, 2006) og prisen på tilsætning af ekstra vitaminer. Den aktuelle produktionsværdi blev beregnet på baggrund af en tilvækstværdi (5,95 kr. pr. kg tilvækst) udregnet på basis af den gennemsnitlige notering for 7 kg’s grise (194 kr. pr. gris, ± 8,80 kr. pr. kg) og for 30 kg’s grise (335 kr. pr. gris, +/- 4,48 kr. pr. kg). De anvendte aktuelle priser på kontrolfoder var for fravænningsfoder: 2,44 kr. pr. FEsv, og smågrisefoder: 1,41 kr. pr. FEsv. Merprisen for at følge DLG’s vitaminkoncept var 0,55 kr./100 kg foder, og DSM Nutritional Products’ koncept koster 2,78 kr./100 kg foder.

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter, og dødelighed og behandlinger for diarré som sekundære parametre. Vægt ved indsættelse indgik som covariabel. Alle tre grupper blev sammenlignet med hinanden, og der blev derfor Bonferroni korrigeret for tre parvise sammenligninger. Der blev anvendt en model med følgende variable: sektion, gruppe og hold. Data blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers samt analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle angives på 5 procentniveau. Resultaterne vises som korrigeret gennemsnit for hver gruppe.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyserne af næringsstofindholdet i fravænnings- og smågriseblandingerne viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem deklareret indhold og analyseret indhold i blandingerne (deklarationen omfattede FEsv, råprotein, lysin, methionin, calcium og fosfor). I fravænningsblandingen brugt til DLG gruppen var indholdet af FEsv ca. 1 FEsv højere end i de øvrige blandinger (appendiks 3).

Vitaminanalyser

Premixblandingerne blev analyseret for indhold af A-, B-, C-, D-, K- og E-vitamin. I færdigfoderet blev indhold af A-, B1- og E-vitamin undersøgt. Analyserne af foderet viste summen af det naturlige indhold og den tilsatte mængde. Som indikator for iblandingen af premixene blev indholdet af zink i premix og færdigfoderet analyseret. Analyseusikkerheden på vitaminanalyser var ca. + 30 %. De beregnede og analyserede indhold af vitaminer fremgår af appendiks 4.

Kontrolfoder

Den mængde vitamin, der var tilsat kontrolfoderet, skulle svare til normen. I fravænningsblandingen var der ifølge premixanalysen tilsat A-, D-, E-, K- og alle B-vitaminerne svarende til normen, på nær B6-vitamin. B6-vitamin (pyridoxin) var både i fravænnings- og smågrisefoderet i kontrolgruppe kun ca. 1/3 af det beregnede indhold. Det naturlige indhold af B6-vitamin kan beregnes til ca. 3,7 mg/kg (ca. 3,1 mg/FEsv og normen er 3 mg/FEsv). Fordøjeligheden af det naturlige B-vitamin kan dog godt være lavere end for det tilsatte.

Analyserne af færdigfoderet (tilsat plus naturligt indhold) viste, at indholdet af A-, B1 og E-vitamin i fravænningsfoderet var hhv. 70, 92 og 57 % over den planlagte tilsatte mængde og for smågrisefoderet var indholdet af E-vitamin 38 % over den planlagte tilsatte mængde, mens A- og B1-vitamin stemte godt med det beregnede indhold.

DLG´s koncept

Der blev brugt samme dosering af vitaminer i både fravænningsblandingen og smågriseblandingen. I DLG’s koncept var der i forhold til normen et højere indhold af A-vitamin i fravænningsfoderet, og af D-vitamin i smågrisefoderet. E-vitamin, B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), B3 (panthotensyre) og K-vitamin var højere end planlagt i begge blandinger.

Analyser af premixene viste, at i forhold til det ønskede indhold af B6-vitamin (pyridoxin) var der kun en 1/3 af det planlagte indhold. Det øvrige analyserede vitaminindhold i premixen stemte med det beregnede indhold. Analyserne af færdigfoderet viste, at det totale A-vitamin i fravænnings- og smågrisefoderet lå 53 % og 30 % over den planlagte tilsatte mængde, B1-vitamin lå hhv. 50 og 58 % over det planlagte indhold og E-vitaminindholdet var hhv. 62 % og 42 % over det planlagte tilsatte indhold i fravænnings- og smågrisefoderet.

DSM Nutritional Products’ koncept OVN

DSM Nutritional Products’ koncept indeholder i forhold til normen højere indhold af A-, D-, E-, og alle B-vitaminerne. Desuden blev tilsat folinsyre og C-vitamin, der i dag ikke har en norm i det gældende normsæt for smågrisefoder.

Analyser af premixene viste, at der var god overensstemmelse med det planlagte indhold for de fleste vitaminer, men at B6-vitamin (pyridoxin) lå 25 % under, folinsyre lå 75 % under og C-vitamin lå 30 % under det planlagte indhold. Analyserne af fravænnings- og smågrisefoderet viste et hhv. 31 % og 25 % højere E-vitaminindhold i forhold til den beregnede tilsatte mængde. Indholdet af B1-vitamin var hhv. 40 og 33 % højere end planlagt, og A-vitamin var hhv. 62 og 27 % over det planlagte indhold.

Samlet indikerer analyserne af premixene for alle grupper, at disse indeholdte den planlagte mængde af vitaminer på nær et underindhold af B6-vitamin (pyridoxin) i alle tre grupper. Endvidere indikerer analysen af zink i færdigfoderet, at premixene var doseret korrekt i alle færdigblandingerne, når der tages højde for det beregnede naturlige indhold af zink. I de foderblandinger, der blev anvendt, kunne det naturlige indhold af zink beregnes til 33-35 mg/kg på baggrund af tabelværdier. Indholdet af zink i premixblandingerne viste, at hvis der var doseret korrekt ville bidraget være mellem 101 og 140 mg zink pr. kg foder. Dette indikerer sammenholdt med analyserne af zinkindholdet i foderet, at premixblandingerne ikke blev overdoseret.

Det konsekvent højere indhold af A-, B1 og E-vitamin i færdigfoderet kan ikke umiddelbart forklares ud fra andet end usikkerhed ved analysen, da det ikke er realistisk med et så højt naturligt indhold af disse vitaminer.

I en tidligere afprøvning blev der i slagtesvinefoder fundet, at det naturlige indhold af E-vitamin var 16 mg/kg og det naturlige indhold af A-vitamin var 1400 i.e./kg [2]. Ud fra tabelværdier om naturligt indhold i byg, hvede, afskallet soja og fiskemel[3] kan det beregnes, at det naturlige E-vitaminindhold i en smågriseblanding vil ligge mellem 16-24 mg/kg. Herudover kommer et eventuelt bidrag fra fedtkilden og vallepulver. Der var ikke muligt at finde A-vitaminindhold i de enkelte råvarer.

Sundhed

Der var ikke forskel imellem grupperne i dødelighed eller frekvensen af behandlinger for diarré. Den gennemsnitlige dødelighed var 3,7 % og der blev i gennemsnit udtaget 4,0 % på grund af sygdom. Samlet for de tre grupper blev der i gennemsnit behandlet 6,1 dage pr. gris for diarré. Halvdelen af behandlingerne blev foretaget indenfor de første to uger efter fravænning. Den resterende del af behandlingerne blev foretaget efter mellemvejning, da der var et massivt udbrud af Lawsonia. Da denne afprøvning var designet til at undersøge, om en øget dosering af vitaminer havde effekt på produktionsværdien, skal der meget store forskelle til for at vise en statistisk sikker forskel på diarré og dødelighed.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne fremgår af tabel 2. Resultaterne angives for alderen 4-6 uger og 6-10 uger samt for hele afprøvningsperioden (4-10 uger).

Tabel 2. Produktionsresultater (analyseret FEsv)

Gruppe

1

2

3

Produkt

Kontrol

DLG vitaminkoncept

DSM Nutritional
Products vitaminkoncept

Antal gentagelser

36

36

36

Antal grise indsat

260

260

260

Fravænning til mellemvejning 4-6 uger

Daglig tilvækst (g)

198

193

201

Daglig foderoptagelse (FEsv)

0,30

0,29

0,30

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,54

1,56

1,53

Mellemvejning til afgang 6-10 uger

Daglig tilvækst (g)

614

603

644

Daglig foderoptagelse (FEsv)

1,07

1,06

1,12

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,74

1,76

1,74

Hele vækstperioden 4 -10 uger

Daglig tilvækst (g)

484

477

507

Daglig foderoptagelse (FEsv)

0,83

0,83

0,87

Foderudnyttelse (FEsv/kg)

1,71

1,73

1,71

Produktionsværdien blev beregnet ud fra de opnåede produktionsresultater (tabel 3).

Tabel 3. Produktionsværdi

Gruppe

1

2

3

Produkt

Kontrol

DLG -vitaminkoncept

DSM Nutritional
Products vitaminkoncept

Produktionsværdi ved 5-års priser1)

Kr./gris

75,8a,b

72,5b*

78,3a

Indeks

100

95,6

103,3

Aktuel produktionsværdi 2)

Kr./gris

77,6

74,0

78,6

Indeks

100

95

101

1)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem gruppe 1, 2 og 3 skal der være en forskel i produktionsværdien på minimum 3,5 kr./gris eller minimum 4,5 indekspoint for, at der er en statistisk sikker forskel.

2)

Der er ikke beregnet statistik på den aktuelle produktionsværdi

a, b)

Værdier markeret med forskellige bogstaver er signifikant forskellige (P<0,05).

*)

Tendens til lavere produktionsværdi i forhold til kontrol P=0,06.

Der var ikke forskel imellem kontrolgruppen (norm – laveste vitaminindhold) og DSM Nutritional Products’ vitaminkoncept (højeste vitaminindhold). Der var en tendens (P=0,06) til en bedre produktionsværdi i kontrolgruppen i forhold til DLG’s vitaminkoncept, hvor doseringen af vitaminer lå imellem kontrol og DSM Nutritional Products’ koncept. Ved sammenligning af DLG og DSM Nutritional Products’ koncepter var produktionsværdien signifikant højere ved anvendelse af DSM Nutritional Products’ vitaminkoncept. Grisene fodret efter DLG’s koncept havde en signifikant lavere daglig tilvækst i perioden efter mellemvejning og i den totale periode i forhold til grisene fodret efter DSM Nutritional Products’ koncept. Ud fra de analyserede parametre har det ikke været muligt at finde en god forklaring på, at gruppe 2 klarer sig ringere end gruppe 3, da råvaresammensætning og det analyserede næringsstofindhold var næsten ens i de tre grupper. Denne afprøvning kan ikke bekræfte de positive effekter af at øge doseringen af B-vitaminkomplekset eller samtlige vitaminer, som der er fundet i udenlandske undersøgelser [4], [5], [7], [8], [9].

En analyse af premixenes indhold af vitaminer og analysen af zink i det færdige foder indikerer, at blandingerne blev tilsat den mængde vitaminer, der var planlagt. I premixene til kontrolgruppen og DLG-gruppen var indholdet af B6-vitamin (pyridoxin) kun 1/3 af det planlagte indhold. B6-vitamin er et co-enzym for processer, der vedrører aminosyre-, fedt-, kulhydrat-, mineralomsætningen samt dannelsen af hæmoglobin. Normen for B6-vitamin er 3 mg tilsat pr. FEsv. NRC’s anbefaling (=totalbehov) er 1,5-2,0 mg/kg foder til smågrise [3] svarende til 1,3-1,7mg/FEsv. Hvis man beregner det naturlige indhold i blandingerne var det ca. 3,7 mg/kg (3,1 mg/FEsv), men tilgængeligheden for det naturlige B-vitamin kan være lavere. Om der reelt har været en underforsyning af B6-vitamin og om dette kan have haft drastiske konsekvenser for grisenes produktivitet er ikke dokumenteret.

Det meget høje indhold af A- og E-vitamin i det færdige foder kan umiddelbart kun forklares ud fra et højt naturligt indhold og analyseusikkerhed. Hvis man beregner det naturlige indhold af E-vitamin (ud fra indholdet af byg, hvede, sojaskrå/koncentrat, vallepulver, men uden bidrag fra fiskemel) var dette 16 og 24 mg/kg i hhv. fravænnings- og smågrisefoderet. Det har ikke været muligt at finde dokumentation for indholdet af A-vitamin i de råvarer, der indgik i afprøvningen.

Normen for E-vitamin er efter forsøgets afslutning øget til 130 mg/FEsv fra 6 til 20 kg. Øgningen af normen er sket med begrundelse i ønsket om at øge de fravænnede grises immunforsvar og ikke som følge af forventninger om forbedringer i produktiviteten.

Beregningen af de faktiske priser viste, at produktionsværdien reduceres lidt i de to forsøgsgrupper med ekstra vitamintildeling i forhold til kontrolgruppen, som følge af en højere foderpris.

Konklusion

Analyserne af færdigfoderets indhold af A og E-vitamin viste, at indholdet var væsentligt over den tilsatte mængde, mens indholdet i premixene stemte godt overens med det planlagte indhold af vitaminer for de enkelte grupper. Analysen af zink i færdigfoder blev anvendt som indikator for doseringen af premix, og der var ikke noget, der tydede på, at premixblandingerne blev overdoseret.

Der var ikke forskel imellem kontrolgruppen og DSM Nutritional Products’ vitaminkoncept, mens der var en tendens (P=0,06) til bedre produktionsværdi i kontrolgruppen i forhold til DLG’s vitaminkoncept. DLG’s vitaminkoncept gav en lavere produktionsværdi end ved anvendelse af DSM Nutritional Products’ vitaminkoncept. Der var ikke forskel i dødelighed og behandlinger for diarré.

Samlet viste afprøvningen, at en stigning i indholdet af vitaminer i forhold til kontrolgruppen ikke påvirkede produktionsværdien signifikant, men udelukkende øger foderets pris.

Referencer

[1]

FOKUS PÅ Normer for næringsstoffer”, 2004, Landsudvalget for Svin.

[2]

Fisker, B.N. 1998. flydende vitaminforblandinger sprøjtet på pelleteret færdigfoder til slagtesvin. Meddelelse nr. 404, Landsudvalget for Svin.

[3]

NRC, 1998, Nutrient Requirements in swine.

[4]

Stahly, T. S., N. Williams, S.G. Swenson and R.C. Ewan. 199x. dietary B Vitamin Needs og High and Moderate Leag Growth Pigs from 20-62 Pounds Body Weight. J. Anim. Sci. 73 (suppl 1):93.

[5]

Stahly, T.S. 2001. Dietary B-vitamin Needs of High Lean Pigs. For presentation in Europe November 13-20.

[6]

Weiss, J. & G. Quanz 2002. Does increase sypply of B vitamins affsct performance and profitability of growing and fattening pigs? 7th Congress of Pig and Poultry Nutrition. Germany 26-28 November.

[7]

Castaing, C. D. Cambeilh, C. Hamelin, 1999. Effect of vitamin supplementation on weaned piglet performance. Unpublished results, internal report DSM Nutritional Products.

[8]

Stahly, T.S. & T.R. Lutz 2001. Role of Pantothenic Acid as a Modifier of Body Composition in Pigs. ISU Swine Research Report, ASL R1772.

[9]

Weger, G. 2000. Effects of B group vitamins in the health and performance of pigs from 23-63 days of age. Res. Report, Bunge Meat.

   
Deltagere: Landbrugsteknikere Ib Dahl Jensen og Jens Ove Hansen
  
Afprøvning nr.: 758


Appendiks 1

Firmaadresser og firmaernes beskrivelse af deres koncepter

Produkt

OVN, koncept for dosering af vitaminer

Firma

DSM Nutritional Products
Kirkebjerg Allé 88, 1
2605 Brøndby
Tlf.: 43 20 89 86
Fax: 43 20 89 90
Hjemmeside: www.dsmnutritionalproducts.com

Beskrivelse

Konceptet indebærer, at alle vitaminer følger det niveau, der ifølge de nyeste undersøgelser har betydet optimal produktivitet, generel sundhed samt reproduktion.

Pris

2,78 kr. pr. 100 kg foder

    

Produkt

DLG, koncept for dosering af vitaminer

Firma

DLG, Dansk Landbrugs Grovvareselskab
Axelborg
1503 København V
Tlf.: 33 69 87 00
Fax.: 33 69 87 87
Hjemmeside: www.dlg.dk

Beskrivelse

Ingen

Pris

0,55 kr. pr. 100 kg foder

Appendiks 2

Fravænningsfoder (4-6 uger), råvaresammensætning i pct.

Råvarer

Gruppe
1, 2, 3

Hvede

52,85

Byg (stivelsesbyg, Cicero)

10,00

Sojaskrå afskallet og toasted

8,20

Fiskemel LT

12,00

Vallepulver, delvist afsukret

10,00

Palmeolie, rå

1,80

Sojaolie, rå

1,80

Melasse

1,10

Monocalciumfosfat

0,39

Foderkridt

0,82

Bio-Lysin 65 pct.

0,48

DL-Methionin 100 pct.

0,05

L-Treonin 98,5 pct.

0,08

L-Tryptofan 40 pct.

0,03

Vitamin og mineral

0,40

    
Smågrisefoder (6-10 uger), råvaresammensætning i pct.

Råvarer

Gruppe
1, 2, 3

Hvede

52,78

Byg (stivelsesbyg Cicero)

15,00

Sojaskrå afskallet og toasted

14,10

Sojaskrå, formalet

1,82

Fiskemel, LT

6,00

Palmeolie, rå

2,20

Sojaolie, rå

2,20

Melasse

1,60

Foderkridt

1,58

Monocalciumfosfat

1,33

Bio-Lysin 65 pct.

0,57

DL-Methionin 100 pct.

0,07

L-Treonin 98,5 pct.

0,13

Fodersalt

0,32

Vitamin og mineral

0,40

Appendiks 3

Fravænningsfoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

Gruppe

 

1

2

3

 

Beregnet

Analyseret 1

FEsv pr. 100 kg

125

123,6

124,7

123,3

Råprotein, pct.

21,8

21,3

21,4

20,9

Lysin, g/kg

15,0

14,8

14,7

14,7

Methionin, g/kg

4,8

4,6

4,5

4,5

Meth.+cyst., g/kg

-

7,5

7,6

7,5

Treonin, g/kg

-

8,7

8,5

8,7

Calcium, g/kg 2

9,0

11,0

11,0

11,0

Fosfor, g/kg2

6,9

6,7

6,5

6,7

1.

Gennemsnit af fire analyser, hvis ikke andet er oplyst.

2.

En analyse.

    

Smågrisefoderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

Gruppe

 

1

2

3

 

Beregnet

Analyseret

FEsv pr. 100 kg1

122

118,1

120,2

120,4

Råprotein, pct.1

19,9

20,5

20,2

20,3

Lysin, g/kg2

13,2

13,5

13,4

13,7

Methionin, g/kg2

4,1

3,7

3,7

3,8

Meth.+cyst., g/kg2

-

6,5

6,5

6,6

Treonin, g/kg2

-

7,8

7,6

7,4

Calcium, g/kg3

10,2

13,0

12,0

12,0

Fosfor, g/kg3

7,4

7,9

7,5

7,7

1.

Gennemsnit af seks analyser.

2.

Gennemsnit af fire analyser.

3.

En analyse.


Appendiks 4

Forudsætninger:

  1. Premixens analyserede bidrag af vitaminer til færdigfoderet blev beregnet på baggrund af en iblandingsprocent på 0,4 %, som i foderoptimeringerne.
  2. Alle analyserede værdier af premix er bestemt med en dobbeltbestemmelse og i færdigfoder er E-vitamin og A-vitamin et gennemsnit af to dobbeltbestemmelser.

Gruppe 1. Kontrolfoder:

Indhold af vitaminer i premix, vitaminer og zink i fravænningsfoder pr. kg foder (- ikke analyseret).

Vitamin

Beregnet mængde

Premix

Færdigfoder

 

Pr. kg.

Analyse

% i forhold til beregnet

Analyse

% i forhold til beregnet

A-vitamin, i.e.

10.000

9480

95

16950

170

D3-vitamin, i.e.

1000

988

99

-

-

E-vitamin, mg (acetat)

41

42

102

64,5

157

K-vitamin mg

2,5

2,4

96

-

-

Thiamin (B1), mg

2,5

2,1

80

4,6

192

Riboflavin (B2), mg

5,0

4,4

88

-

-

Pyridoxin (B6)

3,8

1,2

32

-

-

Niacin (B5), mg

25

24

96

-

-

Biotin (H), mg

0,25

-

-

-

-

D-panthotensyre (B3), mg

12,5

-

-

-

-

Folinsyre, mg

0

-

-

-

-

B12 Vitamin, mcg

20

-

-

-

-

C-vitamin, mg

0

-

-

-

-

Zink, mg

125

112

90

160

128

    
Indhold af vitaminer i premix, vitaminer og zink i smågrisefoder pr. kg foder (- ikke analyseret)

Vitamin

Beregnet mængde

Premix

Færdigfoder

 

Pr. kg.

Analyse

% i forhold til beregnet

Analyse

% i forhold til beregnet

A-vitamin, i.e.

6000

6320

105

8325

139

D3-vitamin, i.e.

600

540

90

-

-

E-vitamin, mg (acetat)

39,3

40

102

45,5

117

K-vitamin mg

2,4

2,3

96

-

-

Thiamin (B1), mg

2,4

2,1

88

4,4

92

Riboflavin (B2), mg

4,8

4,3

90

-

-

Pyridoxin (B6)

3,6

1,3

36

-

-

Niacin (B5), mg

24

22

92

-

-

Biotin (H), mg

0,24

-

-

-

-

D-panthotensyre (B3), mg

12

-

-

-

-

Folinsyre, mg

0

-

-

-

-

B12 Vitamin, mcg

20

-

-

-

-

C-vitamin, mg

0

-

-

-

-

Zink, mg

125

126

101

140

112

    
Gruppe 2. DLG koncept:

Indhold af vitaminer i premix, vitaminer og zink i fravænnings og smågrisefoder pr. kg foder (- ikke analyseret).

Vitamin

Beregnet mængde

Premix

Fravænnings-
foder

Smågrise foder

 

 

Analyse

% i forhold til
beregnet

Analyse

% i forhold til
beregnet

Analyse

% i forhold til
beregnet

A-vitamin, i.e.

10.000

9240

92,4

15.350

154

13.000

130

D3-vitamin, i.e.

1000

1028

103

-

 

-

-

E-vitamin, mg (acetat)

85

92

108

138

162

120,5

142

K-vitamin mg

4,4

4,5

102

-

-

-

-

Thiamin (B1), mg

2,4

2,1

88

3,6

150

3,8

158

Riboflavin (B2), mg

10

10

100

-

-

-

-

Pyridoxin (B6)

7,2

2,0

28

-

-

-

-

Niacin (B5), mg

24

22

92

-

-

-

-

Biotin (H), mg

0,24

-

-

-

-

-

-

D-panthotensyre (B3), mg

28,0

-

-

-

-

-

-

Folinsyre, mg

0

-

-

-

-

-

-

B12 Vitamin, mcg

24

-

-

-

-

-

-

C-vitamin, mg

0

-

-

-

-

-

-

Zink, mg

125

108

 

150

120

150

120

Gruppe 3. DSM Nutritional Products koncept:

Indhold af vitaminer i premix, vitaminer og zink i fravænnings og smågrisefoder pr. kg foder (- ikke analyseret).

Vitamin

Beregnet mængde

Premix

Fravænnings

foder

Smågrise foder

 

 

Analyse

% i forhold til
beregnet

Analyse

% i forhold til
beregnet

Analyse

% i forhold til
beregnet

A-vitamin, i.e.

15.000

15.040

100

24.400

162

19.000

127

D3-vitamin, i.e.

2000

1924

96

-

-

-

-

E-vitamin, mg (acetat)

91

108

119

119

131

114

125

K-vitamin mg

4,0

3,9

98

-

-

-

-

Thiamin (B1), mg

4,0

3,8

95

5,6

140

5,3

133

Riboflavin (B2), mg

10,0

9,7

97

 

 

-

 

Pyridoxin (B6)

8,0

6,0

75

-

-

-

-

Niacin (B5), mg

50

44

88

-

-

-

-

Biotin (H), mg

0,4

-

-

-

-

-

-

D-panthotensyre (B3), mg

40

-

-

-

-

-

-

Folinsyre, mg

2,0

0,5

-

-

-

-

-

B12 Vitamin, mcg

50

-

-

-

-

-

-

C-vitamin, mg

200

-

-

-

-

-

-

Zink, mg

125

136

109

180

144

150

120


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 6. april 2006

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring