24. maj 2006

Meddelelse Nr. 745

Firmablandinger til smågrise indkøbt på Fyn vinteren 2005/06

Fravænnings- og smågriseblandinger fra fem forskellige firmaer blev indkøbt på Fyn i vinteren 2005/06. Afprøvningen viste, at blandinger fra S.A.B. gav en signifikant bedre produktionsværdi end kontrolfoderet og to af de testede firmablandinger.

Der er afprøvet fravænningsfoder og smågrisefoder fra fem forskellige firmaer. Blandingerne blev indkøbt på Fyn i vinteren 2005/06.

Formålet med afprøvningen var at undersøge, om der var forskel i produktionsværdien mellem blandingerne. Blandingerne blev indkøbt via svineproducenter og uden at foderstoffirmaerne vidste, at blandingerne skulle indgå i forsøg.

Der indgik følgende blandinger i afprøvningen:

          Kontrol (fravænnings- og smågrisefoder)
          SCA: Bonus Denmark og kontrolfoder
          DLG: Grisette og Kvikstart plus Acid
          S.A.B.: Bio Start 3 og 6
          ØA: Prima 7 og Unik total med syre
          Carl Rasmussen og Hempler: Start 3 Agrow, Vitacel og 5 Agrow

Afprøvningen af firmablandinger viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Bio Start 3 og 6 fra S.A.B., dog var der ikke signifikant forskel i forhold til blandingerne fra ØA og DLG.

Der blev ikke fundet statistisk sikre forskelle i produktionsværdien imellem de øvrige grupper.

Alt i alt betyder det, at man kan betale henholdsvis 11 og 14 kr. mere pr. 100 kg fravænnings- og smågriseblanding fra S.A.B. i forhold til kontrolfoderet. At der ikke er forskel i produktionsværdien imellem de øvrige blandingskoncepter betyder, at svineproducenten samlet for begge blandinger kan betale det samme for disse blandinger som for kontrolfoderet for at opnå samme produktionsøkonomi.

Baggrund

Indkøbt færdigfoder anvendes i en stor del af den danske svineproduktion. Plante­direktoratet foretager den officielle kontrol af, at foderstoffirmaerne overholder deklarationerne på indlægssedlen, og at foderet i øvrigt er i overensstemmelse med Foderstofloven.

Færdigfoderets produktionsværdi afhænger ikke kun af næringsstofindholdet, men ligeledes af råvarernes kvalitet og kan derfor være vanskelig at forudsige.

Målet med at afprøve forskellige foderblandinger mod hinanden var at sammenligne grisenes produktivitet ved brug af de enkelte blandinger.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på forsøgsstation Kronjyden, hvortil der blev indkøbt SPF smågrise. I afprøvningen indgik seks grupper, med 38 hold af hver 6-7 grise. Stierne var indrettet med fast gulv og smågrisehjørne. Der var en foderautomat og en drikkekop (i rensegangen) pr. sti. Gruppeinddelingen fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Beskrivelse af grupper

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

SCA

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen & Hempler

Fravænningsfoder

Kontrol

Bonus Denmark

Grisette

Bio Start3

Prima7

Start 3 Agrow Vitacel

Smågrisefoder

Kontrol

Kontrol

Kvikstart plus Acid

Bio Start 6

Unik Total med syre

Start 5 Agrow

Grisene blev indsat ved en gennemsnitlig vægt på 8,4 kg og vejede i gennemsnit ved mellemvejning 13,7 kg og ved afgang 32,2 kg.

Alle blandinger var pelleterede og blev indkøbt som løsvarer. Fravænningsblandingerne blev leveret ad en gang og alle smågriseblandinger blev leveret ad to gange. Blandingerne blev indkøbt via svineproducenter uden foderstoffirmaernes kendskab. Sammensætning af de afprøvede blandinger fremgår af appendiks 1.

Registreringer

Alle registreringer blev foretaget på stiniveau. Der blev registreret følgende: tilvækst, foderforbrug, sygdomsbehandlinger og antal døde og udtagne grise.

Fodring

De første 14 dage efter fravænning blev grisene udelukkende fodret med fravænningsfoder. Herefter blev der gradvist skiftet til smågrisefoder over de næste 5-7 dage, hvorefter grisene udelukkende fik smågrisefoder.

Foderblandingen til kontrolgruppen blev optimeret således, at indholdet af aminosyrerne: lysin, methionin, treonin og tryptofan lå 5 % over den aktuelle norm for at sikre imod udsving i råvarernes indhold af råprotein. Kontrolfoderets indhold af øvrige næringsstoffer blev optimeret i henhold til gældende normer [1]. Kontrolfoderet var ikke tilsat organiske syrer. Både fravænningsblandingen og smågriseblandingen til kontrolgruppen blev produceret hos Aarhusegnens Andel (uden at firmaet vidste, at dette foder skulle indgå i en afprøvning af firmablandinger). Kontrolfoderet blev varmebehandlet og pelleteret ved en temperatur på minimum 81 °C.

Foderanalyser

I forbindelse med produktion af kontrolfoderet blev der udtaget prøver af blandingerne. Kontrolfoderet blev analyseret for indhold af energi (FEsv) og råprotein samt indhold af lysin, methionin, cystin og treonin.

Der blev ligeledes udtaget prøver af det indkøbte foder fra de fem firmaer. Der blev udtaget en prøve ved hver fyldning af fodervognene. Prøverne blev frosset ned og der blev lavet en samleprøve af de udtagne prøver. Prøverne blev efterfølgende neddelt ved hjælp af en spalteprøveneddeler og sendt til analyse for indhold af råprotein og energi, se appendiks 2.

Beregninger og statistik

Produktionsresultaterne (daglig tilvækst og foderudnyttelse) blev samlet i en produktionsværdi. Produktionsværdien blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (5,97 kr. pr. kg tilvækst) blev beregnet dels på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen og dels på basis af den gennemsnitlige notering i de seneste fem år (1. september 2000 til 1. september 2005) for 7 kg’s grise (214 kr. pr. gris, ± 8,52 pr. kg) samt for 30 kg’s grise (357,40 kr. pr. gris, + 5,24/÷5,08 kr. pr. kg). De anvendte priser på foder var gennemsnittet af de samme fem år, fravænningsfoder: 2,74 kr. pr. FEsv og smågrisefoder: 1,52 kr. pr. FEsv. Den aktuelle pris for kontrolfoderet blev baseret på en gennemsnits kontraktpris for blandingerne for fodersæsonen september 2005 til august 2006 og er under forudsætning af at der samlet leveres 30 tons foder ad gangen.

Produktionsværdien blev analyseret som primær parameter med vægt ved indsættelse som covariabel. I modellen indgik følgende variable: stald, hold og gruppe. Der blev derudover testet for normalfordeling, forekomst af outliers.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Det analyserede indhold af næringsstoffer i kontrolfoderet til de fravænnede grise viste et 2 % lavere indhold af råprotein end beregnet. Som følge deraf var indhold af aminosyrerne lysin, methionin, cystin og treonin lavere end beregnet. Indholdet af lysin, methionin og cystin samt treonin lå 6-7 % under normen. Det analyserede indhold af næringsstoffer i smågrisefoderet til kontrolgruppen stemte med det beregnede indhold og overholdt normen.

Analyser af de indkøbte foderblandinger viste, at der generelt var god overensstemmelse mellem det deklarerede og analyserede indhold af energi (FEsv) og protein. Enkelte blandinger lå op til 6 FEsv over det deklarerede indhold af foderenheder.

Sundhed

Alle grise blev tildelt 2.500 ppmzink i foderet de første 14 dage efter fravænning, ordineret af besætningsdyrlægen.

Sygdomsbehandlinger og dødelighed blev registeret som sekundære parametre. Der var ikke statistisk sikre forskelle i antallet af behandlingsdage for diarré og i dødelighed mellem de seks grupper. Det gennemsnitlige antal døde grise i afprøvningen var 1,1 % og der blev udtaget 6 % af grisene. Antallet af behandlingsdage for diarré var i gennemsnit 0,5, hvilket er meget lavt.

Produktivitet

De opnåede produktionsresultater ses i tabel 2. Ud fra disse resultater er der beregnet en produktionsværdi ved samme foderpris for alle seks grupper (se under Materiale og metode). De beregnede produktionsværdier fremgår af tabel 3.

Tabel 2. Produktionsresultater

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

SCA

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen & Hempler

Første 2 uger efter fravænning

Daglig tilvækst, g

366

402

405

390

339

380

Daglig foderopt., FEsv

0,54

0,63

0,62

0,56

0,55

0,58

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,51

1,58

1,52

1,46

1,62

1,54

Fra 3 til 7 uger efter fravænning

Daglig tilvækst, g

685

690

699

750

744

721

Daglig foderopt., FEsv

1,28

1,26

1,30

1,35

1,35

1,37

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,88

1,83

1,86

1,80

1,81

1,89

Hele perioden

Daglig tilvækst, g

565

583

588

615

594

595

Daglig foderopt., FEsv

1,00

1,03

1,04

1,06

1,05

1,07

Foderudnyttelse, FEsv/kg tilvækst

1,78

1,76

1,77

1,72

1,77

1,80

Blandingen fra S.A.B. gav en signifikant højere produktionsværdi end de øvrige blandinger, bortset fra blandingen fra ØA og DLG, der ikke afveg fra nogen af de øvrige blandinger. Den bedre produktionsværdi for S.A.B. blandingerne skyldtes en højere daglig tilvækst og et lavere foderforbrug specielt i den sidste del af afprøvningsperioden.

Der blev ikke fundet statistisk sikre forskelle i produktionsværdien imellem de øvrige grupper.

Alt i alt betyder det, at man kan betale henholdsvis 11 og 14 kr. mere pr. 100 kg fravænnings- og smågriseblanding fra S.A.B. i forhold til kontrolfoderet. At der ikke er forskel i produktionsværdien imellem de øvrige blandingskoncepter betyder, at svineproducenten samlet for begge blandinger kan betale det samme for disse blandinger som for kontrolfoderet for at opnå samme produktionsøkonomi (tabel 4).

Tabel 3. Produktionsværdi beregnet ved brug af 5 års prissæt

Gruppe

1

2

3

4

5

6

Firma

Kontrol

SCA

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen & Hempler

Kr. pr. gris

65,2a

66,7a 

68,1ab 

72,8b 

68,7ab 

66,6a 

Indeks

100

102

105

112

106

102

a, b Værdier med forskelligt bogstav er signifikant forskellige (P<0,05)

Ved sammenligning af produktionsværdien mellem de seks grupper skal der være en forskel på minimum 5,1 kr. pr. gris eller 8 indekspoint for, at en forskel er statistisk sikker.

Priserne, som foderet er indkøbt til via svineproducenter, fremgår af tabel 4. Indkøbspriserne kan ikke nødvendigvis sammenlignes med din egen indkøbspris, da firmablandingernes indkøbspriser ikke er renset for effekt af kontraktperiode, kvantumsrabatter mm.

Tabel 4. Priser, som foderet er indkøbt til og merpris i forhold til kontrolfoderer

Gruppe

Firma

Fravænningsblanding (kr./100 kg)

Smågriseblanding

(kr./100 kg)

 

 

 

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

 

Hvad må man betale i forhold til kontrol?

1

Kontrol

268

-

163

-

2

SCA + kontrol

464

+5

163

-

3

DLG

331

+23

168

+5

4

S.A.B.

320

+11

167

+14

5

ØA

330

÷29

166

+18

6

Carl Rasmussen & Hempler

303

+14

165

+9


Konklusion

Afprøvningen af firmablandinger viste, at den signifikant bedste produktionsværdi blev opnået ved brug af blandingerne Bio Start 3 og 6 fra S.A.B., dog var der ikke signifikant forskel i forhold til blandingerne fra ØA og DLG. En svineproducent må betale henholdsvis 11 og 14 kr. mere pr. 100 kg for blandingerne fra S.A.B. målt i forhold til kontrolfoderblandingen.

Afprøvning: 873


Referencer

[1]

Normer for næringsstoffer, 2005, Dansk Svineproduktion

Appendiks 1

Fravænningsfoderets deklarerede sammensætning

Kontrol

SCA

Denmark

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen & Hempler

Gruppe 1

Gruppe 2

Gruppe 3

Gruppe 4

Gruppe 5

Gruppe 6

Kontrol

BONUS Denmark

Grisette UNITED

Bio Start 3

PRIMA 7

Start 3 Agrow Vitacel

60,00 % Hvede

27,5% Varmebeh. hvede

59,17% BILL Stivelseshvede

51,00% Hvede

23,47 Hvede

37,8% Hvede

10,83% Antigenfrit sojaprot.

12% Sojbønner (toasted)

10,00% Cicero Stivelsesbyg

10,00% Majs

15,00 Hvede, varmebeh.

15% Majs

9,61% Fiskemel

10% Majs, varmeb.

9,00% Fiskemel

8,5% Fiskehelm.LT

13,38 Byg

13% Mælkeprod.

7,41% Byg

10,00% Hvede

8,00% Vallepulv. delvist afsukret

7,00% Vallepulver, sød

11,24 Sojaprot. antigenfrit

11% Fiskehelmel kval. A

5,00% Vallepulver

9,00% Havregryn

3,60 Sojaskrå afsk. Toast.

5,00% Byg

10,66 Vallepulver

10% Havregryn

3,10% Vegt. fedt

5,70% Vallepulver

2,50% Kartoffelprotein

5,00% Havre, afskallet

6,00% Havre afskallet

4% HP 300 modificeret soja

1,00% Melasse

5,00% Fiskemel

1,90% Vegetab. olie/fedt

4% HP-300, Antig.fri Sojaprot.

5,00% Veg. fedt

3% Protastar

0,89% Monocal.fosfat

5,0% Soja, Ekstrah. toasted

1,33% Vitalys Flydende

3,56% Kartoffelprot.

5,00% Fiskemel, askefattigt

1,5% Agrow

0,83% Cal.carbonat

5% Hvedefeed

0,8% Veget. fedt

1,52% Palmeolie

2,5% Kartoffelprot.

1,2% Palmeolie

0,42% L-Lysin-
hydrochlorid

3,84% SCA MinaVita

0,70% Acid One Liq.

0,70% Org. syrer, mælkesyreprodukt

2,00% Sojafiber

1% Vitacel

0,35 DV.Vit. Gysse

3,8% Skummetmælksp.

0,50% Calciumformiat

0,55%L-Lysin, LLB 50 nr. 3,2,2,

1,05% Mono-
calciumfosfat

0,63% Calciumcarbonat

0,18% Fodersalt

1,0% Sojaolie

0,50% Mono-
calciumfosfat

0,53% Mono-
calciumfosfat

1,00 Melose

0,41% L-Lysin, flydende 50 %

0,17% L-Tryptofan

1,0% Glucose

0,40% Grisevit

0,50% Green Cab 70 smørsyre

1,00 Bio-acid

0,40% Agro Dk. 2286

0,14% L-Treonin

0,5% Vallepulver delvist afsukret

0,35% Calcium-
carbonat

0,36% Calcium-
carbonat

0,75% Vegetabilsk olie

0,40% Agro Dk. 2304

0,07% Methionin

0,35% Lysin

0,33% E-vit. opbl.hvedestrøm.

0,35% DV VIT/ MIKRO Små Org*

0,51% L-Lysinhydrochlorid

0,40% MCP

 

0,16% Treonin

0,20% Cabanin CS

0,35% Fodersalt

0,40 DV-vit smågrise

0,10% Immune Natur E-37000

 

0,1% Methionin

0,15% Smørsyre

0,25% Tryptofan 15%

0,36% Calcium-
carbonat

0,08% L-Treonin

 

0,05% Tryptofan

0,13% Treonin 98

0,20% Cylactin – foderblanding

0,17% Treonin 98 %

0,04% Alimet. methionin

 

 

0,13% Stensalt

0,20% DV VIT B-Complex

0,14% DL-meth.

0,03% Agro Dk. E-150000

 

 

0,10% Porzyme

0,10% ImmunE Natur 37.000 ie

0,14% Fodersalt

0,01% L-Tryptofan

 

 

0,09% DL-Meth.

0,10% Globatan

0,10% E 50.000

 

 

 

0,09% L-Tryptofan 40%

0,08% L-treonion 3.3.1

0,04% Tryptofan

 

 

 

0,02% Fytase

0,04% DL-meth. nr. 3.1.1

0,03% Flavodan

 

 

 

0,02% Smags- og aromastoffer

0,03% 6-fytase

0,03 Ronozyme

 

 

 

 

0,03% C-vitamin, coatet Stay-C 35

0,02 Ronozyme P

 

 

 

 

0,02% Ronozyme

 

 

 

 

 

0,02% Cuxavit

 

 

 

 

 

0,01% Aroma

 

 

Smågrisefoderets deklarerede sammensætning

Kontrol

DLG

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen & Hempler

Gruppe 1 og 2

Gruppe 3
1. leverance

Gruppe 3
2. leverance

Gruppe 4

Gruppe 5

Gruppe 6

Kontrol

Kvikstart PL AC EKS

Kvikstart pl ac

Bio Start 6

UNIK Total m/SYRE

Start 5 Agrow

52,36% Hvede

51,10% Hvede

52,84% Hvede

51,60% Hvede

41,93% Hvede

54,60% Hvede

15,00% Byg

18,88% Sojaskrå

17,56% Sojaskrå. Toast.

18,00% Byg

21,00% Byg

15,00% Byg

8,97% Sojaskrå, afskallet. Toast.

15,00% Byg

15,00% Byg

14,70% Sojaskrå afsk. Toast.

16,43% Sojaskrå, toast. Afskallet

15,00% HP sojaskrå

8,97% Sojaskrå. Toast.

6,00% Fiskemel, askefattigt

6,00% Fiskemel

6,00% Fiskemel

7,00% Fiskemel, askefattigt

7,00% Fiskehelmel

3,78% Vegetabilsk fedt

3,95% Palmefedt

3,70% Vitalys flydende

2,68% Palmeolie

5,00% Havre

3,10% Palmeolie

3,00% Fiskemel

1,14% Vitalys flydende

1,17% Vitalys flydende

2,00% Fiskeprotein

3,52% Veg. Olie

1,45% Calciumcarbonat

2,65% Kartoffelprotein

1,15% Calciumformiat

1,02% Calcium-
carbonat

1,39% Calcium-
carbonat

2,00% Melasse

1,00% Lakseprotein

1,54% Calcium-
carbonat

0,82% Calcium-
karbonat

0,90% Monocalcium-
fosfat

1,00% Perlac, 0,70% Mælkep. org. syre

0,86% Calcium-
carbonat

0,80% Agrow

1,5% Melasse

0,90% Mono-
calciumfosfat

0,80% Calciumformiat

0,59% Mono-
calciumfosfat

0,70% Mono-
calciumfosfat

0,65% MCP

1,0% Monocalcium fosfat

0,45% Grisevit 183

0,40% Grisevit 184

0,51% L-Lysin

0,40% DV- vit små

0,45% L-Lysin flydende 50 %

0,38% L-Lysin-
hydroclhorid

0,38% Stensalt

0,38% Stensalt

0,33 % Fodersalt

0,40% Bio-acid

0,36% Fodersalt

0,34% Fodersalt

0,13% Treonin 98

0,13% Treonin

0,23% DV VIT små-E75

0,35% Fodersalt

0,09% L-Treonin

0,26% DV.Vit små 40E

0,08% Methionin

0,08% DL-Meth.

0,10 % Treonin

0,31% L-Lysin-
hydrochlorid

0,06% Alimet meth.

0,1% L-Treonin

0,02% Smags- og aromastoffer

0,02% Smags- og romastoffer

0,06% Tryptofan

0,08% Treonin 98%

0,04% Agro Dk.

0,06% L-tryptofan

 

 

0,05% DL-meth. 3.1.1

0,04% DL-meth.

 

0,09% DL-meth.

 

 

0,03% Fytase

0,02% Ronozyme P

 

 

 

 

0,02% Ronozyme

0,01% Tryptofan

 

 

 

 

0,01% Aroma

 

 


Appendiks 2 - Foderanalyser

Fravænningsfoderets garanterede og analyserede indhold af næringsstoffer

Firma

Kontrol

SCA

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen og Hempler

Gruppe nr.

1

2

3

4

5

6

Gruppe

Kontrol

Bonus Denmark

Grisette

Bio Start 3

Prima 7

Start 3 Agrow Vitacel

 

Garanti

Anal.*

Garanti

Anal.**

Garanti

Anal.**

Garanti

Anal.**

Garanti

Anal.**

Garanti

Anal.**

FEsv pr. 100 kg

120

122

-

125

120

126

118

119

124

125

126

128

Råprotein, pct.

21,0

19,1

19,5

19,5

19,5

19,2

19,4

18,9

19,3

18,2

21,0

21,0

*  Gennemsnit baseret på to analyser.

** Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver.

Smågrisefoderets garanterede og analyserede indhold af energi og næringsstoffer (fire prøver)

Firma

Kontrol

DLG

S.A.B.

ØA

Carl Rasmussen og Hempler

Gruppe

1 & 2

3

4

5

6

Gruppe

 

Kontrol

Kvikstart acid

Bio Start 6

Unik Total m. syre

Start 5 Agrow

 

Garanti

Analyse*

Garanti

Analyse*

Garanti

Analyse*

Garanti

Analyse*

Garanti

Analyse*

FEsv pr. 100 kg

116

120

115

116

114

114

116

116

115

121

Råprotein, pct.

19,9

19,4

19,5

17,6

19,0

18,2

20,1

19,5

19,7

19,3

* Gennemsnit baseret på fire analyser af samleprøver.


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Hanne Maribo

Udgivet: 24. maj 2006

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring