12. juni 2006

Meddelelse Nr. 747

Topfeed fodringskoncept til smågrise (8-35 kg)

Tre smågriseblandinger fra Topfeed (produceret af BOCM PAULS) blev anvendt efter firmaets anvisninger, men øgede ikke produktionsværdien i forhold til et kontrolfoder. Blandingerne må derfor ikke være dyrere i indkøb end kontrolfoderet.

Der er gennemført en afprøvning af et sortiment af såkaldt ”dyre” startblandinger og en smågriseblanding til smågrise fra firmaet Topfeed. Blandingerne blev anvendt efter firmaets anvisninger og sammenlignet med et væsentligt billigere kontrolfoder i perioden 8-35 kg. På anvisning fra dyrlægen fik grisene i begge grupper tildelt 2.500 ppmzink (som zinkoxid) i foderet de første 14 dage efter fravænning. Der indgik to grupper i afprøvningen:

1 - Kontrol

2 - Topfeed fodringskoncept

Fravænningsfoder, 4-6 ugers alder

Maxecreep

Smågrisefoder, 6-11 ugers alder

Pregrow Plus

 

Sovereign Supreme

I Topfeed-gruppen blev valget af passende startblanding (Maxecreep eller Pregrow Plus) og et fast kvantum til udfodring bestemt ud fra grisenes indsættelsesvægt. Denne strategi for fodertildeling blev fastlagt af foderproducenten (BOCM PAULS) og foderleverandøren (Topfeed). Før fravænning fik grisene i Topfeed-gruppen ligeledes en særskilt blanding (Maxecreep) fra cirka to-ugers alder – foderforbruget i farestalden blev ikke registreret.

Der blev indsat i alt 642 grise fordelt på de to grupper, og der blev gennemført 48 gentagelser (stier pr. gruppe). Grisene blev indsat ved en gennemsnitlig vægt på 8,3 kg. Ved mellemvejning efter to uger var gennemsnitsvægten 13,1 kg. 46 dage efter indsættelse blev grisene overført til slagtesvinestalden ved en gennemsnitlig vægt på 34,6 kg.

Afprøvningen viste ingen forskel i produktionsværdien (beregnet med ens foderpris i begge grupper) mellem de to grupper. Grisene klarede sig således lige godt, om de fik det ene eller det andet foder.

En særskilt beregning af produktionsværdien for de 20 % mindste grise (under 7,5 kg ved indsættelse) viste samme resultat, som den samlede opgørelse. Hypotesen om, at de mindste grise kan have særlig gavn af ”dyre” startblandinger kunne således ikke bekræftes i den aktuelle afprøvning.

Antal dage fra indsættelse til slagtning var ens i begge grupper. Der var således ikke nogen langtidseffekt i form af højere daglig tilvækst ved at tildele foderblandingerne fra Topfeed i smågriseperioden.

Samlet viste afprøvningen, at korrekt brug af blandingerne Maxecreep, Pregrow Plus og Sovereign Supreme efter anvisning fra foderleverandøren Topfeed ikke forbedrede produktionsresultaterne i smågriseperioden eller tilvæksten frem til slagtning sammenlignet med et væsentligt billigere startfoder i kontrolgruppen. Diarréforekomsten og dødeligheden hos smågrisene var ens i de to grupper. Der var med andre ord ingen produktivitetsmæssige gevinster ved brug af foderet fra Topfeed, og den gennemsnitlige pris for Topfeed-blandingerne må derfor ikke være højere end for kontrolfoderet.

Baggrund

For at reducere foderomkostningerne fra fravænning til 30 kg kræves, at de råvarer, der indgår i smågriseblandingerne, enten er billige eller betaler sig hjem igen via en forbedret produktivitet, sundhed eller overlevelse i smågriseperioden. Mange startblandinger, der anvendes i dag, er meget dyre og indeholder mange specialforarbejdede/forædlede råvarer, der dels skulle bevirke en øget foderoptagelse og dels, at smågrisenes fordøjelse ikke belastes ved overgangen fra somælk til tørfoder.

Forsøg med direkte sammenligning af dyrt og billigt sammensat foder til smågrise har vist ret entydige resultater. De dyre blandinger forbedrer tilvækst og foderudnyttelse på kort sigt (i den periode, de tildeles), men fordelen udligner sig i forhold til et billigere foder på lang sigt (frem til 30 kg eller 100 kg). En række danske afprøvninger [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8] har samstemmende vist, at de dyre startblandinger giver minus på bundlinjen – de er simpelthen for dyre i indkøb i forhold til den effekt, de har på grisene.

De nævnte, tidligere afprøvninger har været kritiseret for, at det dyre foder blev anvendt uhensigtsmæssigt under afprøvningen (uden hensyn til fravænningsvægt og sammensætning af den efterfølgende foderblanding) og derved at have forøget foderomkostningen mere end ved korrekt brug i praksis. Formålet med den aktuelle afprøvning var derfor at sammenligne et traditionelt sammensat kontrolfoder med korrekt brug af et afstemt sortiment af såkaldt dyre startblandinger og en slutblanding til smågrise (fra samme firma) efter firmaets anvisninger. Effekten blev målt primært på produktionsresultaterne i smågriseperioden.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj (SPF sundhedsstatus), der indkøbte grise ved 4-ugers alderen. Afprøvningen blev gennemført i smågrisestaldene. Hver stald var indrettet med 12 stier med delvist fuldspaltegulv og uden overdækning. Der blev indsat 6-7 grise pr. sti.  Der var én foderautomat og én drikkekop i hver sti.

Grisene blev indsat ved en gennemsnitlig vægt på 8,3 kg. Ved mellemvejning efter to uger var gennemsnitsvægten 13,1 kg. Seks og en halv uge efter indsættelse blev grisene overført til slagtesvinestalden ved en gennemsnitlig vægt på 34,6 kg. Der blev indsat i alt 642 grise fordelt på de to grupper og 48 gentagelser (stier pr. gruppe).

Grupper

Der indgik to grupper i afprøvningen:

Tabel 1. Forsøgsdesign

1 - Kontrol

2 - Topfeed fodringskoncept

Fravænningsfoder, 4-6 ugers alder

Maxecreep

Smågrisefoder, 6-11 ugers alder

Pregrow Plus

 

Sovereign Supreme

Foder

Kontrolfoderet blev produceret på Aarhusegnens Andel. Al foder i forsøgsgruppen blev leveret af Topfeed. Foderet i begge grupper var pelleteret. Sammensætningen af kontrol- og forsøgsfoder er vist i appendiks 1.

I farestalden fik grisene i forsøgsgruppen tildelt en særskilt blanding (Maxecreep fra Topfeed). Kontrolgrisene fik i farestalden tildelt et hjemmeblandet startfoder (en korn-/fiskemel-/mælkepulver-baseret blanding). Begge grupper fik adgang til foder fra cirka 14 dage efter faring. Foderforbruget i farestalden blev ikke registreret.

I Topfeed-gruppen blev valget af startblanding (Maxecreep eller Pregrow Plus) og et fast kvantum til udfodring bestemt ved grisenes indsættelsesvægt – se nærmere i tabel 2. Denne strategi for fodertildeling i forsøgsgruppen blev fastlagt af producenten (BOCM PAULS) og foderleverandøren (Topfeed). I kontrolgruppen fik grisene fravænningsfoder de første 14 dage efter indsættelse og skiftede derefter gradvist (over fire dage) til smågriseblandingen.

I begge grupper blev der efter dyrlægens anvisning tilsat 2.500 ppmzink (som zinkoxid) i foderet de første 14 dage efter indsættelse for at modvirke fravænningsdiarré – dette blev accepteret af Topfeed og svarer til de betingelser, som ofte forekommer i praksis.

Tabel 2. Fodertildeling i forsøgsgruppen (Topfeed), kg foder/gris

 

Stiens gennemsnitsvægt ved fravænning

Blandingsnavn:

<6,5 kg

6,5-7,49 kg

7,5-8,49 kg

8,5-9,49 kg

9,5-10,49 kg

10,5 kg+

Maxecreep

3

2

1

-

-

-

Pregrow Plus

5

5

4

4

4

2

Sovereign Supreme

Ad lib

Ad lib

Ad lib

Ad lib

Ad lib

Ad lib

Foderskift skete gradvist ved at introducere den efterfølgende blanding 2-3 udfodringer før den aktuelle blanding var brugt op.

Registreringer

Alle registreringer foregik på stiniveau. Grisene blev vejet ved indsættelse, to uger efter indsættelse (mellemvejning), og ved afslutning af forsøget 46 dage efter indsættelse. Ved mellemvejning og afgang fra smågrisestaldene blev forbrugt foder gjort op. Desuden blev der registreret dødelighed og antallet af dage, grisene blev behandlet for diarré.

På 176 tilfældigt udvalgte grise (hhv. 90 og 86 grise fra kontrol- og Topfeed-gruppen) blev der registeret alder og vægt ved levering til slagteri. Formålet hermed var at afklare langtidsvirkningen af den forskellige fodring igennem smågriseperioden. I perioden 35-100 kg fik grisene i begge grupper samme foder.

Produktionsværdi og beregninger

Produktionsværdien baseret på et gennemsnit af de seneste fem års priser for smågrise (2000-2005) blev beregnet som: (kg tilvækst × kr. pr. kg tilvækst) ÷ (antal analyserede FEsv × kr. pr. FEsv). Tilvækstværdien (5,97 kr./kg tilvækst) blev beregnet på basis af den gennemsnitlige indsættelses- og afgangsvægt i hele afprøvningen. Prisen for 7 kg’s grise var 214 kr., ± 8,52 kr./kg og for 30 kg’s grise 357 kr. ± 5,24 kr. pr. kg. De anvendte priser på fravænningsfoder var 2,74 kr. pr. FEsv og for smågrisefoder 1,52 kr. pr. FEsv var gennemsnitspriser for smågrisefoder over de seneste fem år (2000-2005).

Den aktuelle pris for kontrolfoderet (i tabel 4) var en gennemsnits kontraktpris for blandingerne for fodersæsonen september 2005 til august 2006 og er under forudsætning af, at der samlet leveres 30 tons foder ad gangen. Fravænningsfoder: 268 kr./hkg; smågrisefoder: 163 kr./hkg. Ved levering af startfoderet i sækkevare eller i mindre kvantum end samlet 30 tons vare vil foderprisen være højere.

Statistik

Produktionsværdien blev analyseret som den primære effektparameter. I modellen indgik følgende klassevariable: hold og gruppe. Produktionsværdien blev undersøgt for normalfordeling og forekomst af outliers, og blev analyseret ved en variansanalyse i SAS under proceduren GLM. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau. Dødelighed og sygdomsbehandlinger var sekundære registreringer i afprøvningen.

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyseresultater for alle foderblandinger er vist i appendiks 2.

I kontrolgruppen stemte det analyserede indhold af næringsstoffer godt overens med det beregnede indhold i både start- og slutfoderet. Dog var indholdet af energi i begge blandinger lidt højere end beregnet (hhv. 2 og 3 FEsv). Dette vurderes ikke at have haft væsentlig indvirkning på produktionsresultaterne.

I forsøgsgruppen viste analyserne af foderet god overensstemmelse mellem de deklarerede og analyserede indhold af næringsstoffer. Dog viste analyserne et underindhold af lysin i Pregrow Plus (minus 9 %) og Sovereign Supreme (minus 10 %) i forhold til det deklarerede indhold, hvilket kan have påvirket produktionsresultaterne i negativ retning.

Produktionsresultater

Produktionsresultaterne er vist i tabel 3.

Afprøvningen viste ingen forskel i produktionsværdien (beregnet med ens foderpris i begge grupper) mellem de to grupper. Grisene klarede sig med andre ord lige godt, om de fik det ene eller det andet foder set over hele perioden. I de første to uger efter fravænning var der lavere tilvækst (P=0,04) og ringere foderudnyttelse (P<0,001) hos grisene på Maxecreep og Pregrow Plus fra Topfeed i forhold til kontrolgrisene – dette er i modsætning til tidligere afprøvninger, hvor grisene typisk klarer sig bedst på det dyre foder lige efter fravænning. Grisene på Sovereign Supreme fra Topfeed havde en bedre foderudnyttelse (P<0,001) end kontrolgrisene i sidste del af afprøvningen.

En særskilt beregning af produktionsværdien for de 20 % mindste grise (under 7,5 kg ved indsættelse) viste samme resultat, som den samlede opgørelse (resultaterne er ikke vist). Hypotesen om, at de mindste grise kan have særlig gavn af ”dyre” startblandinger kunne således ikke bekræftes i den aktuelle afprøvning.

Antal dage fra indsættelse til slagtning var ens i begge grupper. Der var med andre ord ikke nogen langtidseffekt i form af højere daglig tilvækst ved at tildele Topfeed foderblandingerne i smågriseperioden.

Samlet viste afprøvningen samme produktivitet set over hele smågriseperioden og frem til slagtning. Den aktuelle afprøvning kunne med andre ord ikke påvise produktivitetsmæssige gevinster ved at anvende Topfeeds fodringskoncept frem for et traditionelt sammensat kontrolfoder. Topfeed-blandingerne må derfor som gennemsnit ikke være dyrere i indkøb end foderet i kontrolgruppen, for at opnå samme dækningsbidrag.

Tabel 3. Produktionsresultater

Gruppe

Kontrol

Topfeed fodringskoncept

Antal hold

48

48

Antal grise indsat

321

321

4-6 uger:

Daglig tilvækst, g

348

322

FEsv pr. dag

0,49

0,50

FEsv pr. kg tilvækst

1,42

1,55

6-11 uger:

Daglig tilvækst, g

653

664

FEsv pr. dag

1,22

1,19

FEsv pr. kg tilvækst

1,87

1,79

Hele perioden (4-11 uger):

Daglig tilvækst, g

559

559

FEsv pr. dag

1,00

0,98

FEsv pr. kg tilvækst

1,78

1,75

Produktionsværdi (ens foderpris), kr./gris

76,2

77,4

(Indeks)a

(100)

(102)

An tal dage fra indsættelse til slagtning (8-100 kg)

152,5

152,8

a) Forskel mellem grupperne skal være mindst 3,60 kr./gris eller 5 indeks point, for at være statistisk sikker (P<0,05).

Økonomi

I tabel 4 er angivet, hvad blandingerne fra Topfeed må koste i forhold til kontrolfoderet for at opnå samme produktionsværdi i den angivne periode. Således skulle startfoderet (4-6 uger) fra Topfeed være 42 kr. pr. 100 kg billigere, for at opveje den ringere tilvækst og foderudnyttelse i Topfeed-gruppen de første to uger efter fravænning. Tilsvarende kunne foderet fra Topfeed i slutperioden være 9 kr. pr. 100 kg dyrere end i kontrolgruppen, fordi foderudnyttelsen var bedre end i kontrolgruppen i denne periode.

Set over hele smågriseperioden berettigede produktionsresultaterne i Topfeed-gruppen ikke til en merpris for blandingerne fra Topfeed i forhold til kontrolfoderet. Priserne på kontrolfoderet er oplyst af leverandøren Aarhusegnens Andel (se også afsnittet ”Produktionsværdi og beregninger” ovenfor).

Tabel 4. Hvad må foderet fra Topfeed koste, for at give samme produktionsværdi som kontrol (i den angivne periode)

Gruppe

Kontrol

Topfeed fodringskoncept

Startfoder (4-6 uger), kr. pr. 100 kg1

268

227  (÷41)

Slutfoder (6-11 uger), kr. pr. 100 kg1

169

178  (+9)

Hele perioden (4-11 uger), kr. pr. 100 kg

183

185  (+2)

1 Forbruget af de enkelte blandinger i hver periode er vist i appendiks 3.

Sundhed

I begge grupper var der et lavt niveau af sygdomsbehandlinger og antal døde. Der var ingen forskel i antallet af diarrébehandlinger (hhv. 0,5 og 0,4 behandlingsdage pr. gris i gennemsnit for kontrol- og Topfeed-gruppen). Der var heller ikke statistisk sikker forskel i dødeligheden (hhv. 0,6 % og 1,2 % døde i kontrol og Topfeed-gruppen).

Konklusion

Samlet viste afprøvningen, at korrekt brug af blandingerne Maxecreep, Pregrow Plus og Sovereign Supreme efter anvisning fra foderleverandøren (Topfeed) ikke forbedrede produktionsresultaterne i smågriseperioden eller tilvæksten frem til slagtning sammenlignet med et væsentligt billigere startfoder i kontrolgruppen. Diarréforekomsten og dødeligheden hos smågrisene var ens i de to grupper. Der var med andre ord ingen produktivitetsmæssige gevinster ved brug af foderet fra Topfeed, og den gennemsnitlige pris for Topfeed-blandingerne må derfor ikke være højere end for kontrolfoderet.

Referencer

[1]

Maribo,H. (1999). Firmablandinger til smågrise – solgt i Vestjylland. Meddelelse nr. 443, Landsudvalget for Svin.

[2]

Callesen,J.; Johansen,M. (2000). Skåneblandinger til forebyggelse af fravænningsdiarré og dødsfald forårsaget af E.coli. Meddelelse nr. 470, Landsudvalget for Svin.

[3]

Jørgensen,L. (2004). Smågrisefoder uden fiskemel. Meddelelse nr. 652, Landsudvalget for Svin.

[4]

Callesen,J.; Thorup,F. (2004). 26 kontra 33 dages fravænningsalder (I) – effekt på smågrise. Meddelelse nr. 663, Landsudvalget for Svin.

[5]

Callesen,J.; Thorup,F. (2005). 29 kontra 35 dages fravænningsalder (II) – effekt på smågrise. Meddelelse nr. 722, Landsudvalget for Svin.

[6]

Maribo,H. (2006). Test af smågriseblandinger fra Hamlet Protein. Meddelelse nr. 729, Landsudvalget for Svin.

[7]

Callesen,J.; Johansen,M. (2006). Betydning af foderet proteinindhold og sammensætning for fravænningsdiarré og tilvækst. Meddelelse nr. 740, Landsudvalget for Svin.

[8]

Maribo,H. (2006). Firmablandinger til smågrise indkøbt på Fyn i vinteren 2005/2006. Meddelelse nr. 745, Dansk Svineproduktion.


Deltagere

Tekniker Jens Ove Hansen, Tekniker Mogens Jacobsen, Tekniker Verner Ruby, Dansk Svineproduktion

Afprøvning: 869


Appendiks 1

Fodersammensætning

Kontrol – Fravænningsfoder

Kontrol – Smågrisefoder

60,01 %

Hvede

61,09 %

Hvede

12,30 %

Antigenfrit sojaprotein, HP-300

14,48 %

HP Sojaskrå (afskallet)

8,76 %

LT Fiskemel

10,00 %

Byg

5,00 %

Vallepulver/Perlac

7,00 %

Fiskemel, almindelig

4,46 %

Byg

2,54 %

Sojaolie

3,98 %

Sojaolie

1,36 %

Foderkridt

1,25 %

Bio*pro (organisk syre)

1,00 %

Melasse

1,00 %

Melasse

0,74 %

Monocalciumfosfat

0,99 %

Monocalciumfosfat

0,63 %

Bio*pro (organisk syre)

0,85 %

Foderkridt

0,39 %

L-lysin, HCl, 98 %

0,44 %

L-lysin, HCl, 98 %

0,26 %

Vitamin/mineralforblanding

0,35 %

Vitamin/mineral forblanding

0,24 %

Fodersalt

0,20 %

Fodersalt

0,12 %

L-Treonin, 98,5 %

0,17 %

L-Tryptofan 15

0,09 %

L-Tryptofan 15

0,15 %

L-Treonin, 98,5 %

0,06 %

DL-Methionin 100

0,09 %

DL-Methionin 100

 

 

 

Topfeed smågrisefoder

Maxecreep

Pregrow Plus

Sovereign Supreme

Gelatiniseret hvede (varmebehandlet), pct.

60,76

59,15

-

Hvede, pct.

-

-

60,79

Sojabønner, pct.

15,98

17,10

18,53

Fiskemel, pct.

5,75

9,32

1,73

Mælkepulver, pct.

5,75

8,63

-

Byg, pct.

5,17

-

13,20

Sojaolie, pct.

3,45

3,45

1,96

Premix, pct.

1,95

1,90

1,91

Dicalciumfosfat, pct.

0,58

-

0,95

Kridt, pct.

0,41

0,45

0,60

Salt, pct.

0,20

-

0,33

 

Syrekombination

Syrekombination

Syrekombination

 

Sangrovit

Sangrovit

Sangrovit

 

Aroma og smagsstoffer

Aroma og smagsstoffer

-

Appendiks 2

Foderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer

Kontrolfoder:

Fravænningsfoder

Smågrisefoder

 

Dekl.

Analyse

Dekl.

Analyse

FEsv/100 kg

121

123

115

118

Råprotein, pct.

20,9

20,3

20,4

20,7

Råfedt, pct.

5,9

6,5

4,5

4,9

Lysin, g/kg

14,7

14,8

13,2

14,1

Methionin, g/kg

4,7

4,7

4,1

4,3

Methionin + cystin, g/kg

8,0

8,3

7,4

8,0

Treonin, g/kg

9,1

8,8(-3%)

8,2

8,6

Calcium, g/kg1

8,5

8,9

9,2

9,2

Fosfor, g/kg1

7,3

7,9

6,2

6,4

 

Resultater er på basis af fire analyser, hvis ikke andet er angivet.

1

Én analyse.


Topfeed smågrisefoder:

Maxecreep

Pregrow Plus

Sovereign Supreme

 

Dekl.

Analyse

Dekl.

Analyse

Dekl.

Analyse

FEsv pr. 100 kg

-

127

-

126

-

116

Råprotein, %

20,0

19,6

21,5

22,2

19,0

19,5

 

Calcium, g/kg 1

6,5

5,9

6,4

5,9

7,0

6,4

Fosfor, g/kg 1

5,5

5,3

5,1

5,0

5,0

4,6

Zink, mg/kg 1

120

203

120

216

120

221

 

Lysin, g/kg

15,0

14,5(-3%)

16,0

14,6(-9%)

15,5

14,0(-10%)

Methionin, g/kg

-

4,1

-

5,0

-

4,2

Methionin+Cystein, g/kg

-

7,6

-

8,7

-

7,8

Treonin, g/kg

-

8,8

-

9,3

-

8,5

 

Resultater er på basis af fire analyser, hvis ikke andet er angivet.

1

Én analyse.

Appendiks 3

Forbrug af kontrol- og Topfeed-blandinger opdelt på perioder

Gruppe

1 - Kontrol

2 - Topfeed fodringskoncept

4-6 uger:

Fravænningsfoder: 1788 kg

Maxecreep: 534 kg

 

 

Pregrow Plus: 884 kg

 

 

Sovereign Supreme:  375 kg

6-11 uger:

Fravænningsfoder: 570 kg 1

Maxecreep: 14 kg

 

Smågrisefoder:9.810 kg

Pregrow Plus: 209 kg

 

 

Sovereign Supreme: 10107 kg

1 Pga. gradvis overgang til smågrisefoder to uger efter indsættelse.


Institution: Dansk Svineproduktion, DMA

Forfatter: Jes Callesen

Udgivet: 12. juni 2006

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring