25. juli 2006

Meddelelse Nr. 752

Effekt af fravænningsalder, startfoderets sammensætning og foderoptagelsen før fravænning på diarré og tilvækst hos smågrise

Hverken fravænningsalderen, fodersammensætningen eller foderoptagelsen før fravænning kunne reducere diarré efter fravænning. Fodring i dieperioden var kun relevant ved fem ugers fravænning. Når ris erstattede hvede i startfoderet øgedes tilvæksten.

Der er gennemført en afprøvning med 1.383 grise. Formålet var at afklare, om diarréfrekvens og daglig tilvækst efter fravænning påvirkes af forskellig fravænningsalder, sammensætning af startfoderet eller af grisenes foderoptagelse i dieperioden. Afprøvningen blev gennemført som et 3-faktor-forsøg med to fravænningsaldre og fire forskellige startblandinger. Foderet blev tildelt fra cirka 14-dages alderen frem til dag 14 efter fravænning. I farestalden blev foderet tilsat et farvestof, som gjorde det muligt at vurdere, om grisene havde optaget foder ud fra en vurdering af gødningsfarven. Foderoptagelsen indgik efterfølgende som den tredje hovedfaktor i den statistiske analyse, således at data blev analyseret som et 2×4×2 faktor-forsøg, jf. nedenstående forsøgsopstilling. Fra fødsel til 14 dage efter fravænning blev alle registreringer foretaget på individ-niveau. Herefter blev tilvæksten registreret på stiniveau frem til afgang fra smågrisestalden ved 11-ugers alderen.

Grisenes fravænningsvægt var primært afhængig af fravænningsalder og fødselsvægt. Fravænningsvægten var endvidere afhængig af typen af startfoder, og hos grise fravænnet ved fem uger ligeledes af, om grisene havde optaget foder i dieperioden (på diedag 27).

Forsøgsopstilling

Frav. alder:

27 dage

33 dage

Startfoder:

Hvede-
baseret

Ris-
Baseret

Ris-baseret +10% roepiller

Ris-baseret +7% bygskaller +7% kartoffelmel

Hvede-
Baseret

Ris-
baseret

Ris-baseret +10% roepiller

Ris-baseret +7% bygskaller +7% kartoffelmel

Æder/Ikke-æder klassificering

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Den daglige tilvækst de første 14 dage efter fravænning var primært afhængig af fravænningsalderen. Endvidere var der vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen. De tidligt fravænnede grise, som fik den ris-baserede blanding uden ekstra fiberkilder, havde lavere tilvækst end grisene på de øvrige ris-blandinger. Hos de sent fravænnede grise var tilvæksten derimod ens på alle de ris-baserede blandinger. Ved begge fravænningsaldre gav de ris-baserede blandinger cirka 50 gram højere daglig tilvækst end det hvede-baserede startfoder. Ved 11-ugers alderen var slutvægten ikke statistisk sikker forskellig mellem de fire foderblandinger. Ved fem ugers fravænning var der en tendens til, at de grise, der optog foder i dieperioden, voksede hurtigere end de grise, der ikke optog foder. Ved fire ugers fravænning var der ikke forskel på tilvæksten i forhold til foderoptagelse. Tilvæksten fra dag 14 efter fravænning til 11 ugers alderen for de grise, der optog foder/ikke optog foder i farestalden, kunne ikke opgøres. Resultatet tyder på, at fodertildeling i farestalden kun er relevant ved sen fravænningsalder.

Grisenes fravænningsalder havde ingen betydning for antallet af diarrébehandlinger. Dette er i modsætning til tidligere afprøvninger. Heller ikke foderoptagelsen havde betydning for antallet af diarrébehandlinger. Antallet af diarrébehandlinger var alene påvirket af startfoderets sammensætning. Der blev givet flest behandlinger til de grise, som fik startfoder baseret på ris+bygskaller+kartoffelmel. Denne fodertype gav dog samtidig en høj daglig tilvækst. Der var ingen sammenhæng mellem antallet af diarrébehandlinger og mængden af E. coli i gødningen (dag 10 efter fravænning). Dette tyder på, at mange diarrébehandlinger ikke skyldes E.coli.

Baggrund

Fravænningsdiarré hos smågrise er en multifaktorielt betinget tilstand, som er karakteriseret ved en midlertidig opformering af sygdomsfremkaldende E.coli bakterier i grisens mave-tarm-kanal [1].

I denne sammenhæng har betydningen af fodertildeling i dieperioden (til pattegrise) altid været omdiskuteret, og forskellige undersøgelser viser tvetydige resultater [2]. Disse undersøgelser er typisk blevet gennemført ved lavere fravænningsalder (21-28 dage) end det aktuelt anbefales i Danmark i dag. Samtidig er undersøgelserne gennemført med tilsætning af antibiotiske vækstfremmere i foderet. Kun meget få undersøgelser [3], [4], [5] har forsøgt at karakterisere effekten af den enkelte gris’ foderoptagelse i dieperioden på den efterfølgende forekomst af fravænningsdiarré og på grisenes produktionsresultater efter fravænning. Metoderne til individuelt at bestemme foderoptagelsen, når grisene opstaldes i grupper, er primært af kvalitativ (ja/nej) karakter (fx: Registrering af fæces-farvning eller ædetidsregistrering) – dette gælder især for perioden før fravænning.

Senere fravænning (>30 dage) kan reducere fravænningsdiarré[6], [7], idet større (og ældre) grise anses for at være mindre modtagelige [8]. Nogle undersøgelser har vist, at fodring med ufordøjelige kulhydratfraktioner påvirker de fysisk-kemiske egenskaber i mave-tarm-kanalen, og muligvis ad denne vej nedsætte forekomsten af fravænningsdiarré [2].

Formålet med den aktuelle afprøvning var at afklare, om diarréfrekvens og daglig tilvækst efter fravænning påvirkes af forskellig fravænningsalder, sammensætning af startfoderet eller af grisenes foderoptagelse i dieperioden.

Materiale og metode

Afprøvningen blev gennemført som et 3-faktorforsøg med to fravænningsaldre (27 og 33 dage, faktor 1) og fire forskellige startblandinger (faktor 2), som blev tildelt fra cirka 14-dages alderen frem til dag 14 efter fravænning. Endvidere blev alle grise i afprøvningen klassificeret individuelt som henholdsvis æder/ikke-æder (faktor 3) som udtryk for deres foderoptagelse. Definitionen af æder/ikke æder beskrives nærmere senere. Data blev derfor analyseret som 2×4×2 faktor-forsøg. Forsøgsopsætningen fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Forsøgsdesign

Frav. alder:

27 dage

33 dage

Startfoder:

Hvede-
baseret

Ris-
Baseret

Ris-baseret +10% roepiller

Ris-baseret +7% bygskaller +7% kartoffelmel

Hvede-
Baseret

Ris-
baseret

Ris-baseret +10% roepiller

Ris-baseret +7% bygskaller +7% kartoffelmel

Æder/Ikke-æder klassificering

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Afprøvningen blev gennemført i en produktionsbesætning. Der indgik 1.383 grise fra fødsel til 14 dage efter fravænning. Grisene blev øremærket med individuelle numre ved fødsel. Grisene blev vejet individuelt ved fødsel, fravænning og 14 dage efter fravænning. Indenfor 1-2 dage efter fødsel fik grisene slebet tænder, de blev halekuperet og blev behandlet med Baycox. Grisene fik tildelt strøjern på gulvet i farestien de første to uger efter fødsel. Startfoderet blev tildelt fra cirka 14-dages alderen i en foderautomat (de første 2-3 dage også på gulvet i farestien). Ved fravænning blev grisene overflyttet til en smågrisestald. Kuld med samme fravænningsalder og på samme foder i farestalden blev indsat i samme sti ved fravænning (cirka 30 grise/sti). Efter fravænning blev foderet tildelt i en simpel tørfoderautomat.

Fodersammensætning

De fire startblandingers sammensætning er vist i appendiks 1. Blandingernes beregnede indhold af energi og næringsstoffer var ens, men blandingerne var forskellige med hensyn til korndelen og fiberindholdet og -sammensætningen.

De fire startblandinger omfattede en hvedebaseret kontrolblanding, samt tre blandinger hvor hvededelen udelukkende blev erstattet af parboiled ris, eller af parboiled ris kombineret med forskellige fiberrige råvarer (se tabel 1). Ris i startfoderet er ikke tidligere afprøvet under danske forhold, men udenlandske forsøg tyder på, at både sundhed og produktionsresultater hos smågrise kan forbedres, når ris indgår i startfoderet. Samtidig har ris et meget lavt indhold af fibre, hvilket gør den egnet som råvare (uden fiberbidrag), når effekten af forskellige fibertyper ønskes undersøgt. I den aktuelle afprøvning ønskede vi at afklare effekten af startfoder til nyfravænnede grise med:

  • Lavt fiberindhold (ris-baseret)
  • Høj andel af opløselige fibre (via roepiller)
  • Kombinationen af tungtfordøjelige fibre (bygskaller) og letfermenterbare kulhydrater (kartoffelmel).

Det var planlagt, at blandingerne med ris+roepiller og ris+bygskaller+kartoffelmel skulle have samme fiberindhold som den hvede-baserede kontrolblanding.

Analyser

Alle foderblandinger blev analyseret for indhold af energi, aminosyrer og mineraler. Endvidere blev foderets fiberindhold (opløselige, uopløselige og totalt), kvældning og vandbindingskapacitet analyseret på Danmarks JordbrugsForskning.

Som udtryk for grisenes fækale udskillelse af hæmolytiske E.coli blev der fra alle grise udtaget en svaberprøve fra endetarmen på dag 10 efter fravænning. Svaberprøven blev dyrket ved 37 grader Celsius på blod-agar vækstmedium og efterfølgende scoret mellem 0 og 3 for andelen af beta-hæmolytiske E.coli (0=ingen hæmolytiske E.coli; 3=primært hæmolytiske E.coli). Der blev ikke gennemført andre diagnostiske undersøgelser af grisene i afprøvningen.

Æder/ikke-æder-klassificering

Et farvestof (frugtfarve, indigo carmine; 5 g/kg) blev tilsat hver blanding i farestalden på dag 24 efter fødsel ved begge fravænningsaldre. En visuel bestemmelse af fæces-farven (ja/nej) blev gennemført tre dage senere (dag 27), ved hjælp af en vatpind som blev indført i endetarmen på alle grise. Afhængig af, om fæces på vatpinden var farvet eller ikke-farvet blev grisen klassificeret som havende ædt eller ikke-ædt. Æde-klassificeringen var et kvalitativt udtryk (ja/nej) for pattegrisenes foderoptagelse i dieperioden frem til dag 27. Grise, som på dag 27 havde diarré, blev ekskluderet fra æde-klassificeringen. Den visuelle bedømmelse af fæces-farven blev gennemført af den samme person på samtlige grise.

Registreringer

Alle grise blev øremærket med et individuelt nummer ved fødsel og følgende data blev registreret på individ-niveau:

Før fravænning:

  • Egenskaber hos moder-soen (kuldnummer, kuldstørrelse)
  • Egenskaber hos soen hvor grisen blev fravænnet (kuldnummer, antal fravænnede, diegivningslængde)
  • Egenskaber hos grisen (fødselsvægt, flytning, fravænningsvægt og -alder, Ædt/ikke-ædt på dag 27).

Efter fravænning:

  • E.coli-score (dag 10 efter fravænning)
  • Diarrébehandlinger
  • Vægt dag 14 efter fravænning.

Endvidere blev følgende registreret på gruppe- eller på stiniveau:

  • Pattegrisenes foderoptagelse i dieperioden (på gruppe-niveau)
  • Foderoptagelse dag 0-14 efter fravænning (på sti-niveau)
  • Slutvægt ved 10 ugers alderen (på sti-niveau).

Statistik

På alle data blev der gennemført en variansanalyse under proceduren GLM i SAS med fødselsvægt som covariat. Faktorerne i modellen omfattede fravænningsalder, fodergruppe, æde-klassificering og alle vekselvirkninger mellem de nævnte. Den fulde statistiske model blev reduceret ved at fjerne ikke-statistisk sikre vekselvirkninger (P<0,05) en efter en, indtil der kun var statistisk sikre effekter tilbage. Statistisk sikre forskelle er angivet på 5 procentniveau.

Grisenes foderoptagelse (æder/ikke-æder dag 27) viste en skæv fordeling (78:22 procent), hvilket betød, at ikke-æder gruppen kun omfattede forholdsvis få grise. Derfor blev der også gennemført en analyse af effekten af de to øvrige hovedfaktorer (fravænningsalder og fodertype) alene.

Sammenhængen mellem diarrébehandlinger og E.coli-score på blod-agar plader blev vurderet ved Pearson´s regressionsanalyse. Individ-registreringerne for diarré og E.coli-score blev samlet i en gennemsnitsværdi for hver sti (n=32).

Resultater og diskussion

Foderanalyser

Analyser af foderet for indhold af næringsstoffer og energi er vist i appendiks 2. De analyserede indhold af næringsstoffer var i god overensstemmelse med de beregnede værdier. Der var afvigelser fra de beregnede værdier for råprotein, calcium og lysin, men afvigelserne var nogenlunde ens i alle blandinger og vurderes ikke at have haft væsentlig indflydelse på resultaterne.

Fiberanalyser af foderet er vist i appendiks 3. Det totale fiberindhold i de fire startblandinger varierede fra 62 gram/kg i det ris-baserede foder (uden fiberkilder) til 128 gram/kg i det hvedebaserede kontrolfoder.

InfoSvin/8914.tif
Figur 1. Fordeling af pattegrisenes alder ved fravænning i de to grupper

Før fravænning

De 96 søer fik i gennemsnit 15,2 levendefødte grise, så der blev lavet én ammeso pr. tre faringer. Da der hver uge var tre faringer pr. fodertype og fravænningsalder, indgik grisene hos ammesøerne i afprøvningen på lige fod med grise, der voksede op hos deres egen mor. Af de 1.383 fødte grise blev 85 pct. vejet ud til videre forsøg i smågrisestalden. Af de resterende 15 pct. var 10 pct. døde i dieperioden og 5 pct. var efternølere, der ikke kunne fravænnes til tiden, eller grise som udgik på grund af tabt øremærke.

Figur 1 viser, at det lykkedes at lave to grupper grise med forskellig fravænningsalder. Enkelte grise i figur 1, der blev fravænnet efter en lang diegivningsperiode, udgik af afprøvningen ved fravænning.

Vægt ved fravænning
Grisene vejede i gennemsnit 7,4 kg og 8,8 kg ved henholdsvis 27 og 33 dages fravænningsalder. Der var en klar effekt af grisenes fødselsvægt på fravænningsvægten, således at de tungeste grise ved fødsel også var de tungeste ved fravænning (P<0,001).

Der var vekselvirkning mellem fravænningsalder, foderblanding og æder/ikke-æder-klassificering på fravænningsvægten (P<0,05), om end retningen af responset var uensartet (data er ikke vist).

Endelig var der vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen, således gav fx den hvede-baserede blanding laveste fravænningsvægt hos de tidligt fravænnede grise, men højeste fravænningsvægt hos de sent fravænnede. Dette fremgår af figur 2.

InfoSvin/8915.tif
Figur 2. Fravænningsvægten for de enkelte startblandinger er vist for de to fravænningsaldre. Der var vekselvirkning mellem fravænningsalder og fodertypen på fravænningsvægten, (se fremhævet i boksen

Effekter på         fravænningsvægten

P-værdi

Fødselsvægt

<0,001

Alder

<0,001

Foder

NS

Æde-kategori

NS

Alder×Foder

<0,001

Alder×Æde

0,097

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

<0,05

InfoSvin/8916.tif
Figur 3. Fravænningsvægten for de enkelte ædegrupper (ædt/ikke ædt) er vist for de to fravænningsaldre. Der var tendens til vekselvirkning mellem fravænningsalder og foderoptagelse på fravænningsvægten (P=0,097) (fremhævet)

Effekter på         fravænningsvægten

P-værdi

Fødselsvægt

<0,001

Alder

<0,001

Foder

NS

Æde-klassificering

NS

Alder×Foder

<0,001

Alder×Æde

0,097

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

<0,05

 
 

Der var desuden tendens til vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og deres foderoptagelse før fravænning udtrykt ved æde-klassificeringen (p=0,097). Således påvirkede grisenes foderoptagelse ikke fravænningsvægten ved den tidlige fravænningsalder. Ved den sene fravænningsalder var de grise, der optog foder, 260 gram tungere end de grise, der ikke optog foder (se figur 3).

Afprøvningen viste, at grisenes vægt ved fravænning hovedsagelig afhænger af deres fravænningsalder og fødselsvægt.

Foderoptagelse i dieperioden
Figur 4 viser forbruget af startblanding i farestalden. Af praktiske årsager blev kun den totalt udfodrede  mængde af hver startblanding registreret. Derfor er det ikke muligt at lave en statistisk analyse på de fundne forskelle i figur 4. Det fremgår af figur 4, at den totale foderoptagelse pr. gris (= totalt udfodret mængde) var 150-500 gram højere hos de sent fravænnede grise end hos de tidligt fravænnede på samme foderblanding. Dette resultat er i overensstemmelse med tidligere danske afprøvninger [6], [7]. Grisenes foderoptagelse er formentlig overvurderet, fordi eventuelt foderspild ikke kan opgøres. Omfanget af foderspild har antagelig været ens i alle grupper.

InfoSvin/8913.tif
Figur 4. Foderoptagelse i dieperioden pr. gris fordelt på startblanding og fravænningsalder
InfoSvin/8912.tif
Figur 5. Andel af grise klassificeret som ”ædere” i farestalden for de fire startblandinger og to fravænningsaldre

Æder/ikke-æder klassificering
Af de i alt 1.067 grise i afprøvningen, hvor en fæces-farve-klassificering var mulig, blev de 78 pct. af grisene klassificeret som ”ædere” og 22 pct. som ”ikke-ædere”. Fordelingen af henholdsvis ædere/ikke-ædere for de to startblandinger og fravænningsaldre fremgår af figur 5.

Brugen af en markør eller et farvestof har tidligere været anvendt til en kvalitativ individuel vurdering af foderoptagelsens størrelse hos grise i dieperioden. I disse tilfælde har man kunnet observere det antal gange markøren/farvestoffet kunne ses i fæces hos grisen i løbet af dieperioden [3], [5]. I den aktuelle afprøvning var det kun muligt at gennemføre fæces-farve-vurderingen én gang i løbet af dieperioden.

Andelen af grise (ud af samtlige grise), som var vanskelige at klassificere (på grund af meget svag farvning af fæces), blev ikke registreret, men det vurderes kun at dreje sig om meget få grise i alt, baseret på erfaringer i den aktuelle afprøvning samt et forudgående studie med samme farvestof i samme dosering. Farvestoffet indigo carmine vurderes derfor som bedre egnet til farvning af fæces end fx crom-oxid (anvendt til samme formål i andre undersøgelser).

Efter fravænning

Tilvækst de første 14 dage efter fravænning
Der var vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen (se figur 6), således at de tidligt fravænnede grise, som fik den ris-baserede blanding uden ekstra fiberkilder, havde lavere tilvækst end grise på de øvrige ris-blandinger. Hos de sent fravænnede grise var tilvæksten derimod ens på de ris-baserede blandinger. Ved begge fravænningsaldre gav alle ris-baserede blandinger markant højere tilvækst end det hvede-baserede startfoder (se figur 6). I andre undersøgelser har ris-baseret startfoder ligeledes resulteret i markant højere tilvækst hos nyfravænnede grise i sammenligning med blandinger baseret på majs og afskallet havre[9], [10], [11]. Ved 11 ugers alderen vejede de grise, som havde fået de ris-baserede startblandinger, mellem 0,2 og 1,1 kg mere end på hvedeblandingen, men forskellene var ikke statistisk sikre (se appendiks 5).

InfoSvin/8911.tif
Figur 6. Daglig tilvækst (gram) de første 14 dage efter fravænning opgjort for fravænningsalder og startblanding. Der var vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen på daglig tilvækst de første 14 dage efter fravænning (fremhævet)

Effekter på tilvækst første 14 dage

P-værdi

Alder

<0,001

Foder

<0,001

Æde-klassificering

NS

Alder×Foder

<0,05

Alder×Æde

0,074

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

NS

Der var som ventet statistisk sikker effekt af grisenes fravænningsalder (P<0,001) på daglig tilvækst de første 14 dage efter fravænning, således at de sent fravænnede grise i gennemsnit voksede 50 gram mere pr. dag end de tidligt fravænnede. Denne forskel skyldtes primært, at de sent fravænnede grise var en uge ældre og antagelig godt i gang med at indtage tørfoder på fravænningstidspunktet. Ved 11 ugers alderen (ved begge fravænningsaldre) vejede de sent fravænnede grise 0,8 kg mere end de tidligt fravænnede, men denne forskel var ikke statistisk sikker (P=0,36). Dette er også set i tidligere afprøvninger [6], [7].

Endvidere var der tendens (P=0,074, se boks) til vekselvirkning mellem fravænningsalder og grisenes foderoptagelse i forhold til daglig tilvækst. Ved sen fravænning voksede grise, der optog foder, hurtigere end grise, der ikke optog foder. Ved tidligt fravænning var der ens tilvækst uanset foderoptagelse. Resultatet tyder på, at fodertildeling i farestalden kun er relevant ved sen fravænningsalder (fem uger eller mere), se figur 7. Andre undersøgelser har tilsvarende fundet, at ”gode ædere” af startfoder i dieperioden voksede hurtigere end ”moderate ædere” og ”dårlige ædere” [5].

InfoSvin/8910.tif
Figur 7. Daglig tilvækst for grise, der åd eller ikke åd startfoder i dieperioden. Der var tendens til vekselvirkning (P=0,074) mellem fravænningsalder og æde-klassificeringen på daglig tilvækst de første 14 dage efter fravænning (fremhævet)

Effekter på tilvækst første 14 dage

P-værdi

Alder

<0,001

Foder

<0,001

Æde-klassificering

NS

Alder×Foder

<0,05

Alder×Æde

0,074

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

NS

En supplerende analyse af data viste, at ingen af de registrerede faktorer i afprøvningen var bestemmende for, om en gris blev klassificeret som ”ikke-æder”. Det var med andre ord ikke muligt at udpege disse dyr på forhånd med henblik på at give denne gruppe særbehandling. Følgende faktorer blev undersøgt: Fødselsvægt, flytning/ikke flytning i dieperioden, antal ædere i samme kuld, moder-soens læg-nummer, fravænningssoens kuldnummer, antal grise fravænnet kuldet, fodertypen eller vekselvirkninger mellem de nævnte faktorer.

Diarrébehandlinger de første 14 dage efter fravænning
Der var generelt kun få sygdomsbehandlinger i den aktuelle afprøvning, og antallet af diarrébehandlinger lå ligeledes på et relativt lavt niveau. Antallet af diarrébehandlinger var stærkt påvirket af det foder grisene fik tildelt (P<0,001). Flest behandlinger blev givet til grisene, som fik startfoder baseret på ris+bygskaller+kartoffelmel (se figur 8), til trods for at denne gruppe samtidig havde høj tilvækst (se figur 6). En mulig forklaring kan være større fermentering i de bageste tarmafsnit på denne blanding og heraf følgende mere lind gødningskonsistens på grund af væskeudtræk til tarmindholdet. Med andre ord har grisene ikke nødvendigvis været mere syge, men blot haft en mere lind gødning (grundet sammensætningen af foderet), som kan forveksles med diarré. Startfoderet baseret på ris+roepiller gav derimod både høj tilvækst og en lav behandlingsfrekvens for diarré.

Grisenes fravænningsalder havde ingen effekt på antallet af diarrébehandlinger (1,7 behandlingsdage/gris ved begge fravænningsaldre). Dette er i modsætning til tidligere afprøvninger [6], [7]. Dette skyldes muligvis det lave behandlingsniveau, og/eller at diarréen i højere grad skyldtes foderet sammensætning end at det var forårsaget af en infektion med en sygdomsfremkaldende E.coli.

InfoSvin/8909.tif
Figur 8. Diarrébehandlinger efter fravænning afhængig af startfoderets sammensætning. Antallet af diarrébehandlinger de første 14 dage efter fravænning var kun påvirket af fodertypen (se fremhævet i boksen). Effekten var ens ved begge fravænningsaldre og tallene er derfor vist som gennemsnit af de t0

Effekter på diar

P-værdi

Alder

NS

Foder

<0,001

Æde-klassificering

NS

Alder×Foder

NS

Alder×Æde

NS

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

NS

Heller ikke grisenes foderoptagelse før fravænning havde effekt på antallet af diarrébehandlinger. Dette er i modsætning til en anden dansk undersøgelse [4], hvor et lavt niveau af foderindtag i dieperioden gav en lavere forekomst af diarré efter fravænning. Forskellig metodik til bestemmelse af det individuelle foderindtag i dieperioden er den mest sandsynlige forklaring på de varierende resultater. 

InfoSvin/8908.tif
Figur 9. E.coli-score dag 10 efter fravænning opgjort for fravænningsalder og startblanding. Der var vekselvirkning mellem fravænningsalder og fodertype på E.coli score (fremhævet)

Effekter påE.coli-score

P-værdi

Alder

NS

Foder

<0,001

Æde-klassificering

NS

Alder×Foder

<0,001

Alder×Æde

NS

Foder×Æde

NS

Alder×Æde×Foder

NS

E.coli score dag 10 efter fravænning
Der var vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen (P<0,01) på E.coli-scoren. De tidligt fravænnede grise havde samme E.coli score, uanset fodertype. De sent fravænnede grise, som fik den ris-baserede startblanding uden ekstra fibre, havde den laveste score (P<0,05), og de to andre ris-blandinger (med ekstra fiberkilder) havde de højeste E.coli scorer (P<0,001), se figur 9.

Der var ingen sammenhæng mellem antallet af diarrébehandlinger de første 14 dage efter fravænning og E.coli scoren (P=0,55). Ligeledes var der ingen sammenhæng mellem antal diarrébehandlinger i perioden dag 9-11 (hvor grisenes udskillelse af E.coli i fæces erfaringsmæssigt er størst) og E.coli scoren på dag 10 efter fravænning. Dette tyder på, at en stor del af diarrébehandlingerne ikke var forårsaget af en E.coli infektion. Den manglende sammenhæng mellem diarrébehandlinger og E.coli-scoren kan således skyldes, at grisene blev behandlet, fordi gødningen var lind (fodringsbetinget), men uden at de reelt har været syge/behandlingskrævende.

Produktionsøkonomi

Tildeling af de ris-baserede startblandinger gav på kort sigt (de første 14 dage efter fravænning) markant bedre tilvækst (jf. figur 6) og foderudnyttelse (jf. appendiks 5) sammenlignet med hvede-blandingen. Samtidig var omkostningen til foder dog forøget med 7-10 kr./gris, idet ris-blandingerne var mellem 140-170 kr./hkg dyrere end hvede-blandingen.

Den langsigtede effekt (frem til 11 ugers alderen) ved det ris-baserede startfoder var en højere slutvægt (0,2-1,1 kg) end hos de grise, som havde fået en hvede-baseret startblanding. Det svarede til en merværdi på 1-6 kr./gris. Alle grise fik samme slutblanding. Foderudnyttelsen blev ikke registreret frem til 30 kg. Tidligere afprøvninger har dog vist, at foderudnyttelsen sjældent forbedres på længere sigt, og det er derfor overvejende sandsynligt, at ”bundlinjen” ved 11 ugers alderen var bedst med det hvede-baserede startfoder (anslået: 4-7 kr./gris). Gevinsten ved at bruge ris er med andre ord for lille i forhold til merprisen (i forhold til hvede) – det betaler sig ikke.

Konklusion

Grisenes fravænningsvægt var primært afhængig af fravænningsalder og fødselsvægt. Fravænningsvægten var endvidere afhængig af typen af startfoder, og hos grise fravænnet ved fem uger ligeledes af, om grisene havde optaget foder i dieperioden (på diedag 27).

Den daglige tilvækst de første 14 dage efter fravænning var primært afhængig af fravænningsalderen. Endvidere var der vekselvirkning mellem grisenes fravænningsalder og fodertypen. De tidligt fravænnede grise, som fik den ris-baserede blanding uden ekstra fiberkilder, havde lavere tilvækst end grisene på de øvrige ris-blandinger. Hos de sent fravænnede grise var tilvæksten derimod ens på alle de ris-baserede blandinger. Ved begge fravænningsaldre gav de ris-baserede blandinger cirka 50 gram højere daglig tilvækst end det hvede-baserede startfoder. Ved 11 ugers alderen var slutvægten ikke statistisk sikker forskellig mellem de fire foderblandinger. Ved fem ugers fravænning var der en tendens til, at de grise, der optog foder i dieperioden, voksede hurtigere end de grise, der ikke optog foder. Ved fire ugers fravænning var der ikke forskel på tilvæksten i forhold til foderoptagelse. Tilvæksten fra dag 14 efter fravænning til 11 ugers alderen for de grise, der optog foder/ikke optog foder i farestalden, kunne ikke opgøres. Resultatet tyder på, at fodertildeling i farestalden kun er relevant ved sen fravænningsalder.

Grisenes fravænningsalder havde ingen betydning for antallet af diarrébehandlinger. Dette er i modsætning til tidligere afprøvninger. Heller ikke foderoptagelsen havde betydning for antallet af diarrébehandlinger. Antallet af diarrébehandlinger var alene påvirket af startfoderets sammensætning. Der blev givet flest behandlinger til grisene, som fik startfoder baseret på ris+bygskaller+kartoffelmel. Denne fodertype gav dog samtidig en høj daglig tilvækst. Der var ingen sammenhæng mellem antallet af diarrébehandlinger og mængden af E. coli i gødningen (dag 10 efter fravænning). Dette tyder på, at mange diarrébehandlinger ikke skyldes E.coli.

Referencer

[1]

Hopwood,D.E., Pluske,J.R. & Hampson,D.J. (2005): Dietary manipulation of infectious bowel disease. In: Mosenthin,R., Zentek,J. &Zebrowska,E. (Eds), Biology of Nutrition in Growing Animals. Elsevier Limited, Amsterdam, pp. 365-385.

[2]

Pluske,J.R., Pethick,D.W., Hopwood,D.E & Hampson,D.J. (2002):Nutritional influences on some major enteric diseases of pigs. Nutr. Res. Rev. 15, 333-371.

[3]

Bruininx,E.M.A.M., Schelligerhout,a.B., Binnendijk,G.P., van der Peet-Schweering,C.M.C., Schrama,J.W., den Hartog,L.A., Everts,H. & Beynen,A.C. (2004): Individually assesses creep food consumption by suckled piglets: influence on post-weaning food intake characteristics and indicators of gut structure and hin-gut fermentation. Anim.Sci 78, 67-75.

[4]

Carstensen,L., Kjær Ersbøll,A., Jensen,K.H. & Nielsen,J.P. (2005): Escherichia coli post-weaning diarrhoea occurrence in piglets with monitored exposure to creep feed. Vet. Microbiol. 110, 113-123.

[5]

Kim,J.C., Mullan,B.P., Payne,H.G., Callesen,J., Wilson,R.H. & Pluske,J.R. (2005): Pre- and post-weaning growth in relation to creep feed consumption of individual piglets. In: Patterson,J.E. (Ed.), Manipulating Pig Production X. Australasian Pig Science Association, Werribee, Victoria, p. 165.

[6]

Callesen,J. & Thorup,F. (2004): 26 kontra 33 dages fravænningsalder – effekt på smågrise (I). Meddelelse nr. 663, Landsudvalget for Svin.

[7]

Callesen,J. & Thorup,F. (2005): 29 kontra 35 dages fravænningsalder – effekt på smågrise (II). Meddelelse nr. 722, Landsudvalget for Svin.

[8]

Madec,F., Bounaix,S. & Jestin,A. (1998): Measurement of digestive disorders in the piglet at weaning and related risc factors. Prev. Vet. Med. 35, 53-72.

[9]

Mateos,G.G., Alcantarilla,A., Latorre,M.A. Lázaro,R., Gómez,E. & Laso,N. (2001): Influence of type of cereal and level of fiber on performance of early-weaned pigs. J. Anim. Sci. 79 (suppl. 1), 106

[10]

Mateos,G.G., Latorre,M.A., Martin,F., Garcia,M.I. & Laázaro,R. (2002): Influence of type of processed cereal and oat hulls inclusion in the diet on nutrient digestibility and productive performance of young pigs. J. Anim. Sci. 80 (suppl. 1), 196

[11]

Vicente,B., Valencia,D.G., Lázaro,R., Latorre,M.A., & Mateoa,G.G. (2004): Use of rice in substitution of corn in diets for young pigs. J. Anim. Sci. 82 (suppl. 1), 455

   

Deltagere: Roald Koudal og Verner Ruby, Dansk Svineproduktion

Afprøvning: 868

Appendiks 1

Fodersammensætning, pct.

Hvede-baseret

Ris-baseret

60,57

Hvede

63,86

Ris, varmebeh. (parboiled)

16,38

Antigenfrit sojaprotein, HP-300

18,62

Antigenfrit sojaprotein, HP-300

  6,00

LT Fiskemel

  6,00

LT Fiskemel

  5,00

Vallepulver/Perlac

  5,00

Vallepulver/Perlac

  4,72

Vegetabilsk fedt, Scanfedt S

  2,00

Melasse

  2,81

Byg

  1,34

Monocalciumfosfat

  1,23

Monocalciumfosfat

  1,00

Vegetabilsk fedt, Scanfedt S

  1,01

Foderkridt

  0,99

Foderkridt

  1,00

Melasse

  0,36

Vitamin/mineral forblanding

  0,39

L-lysin, HCl, 98 %

  0,34

L-lysin, HCl, 98 %

  0,36

Vitamin/mineral forblanding

  0,27

Fodersalt

  0,25

Fodersalt

  0,11

L-Treonin, 98,5 %

  0,12

L-Treonin, 98,5 %

  0,07

DL-Methionin 100

  0,10

DL-Methionin 100

  0,04

L-Tryptofan 15

  0,06

L-Tryptofan 15

 

 

    

Ris-baseret+roepiller

Ris-baseret+bygskaller+kartoffelmel

53,75

Ris, varmebeh. (parboiled)

46,75

Ris, varmebeh. (parboiled)

18,35

Antigenfrit sojaprotein, HP-300

19,28

Antigenfrit sojaprotein, HP-300

  9,61

Roepiller (Pulpetter)

  7,39

Bygklid, grov (=bygskaller)

  6,00

LT Fiskemel

  7,39

Kartoffelstivelse (katoffelmel)

  5,00

Vallepulver/Perlac

  6,00

LT Fiskemel

  2,97

Vegetabilsk fedt, Scanfedt S

  5,00

Vallepulver/Perlac

  1,33

Monocalciumfosfat

  3,71

Vegetabilsk fedt, Scanfedt S

  1,00

Melasse

  1,32

Monocalciumfosfat

  0,79

Foderkridt

  1,00

Melasse

  0,36

Vitamin/mineral forblanding

  0,97

Foderkridt

  0,33

L-lysin, HCl, 98 %

  0,36

Vitamin/mineral forblanding

  0,24

Fodersalt

  0,32

L-lysin, HCl, 98 %

  0,11

L-Treonin, 98,5 %

  0,26

Fodersalt

  0,08

DL-Methionin 100

  0,10

L-Treonin, 98,5 %

  0,08

L-Tryptofan 15

  0,08

DL-Methionin 100

 

 

  0,07

L-Tryptofan 15

Appendiks 2

Foderets beregnede og analyserede indhold af næringsstoffer (resultater er på basis af to analyser, hvis ikke andet er angivet)

 

Hvede-baseret

Ris-baseret

 

Dekl.

Analyse

Dekl.

Analyse

FEsv/100 kg

123

126

125

126

Råprotein, pct.

21,1

19,8­ (-6%)

20,7

19,3­ (-7%)

Råfedt, pct.

7,0

7,0

3,2

3,5

 

Calcium, g/kg

8,6

9,6­ (+11%)

8,8

10,3­ (+18%)

Fosfor, g/kg

7,6

7,6

6,8

7,3

Zink, mg/kg 1

125

110

119

120

Kobber, mg/kg 1

144

147

143

137

 

Lysin, g/kg

14,2

14,1

14,5

13,2­ (-9%)

Methionin, g/kg

4,6

4,6

4,9

4,5

Methionin + cystin, g/kg

8,0

8,5

8,1

7,9

Treonin, g/kg

8,8

8,6

9,0

8,1

Tryptofan, g/kg

2,6

2,9

2,7

2,7

Isoleucin, g/kg

-

9,0

-

8,8

Leucin, g/kg

-

15,0

-

14,7

Histidin, g/kg

-

4,8

-

4,5

Fenylalanin, g/kg

-

9,3

-

9,0

Fenylalanin+Tyrosin, g/kg

-

15,8

-

15,8

Valin, g/kg

-

10,1

-

10,0

1

Én analyse.

    

 

Ris-baseret
+roepiller

Ris-baseret
+bygskaller+kartoffelmel

 

Dekl.

Analyse

Dekl.

Analyse

FEsv/100 kg

124

126

124

124

Råprotein, pct.

20,6

19,9­ (-3%)

20,6

19,9­ (-3%)

Råfedt, pct.

5,1

5,0

6,0

5,9

 

Calcium, g/kg

8,7

10,7­ (+23%)

8,7

10,3 (+19%)

Fosfor, g/kg

6,7

7,4

6,9

7,6

Zink, mg/kg 1

119

90

119

120

Kobber, mg/kg 1

143

92

143

127

 

Lysin, g/kg

14,5

13,9 (-4%)

14,3

14,0 (-2%)

Methionin, g/kg

4,9

4,9

4,8

4,7

Methionin + cystin, g/kg

8,0

8,4

7,9

8,0

Treonin, g/kg

9,1

9,0

8,9

8,6

Tryptofan, g/kg

2,7

2,7

2,6

2,8

Isoleucin, g/kg

-

9,1

-

9,2

Leucin, g/kg

-

15,2

-

15,2

Histidin, g/kg

-

4,7

-

4,7

Fenylalanin, g/kg

-

9,2

-

9,2

Fenylalanin+Tyrosin, g/kg

-

16,6

-

16,0

Valin, g/kg

-

10,4

-

10,3

1

Én analyse.

Appendiks 3

Fiberanalyser, Indhold i pct. af tørstof

 

Ikke-cellulose polysakkarider

 

 

Klason

 

 

Prøve

Rha

Fuc

Ara

Xyl

Man

Gal

Glu

U.A.

cellulose

NSP

Lignin

DF

S:I

Hvede-baseret

 

S-NSP

0,0

0,0

0,7

0,5

0,1

0,5

0,0

0,3

 

2,1

 

2,1

 

 

I-NSP

0,0

0,0

1,6

2,8

0,3

0,5

0,9

0,4

2,5

9,0

1,7

10,8

0,19

 

T-NSP

0,0

0,1

2,3

3,3

0,4

1,0

0,9

0,6

2,5

11,1

1,7

12,8

 

Ris-baseret

 

S-NSP

0,0

0,0

0,3

0,1

0,2

0,5

0,1

0,3

 

1,5

 

1,5

 

 

I-NSP

0,0

0,0

0,5

0,6

0,2

0,3

0,4

0,2

1,0

3,2

1,6

4,7

0,32

 

T-NSP

0,0

0,1

0,8

0,6

0,4

0,9

0,5

0,6

1,0

4,7

1,6

6,2

 

Ris+roepiller

 

S-NSP

0,1

0,0

1,2

0,1

0,1

0,6

0,1

1,5

 

3,7

 

3,7

 

 

I-NSP

0,1

0,0

1,1

0,5

0,3

0,6

0,4

0,4

2,5

5,8

1,4

7,2

0,50

 

T-NSP

0,1

0,1

2,3

0,5

0,4

1,2

0,4

1,9

2,5

9,5

1,4

10,9

 

Ris+bygskaller+kartoffelmel

 

S-NSP

0,0

0,0

0,3

0,0

0,2

0,6

0,0

0,4

 

1,6

 

1,6

 

 

I-NSP

0,0

0,0

0,9

2,0

0,2

0,5

0,5

0,3

3,2

7,7

2,0

9,7

0,16

 

T-NSP

0,1

0,1

1,2

2,0

0,4

1,1

0,5

0,8

3,2

9,4

2,0

11,4

 

 

S-NSP=opløselig ikke-stivelses polysakkarider

Rha = Rhamnose

Ara = arabinose

Glu = glukose

I-NSP=uopløselige ikke-stivelses polysakkarider

Fuc = Fucose

Xyl = xylose

U.A. = uronsyre

T-NSP=total ikke-stivelses polysakkarider

 

Man = mannose

NSP = ikke-stivelse polysakkarider

DF=kostfibre

 

Gal = galactose

S:I = S-NSP / I-NSP


Fysiske egenskaber ved foderet

 

Kvældning (swelling)

Vandbinding

 

Ml/g tør prøve

g vand/ g tør prøve

Hvede-baseret

3,28

2,37

Ris-baseret

4,5

2,99

Ris+roepiller

5,42

3,74

Ris+bygskaller+kartoffelmel

4,53

3,14

Appendiks 4

Oversigt over produktionsresultater for effekt af fravænningsalder, startfoderet sammensætning og æde-klassificering på tilvækst efter fravænning (første 14 dage) og diarréindikatorer på basis af individ-registreringer

Frav., dage

27

33

Foder b

Hvede

Ris

Ris+roe

Ris+byg+kar

Hvede

Ris

Ris+roe

Ris+byg+kar

Æde-klassificering c

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Æ

Antal grise, stk.

93

27

94

23

92

24

88

26

83

34

98

16

70

32

90

17

Frav. vægt, kg

7,4

6,7

7,0

7,8

7,6

6,9

7,5

8,0

9,4

9,0

8,8

8,8

8,8

8,9

8,6

7,9

Daglig tilvækst, g

109

162

144

167

185

201

187

163

183

154

242

213

217

232

239

233

Diarrébeh. dag/gris

1,2

1,6

1,9

1,6

1,7

1,5

2,0

2,1

1,7

1,3

1,6

0,9

1,5

1,3

2,3

2,0

E.coli-score

2,0

2,0

2,0

2,0

2,2

2,0

1,9

2,1

1,9

1,9

1,6

1,3

2,3

2,3

2,4

2,1


 

Statistik a

Æde-klassificeringc

Ald

Fod

Æde

A×F

A×Æ

F×Æ

A×F×Æ

Fravænningsvægt, kg

***

NS

NS

***

0,097

NS

*

Daglig tilvækst, g

***

***

NS

*

0,074

NS

NS

Diarrébehandlinger, dage/gris

NS

***

NS

NS

NS

NS

NS

E.coli-score

NS

***

NS

***

NS

NS

NS

Alle værdier i tabellen er angivet som korrigerede gennemsnit (least square means) med tilhørende P-værdier for effekter og vekselvirkninger.

a)

NS = ikke statistisk sikker, P>0,05;  ***: P<0,001;  **: P<0,01;  *: P<0,05;

Ald=fravænningsalder; Fod=fodertype; Æde=Æder/ikke-æder-klassificering af foder i dieperioden;

b)

Foder – se i teksten for nærmere beskrivelse.

c)

Æ=æder og iÆ=ikke-æder af startfoder i dieperioden (ifølge fæcesfarvning med indigo carmine)

Appendiks 5

Oversigt over produktionsresultater for effekt af fravænningsalder og startfoderet sammensætning på produktionsresultater efter fravænning og antal diarrébehandlinger på basis af registreringer på stiniveau (æde-klassificering kunne ikke registreres på stiniveau)

Fravænningsalder

27 dage

33 dage

P-værdi

Alder×Fodertype

Antal hold (=stier á cirka 30 grise)

16

16

-

-

Vægt ved fravænning, kg (individ-registreringer)

7,4

8,8

Appendiks 4

Appendiks 4

0-2 uger efter fravænning:

Vægt, dag 14 efter fravænning, kg

9,6

12,3

***

NS

FEsv pr. dag

0,38

0,58

**

NS

FEsv pr. kg tilvækst

2,06

1,95

NS

NS

Ved 11 ugers alderen:

Vægt, kg (Ens alder i begge grupper og derfor direkte sammenlignelig)

24,9

25,6

NS

NS


Fodertype

(Aktuel foderpris, listepris for sæson 2006/2007, oplyst af Aarhusegnens Andel)

Hvede-
baseret
(3,27 kr./kg)

Ris-
baseret
(4,86 kr./kg)

Ris+
roepiller
(4,69 kr./kg)

Ris+
bygskaller+
kartoffelmel
(4,74 kr./kg)

P-værdi

Alder×Foder-
type

Antal hold (=stier á cirka 30 grise)

8

8

8

8

-

-

Vægt ved fravænning, kg

8,1

8,1

8,0

8,0

Appendiks 4

Appendiks 4

0-2 uger efter fravænning:

Vægt, dag 14 efter fravænning, kg

10,4

10,9

11,3

11,1

NS

NS

FEsv pr. dag

0,40

0,55

0,53

0,46

NS

NS

FEsv pr. kg tilvækst

2,28

2,06

1,90

1,76

NS

NS

Foderomkostning 0-2 uger efter fravænning, kr./gris (Forskel til hvede-baseret foder, kr./gris)

13,5

-

22,3

(+8,8)

23,3

(+9,8)

20,8

(+7,3)

-

-

Ved 11 ugers alderen:

Vægt, kg (Økonomisk værdi i forhold til hvede-baseret, kr./gris)

24,8

-

25,0

(+1,0)

25,9

(+5,5)

25,4

(+3,0)

NS

-

NS

-


Institution: Dansk Svineproduktion, Videncenter for Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Jes Callesen, Flemming Thorup, Anni A. Andersen, Knud Erik Bach Knudsen, John Pluske

Udgivet: 25. juli 2006

Dyregruppe: Pattegrise, Smågrise

Fagområde: Ernæring